Beginners cursus (5)

DSC_0153De kop is eraf. Door twee late aanmeldingen kwam het totaal op dertien cursisten die zijn begonnen aan de schaakcursus voor beginners en herintreders. Twee dames en elf heren. Zij werden welkom geheten door voorzitter Fred Avis die onder de deelnemers twee oud-leden herkende waaronder zijn voormalig buurmeisje, Carla Dekkers.

DSC_0158Daarna gaf Fred het woord aan cursusleider Ronald Ritsema die deze avond werd bijgestaan door klassenhulp Sjoerd Kelder. Als eerste onderwerp kwam de koning ter sprake en de deelnemers konden meteen aan de slag met het spelletje: wie het eerst de overkant bereikt met zijn of haar koning wint. DSC_0157 Hierdoor maakten de cursisten kennis met de koning, oppositie, rekenen en blokkeren als methode om te verdedigen. Nadat de toren was geïntroduceerd werd mat zetten met K+T tegen K uitgelegd en geoefend. Door consequent drie regels toe te passen lukte het iedereen om de koning in de hoek te drijven en mat te zetten.

DSC_0163Zo'n eerste avond is mede bedoeld om uit te vinden op welk niveau de cursisten zitten. Twee deelnemers begonnen vanaf nul en voor hun waren de basisregels al een hele opgave. De anderen waren met de meeste regels al wel bekend. Zoals bij het gros van de beginners moest tijdens de uitleg van de rokade en de "en passant" regels alle details nauwkeurig worden behandeld aangezien niet iedereen daar bekend mee was. Er waren helaas nog geen lesboeken omdat die pas kunnen worden besteld als het bekend is hoeveel cursisten er zijn komen opdagen. DSC_0160 Zo houd je de penningmeester tevreden. Dat had de consequentie dat, voor de eerste avond, de deelnemers het moesten doen met kopietjes die ietwat te licht waren gekopieerd. Het eerste blad ging over rokeren. Mag wit of zwart rokeren of niet? Dit bleek toch nog niet zo simpel als sommige mensen dachten. Lastige lopers en dames bestreken, over soms lange diagonalen, belangrijke velden. DSC_0162Als huiswerk kregen de cursisten het blad "mat, pat of iets anders" mee. Vanaf volgende week wordt er uit de werkboeken gewerkt.DSC_0167 Tijdens de cursus worden er onderwerpen uit Stap 1 tot en met 3 behandeld. Nadat iedereen notatie heeft geleerd zullen ook partijen van cursisten worden besproken.

Na anderhalf uur was het al weer tijd om naar beneden te gaan. Nadat (bijna) iedereen een plaatsje had gevonden in de zaal waar de leden de competitie spelen begon men met spelen van een serieuze partij. Nog zonder te noteren want nog niet iedereen kan dat. Sjoerd Kelder bleef boven achter met één van de dames om nog eens rustig de beginregels door te nemen aangezien het nog niet helemaal duidelijk voor haar was. DSC_0168 De anderen hadden een half uur op de klok voor de hele partij maar zoals verwacht waren sommige al in vijf minuten klaar door bijvoorbeeld een herdersmatje. Gewoon het bord omdraaien en nog maar een partijtje spelen! Enkele mensen bleven na afloop van de partij "hangen" en wisten ook de bar te vinden.

DSC_0170Bij navraag bleken de deelnemers, althans diegenen die we achteraf gesproken hebben, tevreden. Ook bij de leden hoorden we louter goede geluiden. Cursusleider Ronald Ritsema kan daarom tevreden terugkijken. Met grote dank aan Sjoerd Kelder die op een voorbeeldige manier bijsprong en zorgde dat Ronald zich kon concentreren op het lesgeven. De volgende klassenhulpen moeten van goede huize komen om Sjoerd te overtreffen.

Foto's © Co Buysman