Kevin de Rooij succesvol op GP Langedijk

Vandaag werd het GP Langedijk gehouden in Zuid-Scharwoude. Er waren dertien groepen met in totaal 102 deelnemers. Vijf jeugdleden deden mee onder begeleiding van jeugdleider Gerard Groot, ouders en verzorgers. Kevin de Rooij werd ongedeeld eerste in groep negen met vijf en een half punt. Hij verloor slechts één partij en maakte de laatste partij remise waardoor hij niet meer in te halen was. Martijn de Wit werd eigenlijk gedeeld derde maar door de tiebreak regels werd dat helaas de vijfde plaats.

IMG_2882
Kevin de Rooij, in het rood, tussen alle 1e prijswinnaars (foto: Ruud Vlaming).

Lees verder

Prijzen pakken in Sint Pancras

Afgelopen zondag namen acht kinderen van Caïssa-Eenhoorn deel aan de GP Alkmaar die werd gehouden in Sint Pancras. Dat waren er al drie meer dan de vorige twee keer dat wij op pad gingen. Sinds dit seizoen organiseren wij het naar individuele jeugdtoernooien gaan als een club. En we hopen dat uiteindelijk meer dan twee derde mee zal gaan. Bij de Grand Prix jeugdtoernooien kan je ook punten verzamelen voor een algemeen klassement per leeftijdscategorie en dus een extra prijs winnen aan het eind van het GP seizoen.
Lees verder

Gevorderden cursus (1)

Na onze succesvolle beginnerscursus van het vorige seizoen bleek er behoefte te zijn aan een vervolgcursus. Dus organiseren wij nu de cursus voor gevorderden. Acht donderdagen tussen de herfst- en kerstvakantie. De cursus is bedoeld voor de cursisten van de beginners cursus, leden van Caïssa-Eenhoorn en niet-leden zoals sterke huisschakers en leden van andere schaakverenigingen. Er is plaats voor maximaal veertien deelnemers.. Er hebben tot nu toe tien deelnemers ingeschreven. Dus wacht niet te lang om in te schrijven. Voor meer informatie kijk onder het menu cursus of klik hier.

Beginners cursus (5)

DSC_0153De kop is eraf. Door twee late aanmeldingen kwam het totaal op dertien cursisten die zijn begonnen aan de schaakcursus voor beginners en herintreders. Twee dames en elf heren. Zij werden welkom geheten door voorzitter Fred Avis die onder de deelnemers twee oud-leden herkende waaronder zijn voormalig buurmeisje, Carla Dekkers.
Lees verder

Beginners cursus (4)

“Is schaken veel rekenen?” werd mij gevraagd door een geïnteresseerde dame. Want ze had dammen geprobeerd en dat vele rekenen was maar knap lastig. Tja, wat moet je daar op antwoorden? Natuurlijk wordt er gerekend. Maar het goede nieuws voor haar is dat schakers rekenen zoveel mogelijk proberen te vermijden. Een beginner rekent bijna alles uit wat los en vast zit. Een ervaren speler rekent alleen uit wat nodig is. Hoe doen ervaren schakers dat?
Lees verder

Beginners cursus (3)

Na afloop van de laatste ronde liet cursusleider Ronald Ritsema een aantal puzzels zien die hij gebruikte om jeugdspelers bezig te houden, tussen de rondes door, tijdens een jeugdtoernooi. Puzzel één is daar een voorbeeld van. De opdracht luidt: wit geeft mat in een halve zet. De enige speler die het goed had was de jeugdige Nick Manshanden. Onder het motto "oefening baart kunst" en speciaal voor Sjoerd Kelder zijn hieronder in totaal twaalf opgaven te vinden met dezelfde opdracht.
Fijne kerst en veel puzzelplezier!
Lees verder

Beginners cursus (2)

Een goede voorbereiding is het halve werk. Aangezien bij de beginners cursus gebruik zal worden gemaakt van de Stappenmethode ging cursusleider Ronald Ritsema samen met jeugdleider Robbert van Dijkhuizen naar een workshop van toptrainer IM Cor van Wijgerden. Van Wijgerden heeft samen met, de helaas veel te vroeg overleden, Rob Brunia de Stappenmethode gemaakt. De workshop ging over “schaakliteratuur en computergebruik” en werd afgelopen zondag gehouden in het Max Euwe Centrum in Amsterdam.

Lees verder