21e Week in De Kreek

En weer hebben we een bijzondere clubavond. In de 21e week in De Kreek viert de 12-jarige Robin Duson haar debuut in de seniorencompetitie en maakt Holger Bonte zijn rentree, worden voor het eerst clubpartijen op de internetborden gespeeld en begroeten we oud-lid Niels van der Mark.

Robin Duson is de trots van onze vereniging, zo mag je haar wel noemen. Op het Nederlands kampioenschap in de D-categorie, afgelopen mei in Rijswijk, legde ze beslag op de gedeelde tweede plaats. De laatste jaren is het streven van Caïssa-Eenhoorns jeugdcommissie om talenten in de dinsdagavondse clubcompetitie extra te laten groeien en in het huidige seizoen hebben Niels Appelman, Gerard Dudink, Klaas Jan Koedijk, Rowan Louter, Niels Manshanden en Merlijn de Zwaan al een aantal partijen gespeeld.

Maar de aanwezigheid van de 12-jarige Robin is bijzonder, omdat zij naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de jongste seniorendeelnemer aller tijden is in de 93-jarige historie van de club. En hoe zit dat dan met Dimitri Reinderman, hoor ik de lezer vragen? Jeugdspeler Dimitri maakt in het seizoen 1985-1986 zijn debuut in Caïssa’s clubcompetitie. De huidige grootmeester is een van de vijf winnaars van de kerstpuzzel eind 1985 van De Telegraaf. In de krant van 18 januari 1986 wordt hij als derde genoemd. ,,Leuke slotcombinatie; niet al te moeilijk, maar voor een 13-jarige bepaald veelbelovend. Karakter: aanmoedigingsprijs’’, luidt de motivatie.

We blijven nog even bij de kranten, want onze andere grootmeester (in de probleemcompositie), Jac. Haring, was er ook heel vroeg bij. Een interview met hem staat in De Waarheid van 16 november 1968. Een citaat: ,,Mijn eerste kennismaking met het schaakspel herinner ik me nog als de dag van gisteren. Toen ik 11 jaar was, heb ik het geleerd van oudere broers door toe te kijken. Dat was in 1924. Ik vond het ’t mooiste spel dat ik gezien had. In 1926 werd ik lid van de bijzonder gezellige club Caïssa in Hoorn, waarin alle bevolkingsgroepen waren vertegenwoordigd.’’ Kortom, de beide grootmeesters waren een jaar ouder dan Robin toen ze temidden van de grote meneren van Caïssa schaakten. En de nieuwe recordhoudster vierde haar debuut met een winstpartij tegen Rinus van de Krol.

Op de tafels naast haar heeft een unicum plaats. De liveborden van Caïssa-Eenhoorn worden gebruikt voor de landelijke bondscompetitie, maar in de clubstrijd bleven ze steeds in de kast staan. Tot gisteren. In het bekertoernooi is de strijd gevorderd tot de kwartfinale en twee van de vier partijen staan op het programma. Een mooi moment om de wereld kennis te laten maken met ons clubleven op de 64 velden. Dat levert de nodige stof tot praten op en veel gelach, terwijl menig clubgenoot het betreurt dat hij al is uitgeschakeld.

De twee partijen zijn elkaars uitersten. Ton Wessels mist op de dertiende (!) zet een matmogelijkheid van Bert Spil, waardoor zij snel klaar zijn. Aad Laan en Co Buysman zitten veel langer aan het bord, bijna tot sluitingstijd. Na een wat moeizame eerste helft komt Co in een voordeliger eindspel terecht en plaatst zich als tweede bekerschaker bij de laatste vier.

Op het derde livebord treffen Sernin van de Krol en herintreder Holger Bonte – nee, niet weggelopen uit de cursus van Ronald Ritsema – elkaar. Holger viert zijn comeback bij Caïssa-Eenhoorn met een goede overwinning.

In de loop van de avond staan diverse clubgenoten op, als ze Niels van der Mark ontwaren. Niels is van 1995 tot het voorjaar van 2012 lid geweest van Caïssa en heeft het 90-jarig bestaan nog net meegemaakt. Sterker, in het gezellige – onderlinge – jubileumtoernooi vormde hij met Sjoerd Kelder, Johan Paul Hendriks, Roel Ridderikhoff, Herman Muller en jeugdspeler Wim Jan Visser het team van De Puntenpakkers dat zijn naam alle eer aandeed en de meeste punten pakte. Niels is lid van schaakvereniging Doetinchem en doet mee aan de dagvierkampen van het Tata Steel Chess Tournament. Hij logeert bij zijn zoon die niet ver van De Kreek woont.

Het weerzien is hartelijk en vooral de tijd aan de bar gaat snel voorbij. Rond het middernachtelijk uur nemen we afscheid van Niels. ,,Van mijn zoon moet ik om twaalf uur thuis zijn.’’

1 thought on “21e Week in De Kreek

  1. Ja, nog bedankt voor het gezellige weerzien. De mooie avond en fijne biertjes hebben me de volgende dag geïnspireerd om mijn Dagvierkamp (5D) winnend af te sluiten. Tot in ieder geval volgend jaar!

Reacties zijn gesloten.