24e Week in De Kreek

In de 24e week in De Kreek regeren de cijfers. De nieuwe ratinglijst van de schaakbond is bekend gemaakt en de derde rapidavond van ons clubseizoen trekt met 37 spelers een record aantal deelnemers.

Die 37 hoort ook bij Ronald Ritsema thuis, maar bij de initiatiefnemer en docent van de beginnerscursus is de lichaamstemperatuur een paar graden hoger en wegens griep moet hij zich deze dinsdagavond afmelden. O toeval, juist nu hoeven zijn cursisten niet in de ‘schoolbanken’ plaats te nemen. Want zij kunnen de sfeer van een clubavond proeven door in de theaterzaal te midden van de Caïssa-Eenhoorn-leden mee te doen aan zes ronden met 15-minutenpartijen. En dankzij hun debuut in het rapidschaken begroet wedstrijdleider Johan Paul Hendriks 37 deelnemers, een record.

De nieuwkomers in deze schaakdiscipline doen het bepaald niet verkeerd. Bij de indeling van de groepen is rekening gehouden met hun sterkte. Piet Duson behaalt in het eerste deel van de avond in zijn vierkamp twee punten, onder anderen dankzij winst op de ervaren Roel Ridderikhoff. Spectaculair is het verloop in de H- en I-poule, met drie eindwinnaars in elk. Willem van der Veen (bezig aan zijn tiende clubseizoen), Marc Baank (maakt zijn rentree achter het schaakbord) en cursist Luan Nguyen scoren in groep H twee uit drie en in groep I presteren de cursisten Henk Jagerman, Richard Koekkoek en superveteraan Joop Mus (in het najaar van 1995 lid geworden) hetzelfde.

Na een pauze is er een tweede sessie met vierkampen en nu verrast Piet Duson in groep G Willem van der Veen die ondanks het verlies toch eerste wordt. Piet komt uit op 1½ punt en deelt de tweede plaats met Tom Snoeij Kiewit tegen wie hij remise heeft gespeeld. De eindzege in groep H gaat naar Robin Duson die Roel Ridderikhoff op remise houdt. Luan Nguyen pakt een puntje mee, Thomas Zomerdijk een halfje. De mede-cursisten Henk Jagerman en Michel Vercoelen winnen en verliezen in een driekamp met Joop Mus een partij en eindigen met z’n drieën op de eerste plaats van groep I. Voor alle cursisten: mannen, klasse.

Het is de bedoeling dat zij na hun laatste avond met Ronald instromen in de clubcompetitie en de kans is groot dat daardoor het dalend aantal spelers een halt wordt toegeroepen. Na het topseizoen 2007-2008 met 87 namen in de eindstand is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Naar 84, 82, 80, 76, 68 en 65 man in het afgelopen jaar.

Door de komst van enkele oud-leden en nieuwe schakers staat de teller nu op 64 en met de cursisten erbij passeren we wellicht de grens van zeventig deelnemers. En dan blijkt de zet van Ronald om op de nieuwe speellocatie in een aparte zaal les te geven aan herintreders en beginners in meer dan één opzicht een uitstekende te zijn. Een flinke groep maakt kennis met de schaaksport en bij Caïssa-Eenhoorn zien we veel nieuwe gezichten – zowel in de speelzaal als bij de bar – en daar zijn we hartstikke blij mee.