Plusremise voor Caïssa-Eenhoorn 3

Het derde van Caïssa-Eenhoorn had de taak meegekregen om te winnen van concurrent Santpoort 2 om een stap dichter bij behoud in de promotieklasse te komen. Het zag er lange tijd goed uit, maar na een zinderende apotheose lukte het toch net niet: 4-4.

De eerste bondszaterdag in 2015 in De Kreek  zou wel eens vergezeld kunnen worden met een bezoek van Jan Timman himself. Zijn team, Wageningen, speelde tegen ons eerste. Genoeg reden voor de opbouwploeg van de zaal om op tijd alles tiptop klaar te zetten. De digitale borden werden weer uit de kast getrokken en het mooie materiaal opgepoetst voor de eerste drie teams.

Wedstrijdleider Erwin Hoogenens voor de KNSB wedstrijden liet wel op zich wachten. Door vertraging kwam hij ruim een kwartier later aan in De Kreek. Ja, dat is niet zo netjes natuurlijk, maar kan gebeuren. Johan Paul Hendriks, gepasseerd door de coach, kreeg de gelegenheid om zich als wedstrijdleider van de Promotieklasse wedstrijd Caïssa-Eenhoorn 3-Santpoort 2 te onderscheiden en zijn team aan te moedigen.

Door de vertraging kon voorzitter Fred Avis dan ook pas ruim na twaalven  de teams, wedstrijdleiders en ook (ja!) Jan Timman verwelkomen en konden de klokken worden aangezet bij de 26 gespeelde partijen deze middag

Het eerste kon ondanks een vooruit gespeelde remise van Peter Doggers tegen Yochanan Afek een een voorsprong doordat Wageningen het tweede bord leeg liet geen overwinning boeken: 5½ - 4½ nederlaag. Ons tweede kreeg Wageningen 2 op bezoek en bleek duidelijk de sterkste: 5½ - 2½ overwinning. Het derde team kon eindelijk met de handen in de lucht na vier nederlagen een kleine maand terug na de eerste overwinning op Het Spaarne. Tegen concurrent Santpoort 2 deze dag was het zaak om punten te halen in strijd tegen degradatie.

Nick Manshanden was al vroeg in De Kreek aanwezig. Hij wilde zich optimaal voorbereiden op zijn partij. Hij wilde en zou gaan winnen. Tegen Jelle van de Broek koos hij alleen wel een rustige variant met zwart. Na een strategische foutje van wit greep Nick het initiatief. Niet veel later incasseerde Nick een stuk na een fijne combinatie. Het resterende eindspel werd versimpeld na stukruil waarna hij de felicitaties kon ontvangen. Eerste volle punt voor Nick in de promotieklasse, klasse!

Arend Stapel kreeg met zwart in het Siciliaans de Alapin tegen zich. Niet geheel onbekend voor onze penningmeester. Vorige week dinsdag kreeg hij dezelfde variant tegen zich in zijn verloren partij tegen Frank Tieken. Hij had de boeken er nog even op nageslagen en was dus goed voorbereid op Rob de Roode. Arend kreeg echter niet de kans om te profiteren van zijn actievere stelling ter compensatie voor de pion in de gekozen variant. De Roode speelde uiterst beheerst en koos steeds de beste voortzetting waardoor Arend eigenlijk helaas vrij kansloos bleef: 1-1

Geïnspireerd door de training van Jop Delemarre de avond voor de wedstrijd ging Fred Avis de partij in tegen Wim Gravemaker. Fred opende de stelling aan de koningsvleugel en kreeg vanuit het middenspel mooi voordeel.

Fred staat met wit in onderstaande stelling al duidelijk beter. Hij verzilverde het voordeel op mooie wijze:

Avis-Gravemaker na 25.Pgh5. avis-gravemGravemaker speelde hier 25….Kh7? wat de stelling alleen maar verslechterd. 26. Lc2! Mooie diagonaal natuurlijk. (26.Tf6 is overigens ook winnend) 26…b3 27.axb3 Lf1 28.Txf7 Dxc2 29.Txg7+ Kh8 30.Dxc2 1-0 (…Txc2 31.Pg6#!)

 

 

 

Met een 2-1 voorsprong zag het prima uit voor het derde. De overwinningen van Nick en Fred konden wel eens een mooie basis zijn voor twee matchpunten.

Erik Romkes speelde met wit tegen Mick Mulder, die voor zijn niveau een geflatteerde lage rating heeft. Erik bouwde zijn stelling rustig op, maar koos op een kritiek moment de verkeerde voortzetting en verloor een pion. Na een grote afruil bleef Mulder in het resterende toreneindspel een pion voor staan. Erik kwam weliswaar met beide torens op de zevende rij, maar die activiteit bleek niet voldoende voor de tweede pion die hij achter kwam te staan. Mulder speelde het toreneindspel uitstekend en liet Erik kansloos: 2-2

Abel Romkes speelde op bord 1 tegen Dave Looijer een zeer degelijk partij. Wedstrijdleider  Johan Paul is al weken op zoek na de oehoe die in zijn woonplaats Purmerend flink huis houdt. Nou die is gevonden. Abel had een trui aan met achterop een duidelijke oehoe. De oehoe komt klaarblijkelijk helemaal tot rust als hij schaakt. Dat de oehoe goed kan schaken bewees hij ook. Abel heeft in zijn partij namelijk nooit slechter gestaan en na een afruil bleef er een eindspel met voor beide een loper en een gelijk aantal pionnen over. Een prima remise dus tegen de sterke Looijer.

Dirk Lont kreeg net als Arend de Alapin tegen zich. Dirk koos een andere variant dan Arend en kreeg het initiatief na een handig tussenschaakje. Dirk kreeg hierdoor een pionnenmeerderheid op de koningsvleugel terwijl hij zelf goed druk kon zetten op de witte pionnenmeerderheid op de damevleugel. Hieruit volgde pionwinst. Niet veel later kon Dirk na een dameruil een winnend toreneindspel op het bord krijgen en de felicitaties ontvangen. Keurige overwinning.

3½-2½ de voorsprong met nog twee borden in volle gang. Spanning volop dus! Piet Aardenburg speelde tegen de secretaris van de NHSB Özden Tuna. Beide spelers schoven de stelling dicht waarbij Piet wel wat meer ruimte tot zijn beschikking had. Nadat de b-lijn werd geopend werden de torens en dames geruild. Een remiseachtig lijkend eindspel met twee paarden en een gelijke loper voor beide bleef over. Piet heeft echter nog steeds meer ruimte en probeerde rustig op zoek te gaan naar een winstplan. Na wat gemanoeuvreer komt de volgende stelling op het bord:

aard-tuna

Aardenburg-Tuna na 58.Pd6. Dat paard staat daar mooi! 58…..Pxd6? Dat was niet zo’n handige keus van zwart. Nu kan Piet het veld e5 vrij maken voor zijn paard op h4 waarmee hij binnen kan komen (een variant als: 59. exd6 Ld8 60.Pf3 Pf7 61.Pe5+ waarna zwart in tempodwang komt na een afruil zou winnend zijn). Echter, Piet pakte met zijn c pion: 59.cxd6 Ld8 waarna beide spelers niet veel later remise overeen kwamen in een potdichte stelling. Achteraf natuurlijk makkelijk praten en achter het bord na een aantal uren in een gesloten stelling de juiste variant vinden is natuurlijk niet makkelijk.

Bij 4-3 had Niels genoeg aan remise om de teamoverwinning veilig te stellen. Tegen Sjoerd Haver kwam Niels met wit niet optimaal uit de opening en liep achter de feiten aan met een pion minder. Maar, zoals we Niels kennen speelde hij lekker actief en hield de druk constant op de stelling. Na een lange strijd werd de stelling meer en meer gecompliceerd en meer en meer aantrekkelijk voor het nagelbijtende publiek:

out-haver1Out-Haver na 64…..Kf4. Het ziet er gevaarlijk uit voor wit omdat de zwarte koning erbij wordt gehaald. Maar, omdat het zwarte paard gebonden blijft aan b8 valt dat wel mee op dit moment. Niels speelde 65.d5 waarmee hij de dekking van c5 opgaf:  65…..e3 66.b8L+ Pxb8 (na meteen Kd3 volgt Pc5+) . Beter was dan ook 65.Kc3 e3 66.Kd3 Kf3 67.Ph2+ Kg2 68.Pg4 met remise (zwarte koning moet bij de e pion blijven). Maar, nog steeds is remise mogelijk.

Na 67.Kd3 Kf3 speelde Niels 68.b4?. Oei, dat was minder en eigenlijk meteen ook de beslissende fout van Niels. Ph2+ is om dezelfde reden als de variant hiervoor genoemd voldoende om remise te houden. Nu krijgt zwart de gelegenheid om zijn paard erbij te halen wat Haver uiterst handig doet. 68….e2 69.Ph2+ Kg3 (het witte paard kan niet meer naar f1) 70.Kxe2 Kxh3 71.Kf2 Pd7. Het paard gaat beide pionnen in bedwang houden om de koning in zetdwang te brengen. 72.b5 Pb6 73.d6 Pd7

Out-haver3

74.Kf1 Kg3 75.Kg1 h2+ 76.Kh1. Gedwongen staat de koning in de hoek. Het zwart paard lijkt ver weg maar kan binnen drie zetten mat zetten! 76….Pf6 77.d7 Pg4 0-1 (78.d8D Pf2#!). Prachtig om daarmee de partij te besluiten, maar zuur voor Niels natuurlijk die lang uitstekend stand bood: 4-4.

 

 

 

 

De uitslag is dan wel jammer, want een kleine overwinning had er zeker in gezeten gezien het wedstrijdverloop. Uiteraard wel een dik verdiend punt voor het achttal! Voor behoud was een overwinning lekker geweest. Nu wordt dat wel moeilijker, maar er is nog van alles mogelijk. Gezien de ontwikkeling van de NHSB teams in de derde klasse KNSB zullen er hoogstwaarschijnlijk maar twee teams degraderen uit de promotieklasse.

Tegen hekkensluiter Kijk Uit moeten dan wel over een kleine twee weken de punten worden gepakt voor behoud. Zaterdag 21 maart in De Kreek, een belangrijke wedstrijd. Komt allen!

 

07-03-2015 Caïssa-Eenhoorn 3  - Santpoort 2 4 - 4
1 Abel Romkes  1918  - Dave Looijer  2006 ½-½
2 Fred Avis  1670  - Wim Gravemaker  1852 1-0
3 Nick Manshanden  1694  - Jelle van den Broek  1459 1-0
4 Piet Aardenburg  1796  - Özden Tuna  1636 ½-½
5 Dirk Lont  1777  - Gijsbert de Bock  1639 1-0
6 Erik Romkes  1707  - Mick Mulder  1404 0-1
7 Arend Stapel  1760  - Rob de Roode  1814 0-1
8 Niels Out  1731  - Sjoerd Haver  1728 0-1
 1756  1692

Klik hier voor een link naar onze Facebook pagina met de foto's van deze middag!

 

1 thought on “Plusremise voor Caïssa-Eenhoorn 3

  1. Jeetje, dat die Tuna een NHSB bobo is… Eindeloos remises aanbieden, klok rammen en stukken nodeloos aanraken, niet echt fraai en zeker niet voor iemand van de bond. Verder leuke wedstrijd & verslag.

Reacties zijn gesloten.