Caïssa-Eenhoorn 4 wint in Den Helder

Het is voor ons een ‘Pokke End’, maar we zijn er niet voor niks geweest. Caïssa-Eenhoorn 4 heeft namelijk in Den Helder goede zaken gedaan en doet daardoor nog volop mee voor een topklassering in de tweede klasse A. In buurthuis ‘West End’ werd  een relatief verrassende, en een toch ook zeer knappe 2½-5½ overwinning geboekt op MSC 1!

Het is dringen geblazen aan de top in de tweede klasse A van de NHSB. Geen uitgesproken titelkandidaat en gezien de stand is er nog van alles mogelijk.  Koedijk staat er wel het beste voor, en als zij de laatste twee wedstrijden winnen zijn zij  als ratingfavoriet ‘gewoon’ kampioen. Maar, MSC  1 en Aartswoud 3 volgen daarachter op niet al te grote afstand. En ook wij, Caïssa-Eenhoorn 4, doen goed mee in de strijd om het kampioenschap. Zelfs Heerhugowaard 2 is nog niet kansloos. Spanning volop dus.

Gerard Groot was deze keer verhinderd. Dat had uiteraard wel een goede reden: hij was jarig! Het team bestaat in principe uit 9 man met luxe invaller Ton Wessels als negende man. Maar ja, hij viert op 10 maart ook zijn verjaardag. Wel toevallig natuurlijk, maar heren: nog van harte gefeliciteerd! Een mooi cadeau voor beide zou een teamoverwinning zeker zijn, maar een overwinning op MSC? Dat is wel meteen een behoorlijk opgave, vooral omdat MSC op de hogere borden duidelijk de favoriet zijn. Sernin van de Krol viel in voor Gerard en Ton.

Aad Laan kon al na ruim een uur de felicitaties ontvangen van tegenstander Harry de Groot. De Groot had met zwart al weinig ruimte, waarna hij stukverlies niet meer kon voorkomen. Helemaal klem dat paard. Eerste punt is al snel binnen!

Ondertussen zag het er bij Frans Kragten ook goed uit met zwart tegen Oscar Gallego. Weliswaar een kwaliteit minder, maar meer activiteit en 3 pionnen extra maakte zijn stelling meer dan prettig. Echter, pardoes blunderde Frans een paard weg (prachtig stukkoffer, maar niet heus). Oeps. Maar ja, gewoon doorgaan en de druk verhogen. De stelling nodigde dat wel uit. De loper die het paard eraf sloeg kwam even later ingesloten te staan waardoor Gallego genoodzaakt  was wat materiaal terug te geven. De koningsstelling van wit was erg verzwakt en nadat Gallego dacht binnen te komen op de onderste rij strafte Frans die poging faliekant af door binnen te komen in wits stelling. Nadat Frans een winnend eindspel (Dame tegen Toren+loper, met een reeks meer Hoornse pionnen) had bereikt kon de tweede 0-1 worden genoteerd.

De andere borden zagen er ook nog steeds prima uit. Dat gaat lekker. Zo ook bij Arnold van der Wolff die tegen Hans Dielissen speelde. Hij kreeg in zijn geliefde koningsgambiet al snel een actievere stelling en dan ook genoeg compensatie voor een pion. Nadat Arnold de pion terugwon voerde hij de druk nog een beetje op wat ertoe leidde dat zwart aan de noodrem moest trekken: 3-0

Gelegenheidskopman Frank Tieken kreeg een zware klus aan het eerste bord. Hij had wel zin in een avontuurtje aan bord 1. Nou, dan krijg je meteen Reinier Weber! Ondanks het flinke ratingverschil bood Frank met wit prima tegenstand. Frank had zeeën van tijd, terwijl Weber flink in de denktank zat. De geïnvesteerde tijd bezorgde Weber een pion. Maar, het leek lastig om door deze stelling heen te komen. Na een handig foefje van Weber kreeg hij echter even later toch winnend voordeel : 1-3. In de analyse achteraf bleek overigens dat Frank meer dan remisekansen had. Hij had zelfs een winnende variant over het hoofd gezien. Jammer natuurlijk, maar de 0 is absoluut geen schande.

Robbert van Dijkhuizen speelde aan het derde bord tegen Evert Bergman. Nadat Robbert extern eindelijk (met moeite) een puntje scoorde tegen Schaaklust was dat hem vandaag niet gegund. Met wit bouwde hij zijn stelling weliswaar solide op en kreeg zwart te kampen met een geïsoleerde pion, maar na een verkeerde afruil kreeg Bergman het sterkere loperpaar. Toen Robbert dacht dat hij handig een gunstige afruil af kon dwingen had hij zich misrekent met stukverlies tot gevolg: 2-3

Na de keurige remise tegen Jaap Gorter kreeg Bas van den Berg ditmaal met Tom Adriaanse te maken. In een Siciliaan kreeg Bas met zwart materieel voordeel, maar de druk die Adriaanse op de stelling van Bas zette ter compensatie zag er gevaarlijk uit. Het leek er even op dat de koningsstelling van Bas opgeblazen zou worden, maar dat gebeurde toch niet. Even later volgde zettenherhaling: remise dus.

Met twee borden te gaan een stand van 2½-3½ in het voordeel voor ons. Een stunt lijkt in de maak, daarvoor is dan nog wel een vol punt nodig.

Invaller Sernin van de Krol zette met zwart al snel druk op de koningsstelling van Gerrit Steegers. Door goed gebruik te maken van de gepende f-pion won Sernin een pion en even later zelfs een stuk. Gezien de stand speelde Steegers uiteraard door en probeerde de stelling zo gecompliceerd mogelijk te houden. In tijdnood leek het zelfs nog even tricky te worden voor Sernin omdat Steegers binnen kwam op de onderste rij.  Sernin bleef gelukkig rustig  en na een schaakje met de dame op h8 Kg6 De7+ Kh7 speelde Steegers nu Dg8+ met gevolgd Pxg8. Ja dat paard stond nog op f6! Dag dame, hallo overwinning! Overigens:  indien Steegers  zijn dame niet weggaf kon Sernin dameruil afdwingen met een gewonnen eindspel eruit volgend.

Gerrit Roos kwam niet bepaald lekker te staan met zwart in zijn partij tegen Niels de Haan. Een kwaliteit minder en een gedrongen stelling. Hij hield echter wel wat spel en in de opkomende tijdnood voor vooral De Haan werd het ineens een stuk spannender en draaiden de rollen langzaam maar zeker om. Van een ‘slechte’ stelling naar een min of meer remise stelling en even later zelfs een gewonnen stelling  voor Gerrit.  De kwaliteit had Gerrit namelijk inmiddels terug waarna hij naar een gunstig toreneindspel afwikkelde. Een doorgeschoven vrijpion die door de ruil volgde hoefde Gerrit niet meer te verzilveren, want de vlag was namelijk reeds gevallen: 2½ - 5½! Zelfs een ruime overwinning, helemaal mooi!

Misschien was 5½ punt wel een punt te veel gezien het wedstrijdverloop, maar de overwinning is meer dan terecht, niks op af te dingen. Het liep gewoon allemaal zoals het moest lopen deze avond.

En ja, wie had dat gedacht. Van een teamleider die speelt onder de maat, naar titelkandidaat!  Ja, nou zo ver is dat natuurlijk nog niet, maar door deze overwinning staan we tot in ieder geval deze (donderdag) avond nog bovenaan in de tweede klasse A met een berg bordpunten. Koedijk 1 en Aartswoud 3 kunnen ons deze week nog inhalen. Wie weet helpen onze vrienden uit Bovenkarspel van De Groene Zes ons een handje mee in de voorlaatste en laatste ronde tegen de twee concurrenten.

Uiteraard blijft het wel zaak om de laatste ronde te winnen van KTV 2. We gaan het meemaken!

                M.S.C.  -              Caïssa-Eenhoorn 4 2½ - 5½
1 Reinier Weber  1985  - Frank Tieken  1608 1-0
2 Tom Adriaanse  1789  - Bas van den Berg  1750 ½-½
3 Evert Bergman  1793  - Robbert van Dijkhuizen  1545 1-0
4 Oscar Gallego  1795  - Frans Kragten  1784 0-1
5 Harry de Groot  1685  - Aad Laan  1716 0-1
6 Niels de Haan  1658  - Gerrit Roos  1746 0-1
7 Hans Dielissen  1633  - Arnold van der Wolff  1700 0-1
8 Gerrit Steegers  1568  - Sernin van de Krol  1572 0-1
 1738  1677

 

 

 

1 thought on “Caïssa-Eenhoorn 4 wint in Den Helder

  1. Dat hebben jullie keurig netjes geflikt, mannen. Twee punten laten liggen op borden waar de ratingverschillen hoog zijn; maar op de gelijkwaardige borden zo’n beetje alles binnen slepen. Klasse!

Reacties zijn gesloten.