Leerzame dag voor E team in Zaandam

Het E team van Caïssa-Eenhoorn had een pittige dag op het Noord-Hollands kampioenschap voor de E teams in Zaandam. Er werd prima gespeeld, maar het lukte tot de laatste ronde steeds net niet om er op en erover te gaan. Desalniettemin een leuke en leerzame dag voor onze vier E pupillen.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen er 4! teams van Caïssa-Eenhoorn deelnamen aan het E teamkampioenschap - destijds in De Kreek – lukte het ditmaal slechts 1 team aan de start te krijgen.  In het clubgebouw van ZSC Saende (Denksportcentrum Boko) namen net als vorig jaar ook dit jaar in totaal 7 teams deel aan het kampioenschap. Opvallend genoeg dit jaar geen tweede teams.

Ons team bestond uit: Aranka Verweij (bord 1), Stella Duson (bord 2), Alen Bosma (bord 3) en Remco Buijs aan bord 4.

In de eerste en tweede ronde waren de beide ‘Witte Paarden’ onze tegenstander. We startten tegen het team uit Zaandijk met een 3-1 nederlaag. Alleen Remco kwam tot winst.

Vervolgens werd er tegen het team uit Haarlem slechts een half puntje behaald. Aranka kwam ondanks goede kansen niet verder dan remise. Eveneens Stella, die veel te snel speelde en zelfs haar tegenstander moest feliciteren. Remco miste een mat in één en dolf in een winnend eindspel toch het onderspit, eveneens Alen.

Favoriet voor de titel, Kennemer Combinatie, was in ronde 3 de tegenstander. Topspeler Luuk van Steenoven ontfutselde Aranka al snel haar dame in een openingsvalletje. Dat, terwijl Stella een goede partij speelde tegen de andere Stella (Honkoop) en remise speelde. Datzelfde gold voor Alen, die na een sterke partij werd getrakteerd op zijn eerste halfje. Remco verloor: 1-3

Een pittig begin voor de dames en heren; 3 nederlagen. Na ja, de lol zat er wel nog steeds
in en na wat motiverende woorden werd er gespeeld tegen het team van Santpoort. Alen 10410570_424708411024241_1297262988240128821_n (1)verloor en Remco ook in opnieuw kansrijke stelling. Sneltrein Stella kwam met een toren meer in het eindspel. Echter, ze was zo bezig een wedren met haar koning uit te voeren dat ze vergat dat haar tegenstander de toren zo maar kon slaan. Het resterende pionneneindspel eindigde in remise. Alleen kopvrouw Aranka kwam ditmaal tot winst. Aranka speelde een prima pot en in een sterk eindspel wist ze mooi gebruik te maken van haar torens op de zevende rij. Dat voordeel verzilverde ze keurig: 1½ - 2½.

In de vijfde ronde had ons team vrij. In de vrij rondes mochten de vier schakers en schaaksters het opnemen tegen ‘de beer’ in simultaanvorm. Zaanse schaaktoppers Frank Tijdeman (organisator) wisselde af met Chris de Saegher (namens de NHSB) als simultaangever.  Met veel lol werd er  gespeeld tegen Frank, die het erg leuk deed deze dag! Aranka was de enigste die goed lang stand hield. de kwaliteit van Frank kwam uiteindelijk toch boven drijven.

Met nieuwe energie werd er in de voorlaatste ronde gestreden tegen het team van Purmerend. Stella probeerde het wat rustiger aan te doen, maar werd desondanks snel mat gezet. Alen voerde een mooie koningsaanval uit, maar vergat tot twee keer toe zijn tegenstander mat te zetten. Toen hij in het eindspel ook nog geforceerd remise miste door zijn tegenstander met alleen een loper te laten zitten verloor hij alsnog. Remco wist wel tot winst te komen. Zijn aanvallende stijl brachten hem de mat. Aranka stond lange tijd beter, maar verslapte in het eindspel: 1-3.

Nog één kansje dus op een overwinning. Dat moest dan gebeuren in de laatste ronde tegen het eveneens puntloze thuisteam van ZSC. Alen en Stella pakten snel hun eerste volle punt, terwijl Remco na een worsteling zijn tegenstander mat zette onder veel hilariteit van het publiek wegens de meerdere bijna onmogelijke zetten die af en toe gedaan werden. Maar ja, na een lange dag is de echte scherpte er wel af natuurlijk. Dat goldt ook voor Aranka die er wel doorheen na de zware partijen en moest capituleren. Toch nog een overwinning: 3-1

Na ja, in ieder geval niet laatste dus! Dat het deelnemersveld dicht bij elkaar zat bleek wel in de uitslag. Om de podiumplaatsen was het erg spannend en tot de laatste ronde was het nog niet duidelijk wie er op de plaatsen 1 tot en met 3 zou eindigen. Uiteindelijk bleek favoriet Kennemer Combinatie toch  de sterkste. Samen met HWP (Z) en Purmerend mogen zij de NHSB vertegenwoordigen op het NK.

Omdat er geen tweede team deelnam bleef deze prijs over. De organisatie bleek creatief en gaven van elke topscorer van de teams die niet op het podium eindigde een medaille. Naast een vaantje mocht Remco naar voren komen  als teamtopscorer voor een medaille.

De organisatie wordt bedankt voor de mooie middag. En wie weet, volgend jaar meer geluk voor ons team.

Persoonlijke scores:

  1. Aranka 1½ uit 6
  2. Stella 2 uit 6
  3. Alen 1½ uit 6
  4. Remco 3 uit 6

Uitslag:

  1. Kennemer Combinatie
  2. HWP Zaandijk
  3. Purmerend
  4. Santpoort
  5. HWP Haarlem
  6. Caïssa-Eenhoorn
  7. ZSC Saende

997076_424708434357572_8263001707806514849_n (1)

Caïssa-Eenhoorn E1: Aranka, Stella, Remco en Alen