Gerard Dudink speler van de maand?

De eerste maand van de clubcompetitie zit er op. Na vijf ronden staan op de ranglijst bekende namen in de bovenste regionen en enkele verrassingen. Als er een Speler van de Maand-verkiezing zou zijn, gooit Gerard Dudink hoge ogen.

DSC_0976

Afgelopen dinsdag versloeg hij Holger Bonte en staat nu op de negende plaats. Het was niet de eerste sensatie, want een week eerder incasseerde Bas van den Berg een nul tegen Gerard. In een remisestelling speelde Bas door na een remise-aanbod en ging een stap te ver in zijn poging het hele punt in de wacht te slepen. Er valt met onze jeugdspelers niet te spotten, zo blijkt.

Een aardig detail is dat Gerard Dudink met zijn drie zwartpartijen honderd procent heeft gescoord. Als witspeler begon hij de competitie met een nederlaag tegen regerend clubkampioen Ronald Ritsema en won in de derde ronde van Richard Koekkoek. Ronald en Gerard zijn de enigen die in de eerste maand vier partijen hebben gewonnen.

Opvallend is ook de tiende plaats voor Piet Duson die Frank Tieken, Roel Ridderikhoff en Michel Nierop heeft verslagen. Dochter Robin verraste dinsdag Roel en doet het met haar 24e plaats – onder anderen dankzij een remise tegen Aad Laan – eveneens prima. Willem van der Veen, Michel Nierop en debutant Stijn Schurink draaien goed mee en leuk is de rentree van John Wallaart, oud-voorzitter van HSV De Eenhoorn. Na Roy Verhoef, Paul en Tom Snoeij Kiewit, Marc Baank, David Groen en Leen Parlevliet weer een vroegere clubgenoot die terugkeert achter het schaakbord.

Een van de mooie aspecten van het schaken is de onberekenbaarheid. Denk je gewonnen te staan, dan blijkt er voor jouw tegenstander plotseling nog een ontsnappingsroute in de stelling te zitten. Van Gerrit van der Hoff kreeg ik zijn miniatuur tegen Jan Kuin, dinsdagavond gespeeld. Vorig seizoen had Gerrit nog van hem verloren. In een Franse partij raakte hij onverwacht een centrumpion kwijt en beantwoordde het verlies met een plotselinge dame-uitval naar h5. Met het witte loperpaar gericht op h6 en h7 dreigt er wel het een en ander, maar zwart kan het gevaar bezweren. Vervolgens offerde Gerrit een paard om met zijn dame op g6 terug te slaan. Jan keek alleen naar 20. Dh7# en gaf op. De redding is 19. … Tf5 om de diagonaal naar h7 af te sluiten. Het resultaat is dat zwart dan een toren geeft voor twee lichte stukken en een goede stelling overhoudt. Waarschijnlijk door de schrik voor de matzet dacht Jan niet aan het torenoffer.

De Oostenrijkse topspeler Rudolf Spielmann (1883-1942) heeft ooit eens gezegd: ,,Een offer hoeft niet altijd correct te zijn, maar het moet de tegenstander verwarren en bedwelmen.’’