Grote Prijs van Hoorn succestoernooi in De Plataan

De eerste Grote Prijs van Hoorn zal vast en zeker lang in de herinnering van Caïssa-Eenhoorn blijven. Het jeugdtoernooi moet het voor het eerst doen zonder sponsor, er is een plotselinge verhuizing naar een andere accommodatie en opvallend is het grote aantal medewerkers uit eigen kring en de grote belangstelling van ouders en begeleiders van de Noord-Hollandse schaakjeugd.

Toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen (links) en oud-sponsor Sander Bischoff zitten achter de prijzentafel.

Toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen (links) en oud-sponsor Sander Bischoff zitten achter de prijzentafel.

Na twintig jaar Bischoff-toernooi is het even wennen dat de naam van de sponsor – die wel aanwezig is en meehelpt in de organisatie – niet meer aan het jeugdevenement is verbonden. HSV De Eenhoorn en de afgelopen drie seizoenen Caïssa-Eenhoorn hebben veel plezier gehad van de financiële ondersteuning en alsof er niets is veranderd zit Sander Bischoff gewoon aan het hoofd van een tafel om de strijd in zijn groep met acht kinderen in goede banen te leiden.

Als de voorbereiding van de Grote Prijs van Hoorn in een vergevorderd stadium verkeert, komt de onverwachte mededeling van voorzitter Fred Avis die voor aanvang van de zesde clubronde vertelt dat de speelzaal in De Kreek gedurende anderhalve week niet voor het schaken kan worden gebruikt. De gemeente Hoorn verwelkomt zo’n tweehonderd vluchtelingen uit vooral Syrië en omringende landen. Ook Ben Takken, sinds een half jaar beheerder van cultureel centrum De Plataan, is op de hoogte van het nieuws en komt diezelfde dinsdagavond langs in De Kreek.

Ben is al heel lang nauw betrokken bij het jeugdschaken in de gemeente Hoorn en onder anderen mede-organisator van het Jeugdraad Zwaag-toernooi dat ieder jaar in De Plataan plaatsheeft. Mogelijk kan ‘zijn’ centrum als vervangende accommodatie dienen. Amper een dag later is dat definitief geregeld. Er moeten nog wel extra tafels en stoelen naar De Plataan, de catering moet worden uitgebreid (meer koffie, thee, frisdrank, tosties, broodjes, snoep en chips) en het Ecclesia House of Praise wijkt uit naar een andere zaal in het cultureel centrum. De ruimte om religieuze liederen te zingen ligt pal naast die waar de jongste zestig schakers zullen spelen en Ben heeft gevraagd of de groep het niet erg vindt om naar een zaal iets verderop in de accommodatie te gaan. Dat levert geen problemen op.

Ondertussen steekt Fred Avis veel tijd om voor de seniorleden van Caïssa-Eenhoorn een andere locatie voor de dinsdagse clubavond te vinden. Dat wordt wijkcentrum De Huesmolen, gedurende zestien seizoenen onze thuishaven. Afgelopen dinsdag deed Gerard Groot daar namens de organisatieploeg van de Grote Prijs van Hoorn nog een oproep om mee te helpen als tafelleider. Ton van Dijk en Dirk Lont boden aan om te assisteren, waardoor op de toernooidag zelf het unieke feit zich voordoet dat alle tafelleiders van de organiserende vereniging zijn en er geen beroep hoeft te worden gedaan op ouders van jeugdspelers van andere clubs. Naast Ton (groep 6, met Martijn de Wit) en Dirk (groep 7) houden in de diverse groepen Gerard Groot (1), Fred Avis (2), Rob Bouwman (3), Johan Paul Hendriks (4), Gerrit Roos en Romke Dijkstra (5), Sander Bischoff (8), Miklas Laan (9), Jan Willem Bosma (10) en Gilles Provoost (11) alles goed in de gaten. Zoals ook het bargedeelte prima wordt gerund. Carla Dekker, Maaike Heckman, Mariëtte Laan en haar dochter Kyra zijn uitstekende gastvrouwen. Verder loopt Sernin van de Krol als fotograaf rond. Zijn eerste foto’s zijn al snel op de facebook-pagina van onze vereniging te bewonderen.

Op de eerste verdieping van cultureel centrum De Plataan schaken de groepen 1, 2 en 3 om de Grote Prijs van Hoorn.

Op de eerste verdieping van cultureel centrum De Plataan schaken de groepen 1, 2 en 3 om de Grote Prijs van Hoorn.

Drie dagen voor de Grote Prijs van Hoorn laat toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen weten dat er 77 namen op de voorlopige deelnemerslijst staan. Op het toernooi van vorig jaar speelden zeventig jongens en meisjes. Uiteindelijk komen er 86 jeugdspelers naar De Plataan - na De Huesmolen in 2013 en De Kreek in 2014 de derde accommodatie voor ons jaarlijks jeugdtoernooi in twee jaar tijd - die voor een uitverkocht huis zorgen. De aanwezigheid van talrijke ouders en begeleiders valt vooral op, als iedereen achter de borden zit. Met een schuifwand is het voorste deel van de grote zaal afgesloten van het schaakgedeelte en in die ruimte is het de hele dag druk tot heel druk.

Dat de prijzen van het afgelopen Grand Prix-seizoen worden uitgereikt, speelt een rol. Namens de Noordhollandse Schaakbond heeft Chris de Saegher prachtige bekers mee naar Zwaag genomen en vrijwel alle prijswinnaars (drie per categorie) zijn in De Plataan aanwezig. Tevens zijn er medailles voor de toernooitijgers; deelnemers die op alle – negen – toernooien hebben geschaakt en deelnemers die een of twee toernooien hebben gemist. Dat zijn er liefst 25. Een flink aantal dat het succes van de Grand Prix-toernooienreeks aangeeft.

En ook het eerste toernooi van het seizoen 2015-2016 verloopt prima. Talrijke NHSB-clubs zijn vertegenwoordigd en vooral Purmerend kent een grote afvaardiging: twaalf kinderen die allemaal hetzelfde shirt dragen. Een mooi gezicht. Opening’64 (Sint-Pancras), Schaakmat (Zuid-Scharwoude) en De Wijker Toren (Beverwijk) hebben eveneens een flinke ploeg, terwijl de jeugdspelers van HWP (Haarlem) en Santpoort de meeste kilometers onderweg zijn.

In de gezellige drukte worden veel spannende partijen gespeeld en soms is het verschil tussen winnen en verliezen heel klein. Niet zelden gebeurt het dat een deelnemer met een heel voordelige stelling (stukvoorsprong of kwaliteitswinst) plotseling een matzet tegen zich krijgt. De spanning in alle groepen is groot en met name de verschillen in de subtop zijn klein. Diverse keren moeten de weerstandspunten beslissen wie op de tweede en derde plaats eindigt.

Een gezellige drukte in de speelzaal van de groepen 4 tot en met 11.

Een gezellige drukte in de speelzaal van de groepen 4 tot en met 11.

De dag vliegt voorbij en dan ineens ben je bij de prijsuitreiking beland. Onder grote belangstelling komen veel jongens en meisjes naar voren. In elke groep zijn er bekers voor de eerste drie en twee andere deelnemers krijgen een aanmoedigingsprijs. Voorts verrast Liesbeth Dijkstra iedereen met een fraaie herinnering die zij zelf heeft gemaakt: een schaakstuk om als sleutelhanger te gebruiken.

Als de jeugd is vertrokken en de organisatieploeg de zalen opruimt en schoonmaakt, vraag ik me af of alle kinderen weten wat een plataan is. In een dorpje in de Kaukasus staat zo’n boom en die is net zo oud als het schaakspel, ruim tweeduizend jaar. Deze plataanboom heeft een omtrek van 27 meter en een holte, waarin met gemak alle deelnemers aan de eerste Grote Prijs van Hoorn kunnen zitten om te schaken. Maar dat zal vast minder sfeervol zijn dan in de Zwaagse Plataan.

 

1 thought on “Grote Prijs van Hoorn succestoernooi in De Plataan

  1. Ik wil de organisatie complimenteren met dit geweldige toernooi. Het was een zeer geslaagde dag met een fantastische organisatie. Wij zullen er met veel plezier op terugkijken!

    Margot Gerrits, moeder van Daan Gerrits
    Schaakclub Santpoort

Reacties zijn gesloten.