Derde heeft geen geluk op vrijdag de dertiende

Misschien was het wel een voorteken dat Hoorn brandde op vrijdag de dertiende.

Bij het vertrek uit Hoorn woedde een grote brand in de binnenstad. En het derde dat vorige wedstrijd nog met 7-1 had gewonnen ging met 6-2 ten onder tegen Aartswoud. Eerst had Piet vooruit gespeeld en verloren nadat hij nota bene een toren voor was komen te staan. In tijdnood blunderde hij het extra materiaal terug en vervolgens sloeg hij een gedekte pion met zijn dame.
Op de dertiende werd Bert als eerste opgeknoopt door oud caissa lid Erik van Tooren. Bert, met wit, koos voor een passieve opstelling in het het Siciliaans maar ondanks dat bezat hij een prima stelling na de opening. Vervolgens verkwanselde hij echter veel tijd terwijl Erik een geweldige koningsaanval op touw zette. Wit won materiaal, maar terwijl zijn paard en toren op respectievelijk a8 en a7 stonden ging Bert mat aan de overkant van het bord. Het volgende slachtoffer van aartswoud was Dirk die in een nimzo-achtige stelling terecht kwam waarbij hij met twee lopers de twee paarden van zwart mocht bestrijden. Met veel pionnen op het bord en een zwak veld op d4 was de stelling in evenwicht maar gaandeweg wist Dirk de druk op te voeren. Een foutief pionoffer leidde echter tot grote problemen. Wit kwam terecht in een dame en pionnen eindspel waarbij hij moest strijden tegen zwarts vrijpion. Dat leek verloren maar Dirk wist zowaar een remisestelling te bereiken. Op het kritieke moment miste hij de juiste zet en na dameruil was het over. Fred was ondertussen via een damegambiet in een eindspel met paard en pionnen terecht gekomen. Vanwege een zwarte dubbelpion ging ook dit eindspel verloren. Laat in de avond verloor Roy ook nog eens op ongelukkige wijze. Roy had gekozen voor een onorthodoxe bestrijdingswijze van het siciliaans. Een scherpe stelling ontstond en ook na dameruil lagen beide koningen nog onder vuur. Onze arme eerste bordspeler miste het mat dat hij kon geven en ging prompt zelf ten onder.
Sjoerd en Ton speelden remise. De eerstgenoemde kreeg met een stonewall een solide maar saaie stelling en na een foutje in het einspel moest hij vluchten in een "fortress". Ton kwam via zijn eigen systeem, dat verdacht veel lijkt op het saaie londen of colle systeem, in een compleet gewonnen stelling tegen oud eenhoorn speler Jasper Seelemeijer. Misschien speelde hun oude vriendschap hem onbewust parten want uiteindelijk liet Ton Jasper ontsnappen met eeuwig schaak.
De enige winstpartij kwam van Holger die in een gestroomlijnde pot met het koningsindisch zijn tegenstander van het bord blies. Die tegenstander verleende overigens genereus medewerking. Zoals hij het zelf formuleerde," ik heb al 27 achtereenvolgende bondspartijen niet verloren maar als ik verlies dan doe ik het goed."
Dat laatste was helaas ook zo voor de driehoorn op vrijdag de dertiende.