Het vierde is net zo goed als het derde

Het vierde heeft de uitwedstrijd tegen Aartswoud met 6-2 verloren. Daarmee bracht de ploeg uit Hoogwoud de score op het bord die op 13 november tegen CE3 ook op het bord stond. Het vierde is dus net zo goed als het derde.

Hoogwoud is een klein dorp, maar heeft een uitstekend operende schaakclub. Een deel van het succes zal ongetwijfeld liggen in de locatie het Huis van Egmond. Er verandert nooit wat aan het gebouw, het is een rot end lopen naar de WC en parkeren is altijd een uitdaging in de nauwe hoofdstraat van het dorp, maar de sfeer die er hangt is altijd prettig en van het ketsen van biljartballen in de aangrenzende zaal dringt hoegenaamd niet door in de ruimte waar de schakers hun sport beoefenen. Het is kortom een van de fijnste schaaklocaties in Noord Holland.

Ze moeten nog wel een keer op Sevilla overstappen.

De wedstrijd was een soort Goliath tegen David. De thuisploeg heeft op papier een aanzienlijk sterkere ploeg en staat in de hoogste regionen in het klassement. Wij als bezoekers zijn nog op zoek naar hun eerste matchpunt en nemen een bescheiden positie in op de ranglijst. In de bijbel willen dit soort confrontaties nog wel eens prettig uitpakken voor de underdog maar in Hoogwoud wat dit niet het geval. De thuisploeg was verdacht op rondslingerende kiezelstenen. Eén winst en twee gelijke spelen was de hele oogst voor CE.

De overwinning kwam op naam van Aad Laan op het laatste bord. Tegen Jasper Seelemeijer was er niet veel aan de hand voor de speler van de thuisclub maar een kleine ontachtzaamheid kostte hem een dame. Naar het schijnt trok Jasper zich na afloop de haren uit het hoofd.

Arend Stapel speelt in de bond een goed seizoen en houdt consequent sterke spelers van het lijf. Hij kreeg een keurige stelling tegen Yvo Veenis en maakte spoedig remise. De penningmeester is als enige basisspeler nog steeds zonder nederlaag.

De andere remise kwam op naam van Erwin Brouwer. Hij had de hele partij een wat tochtige koningsstelling en stond uiteindelijk een kwaliteit achter, maar ongetwijfeld geholpen door zijn (uit)vlugger capaciteiten wist hij toch een halfje binnen te halen.

De anderen verloren.

Het meest vervelende was daarbij ongetwijfeld het verlies van Gerard Groot tegen de overloper Eric van Tooren. Enkele jaren geleden verruilde hij Caïssa-Eenhoorn voor de club in Hoogwoud. Eric zag er slecht uit; geen vergelijking met de sportieve gestalte die een paar jaar geleden met CE3 het kampioenschap in de eerste klasse A pakte. Het zal het gevolg zijn van de wroeging die aan hem vreet na zijn overstap. Hij moet maar snel op het oude nest terugkeren; is beter voor hem. In de partij kreeg hij snel een prettige stelling en hij haalde als eerste een vol punt binnen voor de thuisclub, maar dat moet vooral door een hoop stellingsgeluk gekomen zijn.

Ton van Dijk kon geen vuist maken tegen Wouter Laan. Ondanks het voordeel van de witte stukken stond hij steeds wat aan de gedrongen kant. Naar eigen zeggen had hij met wat defensiever spel de partij kunnen keepen maar op de manier waarop hij de zaken aanpakte kwam hij met lege handen te staan.

Ook ik mocht geen succes noteren. Peter Roskam bracht me in de opening in het defensief maar na een paar creatieve fratsen kon ik me terugwerken in een min of meer gelijkwaardige stelling. Helaas liet ik daarna mijn dame insluiten. De bevrijdingsactie kostte een stuk en de partij.

Eerste bord speler Robbert van Dijkhuizen schaakt in de interne bijna iedereen naar huis en krijgt daarom van teamleider Gerard de meest zware taak toebedeeld. Hij is daarin helaas nog niet erg succesvol. Tobias Hendriks was te sterk en onze jonge kopman is daardoor in de bond nog niet van de nul af.

Gerrit Roos was de grote pechvogel. Hij bereikte tegen Lukas Boots een zwaar gewonnen stelling met een toren voor. De tijd drong echter (voor beide spelers overigens) en daarmee wist onze man geen raad. Alle toeschouwers zagen de eenvoudige marsroute naar de winst, maar Gerrit vond zo ongeveer de enige weg naar de ondergang. Een zwaar onverdiende nederlaag, maar voor de statistieken helpt dat niks.

6-2. Misschien had het verschil wat bescheidener mogen uitpakken, maar op de terechtheid van de winnaar valt niet veel af te dingen.

 

 

2 thoughts on “Het vierde is net zo goed als het derde

  1. Arend heeft goed gespeeld! Er zijn inmiddels vier CE “overlopers” bij SC Aartswoud. Als alle CE leden zulke aardige, sportieve tegenstanders waren als Arend speelden deze “overlopers” waarschijnlijk nog allemaal bij CE………

  2. Yvo, dank voor alle lof maar er zijn heel veel aardige en sportieve schakers
    bij onze vereniging!
    Ik vond het ook prettig tegen jouw te spelen en later de partij te analyseren.
    Ook daar kwam overigens remise uit.
    Arend

Reacties zijn gesloten.