Geflatteerde winst viertallenteam

Ook in de vierde ronde van de NHSB-viertallencompetitie is Caïssa-Eenhoorn ongeslagen gebleven. Tegen Degoschalm werd het vrijdagavond 3½-½, waardoor het kampioenschap in de D-klasse wel heel dichtbij is gekomen.

Caïssa-Eenhoorn (links) is aan de pittige klus die Degoschalm is, begonnen. Op de voorgrond de vierdebordspelers Martijn de Wit met wit en Henk Duyverman.

Caïssa-Eenhoorn (links) is aan de pittige klus die Degoschalm is, begonnen. Op de voorgrond de vierdebordspelers Martijn de Wit met wit en Henk Duyverman.

De uitslag was overigens geflatteerd. Degoschalm kwam met een gelijkwaardige ploeg naar wijkcentrum Kersenboogerd, waar de jeugd van onze vereniging na een uurtje lessen aan de clubcompetitiepartijen begon. In alle gezellige drukte op de eerste verdieping bood zaal 22B voldoende rust om de acht schakers de return te laten verspelen. Het ‘uitduel’ tegen Degoschalm, in hetzelfde wijkcentrum maar in een andere zaal, kreeg ook een 3½-½ uitslag in Hoorns voordeel.

De mannen die de klus zullen klaren. Van voor naar achter Martijn de Wit, Niels Appelman, Klaas Jan Koedijk en Rown Louter.

De mannen die de klus zullen klaren. Van voor naar achter Martijn de Wit, Niels Appelman, Klaas Jan Koedijk en Rown Louter.

Ditmaal had het anders kunnen uitpakken. Martijn de Wit kwam naar eigen zeggen niet lekker uit een Siciliaan, maar Henk Duyverman speelde te vroeg … f5 en dat kostte hem na een dameschaak de pion. Meteen greep wit zijn kans om de druk op de koningsstelling te vergroten. De zwartspeler had niet mogen rokeren en deed het wel. Daar moest hij duur voor betalen: torenverlies. Binnen het uur leidde Caïssa-Eenhoorn met 1-0.

Vrijwel meteen erna gaf kopman Rowan Louter een stuk weg en leken de stellingen van Klaas Jan Koedijk en Niels Appelman op dat moment remise-achtig. Niels had een grote achterstand in tijd die zou oplopen tot bijna een uur. En daarmee komen we tegelijk bij een onverwachte hindernis vlak voor het begin van de wedstrijd. De digitale klokken ontbraken. Ze ophalen uit De Kreek zou betekenen dat het duel waarschijnlijk pas tegen negen kon beginnen. Degoschalm stelde zich heel sportief op en in overleg werd besloten de houten klokken te gebruiken met als speeltempo honderd minuten voor veertig zetten en daarna een kwartier om de partij af te ronden.

Ondertussen had Klaas Jan aan het tweede bord opeens voordeel bereikt tegen Erik Piet. Onze jeugdige witspeler koos voor het Morra-gambiet. We hebben een clubgenoot die een halve eeuw lid is van onze vereniging en een verzameling van aardig wat spectaculaire partijen met die geofferde pion heeft opgebouwd. Prachtig dat ook de jeugd het avontuur niet schuwt. Na beider rokades was Klaas Jans plus zichtbaar: vijf ontwikkelde stukken tegenover drie van zwart. De poging om de Hoornse loper op g5 met 11. … h6 te verjagen mislukte en kostte de Degoschalm-routinier zijn randpion. Vervolgens versterkte het Caïssa-Eenhoorn-talent zijn positie in het centrum en dat leverde eveneens een pion op. Na een afruil ging vervolgens nummer drie in het doosje en keek Klaas Jan tegen een gewonnen toren-plus-loper-eindspel aan.

De wedstrijd raakte in een stroomversnelling. Met een 2-0 voorsprong op zak werd Niels Appelman matchwinner. Hij leek na dertien zetten – inclusief dameruil en een ruil van enkele lichte stukken – wat kwetsbare pionnen op c6 en d6 te hebben. Leo van der Zwaard beschikte over het loperpaar, waarmee hij beide pionnen had kunnen pennen. Op de diagionalen erachter stonden de twee torens van zwart. Leo koos voor het bezit van de open b-lijn. In een toreneindspel met een Hoorns paard en een Westwoudse loper had Niels op zijn beurt een iets betere plus kunnen krijgen door de voorste van een dubbelpion te veroveren. Na torenruil bleef een remisestelling over, maar kort na de score van Klaas Jan betekende die wel een 2½-½ stand.

Niels Appelman heeft alle reden om tevreden te zijn. Met zijn remise tegen Leo van der Zwaard stelt hij de wedstrijdwinst veilig.

Niels Appelman heeft alle reden om tevreden te zijn. Met zijn remise tegen Leo van der Zwaard stelt hij de wedstrijdwinst veilig.

Degoschalm-voorzitter Gerard Broersen was ook in de wedstrijd de eerste man van zijn club. In het Aangenomen Damegambiet had hij voor zijn stukken de betere velden en dat kwam tot uiting na een afruil van het loperpaar en een paard. Een paard van Rowan Louter werd gepend, maar een goede damezet (om die penning ongedaan te maken) was lastig, omdat de vorstin tevens de toren op a8 moest verdedigen. En er verscheen een ijzersterk wit paard in het centrum. De witspeler won het stuk en kon een winnende aanval op de koningsvleugel opbouwen. Hij koos echter voor enkele verdedigende zetten en bood zwart de gelegenheid zijn torens actief te maken. Onder druk verspeelde de Westwoudse kopman zo zijn dame.

Met acht matchpunten in vier wedstrijden is het jeugdige Caïssa-Eenhoorn hard op weg naar de titel in de viertallenklasse D. De enige concurrent is KTV dat pas op 25 februari in actie komt. Het Enkhuizer team moet zijn resterende duels allemaal met grote cijfers winnen om de Hoornse spelers van het kampioenschap af te kunnen houden en is dan nog afhankelijk van wat Caïssa-Eenhoorn in de slotronde tegen De Groene Zes doet.