Magnus knikkert CE uit beker

Donderdagavond heeft het bekerteam van CE3 verloren van SC Magnus.
Magnus had de vorige ronde met 4-0 gewonnen en heeft een sterk bekerteam dus een grote verrassing was dit niet.
Achteraf gezien waren er echter wel degelijk kansen.


Magnus speelde met dezelfde opstelling als bij hun vorige succesvolle bekerwedstrijd. Enrico van Egmond en Wim Boom op 1 en 2 en Jan Pjotr Komen en Niels Wijntjes op 3 en 4. CE had problemen met het opstellen van een team maar uiteindelijk speelden in opeenvolgende volgorde Dirk, Sjoerd, Fred en Piet.

Sjoerd was als eerste klaar. Tegen een damepionopening speelde hij een te optimistisch (lees niet correct) pionoffer maar in een tactische stelling wist zijn tegenstander geen weerlegging te vinden. Uiteindelijk resulteerde een ongeveer gelijk eindspel waarin de witte koning een beetje op de tocht stond. Wit zag ongelukkigerwijze een kleine matcombinatie over het hoofd en zodoende stond het 1-0.

Vlak daarna verloor Dirk. Hij was het Hollands te lijf gegaan met een vroeg Lg5, m.i. een vervelende variant voor zwart in deze opening. Na de typische ruil op f6 had zwart een lelijke pionnenstructuur maar met nog veel stukken en alle pionnen op het bord ging de strijd aanvankelijk gelijk op. Gaandeweg de partij kreeg wit toch een plusje dat uiteindelijk resulteerde in pionwinst. Hoewel Dirk objectief beter stond was de kloksituatie bepaald niet in zijn voordeel. Enrico speelde dan ook ondanks het materiële nadeel door en werd daar zowaar maximaal voor beloond toen Dirk door zijn vlag ging in een waarschijnlijk toch wel gewonnen stelling. 1-1.

Freds' partij eindigde vlak daarna. Hij bestreed een leeuw met een pionnenopstoot naar d6. Hierdoor kwamen de zwarte stukken in de verdrukking en kreeg de loper op c4 een mooie diagonaal. Echt een stelling waar Fred van houdt met veel mogelijkheden tot offers op f7 etc. Jan Piotr probeerde met Pe6-f8 en Le6 de dreigingen te neutraliseren en voordeel te krijgen uit de zwakke pion op d6. Dat ging hem goed af, want toen Fred uiteindelijk een stuk op e5 offerde was het niet voldoende. JP wist alle dreigingen te pareren en incasseerde het punt. In de analyse leek Fred's intuïtie toch nog juist daar een andere zetvolgorde van het offer mogelijk had geresulteerd in een prachtige remisecombinatie. 1-2.

Piet had de pech te spelen tegen een echt Wunderkind. Zijn tegenstander speelde vlot om alle dreigingen heen en beweerde in de analyse niet alleen alles gezien te hebben maar ook continu 10 diep te hebben gerekend. Je vraagt je af waarom die jongen nog 1700 heeft en geen titel. Enfin. Ignorance is bliss, want de eindstelling was inderdaad remise, maar wel met een symbolisch plusje voor Piet - en niet andersom.  1,5-2,5.

Magnus bekert dus verdiend door en wij wensen ze alle succes!
Tot slot nog even aandacht voor het Schager rapidkampioenschap dat aanstaande zaterdag wordt georganiseerd door schaakclub Magnus.
7ronden rapidschaak in een sfeervolle locatie in het hart van Schagen + flink prijzengeld. Een delegatie CE spelers zal zeker afreizen.
Voor meer informatie en de deelnemerslijst, waarop in ieder geval een grootmeester;

informatie Schager Rapidkampioenschap

4 thoughts on “Magnus knikkert CE uit beker

  1. Mijn partij inmiddels nog eens goed bekeken en de conclusie is dat de remisegrens nergens is overschreden, een terechte puntendeling dus. De combinatie die achteraf nog even werd bekeken kwam gelukkig niet op het bord want de tussenzet Dxe8 met schaak kost zwart een stuk. Magnus veel succes in de derde ronde!

  2. Dank voor het delen van de toernooi-informatie en leuk dat jullie er met zo’n grote delegatie waren! Alleen jammer dat Sjoerd er niet was…
    In de analyse met Fritz bleek Freds intuïtie toch niet te kloppen. De remisevariant die we dachten te zien klopte voor geen meter…

Reacties zijn gesloten.