Valse start CE 2

Voor het 2e team is het kampioenschap dit jaar het doel. In de eerste speelronde stond er gelijk een kraker op het programma. Caissa-Eenhoorn 2 vs MuConsult Apeldoorn. De 2 hoogst geplaatste teams speelden dus meteen tegen elkaar. Er werd daarom al gekscherend over “de kampioenswedstrijd” gesproken. Na een schaakmiddag die alle kanten op had kunnen gaan deed Caissa-Eenhoorn zich flink tekort en kunnen de titelaspiraties voorlopig de ijskast in.

Op bord 8 begon Abel sterk aan zijn partij, hij kwam met een klein voordeeltje uit de opening en begon met slimme zetten zijn stelling te verbeteren. Echter op het moment dat Abel door had kunnen drukken en permanent voordeel had kunnen krijgen, kwam hij in tijdnood en speelde daardoor niet de optimale zetten. Hierdoor kwam de stelling weer wat meer in evenwicht en in tijdnood accepteerde Abel daarom het remiseaanbod van zijn tegenstander.

Bas kwam met zwart na een interessante opening in een rustige stelling terecht. Echter speelde Bas hierna misschien wel iets te rustig en daardoor kon wit een aanvallende stelling opbouwen. Het werd echter nooit heel gevaarlijk maar een voordeel had wit zeker.

In bovenstaand diagram had wit met 23. e5 zwart behoorlijk vast kunnen zetten. Gelukkig werd 23. f4 gespeeld en hierna kon Bas zich knap terugknokken naar een gelijke stelling, hij kreeg zelfs een sterk paard op c4 en had zelfs een iets betere stelling. Er waren echter geen winstmogelijkheden meer en na een lange partij kon zijn tegenstander met eeuwig schaak remise afdwingen.

Op bord 4 speelde ik (Seréyo) met wit tegen Freddie van der Elburg. Ik kwam prima uit de opening en had een klein voordeeltje. Door een onoplettendheid kreeg ik echter een vervelende dubbelpion. Ik had nog wel de d lijn onder controle en als ik een stuk op d5 zou kunnen krijgen stond ik best aardig. Helaas maakte ik daarna nog een klein foutje waardoor mijn hele stelling instortte en ik een pion verloor. Daarna nog wat trucjes in de stelling gegooid maar mijn tegenstander speelde het prima uit.

Naast me zag ik hoe Ronald (bord 5 met zwart) in het Frans een beetje te passief uit de opening kwam. Ronald had zijn dame op a4 gezet en die stond daar nogal inactief. In eerste instantie was dat nog geen probleem maar na een foutje op zet 17 kon wit gaan aanvallen en had de zwarte koning vrij weinig verdediging om zich heen. Wit speelde het prima uit en zo werd er ook op bord 5 verloren.

Joseph speelde met wit een partij waar ik niet veel van heb meegekregen, maar het was een snelle winstpartij en dat is altijd goed natuurlijk:-)

Arjon kwam met zwart in een omweggetje in het Frans terecht. Zijn tegenstander speelde een paar vreemde zetten en Arjon kwam dan ook prima uit de opening. In het middenspel speelde Arjon logische zetten en kwam steeds beter te staan. Zijn tegenstander speelde daarom alles of niets en gaf een toren voor een aanval die er dreigend uitzag maar goed verdedigd werd door Arjon. Een mooie overwinning tegen een sterke tegenstander!

Ardjan speelde op bord 1 met zwart een interessante variant in het Spaans. Hij offerde een pion voor actief spel en dat zag er allemaal prima uit. Helaas miste Ardjan een kans om zijn pion terug te winnen en de goede stelling te behouden. In onderstaand diagram had Ardjan nog een kansje om de stelling op remise te houden.

Zwart ging op de 34e zet dameruil uit de weg en hierna kon wit de e-lijn openbreken en was er geen houden meer aan. Dameruil was beter geweest, al was het ook dan lastig te verdedigen.

Bij een stand van 3-4 probeerde Alexander nog een punt te redden voor het team. Alexander speelde een sterke partij en kwam erg goed te staan. In tijdnood zorgde een klein foutje voor een kleine terugslag maar nog steeds stond Alexander iets beter. Door de stand moest Alexander risico’s nemen en mede hierdoor verloor Alexander helaas nog de partij.

Een nederlaag in de eerste ronde is nooit leuk en het is extra zuur dat het ook nog eens tegen een concurrent is. Echter, ik ben ervan overtuigd dat als we de overige 8 wedstrijden winnen we “gewoon” kampioen zijn. Qua spel zag het er in ieder geval wel goed uit, nu nog zorgen dat we goede stellingen kunnen omzetten in overwinningen!