Caïssa-Eenhoorn actief in dementievriendelijk Hoorn

Met het actieplan ‘Zorgzame samenleving’ wil Hoorn een dementievriendelijke gemeente worden. Om dat te bereiken zoekt ze de samenwerking met zorgorganisaties, bedrijven en sportverenigingen. Op Wereldalzheimerdag (21 september) werd een intentieverklaring ondertekend, waarop ook Caïssa-Eenhoorn voorkomt.

De Roode Steen, het centrum van Hoorn, stond vandaag in het teken van dementie. Bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen was een informatiemarkt opgesteld. Een schaakbord van Caïssa-Eenhoorn stond op de kraam van MEE & De Wering, waar Co Buysman onze schaakvereniging vertegenwoordigde. Onder een stralend zonnetje zorgden het Noord-Hollands Ouderenorkest, het Westerhavenkoor en een djembégroep voor veel sfeer en was de belangstelling, zeker ’s middags, goed te noemen.

De schaaksport is heel geschikt om dementie te vertragen dan wel tegen te gaan. Dick Swaab – bekend arts, neuroloog en hersenonderzoeker – onderstreept dat meerdere malen in zijn boek ‘Wij zijn ons brein’. In de gemeente Hoorn wil de politiek sportverenigingen nadrukkelijker betrekken bij de zorgsamenleving en kwam Co op het idee om Caïssa-Eenhoorn daarin een rol te geven. Om die reden zette hij met wethouder Theo van Eijk en vertegenwoordigers van Geriant, Wilgaerden, MEE & De Wering, de Stichting Ouderenraad, het Vrijwilligerspunt, de West-Friese afdeling van Alzheimer Nederland, Omring Thuiszorg, Martha Flora, het Risdamhuis, Bibliotheek Hoorn, Stichting Netwerk, de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, de GGD, supermarktketen Albert Heijn en voetbalvereniging Always Forward zijn handtekening.

Er zijn inmiddels gesprekken geweest met mensen van DemenTalent, een project van MEE & De Wering, om vrijwilligers met dementie aan het schaken te krijgen. Enerzijds door ze zelf een schaaksoos te laten organiseren, anderzijds door mee te helpen met activiteiten bij Caïssa-Eenhoorn.

In de gemeente Hoorn hebben zo’n duizend mensen dementie, in Nederland ruim een kwart miljoen. De verwachting is dat beide aantallen de komende jaren sterk toenemen.

1 thought on “Caïssa-Eenhoorn actief in dementievriendelijk Hoorn

Reacties zijn gesloten.