Geen gouden chrysant

Als een wielerwedstrijd een kopgroep van acht heeft met daarin drie man van één ploeg, staat de ontknoping vast. Twee offeren zich op om de derde te laten winnen. In het schaken lukt dat niet altijd. Fred Avis, Nick Manshanden en Bert Spil grepen gisteren in de ‘Tour de Waard’ naast de gouden chrysant.

De tactiek was afgestemd op Nick die op weg naar het finishdoek moest worden gelanceerd. Bert diende alert te zijn op vroege ontsnappingen, Fred fungeerde als gangmaker in de eindsprint. Alles klopte, maar met de meet in zicht ging het toch nog mis. De aan kop gaande Nick kwam ten val en duikelde naar de derde plaats. Geen eerste prijs, maar een bronzen bloem.

Caïssa-Eenhoorn was zaterdag goed vertegenwoordigd op het 38e Chrysantentoernooi – want daarover hebben we het – van schaakvereniging Heerhugowaard. Arlette van Weersel in de hoofdgroep van dertig deelnemers (met meer dan de helft aan titelhouders), Fred Avis, Erwin Brouwer, Co Buysman, Nick Manshanden, Bert Spil en Arend Stapel in de achtkampen.

Heerhugowaard was vroeger een wielerdorp bij uitstek en de Tour de Waard, verreden kort na de Tour de France, trok altijd talrijke toppers uit het nationale en internationale peloton. Het Chrysantentoernooi heeft die allure min of meer overgenomen. Elk seizoen melden zich diverse grootmeesters en internationaal meesters in De Swan, de 38e editie gaat de geschiedenisboeken in als een van de sterkst bezette ooit.

Ditmaal kwam ineens Ivan Sokolov binnenlopen. Tweevoudig Nederlands kampioen, speler van de Nederlandse ploeg die in 2005 de Europese titel veroverde, zeven keer actief op de Olympiade en onlangs fungeerde hij op laatstgenoemd evenement als coach van de Verenigde Arabische Emiraten. Wonend in Lelystad (en Dubai) was het ritje naar Heerhugowaard wel te doen en hij pakte en passant de hoofdprijs mee.

Op de Olympiade in Bakoe speelden ook grootmeester Benjamin Bok en Heerhugowaards eigen Maaike Keetman. Ze verruilden de Crystal Hall voor de Chrysantenzaal, de spanning tussen wereldtoppers voor de gemoedelijke hectiek. Benjamin Bok – die met 5½ punt uit acht partijen in de hoofdstad van Azerbeidzjan goed presteerde – legde achter Ivan Sokolov en Erik van den Doel beslag op de gedeelde derde plaats (met Hing Ting Lai en Joery Solodovnitsjenko, GM-speler uit Oekraïne), terwijl Maaike Keetman een van de drie vrouwen in het sterke gezelschap was en met Mariska de Mie en Arlette van Weersel op 2½ uit zeven eindigde. Mede-organisator Piet Konijn had kort na de inschrijving een extra prijs, die voor beste dame, bedacht en kon toen niet bevroeden dat de drie topspeelsters evenveel punten zouden verzamelen.

Zeven grootmeesters, zes IM- en vijf FM-deelnemers en veel regionale toppers, het was zaterdag aangenaam toeven in de speelzaal. Arlette opende het bal tegen de Bulgaarse grootmeester Petar Arnaudov en begon het toernooi met een verliespartij, een van de vier. Tjerk Sminia en Jan Havenaar werden verslagen, prima was de remise tegen Frank Agter (De Waagtoren). Met zwart belandde Arlette in een eindspel van paard en loper tegen een Alkmaarse toren en twee vrijpionnen. Dat duo kon ze opruimen, waarmee de remise veilig werd gesteld. Frank Agter was vorig seizoen in De Kreek matchwinner in het bekerduel Caïssa-Eenhoorn – De Waagtoren en over enkele maanden zal een herhaling van die wedstrijd plaatsvinden, als ons cupkwartet in de eerste ronde De Uil uitschakelt. Misschien moeten we dan onze WIM-speelster maar opstellen.

Van de zes Caïssa-Eenhoorn-amateurs waren er drie in de achtkampengroep 1 ingedeeld. In de eerste ronde meteen al een derby: Nick Manshanden – Bert Spil. Een paardoffer van wit bood geen garantie voor succes, maar de zwartspeler had in een gewonnen stelling geen vluchtveld voor zijn koning gecreëerd en kon Nick met zetherhaling ontsnappen. Dezelfde ontknoping in de vierde ronde bij Fred Avis – Nick Manshanden. Onze clubvoorzitter had twee pionnen achterstand, maar ook actief spel. Driemaal dezelfde stelling leverde evenwel remise op.

Bizar was de finale een half uur later bij Ron Greven – Fred Avis. De routinier van WSC De Pion stond bovenaan en liet met een toren voorsprong Fred wegkomen met remise. Nick Manshanden zegevierde wel en verkleinde zijn achterstand op Ron tot een halfje. Om zijn concurrent in de volgende partij in een toreneindspel met een loper en vrijpion meer te verslaan. En zo leidde Nick na zes ronden het veld, met een half punt voorsprong op Ron Greven, Jan-Pjotr Komen en Fred Avis. Het Hoornse talent had van dat drietal tweeënhalve punt gesnoept, maar verslikte zich in Alex Albrecht die met nul uit zes aan de slotronde begon. De oud-organisator van het Chrysantentoernooi bereikte verrassend een grote materiële voorsprong en speelde als rodelantaarndrager zo een beslissende rol in de strijd om de eerste plaats.

In groep 2 presteerde Erwin Brouwer wisselvallig en kon menig goed opgebouwde partij niet naar behoren afronden. Het bleef bij drie winstpartijen en een plaats in de middenmoot. Co Buysman en Arend Stapel werden in groep 4, eveneens met wisselvallig spel, middenmoters. Oud-Caïssa-Eenhoorn-talent Klaas Jan Koedijk versloeg in groep 6 zes van de zeven tegenstanders; voldoende voor de eindzege.

Gerrit van Oostrum, Ronald van Ewijk, Piet Konijn, Chris Holdorp en Jessica Sijs konden als organisatieploeg terugkijken op een weer geslaagde dag. Een van de tradities van het Chrysantentoernooi is het slotwoord van sponsor Nico Dekker, zelf al jarenlang een verdienstelijk schaker en deelnemer. Gedurende zo’n vijf minuten brengt hij de deelnemers op de hoogte van het wel en wee in de chrysantenwereld en het is plezierig te horen dat na zeven magere jaren bij Dekker Chrysanten een goede tijd is aangebroken. Er zijn enkele nieuwe soorten ontwikkeld, waarvan Code Green heel apart is en de witte Kennedy heel mooi. En dat doet weer denken aan de partijen van achttien minuten en vijf seconden toegevoegde tijd die zaterdag in De Swan te zien waren: apart en mooi.

Hoofdgroep: eerste ronde: Arlette van Weersel – Petar Arnaudov 0-1. Tweede ronde: Tjerk Sminia – Arlette van Weersel 0-1. Derde ronde: Arlette van Weersel – Manuel Bosboom 0-1. Vierde ronde: Frank Agter – Arlette van Weersel ½-½. Vijfde ronde: Arlette van Weersel – Sybolt Strating 0-1. Zesde ronde: Juan de Roda Husman – Arlette van Weersel 1-0. Zevende ronde: Arlette van Weersel – Jan Havenaar 1-0.
1. Ivan Sokolov (Charlois/Europoort, 2639, GM)........................ 7   5   2   0 = 6    TPR 2770
2. Erik van den Doel (Charlois/Europoort, 2568, GM)................ 7   5   1   1 = 5½ TPR 2627
3. Benjamin Bok (En Passant, 2614, GM).................................. 7   4   2   1 = 5    TPR 2606
4. Joery Solodovnitsjenko (Oekraïne, 2567, GM)...................... 7   5   0   2 = 5    TPR 2551
5. Hing Ting Lai (SISSA, 2401, FM)............................................ 7   5   0   2 = 5    TPR 2536
6. Colin Stolwijk (Zukertort Amstelveen, 2112).......................... 7   4   1   2 = 4½ TPR 2531
7. Petar Arnaudov (Bulgarije, 2474, GM)................................... 7   4   1   2 = 4½ TPR 2499
8. Miguoël Admiraal (Kennemer Combinatie, 2451, IM)............. 7   3   3   1 = 4½ TPR 2381
9. Sybolt Strating (Zukertort Amstelveen, 2294, FM)................. 7   4   1   2 = 4½ TPR 2391
25. Arlette van Weersel (Caïssa-Eenhoorn, 2159, WIM)........... 7   2   1   4 = 2½ TPR 2128

Groep 1: eerste ronde: Fred Avis – Fred van Randen 0-1, Nick Manshanden – Bert Spil ½-½. Tweede ronde: Jan-Pjotr Komen – Fred Avis 1-0, Fred van Randen – Nick Manshanden ½-½, Bert Spil – Ron Greven 0-1. Derde ronde: Fred Avis – Kasper van der Meulen 1-0, Nick Manshanden – Jan-Pjotr Komen 1-0, Alex Albrecht – Bert Spil 0-1. Vierde ronde: Fred Avis – Nick Manshanden ½-½, Kasper van der Meulen – Bert Spil 0-1. Vijfde ronde: Ron Greven – Fred Avis ½-½, Nick Manshanden – Kasper van der Meulen 1-0, Bert Spil – Fred van Randen 0-1. Zesde ronde: Fred Avis – Alex Albrecht 1-0, Nick Manshanden – Ron Greven 1-0, Jan-Pjotr Komen – Bert Spil 1-0. Zevende ronde: Bert Spil – Fred Avis 1-0, Alex Albrecht – Nick Manshanden 1-0.
1. Ron Greven (WSC De Pion, 1828).......................................... 7   4   2   1 = 5
2. Jan-Pjotr Komen (Magnus Anna Paulowna Chess, 1892)...... 7   5   0   2 = 5
3. Nick Manshanden (Caïssa-Eenhoorn, 1863).......................... 7   3   3   1 = 4½
4. Fred Avis (Caïssa-Eenhoorn, 1887)........................................ 7   3   2   2 = 4
5. Bert Spil (Caïssa-Eenhoorn, 1824).......................................... 7   3   1   3 = 3½
6. Fred van Randen (De Uil, 1816).............................................. 7   2   2   3 = 3
7. Kasper van der Meulen (Heerhugowaard, 1793).................... 7   2   0   5 = 2
8. Alex Albrecht (De Waagtoren, 1827)....................................... 7   1   0   6 = 1

Groep 2: eerste ronde: Erwin Brouwer – Mark van der Ploeg 0-1. Tweede ronde: Hans de Jong – Erwin Brouwer 1-0. Derde ronde: Erwin Brouwer – Sandra Keetman 1-0. Vierde ronde: Piet Konijn – Erwin Brouwer 0-1. Vijfde ronde: Erwin Brouwer – Maarten de Haas 0-1. Zesde ronde: Daniël Kutchoukov – Erwin Brouwer 1-0. Zevende ronde: Erwin Brouwer – Gerrit Lemmen 1-0.
1. Mark van der Ploeg (De Zwarte Pion + De Uil, 1752)............. 7   4   2   1 = 5
2. Daniël Kutchoukov (Almere, 1766).......................................... 7   5   0   2 = 5
3. Gerrit Lemmen (De Waagtoren, 1705).................................... 7   3   2   2 = 4
4. Sandra Keetman (Heerhugowaard + De Waagtoren, 1709)... 7   3   0   4 = 3
5. Erwin Brouwer (Caïssa-Eenhoorn, 1752)............................... 7   3   0   4 = 3
6. Maarten de Haas (Heerhugowaard, 1768).............................. 7   2   2   3 = 3
7. Hans de Jong (Heerhugowaard + Schaakgr. Koedijk, 1740). 7   2   1   4 = 2½
8. Piet M. Konijn (Heerhugowaard, 1770)................................... 7   2   1   4 = 2½

Groep 4: eerste ronde: Arend Stapel – Luuk van Steenoven ½-½, Mats Bakker – Co Buysman 1-0. Tweede ronde: Arend Stapel – Mats Bakker 0-1, Co Buysman – Ton van Diepen 0-1. Derde ronde: Ton van Diepen – Arend Stapel 0-1, Roel Bakker – Co Buysman 0-1. Vierde ronde: Arend Stapel – Roel Bakker 1-0, Co Buysman – Martin Duinmaijer 0-1. Vijfde ronde: Martin Duinmaijer – Arend Stapel 1-0, Vigen Boghossian – Co Buysman 0-1. Zesde ronde: Arend Stapel – Vigen Boghossian 0-1, Luuk van Steenoven – Co Buysman ½-½. Zevende ronde: Co Buysman – Arend Stapel 0-1.
1. Martin Duinmaijer (Bergen, 1623)........................................... 7   6   0   1 = 6
2. Luuk van Steenoven (De Waagtoren, 1411).......................... 7   4   2   1 = 5
3. Mats Bakker (Heerhugowaard, 1640).................................... 7   4   1   2 = 4½
4. Arend Stapel (Caïssa-Eenhoorn, 1649)................................. 7   3   1   3 = 3½
5. Roel Bakker (Opening’64 + Heerhugowaard, 1637).............. 7   2   2   3 = 3
6. Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn, 1594)................................. 7   2   1   4 = 2½
7. Vigen Boghossian (HSC Stork, 1609).................................... 7   1   2   4 = 2
8. Ton van Diepen (Purmerend, 1640)........................................ 7   1   1   5 = 1½

 

 

2 thoughts on “Geen gouden chrysant

  1. Hartstikke leuk en informatief stukje Co, ga zo door.
    Heb intussen ook een klein verslagje gemaakt voor
    Schakers info hetgeen door Yochanan Afek geplaatst is.
    Als er nog leden van Caissa de Eenhoorn geinteresseerd
    zijn in een leuk buitenlands toernooi, kijk eens op Leuven
    centraal – schaken (Als je geen schaken toevoegt, beland je
    in de gevangenis.) 7 ronden in 4 dagen, gezellige ambiance,
    Belgische biertjes etc. Kan het je aanraden

    groet pietbull

Reacties zijn gesloten.