Familieschaak in De Plataan

Er is deze zondag sprake van familieschaak. Het jaarlijkse jeugdtoernooi van Caïssa-Eenhoorn trekt een kleine honderd deelnemers en bijna de helft is familie van elkaar. Er worden 315 partijen gespeeld en in ieder geval eenmaal is er de kans om voor een familieschaak te zorgen. David Verweij kan in de derde ronde met een paard de koning en dame van Manasvita Basa aanvallen, maar hij kiest voor een andere voortzetting. Dat pakt verkeerd uit, want David zal zijn meerdere moeten erkennen in de latere groepswinnares.

Het familieschaak dat niet komt. Omdat de witte dame op g4 de zwarte pion op g7 pent, kan David Verweij Pf6+ spelen. Hij kiest tegen de latere groepswinnares Manasvita Basa voor een andere voortzetting.

Het familieschaak dat niet komt. Omdat de witte dame op g4 de zwarte pion op g7 pent, kan David Verweij Pf6+ spelen. Hij kiest tegen de latere groepswinnares Manasvita Basa voor een andere voortzetting.

De bij Almere schakende Manasvita is een van de zes meisjes die op de eerste plaats eindigen. Lana van Dongen, Sofie Peters, Merel Kooistra, Emma Watson en Dieuwke Hatzmann leveren dezelfde prestatie. Ze zijn lid van schoolschaakvereniging Klim-Op (Capelle aan den IJssel), schaakclub Purmerend, schaakclub Santpoort, Oppositie (Heiloo) en De Wijker Toren (Beverwijk). Zes winnaressen, spelend bij zes verenigingen. Er zijn veel schaaksters naar het Zwaagse cultureel centrum De Plataan gekomen en de 97 deelnemers komen van zeventien schaakclubs, jeugdgebouw Honk Tonk (Zwaag), wijkcentrum De Zaagtand (Hoorn) en de Rudolf Steinerschool (Alkmaar), waar eveneens schaaklessen worden gegeven. Het lijkt erop dat in het gebied van de Noordhollandse Schaakbond en daarbuiten het meisjesschaak in opmars is.

Veel zussen doen met hun broers mee aan het Grand Prix-toernooi van Caïssa-Eenhoorn. Namens de organiserende vereniging hebben Aranka Verweij en haar broers David en Aron zich aangemeld. Ook Santpoort is met drie kinderen uit één gezin van de partij: de zussen Jade en Merel Kooistra met hun broer Melle. Wie hebben we nog meer? Arman en Anri Sagian en Max en Merijn Hooijmans (De Waagtoren, Alkmaar), Sophie en Thijn Molenaar, Esteban en Alan Brunel Guzman en Manon en Arno Jacobs (De Wijker Toren, Beverwijk), Quint en Mats de Jong (Kennemer Combinatie, Haarlem), Lana en Jesse van Dongen (Klim-Op, Capelle aan den IJssel), Noa en Stan van Langen (Krommenie), Sara en Dennis Najetovic (Opening’64), Jari en Bjorn van der Moolen en Robin en Dennis Jansma (Purmerend), Jannes en Joep Westerhof (RSR Ivoren Toren, Rotterdam), Sarah en Melle Jong (Rudolf Steinerschool, Alkmaar), Johan en Piet Krul en de tweeling Marit en Julian de Boer (Schaakmat, Zuid-Scharwoude), Merel en Daan Gerrits (Santpoort), Bowe en Sipke van der Wal en Milan en Rob Beaufort (Vijfhuizen).

Amran (links) en Anri Sagian, gebroederlijk naast elkaar tijdens de slotronde tegen respectievelijk Bowie Steenbrugge en Roelof Meesters.

Arman (links) en Anri Sagian, gebroederlijk naast elkaar tijdens de slotronde tegen respectievelijk Bowie Steenbrugge en Roelof Meesters.

Ze komen van heinde en verre en we kunnen stellen dat de Grand Prix-toernooien van de NHSB, met steeds zo’n honderd kinderen achter de borden, een succes zijn. Schaakmat (Zuid-Scharwoude) hebben we achter de rug en in aantocht zijn de evenementen in Zaandam (13 november), Beverwijk (18 december), Sint-Pancras (8 januari), Driehuis (22 januari), Castricum (26 februari), Heiloo (19 maart), Purmerend (in mei) en Haarlem (in juni). En op ieder toernooi zijn er nieuwe kansen. Van de twaalf winnaars bij Schaakmat is er niet een die bij Caïssa-Eenhoorn op de eerste plaats eindigt. Om een voorbeeld te noemen: Purmerend-talent Sven Damen wordt in Langedijk vijfde en gaat er nu met de groepszege vandoor.

En zo komen we bij het wedstrijdverloop in De Plataan terecht. De toernooileiding (Sander Bischoff en Robbert van Dijkhuizen) moet regelmatig verder kijken dan alleen de punten. Het onderling resultaat, de SB-score, het onderling resultaat na de SB-score en zelfs drie keer de loting, alles wordt uit de kast gehaald om de dertien eindstanden te bepalen. Het geeft aan dat er op alle tafels volop spanning is geweest.

We beginnen in groep 1, waarin 4½ punt – uit zeven partijen – voldoende is voor de eerste plaats. Tenminste voor Sven Damen, want hij eindigt gelijk met Johan Krul die in de vijfde ronde zijn ongeslagen status verspeelt door een nederlaag tegen Sven. Niet de koppositie, want Johan leidt het veld met een halfje voorsprong op broer Piet, Julian de Boer, Sandro Gaeta en Sven Damen. De hoogste groep krijgt zo een geweldige ontknoping, want alle partijen in slotronde zijn van belang. Piet Krul valt af door van Marit de Boer te verliezen, Marits broer Julian door van Milan de Boer te verliezen. Sandro en Johan spelen remise, waardoor Sven met zijn zege op Jaap de Vries na een close finish als eerste over de meet komt. Het lijkt wel de massasprint op het WK wielrennen in Qatar dat vrijwel gelijktijdig zijn ontknoping beleeft.

Op de hoogste verdieping van cultureel centrum De Plataan schaken de hoogste groepen: 1 (links), 2 (voorgrond) en 3.

Op de hoogste verdieping van cultureel centrum De Plataan schaken de hoogste groepen: 1 (links), 2 (voorgrond) en 3.

In groep 2 zijn, mede door een oneven aantal deelnemers, de ontwikkelingen heel anders. Het lijkt de dag te worden van Manasvita Basa die zo’n twee jaar jeugdspeelster is bij Almere en eind vorig seizoen bij het NHSB-kampioenschap snelschaken in De Kreek, de thuishaven van Caïssa-Eenhoorn, de prijs voor beste jeugddeelnemer won. Met vier uit vier is ze hard op weg om weer een beker te veroveren, maar dan delft ze in de vijfde ronde het onderspit tegen Mats de Jong en aansluitend ook tegen Sander Meijer. Jesse van Dongen komt langszij. Het onderling resultaat valt echter in zijn nadeel uit, zodat de fraaie trofee toch meegaat naar Almere.

Klim-Op is een schoolschaakvereniging uit Capelle aan den IJssel met een grote groep sterke jonge schakers. Dat heeft het C-team van Caïssa-Eenhoorn al mogen ervaren. In de meesterklassecompetitie van de schaakbond verloor het onlangs met 0-4 van Klim-Op 2. Colin Laan, David en Aranka Verweij – ze doen alledrie mee in De Plataan – maakten toen deel uit van de Hoornse ploeg. Lana van Dongen vertegenwoordigt Klim-Op in groep 3, waar na drie ronden iedereen al minstens een punt heeft. In de vijfde ronde speelt ze remise tegen Jurriaan Boeren en zijn er nog vier kanshebbers voor de eerste plaats. Uiteindelijk staan aan het einde van de rit Lana en Jurriaan samen bovenaan en is het hier de SB-score die ten gunste van het talent uit Pijnacker beslist. Zo deelt zij het punt met Joep Westerhof, terwijl de HWP’er van de nummer drie verliest.

De schaaktoppers in de groepen 1, 2 en 3 van de andere kant gezien.

De schaaktoppers in de groepen 1, 2 en 3 van de andere kant gezien.

Arman en Anri Sagian zijn de toppers in groep 4. In de tweede ronde wint Arman de broederstrijd en staat Anri in de onderste regionen. Namens de organiserende vereniging biedt Stella Duson uitstekend partij. Merijn Hooijmans stunt in de vijfde ronde tegen clubgenoot Arman die dan nog maar een half punt meer heeft dan zijn aan een opmars bezig zijnde broer Anri en op Stella. De voorsprong komt niet in gevaar, als beide concurrenten in de slotronde remise spelen (Stella tegen clubgenote Aranka Verweij) en Arman wel zegeviert.

Dirk Lont (links) en Sernin van de Krol kijken naar de remise in aantocht in de partij van hun jeugdige clubgenotes Stella Duson (rechts) en Aranka Verweij.

Dirk Lont (links) en Sernin van de Krol kijken naar de remise in aantocht in de partij van hun jeugdige clubgenotes Stella Duson (rechts) en Aranka Verweij.

Colin Laan houdt in groep 5 de eer van Caïssa-Eenhoorn hoog door onbedreigd eerste te worden. In een poule met zeven deelnemers is hij na vijf ronden met zijn score van honderd procent – en drie punten voorsprong – al zeker van de eindzege. Romijn Sprong wint nog wel van hem en die verrassing levert de Santpoort-speler de derde plaats op.

Colin Laan, op weg naar zijn eerste zege, kijkt wat de zwarte dame van Tim van Rijs in zijn stelling doet.

Colin Laan, op weg naar zijn eerste partijzege, kijkt wat de zwarte dame van Tim van Rijs in zijn stelling doet.

Milan Veldt lijkt op weg naar de dubbel. Na zijn toernooizege in Zuid-Scharwoude is hij na zes ronden koploper in groep 6. Het talent van Opening’64 moet zijn laatste partij wel winnen, want eerder heeft hij verloren van Sofie Peters die een half punt achterstand heeft. En dat gebeurt niet. Jason van Briemen houdt Milan op remise, waardoor Sofie dankzij het onderling resultaat beslag legt op de eerste plaats.

Publieke belangstelling voor groep 6. Op de voorgrond doet Esteban Brunel Guzman een zet in zijn partij tegen Lars Pluijmakers.

Publieke belangstelling voor groep 6. Op de voorgrond doet Esteban Brunel Guzman staande een zet in zijn partij tegen Lars Pluijmakers.

Ook Purmerends succes in groep 7 en hoe! Dennis Jansma wint al zijn partijen. In de tweede ronde is hij met zwart te sterk voor Yinke Bouman, zijn grootste concurrente. Yinke wint op haar beurt van Yannick de Jong en houdt de speler van Caïssa-Eenhoorn een punt achter zich.

Yannick de Jong, derde in groep 7, brengt zijn dame in het spel.

Yannick de Jong, derde in groep 7, brengt zijn dame in het spel.

Thijs Schols maakt er een 6-7-8-trilogie van voor schaakclub Purmerend, want hij deelt in groep 8 mee in de successen. Na vier ronden zijn er vier kanshebbers; ook Sven Huisman, Manon Jacobs en met een halfje minder Jade Kooistra. Thijs houdt Manon op remise en wint van Sven en beschikt over de beste eindsprint die hem de eerste plaats oplevert.

Een partij in groep 8. Met tien minuten meer op de klok kan Daan Gerrits rustig achterover zitten, ook omdat zwartspeelster Manon Jacobs het met haar toren tegen een witte dame moet opnemen.

Een partij in groep 8. Met tien minuten meer op de klok kan Daan Gerrits rustig achterover zitten, ook omdat zwartspeelster Manon Jacobs het met haar toren tegen een witte dame moet opnemen.

In groep 9 gaat het vooral tussen Merel Kooistra en Duco van Tol. Duco heeft in het begin van de schaakdag al een keer verloren en dat gebeurt tegen Rob Beaufort in de zesde ronde opnieuw. Daardoor is Merel zeker van de eindzege en is er niet zo veel spanning meer in de finale Duco-Merel. Wit wint wel knap en stelt de tweede plaats veilig.

Merel Kooistra, de latere winnares van groep 9.

Merel Kooistra, de latere winnares van groep 9.

De meeste echte punten van de dag zijn voor Bas Hamoen: zeven, veroverd in zeven partijen. Er zijn nog enkele spelers die honderd procent halen, maar dat gebeurt met zes partijen en een reglementair punt. Groep 10 krijgt overigens een bizarre ontknoping. Aaron Vorwald, Luca Nguyen en Jeffrey Stam leveren precies dezelfde prestaties. Ze verliezen van Bas, scoren onderling één uit twee en winnen van de overige vier deelnemers. Er zijn echter maar drie prijzen en voor de tweede en derde plaats moet worden geloot. Jeffrey – die schaaklessen volgt in het Hoornse wijkcentrum De Zaagtand – valt buiten de boot. Terwijl in enkele groepen 4½ punt voldoende is voor de eerste plaats, wordt hij met vijf punten vierde. En dat gebeurt zelden.

Yoran de Wolff (links) feliciteert Jeffrey Stam die zojuist de matzet heeft uitgevoerd. Wits loper op c4 verdedigt de nauwelijks zichtbare dame f7. De zwarte koning staat op f8.

Yoran de Wolff (links) feliciteert Jeffrey Stam die zojuist de matzet heeft uitgevoerd. Wits loper op c4 verdedigt de nauwelijks zichtbare dame op f7. De zwarte koning staat op f8.

Het zijn niet alleen de grote afvaardigingen die in De Plataan goed voor de dag komen. Stan Bakker lijkt de enige speler van Oppositie te zijn, maar Emma Watson meldt zich op het laatste moment aan en zo heeft de vereniging uit Heiloo op deze prachtige oktoberzondag twee deelnemers. Voor Emma blijft de zon ook binnen schijnen – soms zelfs letterlijk – en zij is al haar tegenstanders te slim af. In de vierde ronde is ze te sterk voor Rover Houtenbos die met anderhalve punt achterstand op de tweede plaats zal eindigen.

De zon gaat letterlijk en figuurlijk schijnen voor Emma Watson. Haar toren op g4 wordt verdedigd door de dame; de koning van Sipke van der Wal staat mat.

De zon gaat letterlijk en figuurlijk schijnen voor Emma Watson. Haar toren op g4 wordt verdedigd door de dame; de koning van Sipke van der Wal staat mat.

In groep 12 is het van begin tot einde erg spannend. Er worden veel remises genoteerd. Vijf van de zeven kinderen maken kans op de prijzen en hier beslist het lot wie derde en vierde wordt. Dat valt in het voordeel van Jarin Kok en in het nadeel van Aron Verweij uit. Julian Diepgrond verovert drie hele en drie halve punten. Hij heeft gewonnen van clubgenote Noa van Langen en dat betekent dat Julian eerste en Noa tweede wordt.

Liz Manshanden (rechts, met de zwarte stukken) is in groep 12 begonnen aan haar Grand Prix-toernooi. Moeder Ingrid kijkt van een afstandje toe.

Liz Manshanden (rechts, met de zwarte stukken) is in groep 12 begonnen aan haar Grand Prix-toernooi. Moeder Ingrid kijkt van een afstandje toe.

Een spectaculair einde van de schaakdag is te zien in de jongste poule: groep 13. Dieuwke Hatzmann en Diego Dieste Pimentel winnen de meeste partijen. Diego speelt in de vierde ronde remise tegen Merel Gerrits en Dieuwke in de zesde ronde tegen clubgenote Sophie Molenaar, waardoor de beide favorieten samen bovenaan staan. Met nog één partij te gaan: tegen elkaar. Tafelleider Gilles Provoost mag genieten van een echte finale, waarin Dieuwke met zwart spelend Diego verslaat.

Gilles Provoost, tafelleider in groep 13, geniet van de strijd tussen Bowe van der Wal, die een stuk verovert, en Owen Hendriks. De partij zal in remise eindigen. Bij de muur spelen Sophie Molenaar (rechts) en Merel Gerrits tegen elkaar.

Gilles Provoost, tafelleider in groep 13, geniet van de strijd tussen Bowe van der Wal, die een stuk verovert, en Owen Hendriks. De partij zal in remise eindigen. Bij de muur spelen Sophie Molenaar (rechts) en Merel Gerrits tegen elkaar.

En zo komen we bij de prijsuitreiking en kan de organisatieploeg terugkijken op een geslaagd GP-evenement. Leuk is bijvoorbeeld de aanwezigheid van twee toernooicoaches. Dirk Lont (Hoorns kampioen van 2015) en de 14-jarige Robin Duson (dit jaar Hoorns kampioene in groep 2) staan in de kantine met een groot demonstratiebord en twee echte schaakborden. Grand Prix-deelnemers kunnen bij hen stellingen uit hun partijen laten zien en vragen wat de beste zet is. Dirk en Robin hebben het er druk mee.

In zijn openingswoord heeft mede-organisator Sander Bischoff verteld dat alle groepswinnaars een verrassing krijgen. Vlak voor het uitreiken van de prijzen maakt hij bekend wat die is. Dankzij de sponsoring van het Hoornse bedrijf Indrukmakers krijgen de dertien nummers 1 een foto van zichzelf op posterformaat. Veel spelers en ouders zijn benieuwd wat ze binnenkort zullen ontvangen.

De publieke belangstelling van ouders, familieleden, kennissen en schaakliefhebbers is groot. Dat geldt ook voor de organisatorische steun. Gerard Groot, Gerrit Roos, Fred Avis, Johan Paul Hendriks, Sernin van de Krol, Robin Duson, Gilles Provoost, Martijn de Wit en Miklas Laan fungeren – sommige in wisseldienst – als tafelleiders namens Caïssa-Eenhoorn, waarbij de 16-jarige Martijn zich voor de tweede ronde van de Haarlemse Meesters (een groot seniorentoernooi in Haarlem, van 15 tot en met 23 oktober) heeft afgemeld. Heerhugowaard levert Piet Konijn, Krommenie Richard van der Laan. Voor Opening’64 is Jeannette van Diepen als tafelleidster actief, voor De Wijker Toren Annemieke de Vries. Namens Aartswoud wordt alles bijgehouden door Rowan Louter (groep 6) en Susanne Glas en Michel Verweij (groep 12) die overigens alledrie een sterke band met de organiserende vereniging hebben. De kinderen van Susanne en Michel schaken bij Caïssa-Eenhoorn, Rowan maakte vorig seizoen deel uit van Caïssa-Eenhoorns jeugdploeg die in de seniorenviertallencompetitie van de NHSB kampioen werd. Tanja en Piet Duson runnen de bar en als een manusje-van-alles neemt De Plataan-beheerder Ben Takken alle overige klusjes voor zijn rekening. Vele handen maken licht werk: ze zorgen voor een prachtige schaakdag.

En tenslotte: hieronder nog een hele serie foto's, inclusief alle prijswinnaars.

DSC_0092

Uit het weekblad Zondag van 16 oktober.

Uit het weekblad Zondag van 16 oktober.

Ben Takken (met microfoon), beheerder van De Plataan, komt amper boven de menigte uit om bij het begin van de schaakdag enkele huishoudelijke mededelingen te melden.

Ben Takken (met microfoon), beheerder van De Plataan, komt amper boven de menigte uit om bij het begin van de schaakdag enkele huishoudelijke mededelingen te doen.

Sander Bischoff heet namens de organisatieploeg van Caïssa-Eenhoorn alle deelnemers welkom.

Sander Bischoff heet namens de organisatieploeg van Caïssa-Eenhoorn alle deelnemers - en de fotograaf - welkom.

Maar eerst gaan we - in alfabetische volgorde - eerst de veertien 'thuisspelers' voorstellen. Ruben Bakker (Caïssa-Eenhoorn) is de eerste.

Maar eerst gaan we - in alfabetische volgorde - de veertien 'thuisspelers' voorstellen. Ruben Bakker (Caïssa-Eenhoorn) is de eerste.

Thomas Bood (Caïssa-Eenhoorn).

Thomas Bood (Caïssa-Eenhoorn).

Stella Duson (Caïssa-Eenhoorn).

Stella Duson (Caïssa-Eenhoorn).

Owen Hendriks (jeugdgebouw Honky Tonk).

Owen Hendriks (jeugdgebouw Honky Tonk).

Yannick de Jong (Caïssa-Eenhoorn).

Yannick de Jong (Caïssa-Eenhoorn).

Thomas van der Knaap (Caïssa-Eenhoorn).

Thomas van der Knaap (Caïssa-Eenhoorn).

Colin Laan (Caïssa-Eenhoorn).

Colin Laan (Caïssa-Eenhoorn).

Liz Manshanden (Caïssa-Eenhoorn).

Liz Manshanden (Caïssa-Eenhoorn).

Luca Nguyen (Caïssa-Eenhoorn).

Luca Nguyen (Caïssa-Eenhoorn).

Kevin de Rooij (Caïssa-Eenhoorn).

Kevin de Rooij (Caïssa-Eenhoorn).

Jeffrey Stam (wijkcentrum De Zaagtand).

Jeffrey Stam (wijkcentrum De Zaagtand).

Aranka Verweij (Caïssa-Eenhoorn).

Aranka Verweij (Caïssa-Eenhoorn).

Aron Verweij (Caïssa-Eenhoorn).

Aron Verweij (Caïssa-Eenhoorn).

David Verweij (Caïssa-Eenhoorn).

David Verweij (Caïssa-Eenhoorn).

Het Grand Prix-toernooi in groep 13 is begonnen. De witspelers Alan Brunel Guzman, Dieuwke Hatzmann, Owen Hendriks en Sarah Jong (van rechts naar links) wensen Merel Gerrits (niet zichtbaar), Bowe van der Wal, Diego Dieste Pimentel en Sophie Molenaar prettige partij.

Het Grand Prix-toernooi in groep 13 is begonnen. De witspelers Alan Brunel Guzman, Dieuwke Hatzmann, Owen Hendriks en Sarah Jong (van rechts naar links) wensen Merel Gerrits (niet zichtbaar), Bowe van der Wal, Diego Dieste Pimentel en Sophie Molenaar prettige partij.

Daniël Hendriks zoekt het tegen Aron Verweij hogerop om de stelling goed te bekijken.

Daniël Hendriks zoekt het tegen Aron Verweij hogerop om de stelling goed te bekijken.

Michel Verweij, tafelleider in groep 12, overlegt met Joa Verrijzer. Staat zijn koning mat of kan er nog ergens een paard tussen gezet worden?

Michel Verweij, tafelleider in groep 12, overlegt met Joa Verrijzer. Staat zijn koning mat of kan er nog ergens een paard tussen gezet worden?

De koning van Joa Verrijzer wordt inderdaad mat gezet, maar aan de andere kant van het bord. Hij feliciteert Liz Manshanden.

De koning van Joa Verrijzer wordt inderdaad mat gezet, maar aan de andere kant van het bord. Hij feliciteert Liz Manshanden.

En na haar eerste winstpartij heeft Liz Manshanden nog voldoende energie om een oefenpartijtje te spelen tegen opa Jan Lakeman.

En na haar eerste winstpartij heeft Liz Manshanden nog voldoende energie om een oefenpartijtje te spelen tegen opa Jan Lakeman.

Er zitten 494 zwarte stukken in de vaas.

Er zitten 494 zwarte stukken in de vaas.

Dennis Najetovic heeft een poging gedaan om alle schaakstukken te tellen.

Dennis Najetovic heeft een poging gedaan om alle schaakstukken te tellen.

Kevin de Rooij zoekt tegen Lars Pluijmakers naar de beste manier om de witte koning mat te zetten.

Kevin de Rooij zoekt tegen Lars Pluijmakers naar de beste manier om de witte koning mat te zetten.

Zo dus. De witte koning kan nog maar naar één veld en gaat daarna mat.

Zo dus. De witte koning kan nog maar naar één veld en gaat daarna mat.

Drie GP-deelnemers vragen advies van de toernooicoaches Robin Duson en Dirk Lont.

Drie GP-deelnemers vragen advies van de toernooicoaches Robin Duson en Dirk Lont.

Robin Duson analyseert met Thijs Schols, Dirk Lont met Tim van Rijs.

Robin Duson analyseert met Thijs Schols, Dirk Lont met Tim van Rijs.

Tafelleider Martijn de Wit (groep 7) gaat alles in orde maken voor de derde ronde. Op de voorgrond zitten Melle Kooistra, met wit, en Arno Jacobs al klaar.

Tafelleider Martijn de Wit (groep 7) gaat alles in orde maken voor de derde ronde. Op de voorgrond zijn Melle Kooistra, met wit, en Arno Jacobs er al klaar voor.

Clubgenoten, in groep 1, tegen elkaar. Marit de Boer neemt het met wit op tegen Johan Krul.

Clubgenoten, in groep 1, tegen elkaar. Marit de Boer neemt het met wit op tegen Johan Krul.

En na een kwartier nadenken staat alles nog op het bord.

En na een kwartier nadenken staat alles nog op het bord.

Hoe anders is dat bij Johan Kruls broer Piet, in zijn strijd tegen Jaap de Vries. Bijna een leeg bord. Beide partijen eindigen overigens in remise.

Hoe anders is dat bij Johan Kruls broer Piet, in zijn strijd tegen Jaap de Vries. Bijna een leeg bord. Beide partijen eindigen overigens in remise.

Tikfout op het wedstrijdformulier van groep 1. Bovenaan kan achter de naam van Johan Krul niets worden ingevuld. Gelukkig is onderaan nog een regel open.

Tikfout op het wedstrijdformulier van groep 1. Bovenaan kan achter de naam van Johan Krul niets worden ingevuld. Gelukkig is onderaan nog een regel open.

Terwijl Johan Krul en Marit de Boer nog napraten over hun partij, noteert tafelleider Gerard Groot de uitslagen.

Terwijl Johan Krul en Marit de Boer nog napraten over hun partij, noteert tafelleider Gerard Groot de uitslagen.

Groep 2 in diep gepeins verzonken. De witspelers Jesse van Dongen, David Verweij en Max Hooijmans (van voor naar achter) nemen het op tegen Mats de Jong, Manasvita Basa en Sander Meijer.

Groep 2 in diep gepeins verzonken. De witspelers Jesse van Dongen, David Verweij en Max Hooijmans (van voor naar achter) nemen het op tegen Mats de Jong, Manasvita Basa en Sander Meijer.

Rover Houtenbos: ,,Waar moet mijn dame staan?''

Rover Houtenbos: ,,Waar moet mijn dame staan?''

Terwijl tafelleider Piet Konijn de administratie van groep 5 bijwerkt, ruimen Kevin Boyd (links) en Tim van Rijs alvast het bord op.

Terwijl tafelleider Piet Konijn de administratie van groep 5 bijwerkt, ruimen Kevin Boyd (links) en Tim van Rijs alvast het bord op.

Een speelster van Caïssa-Eenhoorn (Stella Duson) aan zet tegen een speler van Opening'64 (Roelof Meesters), gesteund door een supporter van Caïssa-Eenhoorn (tafelleider Sernin van de Krol) en een supportster van Opening'64 (Jeannette van Diepen).

Een speelster van Caïssa-Eenhoorn (Stella Duson) aan zet tegen een speler van Opening'64 (Roelof Meesters), gesteund door een supporter van Caïssa-Eenhoorn (tafelleider Sernin van de Krol) en een supportster van Opening'64 (Jeannette van Diepen).

Halverwege de dag nemen de organisatoren Sander Bischoff (links) en Ben Takken even tijd voor een onderonsje,.

Halverwege de dag nemen de organisatoren Sander Bischoff (links) en Ben Takken even tijd voor een onderonsje.

Voor twee andere organisatoren, Robin Duson en Martijn de Wit, hoeft het niet rustig te zijn. Zij spelen in de pauze een partijtje tostischaak.

Voor twee andere organisatoren, Robin Duson en Martijn de Wit, hoeft het niet rustig te zijn. Zij spelen in de pauze een partijtje tostischaak.

Sernin van de Krol houdt het bij chips, als hij kijkt naar een pauzepartij tussen de tafelleiders Rowan Louter en Fred Avis (rechts).

Sernin van de Krol houdt het bij chips, als hij kijkt naar een pauzepartij tussen de tafelleiders Rowan Louter en Fred Avis (rechts).

Julian de Boer, een van de vier Schaakmat-spelers in groep 1.

Julian de Boer, een van de vier Schaakmat-spelers in groep 1.

Johan Krul, op weg naar de tweede plaats in groep 1.

Johan Krul, op weg naar de tweede plaats in groep 1.

Sandro Gaeta zal met vier punten derde worden in groep 1.

Sandro Gaeta zal met vier punten derde worden in groep 1.

Piet Krul haalt in groep 1 een score van vijftig procent.

Piet Krul haalt in groep 1 een score van vijftig procent.

Jesse van Dongen zal in groep 2 op de tweede plaats eindigen.

Jesse van Dongen zal in groep 2 op de tweede plaats eindigen.

Sander Meijer houdt de Waagtoren-eer in groep 2 hoog. Hij wordt derde.

Sander Meijer houdt de Waagtoren-eer in groep 2 hoog. Hij wordt derde.

Legt Manasvita Basa haar koning om? Nee, de latere groepswinnares zoekt in een moeilijk eindspel het beste veld voor de vorst.

Legt Manasvita Basa haar koning om? Nee, de latere groepswinnares zoekt in een moeilijk eindspel het beste veld voor de vorst.

Tanja en Piet Duson bemannen de keuken en krijgen hulp van dochter Stella, als zij klaar is met haar partij in groep 4.

Tanja en Piet Duson bemannen de keuken en krijgen hulp van dochter Stella, als zij klaar is met haar partij in groep 4.

De dames domineren bij groep 12. Noa van Langen heeft wit tegen Liz Manshanden en als enigen van het 'sterke' geslacht spelen Aron Verweij (wit) en Joa Verrijzer tegen elkaar.

De dames domineren bij groep 12. Noa van Langen heeft wit tegen Liz Manshanden en als enigen van het 'sterke' geslacht spelen Aron Verweij (wit) en Joa Verrijzer tegen elkaar.

Quint de Jong springt met het paard naar een vrij veld.

Quint de Jong springt met het paard naar een vrij veld.

Diego Dieste Pimentel in volle concentratie.

Diego Dieste Pimentel in volle concentratie.

Milan Veldt: bijna de dubbel. Na de winst in Zuid-Scharwoude wordt hij nu tweede in zijn groep.

Milan Veldt: bijna de dubbel. Na de winst in Zuid-Scharwoude wordt hij nu tweede in zijn groep.

Veel belangstelling voor de groepen 11 (vooraan) en 13.

Veel belangstelling voor de groepen 11 (vooraan) en 13.

Julian Diepgrond vormt met zijn handen een hart.

Julian Diepgrond vormt met zijn handen een hart.

Sander Bischoff met zijn vader Ivo, die nog steeds graag naar het jeugdschaaktoernooi komt. Ivo Bischoff begon met de sponsoring van het evenement die twintig jaar zou duren. Het huidige Grand Prix-toernooi is een voortzetting van het befaamde Bischoff-toernooi.

Sander Bischoff met zijn vader Ivo, die nog steeds graag naar het jeugdschaaktoernooi komt. Ivo Bischoff begon met de sponsoring van het evenement die twintig jaar zou duren. Het huidige Grand Prix-toernooi is een voortzetting van het befaamde Bischoff-toernooi.

Ha, toch een familieschaak. Arman Sagian zal de dame op c4 veroveren en is op weg naar de eindzege in groep 4. Broer Anri kijkt toe.

Ha, toch een familieschaak. Arman Sagian zal de dame op c4 veroveren en is op weg naar de eindzege in groep 4. Broer Anri kijkt toe.

Anri Sagian zelf in actie. Met vier winstpartijen en een remise wordt hij achter broer Arman tweede in groep 4.

Anri Sagian zelf in actie. Met vier winstpartijen en een remise wordt hij achter broer Arman tweede in groep 4.

Robbert van Dijkhuizen voert weer een aantal uitslagen in. Er worden de hele dag 315 partijen gespeeld.

Robbert van Dijkhuizen voert weer een aantal uitslagen in. Er worden de hele dag 315 partijen gespeeld.

Merel Gerrits kijkt naar de partij van haar broer Daan tegen Manon Jacobs. Het is nog even spannend met zo'n ver opgerukte vrijpion.

Merel Gerrits kijkt naar de partij van haar broer Daan tegen Manon Jacobs. Het is nog even spannend met zo'n ver opgerukte vrijpion.

Daan Gerrits is opgelucht, ziet zus Merel. Vrijpion veroverd, partij gewonnen.

Daan Gerrits is opgelucht, ziet zus Merel. Vrijpion veroverd, partij gewonnen.

Climax in groep 13. De topper Diego Dieste Pimentel-Dieuwke Hatzmann beslist over de eerste plaats. Zwart staat in deze partij uit de laatste ronde een paard en twee pionnen voor.

Climax in groep 13. De topper Diego Dieste Pimentel-Dieuwke Hatzmann beslist over de eerste plaats. Zwart staat in deze partij uit de laatste ronde een paard en twee pionnen voor.

Robbert van Dijkhuizen praat Susanne Verweij en haar zoons David en Aron (rechts) bij over gelijk eindigen. De toernooi-organisatie moet soms alles uit de kast halen om een eindstand op te maken. Zo wordt Aron na loting vierde in groep 12.

Robbert van Dijkhuizen praat Susanne Verweij en haar zoons David en Aron (rechts) bij over gelijk eindigen. De toernooi-organisatie moet soms alles uit de kast halen om een eindstand op te maken. Zo wordt Aron na loting vierde in groep 12.

Een volle zaal zit klaar voor de prijsuitreiking.

En dan is het weer bijna voorbij. Een volle zaal zit klaar voor de prijsuitreiking.

Al het publiek en de deelnemers kunnen niet op één foto.

Al het publiek en de deelnemers kunnen niet op één foto.

Het wordt spannend. Sander Bischoff spreekt namens de organisatie zijn dank uit aan iedereen die heeft meegeholpen om er een geslaagde schaakdag van te maken en begint daarna met de prijsuitreiking.

Het wordt spannend. Sander Bischoff spreekt namens de organisatie zijn dank uit aan iedereen die heeft meegeholpen om er een geslaagde schaakdag van te maken en begint daarna met de prijsuitreiking.

DSC_0316

Sarah Jong is ondanks haar twee remises toch laatste geworden in de laatste groep en zij krijgt van mede-organisator Robbert van Dijkhuizen de aanmoedigingsprijs.

Sarah Jong is ondanks haar twee remises toch laatste geworden in de laatste groep en zij krijgt van mede-organisator Robbert van Dijkhuizen de aanmoedigingsprijs.

De top drie van groep 1. Van links naar rechts Johan Krul (2), Sven Damen (1) en Sandro Gaeta.

De top drie van groep 1. Van links naar rechts Johan Krul (2), Sven Damen (1) en Sandro Gaeta.

De top drie van groep 2. Van links naar rechts Jesse van Dongen (2), Manasvita Basa (1) en Sander Meijer.

De top drie van groep 2. Van links naar rechts Jesse van Dongen (2), Manasvita Basa (1) en Sander Meijer.

De top drie van groep 3. Van links naar rechts Jurriaan Boeren (2), Lana van Dongen (1) en Joep Westerhof.

De top drie van groep 3. Van links naar rechts Jurriaan Boeren (2), Lana van Dongen (1) en Joep Westerhof.

De top drie van groep 4. Van links naar rechts Anri Sagian (2), Arman Sagian (1) en Stella duson.

De top drie van groep 4. Van links naar rechts Anri Sagian (2), Arman Sagian (1) en Stella Duson.

De top drie van groep 5. Van links naar rechts Gagik Artunov (2), Colin Laan (1) en Romijn Sprong.

De top drie van groep 5. Van links naar rechts Gagik Artunov (2), Colin Laan (1) en Romijn Sprong.

De top drie van groep 6. Van links naar rechts Milan Veldt (2), Sofie Peters (1) en Kevin de Rooij.

De top drie van groep 6. Van links naar rechts Milan Veldt (2), Sofie Peters (1) en Kevin de Rooij.

De top drie van groep 8. Van links naar rechts Jade Kooistra (2), Thijs Schols (1) en Thomas Bood.

De top drie van groep 8. Van links naar rechts Jade Kooistra (2), Thijs Schols (1) en Thomas Bood.

De top drie van groep 9. Van links naar rechts Duco van Tol (2), Merel Kooistra (1) en Thomas Oudshoorn.

De top drie van groep 9. Van links naar rechts Duco van Tol (2), Merel Kooistra (1) en Thomas Oudshoorn.

De top drie van groep 10. Van links naar rechts Aaron Vorwald (2), Bas Hamoen (1) en Luca Nguyen.

De top drie van groep 10. Van links naar rechts Aaron Vorwald (2), Bas Hamoen (1) en Luca Nguyen.

De top drie van groep 11. Van links naar rechts Rover Houtenbos (2), Emma Watson (1) en Melle Jong.

De top drie van groep 11. Van links naar rechts Rover Houtenbos (2), Emma Watson (1) en Melle Jong.

De top drie van groep 12. Van links naar rechts Noa van Langen (2), Julian Diepgrond (1) en Jarin Kok.

De top drie van groep 12. Van links naar rechts Noa van Langen (2), Julian Diepgrond (1) en Jarin Kok.

De top drie van groep 13. Van links naar rechts Diego Dieste Pimentel (2), Dieuwke Hatzmann (1) en Sophie Molenaar.

De top drie van groep 13. Van links naar rechts Diego Dieste Pimentel (2), Dieuwke Hatzmann (1) en Sophie Molenaar.

DSC_0322