Krommenie 2 buigt pas op laatste moment

Welke voorspelling je er ook op los laat, elke wedstrijd staat op zich en ook bij Caïssa-Eenhoorn 3 - Krommenie 2 was er vooral bij mij gerede hoop deze klus makkelijk te kunnen winnen, maar de werkelijkheid was even anders (5-3).

Caïssa-Eenhoorn 3, links, en Krommenie 2 zijn klaar voor de strijd. Op de voorgrond de damespartij Robin Duson - Anneke Schol.

Caïssa-Eenhoorn 3, links, en Krommenie 2 zijn klaar voor de strijd. Op de voorgrond de damespartij Robin Duson - Anneke Schol.

Voor de wedstrijd werd het mooi gemaakte scorebord aan de club aangeboden en toen konden onze acht spelers de hooggespannen verwachtingen proberen waar te maken. Al snel kwam Bert Spil op bord 4 erg comfortabel te staan in een naar hij zelf zegt Moeller-gambiet, waar ik nog nooit van heb gehoord. Dat goed staan resulteerde in stukwinst en een superieure stelling. In feite had zijn tegenstander het op kunnen geven, maar tot ergernis van Bert speelde hij wellicht in opdracht van zijn team veel te lang door. Gelukkig behield Bert zijn concentratie en het scorebord kon het eerste puntje noteren.

Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Fred Avis heet Krommenie 2 welkom.

Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Fred Avis heet Krommenie 2 welkom.

Aan bord 2 probeerde Ton Wessels met positionele zetjes een gat te slaan in de zwarte verdediging, maar zijn opponent gaf geen krimp en de remise was eigenlijk een logisch resultaat. Beide spelers hadden daar wel vrede mee.

Zo halverwege de avond voltrok zich op bord 6 iets moois, maar dat zeg ik achteraf. Roy Kerkhoven speelt een soort schaak waar ik als tegenstander nogal moeite mee heb. Af en toe een gambiet, maar vooral scherpe openingen en voor de toeschouwer vaak spectaculair. Ook nu kwam er een koningsgambiet op het bord, waar zwart na acht zetten de draad al kwijt was. Toen Roy er op zet 11 na lang nadenken met Pxg5 een stuk tegenaan gooide (zie diagram), leek zwart hulpeloos en gelukkig maakte onze man dit karwei snel af. De analyse was erg onduidelijk over dit stukoffer. Al met al een prettige tussenstand van 2½-½.

 

Onze talentvolle Robin Duson speelde met wit aan bord 8 een prima Caro-Kann-opening, maar gebruikte hiervoor zoveel tijd dat haar geroutineerde tegenstandster Anneke Schol merendeels aan het wandelen was en zodoende haar uur voorsprong later kon gebruiken om complicaties goed door te rekenen. Eigenlijk erg jammer dat hierdoor het goede en aanvallende spel van Robin haar parten speelde in de tijdnood.

Robin Duson speelt d4 tegen Anneke Schol.

Robin Duson speelt d4 tegen Anneke Schol.

Ook Piet Aardenburg aan bord 7 speelde een zeer aantrekkelijke partij. Het oeroude Albins tegengambiet werd uit de kast getrokken en beide spelers moesten tot het uiterste om hun gelijk over de gekozen variant te bewijzen. Ook hier was de tijdnoodfase om van te smullen, want beiden bleven op de aanval spelen. Jammer voor onze man had zijn tegenstander iets verder gekeken en was het pardoes uit met Te8+. Deze partij is zeker de moeite waard om na te spelen.

 

Met nog drie partijen aan de gang kon het alle kanten op. Op bord 1 had Nick Manshanden met zwart routinier Jan Grin met een paar krachtige zetten in het middenspel een kwaliteit ontfutseld en uiterst secuur spelend leek de winst een kwestie van tijd. Maar een ieder kent het spreekwoord van de bekende beer en de huid en dat deed zich ook in deze partij weer gelden. Door een zwarte pion naar e4 te schuiven kon wit zich als een kamikaze bevrijden en werd Nick nog bijna de dupe van deze wederopstanding. Gelukkig rolde hier toch nog een half punt uit.

Alles kwam aan op de laatste twee partijen. Fred Avis en Robbert van Dijkhuizen met zwart hadden het vanaf het begin moeilijk en vooral Fred kon zijn aanvallende intenties niet waarmaken, leverde onnodig een pion in en moest heel lang tegen een slechte stand aankijken. Omdat tegenstander Jan Schol te weinig progressie maakte, rook Fred zijn kans en speelde het toreneindspel met een boer minder zeer actief. Zijn remiseaanbod werd geweigerd, maar niet veel later stond Fred een boer voor wat hij toch wel knap ook won.

Eigenlijk gelijktijdig haalde Robbert de buit binnen en ook dit punt kwam toch wel onverwachts. Uit een wat mislukte Siciliaanse opening kreeg wit twee geweldige lopers die allebei op de zwarte koningsstelling waren gericht. Maar enige aarzeling trad bij de witspeler op hoe nu verder en Robbert snoepte redelijk kalm op de damevleugel wat mee. Dat pakte zo goed uit dat de partij kantelde en ook dit snel was afgelopen.

Deze 5-3 overwinning werd aan de bar nog even doorgevierd, want met vier punten op kop staan geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijd op maandag 21 november uit tegen De Vennep.

Caïssa-Eenhoorn 3 – Krommenie 2 5-3:

1. Nick Manshanden 1863 Jan Grin 1947 ½ ½
2. Ton Wessels 1845 Simon vd Woude 1922 ½ ½
3. Fred Avis 1887 Jan Schol 1846 1 0
4. Bert Spil 1824 Geert Kingma 1795 1 0
5. Robbert van Dijkhuizen 1763 Cees Grootjen 1716 1 0
6. Roy Kerkhoven 1872 Ronald Kraakman 1653 1 0
7. Piet Aardenburg 1821 Abdul-Jamil Fazli 1711 0 1
8. Robin Duson 1600 Anneke Schol 1649 0 1

 

 

4 thoughts on “Krommenie 2 buigt pas op laatste moment

  1. Gefeliciteerd Team 3 en een mooi verslag van Peter.
    Over de partij van Piet: misschien eerst 14…Le6 (i.p.v. 14…Db7) en Tac8, als nodig nog Db7, en zwart lijkt prima te staan.
    Het is trouwens een Falkbeer Gambiet, geen Albin!

    • Ik had het al geschreven en zag toen pas dat ik me had vergist.Maar zeer blij dat deze verslagen gelezen worden Bedankt Ardjan

  2. 14. … Pxc4 15. Lxc4 Pg4 (15. … Lc5 16. Le3 Pg4 17. Lxc5) 16. De1 Pxh2 (dreigt al 17. … Pf3) ziet er goed uit voor zwart…

Reacties zijn gesloten.