Nico Dekker leeft voort in Chrysantentoernooi

Een Chrysantentoernooi zonder Nico Dekker is ondenkbaar. Dat is er ook niet. Vijftig weken na zijn overlijden wordt de sponsor van het evenement en speler van schaakvereniging Heerhugowaard geëerd met het Nico Dekker Chrysantentoernooi.

Bij de prijsuitreiking van de 39e editie wordt broer Jan betrokken en dat betekent de voortzetting van een mooie traditie. In voorgaande jaren kreeg Nico steeds de microfoon om iets over het schaken en over het bedrijf Dekker Chrysanten te zeggen. Jan brengt bij de tachtig deelnemers in herinnering dat in 2003 de Jan Timmanchrysant werd gedoopt. Een idee van Nico die zo zijn passies (bloemen en schaken) in één actie verenigde.

Op deze vierde zaterdag in september leeft Nico Dekker – in 2012 tot erelid van de Heerhugowaardse schaakvereniging benoemd; hij was met enkele clubgenoten initiatiefnemer van het Chrysantentoernooi en een trouw deelnemer, tot hij vorig jaar twee weken na de 38e aflevering plotseling overleed – in de grote speelzaal voort. Aan de korte muur bij de kleine bar hangt boven een grote bos bloemen een foto van hem. Een fotocollage siert de muur aan de overzijde, daar waar ieder seizoen de tafels voor de grootmeesters, meesters en andere topspelers staan. Centraal in de lijst is een foto te zien, waarop een lachende Nico wordt omringd door Manuel Bosboom en de Caïssa-Eenhoorn-spelers Henk-Jan Visser, Daan Zult en Tom Balla.

Het is een mooi gebaar van de organisatie van het rapidevenement, een van de oudste in Noord-Holland, om het voortaan het Nico Dekker Chrysantentoernooi te noemen. De traditionele bos chrysanten die voor iedere speelster en speler na afloop van de intensieve schaakdag klaar ligt, was ook een idee van de naamgever. De voorkant van het programmablaadje wordt gesierd met een foto van Nico.

Aan de opzet van het toernooi is nauwelijks gesleuteld. De klokken staan bij aanvang op 18:05 (vanaf de eerste zet is er vijf seconden toegevoegde tijd) en er staan zeven ronden op het programma. Er is een grote hoofdgroep met daarnaast achtkampen. Om wat meer ruimte in de speelzaal te krijgen schaken 24 amateurs in de zaal met de grote bar.

Caïssa-Eenhoorn is met vier man van de partij. Van de achtkampers heeft Fred Avis de hoogste rating. Als er een afmelding van een van de toppers binnenkomt, mag de oud-voorzitter dat gezelschap completeren om het aantal deelnemers op even te houden. Ook enkele amateurs zijn niet aanwezig, waardoor de samenstellingen veranderen en Co Buysman en Sander Koning niet bij elkaar in één poule zitten. Co belandt in groep 3, Sander in groep 4. Bert Spil is de vierde Hoornse speler en hij komt zevenmaal in actie in groep 2.

Voor de pauze is er wisselend succes. Fred stuit uiteraard op zware tegenstand en incasseert een lange rokade: drie nullen in zijn eerste drie partijen. Sander scoort vijftig procent en Bert en Co zijn bezig met een klimmend rijtje: achtereenvolgens verlies, remise en winst. ,,Eerst een 0, toen een ½ en nu 1’’, zegt Bert. ,,Ik ga voor 2 punten in de vierde ronde.’’

In de pauze raak ik aan de praat met Frank Reurs, bestuurslid van schaakclub Purmerend. We hebben het over de clubseizoenen in Hoorn en in Purmerend. Bij Caïssa-Eenhoorn telt het interne bekertoernooi mee voor het clubkampioenschap. Het enige verschil met een gewone clubpartij is dat een bekerpartij een winnaar moet krijgen en bij remise (dat resultaat wordt verwerkt) volgt een verlenging met verwisselde kleuren en een speeltempo van tien minuten, eventueel daarna weer met verwisselde kleuren en dan steeds vijf minuten. ,,Misschien kunnen we dat ook bij onze club gaan doen’’, oppert Frank die vertelt dat SC Purmerend in de eindfase van het clubseizoen play-offs heeft. Bij Caïssa-Eenhoorn wordt na het afschaffen van het open Hoorns kampioenschap oude stijl – zeven dinsdagavonden, aansluitend op de clubcompetitie – ‘gemopperd’ dat het clubseizoen nu zo lang duurt. Wellicht kan een systeem met play-offs uitkomst bieden.

Een uitwisseling van ideeën, Nico Dekker kijkt glimlachend toe.

Het Chrysantentoernooi wordt door het Caïssa-Eenhoorn-kwartet energiek hervat (drie van de vier punten in de vierde ronde), maar daarna komt de klad er enigszins in. Fred verspeelt in de vijfde ronde een naar eigen zeggen glad gewonnen stelling, Co geeft in een glad gewonnen stelling twee torens weg en Sander doet in een glad gewonnen stelling zijn dame cadeau. Bert zet zijn klimmend rijtje voort en boekt de derde winstpartij op rij.

In mijn groep is Afshin Mehnavian na enkele ronden ziekig naar huis gegaan en dat levert mij een gratis punt op. Toch heb ik een zesde tegenstander. Piet Konijn – vormt met Gerrit van Oostrum en Chris Holdorp en arbiter Joost Out de organisatie – gaat een aantal keren op de lege stoel zitten. Tegen Piet speel ik, met zwart, de Rabbit-opening en dat pakt goed uit. Juist op het moment dat ik in een dame-met-toren-eindspel wil toeslaan, trap ik in een Heerhugowaardse konijnenstrik: matzet op h8. Als troost geldt dat het beter is een plezierige partij te spelen dan door een bye drie kwartier rond te lopen.

Van Piet kreeg ik overigens voor aanvang van het Nico Dekker Chrysantentoernooi een jubileumclublad van schaakvereniging Heerhugowaard, gemaakt bij de viering van het 40-jarig bestaan. Hij weet dat ik gek ben op schaakhistorisch materiaal en het blad is een mooi ‘prijsje’. Daarin staan verschillende diagrammen van partijen van Heerhugowaarders tegen Hoornse schakers; spelers van Caïssa en De Eenhoorn. Natuurlijk zegevieren de Heerhugowaarders. Een voorteken? In mijn eigen groep verlies ik ook van een Heerhugowaard-speler.

Bij de prijsuitreiking wordt gezongen. Dag- en verenigingsvoorzitter Gerrit van Ostrum is 23 september jarig en na het massaal klinkende ‘Lang zal hij leven’ krijgt hij van clubgenoot Piet Konijn een fles goede whisky. Er zijn prijzen voor de top negen van de hoofdgroep en de eerste drie van de achtkampen. De hoofdgroep telt drie oud-winnaars: Manuel Bosboom, Erik van den Doel en Piet Peelen. Toch komen er nieuwe namen te staan in de Chrysantengalerij: Roeland Pruijssers en Ilja Schneider, gedeeld winnaars 2017. Als enige namens Caïssa-Eenhoorn komt Bert Spil naar voren (tweede plaats) en ook hij gaat met iets vloeibaars naar huis. Er is overigens één winnares: Sophia Jonkman. De dochter van grootmeester Harmen Jonkman, die vorig jaar in groep 7 op de achtste plaats eindigde, is de jongste nummer 1 ooit van het Chrysantentoernooi.

Aan het einde van een mooie schaakdag verblijdt Jan Dekker de organisatie met de mededeling dat Dekker Chrysanten van het veertigste toernooi (noteer in de agenda: 22 september 2018) iets extra’s wil maken. IJs en weder dienende wil ik op het jubileumevenement in al mijn partijen Nico Dekker-openingen – Siciliaans met zwart, met wit 1. d4, 2. c4 en de dameloper fianchetteren – spelen.

Uitslagen Caïss-Eenhoorn-spelers:
Hoofdgroep: 1: Fred Avis – Yochanan Afek (IM) 0-1. 2: Richard Schelvis – Fred Avis 1-0. 3: Fred Avis – Aad de Bruijn 0-1. 4: Fred Avis – David de Visser 1-0. 5: Kasper van der Meulen – Fred Avis 1-0. 6: Piet Pover – Fred Avis 1-0. 7: Fred Avis – Rienk Sijbesma 0-1.
Eindstand aan kop (34 deelnemers):
1. Roeland Pruijssers (MuConsult/Apeldoorn, 2494, GM)......7   5   2   0 = 6    TPR 2709
Ilja Schneider (SF Berlin, 2510, IM)........................................7   5   2   0 = 6    TPR 2669
3. Alexandre Dgebuadze (België, 2522, GM).........................7   4   2   1 = 5    TPR 2494
Piet Peelen (Mulder Optiek/MACH, 2319, IM)........................7   5   0   2 = 5    TPR 2483
5. Erik van den Doel (Charlois/Europoort, 2585, GM)............7   4   1   2 = 4½ TPR 2437
Harmen Jonkman (Santpoort, 2392, GM)..............................7   3   3   1 = 4½ TPR 2414
Colin Stolwijk (Zukertort Amstelveen, 2240)..........................7   3   3   1 = 4½ TPR 2294
Juan de Roda Husman (Caïssa, 2217).................................7   4   1   2 = 4½ TPR 2247
Yochanan Afek (Wageningen, 2278, IM)...............................7   4   1   2 = 4½ TPR 2301
33. Fred Avis (Caïssa-Eenhoorn, 1890)................................7   1   0   6 = 1    TPR 1684
Groep 2: 1: Bert Spil – Gerard Kuijs 0-1. 2: Bert Spil – Marlo Coolen ½-½. 3: Cok Ippel – Bert Spil 0-1. 4: Bert Spil – Gerard Postma 1-0. 5: Gerrit Lemmen – Bert Spil 0-1. 6: Bert Spil – Mats Bakker 1-0. 7: Rob Heijink – Bert Spil 1-0.
1. Gerrit Lemmen (De Waagtoren, 1696)......................................7   5   1   1 = 5½
2. Bert Spil (Caïssa-Eenhoorn, 1747)...........................................7   4   1   2 = 4½
3. Marlo Coolen (Amsterdam West, 1723)....................................7   3   2   2 = 4
4. Mats Bakker (Heerhugowaard, 1693).......................................7   2   3   2 = 3½
5. Cok Ippel (De Uil, 1715)............................................................7   2   3   2 = 3½
6. Gerard Kuijs (Castricum, 1659).................................................7   3   1   3 = 3½
7. Rob Heijink (Opening’64, 1660)................................................7   1   2   4 = 2
8. Gerard Postma (En Passant, Den Burg, 1710).........................7   1   1   5 = 1½
Groep 3: 1: Roel Bakker – Co Buysman 1-0. 2: Co Buysman – Willem Tesselaar ½-½. 3: Gerrit van Dok – Co Buysman 0-1. 4: Robbert van Doorn – Co Buysman 0-1. 5: Co Buysman – Arie Boots 0-1. 6: Afshin Mehnavian – Co Buysman 0-1 reglementair. 7: Co Buysman – Hein Schut 0-1.
1. Roel Bakker (Opening’64, 1640)................................................7   6   1   0 = 6½
2. Hein Schut (Opening’64, 1642)..................................................7   6   0   1 = 6
3. Robbert van Doorn (Heerhugowaard, 1564)..............................7   4   0   3 = 4
4. Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn, 1585).....................................7   3   1   3 = 3½
5. Gerrit van Dok (Aris de Heer, 1625)...........................................7   2   2   3 = 3
6. Arie Boots (De Waagtoren, 1577)..............................................7   2   1   4 = 2½
7. Willem Tesselaar (Warmenhuizen’76, 1634)..............................7   1   3   3 = 2½
8. Afshin Mehnavian (De Waagtoren, 1644)..................................7   0   0   7 = 0
Groep 4: 1: Sander Koning – Jon van Dorsten 1-0. 2: Ronald Marcelis – Sander Koning 1-0. 3: Sander Koning – Jim Meij ½-½. 4: Sander Koning – Frank Reurs 0-1. 5: Gerrit Peereboom – Sander Koning 1-0. 6: Sander Koning – Peter Kaptein 0-1. 7: Henk Rijksen – Sander Koning 0-1.
1. Frank Reurs (Purmerend, 1508).................................................7   6   1   0 = 6½
2. Ronald Marcelis (De Volewijckers, 1555)...................................7   3   2   2 = 4
3. Jim Meij (De Vennep, 1396).......................................................7   3   2   2 = 4
4. Peter Kaptein (De Uil, 1451)......................................................7   4   0   3 = 4
5. Henk Rijksen (Heerhugowaard, 1444).......................................7   3   0   4 = 3
6. Sander Koning (Caïssa-Eenhoorn, 1546)..................................7   2   1   4 = 2½
7. Jon van Dorsten (En Passant, Den Burg, 1436)........................7   2   0   5 = 2
8. Gerrit Peereboom (De Waagtoren, 1479)..................................7   2   0   5 = 2