Dag 2 JCC: 2x net niet voor A team

Op de tweede dag van de jeugdclubcompetitie in Amersfoort is het A team van C-E in de Meesterklasse A er niet in geslaagd opnieuw matchpunten in de wacht te slepen na de overwinning op Baarn in de tweede ronde.  Het team bleef in de derde ronde namelijk steken met 1½- 2½ tegen Messemaker 1847. In de vierde ronde werd eveneens met dezelfde uitslag verloren van Minerva.

Na op de eerste dag 2 matchpunten behaald te hebben reisde het viertal met goede moed en met de hoop op een goed resultaat af naar Amersfoort. Bart Voorn, die deze dag in tegenstelling tot de eerste dag toen hij verhinderd was wegens de campagne voor de Tweede Kamer verkiezingen- hij stond namelijk verkiesbaar op plek 9 van de LP- wel meedeed ging zelf vanuit Amsterdam naar Amersfoort terwijl de andere drie (Seréyo Bekkink, Abel Romkes en Robbert van Dijkhuizen) vanuit Hoorn onder leiding van de moeder van Robbert, José naar Amersfoort reden.

Eenmaal in Amersfoort begon even over tienen de derde ronde in de Meesterklasse A en C en de eerste ronde van de Meesterklasse D waarvan het de eerste dag was. Voor het A team van Caïssa-Eenhoorn dat op een plek in de middenmoot stond, stond er in de derde ronde een pittige tegenstander op programma: Messemaker 1847.

Bart speelde op bord 1 en kreeg in zijn eerste wedstrijd deze jeugdclubcompetitie meteen een erg sterke tegenstander tegenover zich: Peter Ypma(2210). In de Caro Kann won Bart met zwart weliswaar een pion maar positioneel stond Ypma beter en nadat Bart met zijn dame op de dertiende zet naar c8 speelde ging het bergafwaarts en kon Ypma verder aan zijn aanval werken en toen niet veel later Ypma stukwinst dreigde en ook de partij was het over en uit: 0-1

Op bord 2 had Seréyo net als Bart een veel hoger gerate tegenstander, namelijk Henk-Jan Evengroen(2139). Met wit kwam Seréyo iets minder uit de opening maar verder was er weinig aan de hand en op het moment dat Evengroen wat wilde forceren en zijn dame in de stelling bracht. Op de zet erna blunderde hij door ld7 te spelen waarna de dame gewoon stomweg ingesloten stond en Seréyo meteen feliciteerde met de overwinning. Hele mooi prestatie en ook goed voor de rating van Seréyo(ruim 300 punten verschil)!

De stand: 1-1 en op de overige 2 borden zag het er niet slecht uit. Robbert  bijvoorbeeld speelde tegen Bernard Evengroen(broertje van) op bord 4 met wit en kwam in een Siciliaanse draak terecht. Robbert kreeg een mooi centrum en kon daar verder op bouwen. Door het openbreken van de rokade leek Robbert een mooie aanval te hebben. Even daarna toen hij weer eens een leuk zetje over het hoofd zag om een stuk te winnen zaten er alsnog allemaal leuke dingen in de stelling. Echter, in tijdnood verprutste Robbert het en zag hij op tweemaal toe ook niet de weg om te ontsnappen met remise en gaf hij even later op. Jammer maar je doet er niks aan. Als je de kansen krijgt moet je die ook afmaken en dat gebeurde gewoon niet.

Alle hoop was nu gevestigd op Abel die als enigste van het team tegen een lager gerate tegenstander speelde: Wouter Schonwetter. In de Caro Kann kwam Abel met zwart prima uit de opening. Met aan beide kanten de lange rokade werd het vooral een gevecht op de damevleugel terwijl op de koningsvleugel  juist de kansen lagen voor Abel. Dat gebeurde ook maar hij zag een mooi zetje over hoofd waardoor zijn stelling nog beter zou gaan worden. Schonwetter speelde vervolgens prima en liet de stelling in het eindspel enigszins kantelen in zijn voordeel en had door een combinatie een pion kunnen winnen. Dat gebeurde niet en even later werd er remise besloten. Er zat voor beide niks meer in. Dat betekende dus helaas wel een 2½-1½ verlies.

In de pauze vervolgens even analyseren, je rust pakken en even lekker voetballen waarna niet veel later de vierde ronde op het programma stond. In deze ronde troffen we het net als Messemaker sterke Minerva.

Met zwart speelde Seréyo ditmaal tegen Wouter Lardinois en kwam in een gesloten Siciliaan terecht. Met tegengestelde rokades zag Seréyo een combinatie over het hoofd waardoor zijn tegenstander twee pionnen kon winnen. Positioneel was het nog niet zo slecht al waren er natuurlijk wel die 2 pionnen achterstand. Vervolgens in een eindspel met voor beide twee torens en één dame leek wit mat te lopen (Seréyo gaf ook op) terwijl hij een zetje over het hoofd zag waardoor hij zijn stelling kon redden en ook meteen kon afsteven op remise!

Bart had ook nu een 2100+ speler(Kambiz Sekandar) en speelde met wit de Trompowsky en kreeg een mooie koningsaanval. Na wat schommelingen over en weer was het Bart die er het best voor kwam te staan. Terwijl hij al iets eerder een pion kon winnen en de stelling van Sekander open kon breken deed hij dat alsnog met een mooi paard offer. Zo leek Bart het dan ook dat hij de partij naar zich toe kon  trekken toen Sekandar de fout in ging. Geen van de twee winnende zetten zag hij helaas en speelde de zet die op remise uit leek te komen. Zo werden de stukken afgeruild en kwam er een gelijkwaardig toreneindspel op het bord. Theoretisch gewoon remise zou je zeggen maar niks was minder waard. Sekander had zijn pion verder doorgeschoven dan die van Bart en door met zijn koning er naar toe te gaan, terwijl Sekander Bart zijn koning vasthield met de toren ging het drastisch mis. De pion kon promoveren en het was over.

2-0 de achterstand en opnieuw waren Abel en Robbert nog bezig. Om nog een gelijkspel in de wacht te slepen moesten beide winnen en dat leek er niet in te zitten, Abel stond goed maar Robbert iets minder.

Met zwart speelde Robbert tegen Halana Vlaming. In het Spaans speelde hij wat te passief en werd in het nauw gedreven. Vlaming kon alleen het overwicht niet goed benutten en kwam er een dame eindspel op het bord nadat alle stukken werden afgeruild in tijdnood. Robbert had weliswaar een pion minder maar in een dame eindspel maakt dat niet zo veel uit als de dame maar op het bord blijft. Dat gebeurde ook, al duurde het nog even maar de remise was een feit. Helaas betekende dat wel het halfje voor Minerva dat de winst opleverde maar meer zat er gewoon niet in.

Abel speelde met wit tegen Thomas Hummel die zich verdedigde met de Hollandse verdediging. Abel kwam er goed uit en bouwde zijn stelling prima op. Na een foutje kon Abel het initiatief pakken en deed dat ook. Vervolgens na de dames afgeruild te hebben werd de stelling beter en beter voor Abel. Steeds had hij het wat beter kunnen doen maar uiteindelijk liep Hummel in de val en kon het opgeven nadat Abel een schitterend mataanval had, opnieuw dus: 2½-1½ verlies.

Twee keer deze dag dus nipte nederlagen en geen matchpunten.  Zonde, helemaal omdat beide wedstrijden zeker gewonnen hadden kunnen worden! Maar goed, zo is het nou eenmaal, jammer, uithuilen en op naar de derde dag waarin we matchpunten moeten pakken want met  2 matchpunten staat het team nu 13e en staat het op een plaats waar het aan het einde dus niet moet staan. De derde dag van de JCC zal plaatsvinden op 11 november in Amersfoort, dan is Chesscool A1  de tegenstander.

Verdere uitslagen zijn te vinden op: JCC