Veel schaaklust maar geen verrassende uitslag

De eerste bondswedstrijd van het zesde team in de tweede klasse B zat vol strijd, spanning en sensatie  wat uiteindelijk resulteerde in een 6-2 nederlaag uit in Andijk tegen Schaaklust. Dat is niet zo gek als je de gemiddelde ratings bekijkt van beide teams maar toch is het jammer. Verrassing was wel dat Jan Smink, die zich opofferde op bord 1 tegen Jaap Gorter(2066) schitterend remise hield!

Het was een enorm gepuzzel en gedoe voor Gerard Groot om alle externe teams te bemannen. Jammer als je bekijkt dat er vorig jaar in totaal 8 acht teams waren en nu slechts 7 en dan ook nog met moeite. Hulde aan Gerard dat het na vele mails en telefoontjes gelukt is om de teams vol te krijgen. Alleen wat nu wel zo is, wat geldt voor het vierde, vijfde, zesde en zevende team dat de meeste spelers spelen eigenlijk een klasse te hoog spelen maar daar doen we niks aan. Het zesde bijvoorbeeld speelt tegen sterke teams als KTV 1, De Groene Zes, Purmerend 3 en Aartswoud 2 en gaat  een zwaar tegemoet  maar we gaan er alles aan doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Voor de eerste wedstrijd, die op maandag verspeeld werd uit tegen Schaaklust moesten er wel gelijk 3 invallers aan te pas komen want de drie sterkste spelers(Wout Druijf, Jan Schagen en Rob Bouwman) van het team waren om verschillende redenen afwezig.  Gelukkig waren Jan Smink, Sernin van de Kroll en Willem van de Veen bereid om in te vallen. Top!

In mijn debuut in de rol als teamleider had ik voor deze wedstrijd maar meteen een tactische opstelling gebruikt om het op papier veel sterkere Schaaklust wat lastiger te maken. Zo wilde Jan Smink het wel proberen tegen Jaap Gorter en speelde uw reporter en teamleider zelf tegen Piet Reus.

Robbert, was ditmaal ook als eerste klaar. In het Schots kwam hij met zwart wat ongelukkig te staan en werd de loper gepend en ook 2 keer aangevallen waardoor Robbert niet mocht rokeren. Na een foutje aan de kant van Reus kon Robbert wel rokeren, dan kon Reus het stuk wel pakken maar dan kon Robbert inslaan op f2 en zag het er remiseachtig uit. Dat zag hij niet en speelde een zet die meteen verloor. Helaas, want er had meer ingezeten.

Net op dat moment gebeurde er iets totaal onverwachts op bord 1. Jan speelde met wit prima en bood Gorter goed partij totdat Gorter een pion won, Jan’s koningsstelling openbrak en een kwaliteit dreigde te winnen. Gorter pakte de kwaliteit niet en ging helemaal de fout in. Jan won een stuk terwijl Gorter daar twee pionnen voor kreeg. Hier schrok Jan zo van dat hij pardoes remise aanbood wat Gorter accepteerde. Een prachtig resultaat natuurlijk voor Jan met bijna 700 ratingpunten minder!

Een dag later op de clubavond werd het nieuws over zijn remise als een enorme verrassing ontvangen want ja, niet veel clubleden doen hem dat na! Verder werd er met veel bewondering zijn partij nagespeeld en tijdens deze analyse kwamen we er ook nog eens achter dat Jan duidelijk gewonnen stond na het stuk winst! Maar goed, achteraf is het makkelijk praten. Het resultaat staat er toch. Verder is Jan wel uitstekend begonnen dit seizoen want ook in de clubcompetitie is hij ongeslagen en staat hij momenteel zevende na een overwinning op Herman Mueller gisteravond.

Een andere invaller Sernin van de Krol nam het op tegen Dirk Mantel en begon met wit goed de partij. Na een tijdje verloor hij alleen een stuk en ging het nachtkaarsje langzaam uit.

Henk Sijm vervolgens, die tegen zijn oude sport vriend Ad de Hey speelde kwam in een benauwde situatie terecht en keek niet tegen een hele goede stelling op. Zijn tegenstander raakte echter in tijdnood en werd er remise besloten.

3-1 de achterstand en om nog een matchpunt uit Andijk mee te nemen moest er eigenlijk wel een klein wonder gebeuren.

Willem van de Veen nam het op tegen Arjen Vriend die voor Piet Sinnige inviel aan de kant van Schaaklust. Met zwart won hij al gauw een pion maar werd vervolgens wel een beetje naar achter gedrukt. Na wat afruilen en nadat de pion voorsprong weg was , was remise het maximale voor Willem en dat gebeurde ook.

Ruud Loots dan. Hij speelde tegen Rene Brouwer een degelijke partij. Met tegengestelde rokades ontstond er een leuke stelling. In het middenspel draaide Ruud echter een zettencombinatie om en verloor zo twee pionnen. Hij knokte zich wel terug en leek in een dame eindspel eeuwig schaak te kunnen maken, dit lukte net niet en kon Brouwer zijn pion promoveren en was het over voor Ruud. De nederlaag was dus al een feit: 4½-1½ .

Op het zesde bord nam Sander Bischoff het op tegen Siemen de Vries, een taaie speler. Met zwart ging het lang gelijk op totdat Sander een stuk achter kwam te staan tegen een paar pionnen. In het eindspel had Sander een mooi doorgeschoven vrijpion waar de Vries nog al aan het denken zette. In het leuke eindspel hadden beide mogelijkheden en had de Vries het wellicht kunnen afmaken wegens het stuk meer maar dat gebeurde niet. Alle stukken gingen ervan af en alleen de torens en de koningen bleven over: remise.

Alleen Roel Ridderikhoff was nog bezig, hij speelde tegen Albert Droog. Met wit had Roel een mooie stelling opgebouwd en gaf goed druk op de koningsstelling van Droog. Net nadat Droog voor de tweede keer remise aanbood: ‘’alweer’’ zoals hij zelf zei ging het mis voor Roel. Hij verspeelde een stuk en dat was zonde in zo’n goede stelling. Roel speelde nog wel door om wat te proberen. Dat lukte niet en even later viel ook nog eens zijn vlag.

6-2 de nederlaag. 4 prima remises tegen een stuk hoger gerate spelers, in het extreme geval natuurlijk de remise van Jan en 4 jammere verliespartijen. Ondanks het gemiddelde ratingverschil van 243 punten(1751 om 1508) hebben we prima tegenstand geboden en was de nederlaag met wat meer geluk nog kleiner geweest. De strijdlust zit dus wel goed met het zesde team!

De volgende wedstrijd is een thuiswedstrijd tegen mede degradatiekandidaat Attaqueer wat vorig jaar kampioen werd in de 3e klasse B en ook bijvoorbeeld Caïssa 4 versloeg met 5-3. Uit het voormalige vierde spelen er ook nu weer een aantal mee in Caïssa-Eenhoorn 6. Om enigszins kans te maken op behoud in deze zware klasse moeten we winnen. Tijd om revanche te nemen dus! Op 30 oktober weten we meer.

Schaaklust (1751) – Caïssa-Eenhoorn 6 (1508)  6-2

1. Jaap Gorter 2066 Jan Smink 1385 ½ ½
2. Piet Reus 1910 Robbert van Dijkhuizen 1526 1 0
3. Dirk Mantel 1740 Sernin van de Krol 1578 1 0
4. Ad de Hey 1624 Henk Sijm 1558 ½ ½
5. Albert Droog 1674 Roel Ridderikhoff 1603 1 0
6. Siemen de Vries 1650 Sander Bischoff 1512 ½ ½
7. René Brouwer 1588 Ruud Loots 1469 1 0
8. Arjen Vriend xxxx Willem van de Veen 1435 ½ ½

1 thought on “Veel schaaklust maar geen verrassende uitslag

Reacties zijn gesloten.