CE4 remiseert tegen Schaakmat

Het vierde van Caïssa-Eenhoorn is afgelopen dinsdag niet verder gekomen dan een 4-4 gelijk spel tegen Schaakmat uit Zuid Scharwoude. Vooraf waren de verwachtingen misschien hoger gespannen omdat Schaakmat rode lantaarndrager was. Schaakmat heeft echter een prima ploeg, die het zeker niet verdiend had om met lege handen naar huis te gaan.

Sernin had een makkelijke avond. In een Schot won hij, in een bekend openingsfoutje, al na een paar zetten een pion. Tegenstander André van Elten keek in zekere zin vanaf dat moment al tegen een verloren stelling aan, maar nadat hij een zet of tien later ook nog eens zijn paard liet slaan was de partij beslist. De rest was geen probleem voor onze man en Sernin opende de score.

Dat was ook het enige goede nieuws van het begin van de avond. David Groen liep in de opening te slapen en gaf binnen een zet of tien een stuk weg. Ger Roos was redelijk uit de opening gekomen maar in plaats van een loper in te sluiten voor een gewonnen stelling koos hij er voor een pion te slaan met een toren. Het zag er oogstrelend uit maar was helaas niet geheel correct. Nu kwam hij minder te staan. Ook Arend had geen geweldig ogende stelling. Wit (Tom Roelofszen) had het initiatief al was het niet erg eenvoudig om een winnende voortzetting te fabriceren. Martijn werd eigenlijk van het bord gedrukt en stond slecht. Mijn eigen stelling was ook al niet geweldig. Het was hard werken om een enigszins gelijkwaardige stelling te houden in een partij waarin het initiatief bij Joost Goedbloed lag. En ook Bas van den Berg had een moeilijke avond. Materiaal was de zaak in evenwicht maar positioneel was Bas de onderliggende partij en hij had moeite redelijke velden voor zijn stukken te vinden.

Eigenlijk was Erwin Brouwer, die voor vakantie-Aad inviel, de enige met een betere stelling. Erwin had de koningsaanval en het initiatief en veel meer ruimte voor zijn stukken, maar Chris Bruikhuis kon met zwart op een paar velden van het bord een stugge verdediging fabriceren. Het kon wel eens een forse afstaffing voor de thuisclub gaan worden.

En die kant ging het ook op. David stond natuurlijk een stuk achter maar maakte er een mooie rotzooi van op het bord. Het was flink wild en er was een latente dreiging van een koningsaanval voor onze man. Maar de stelling bleef verloren totdat André Beemsterboer met zijn dame een incorrecte voortzetting koos. David had hier remise kunnen maken maar zag het niet. Het was ook best ingewikkeld. Nu kon André vereenvoudigen en met inmiddels een toren achterstand hield David het voor gezien.

Bas ging er ook af. Het initiatief van wit kostte Bas uiteindelijk een pion en Arjen van Varsseveld kreeg op de damevleugel twee levensgevaarlijke verbonden vrijpionnen. Met het nodige kunst en vliegwerk kon Bas deze tegenhouden maar daardoor moest hij zijn koningsstelling verwaarlozen. Arjen sloeg hier vervolgens netjes toe en bracht Schaakmat voor het eerst op voorsprong.

Ger is momenteel volledig uit vorm. Of zoals de teamcaptain het uitdrukte: "Hij speelt als een natte krant". Ik heb nooit het genoegen mogen proeven om tegen een natte krant te spelen en zelfs nooit geweten dat kranten (nat of droog) überhaupt kunnen schaken, maar kennelijk speelt onze secretaris er als één. Het was in elk geval niks met Ger. Na een hoop gerommel had hij een toren minder. Een gelukje zoals in de vorige ronde tegen Waagtoren zat er niet in zodat de ploeg uit Zuid Scharwoude op 3-1 kwam.

Reden tot wanhoop. Arend had geduldig verdedigd en zijn stelling redelijk geëgaliseerd. Ook ik had de meeste problemen redelijk onder controle en leek een halfje te moeten kunnen halen. Maar Martijn had nog steeds een slechte stelling en hoewel Erwin niet slecht stond was die partij ook nog niet gewonnen. Hoe hier drie punten uit te halen? Toen ik remise kreeg aangeboden was het antwoord dan ook tamelijk eenvoudig: remise betekent matchverlies dus doorschuiven.

Deze conclusie zou echter onterecht blijken. Arend kwam in het verre middenspel langzaam maar zeker beter te staan. Nadat de torens geruild waren was de zaak materieel nog in evenwicht maar de sterke positie van Arend's koning in het centrum betekende een belangrijk voordeel. Arend was in staat een paar pionnen te verorberen en kon daarmee het volle punt binnenhalen. De penningmeester heeft daarmee 3-3.

De grootste verrassing was bij Martijn. Hij stond de hele partij slecht maar Frans Scholtes verprutste het volledig en Martijn ging zowaar met het volle punt aan de haal. 3-3.

Erwin had waarschijnlijk objectief geen winstkansen meer maar hij had wel meer tijd en bovendien makkelijker spel. Uiteindelijk koos Chris Brinkhuis in tijdnood voor een foutieve dameuitval, die betekende dat Erwin de onverdedigde koning in een matnetwerk kon brengen.

Dus 4-3 en plotseling had CE4 nog winstkansen. Natuurlijk bood ik nu remise aan maar Joost had daar geen trek meer in. De stelling was remise maar dat werd het niet. Mijn koning werd opgedreven en ik miste een eenvoudige maar essentiële verdediging. Het kostte en dame en de partij.

4-4. Met wisselende gevoelens. Over de avond heen was het Schaakmat die heerste maar vlak voor de finish lag CE op winstkoers. Misschien is de puntendeling wel het meest rechtvaardig.

1 Bas van den Berg Arjen van Verseveld 0-1
2 David Groen Andre Beemsterboer 0-1
3 Johan Paul Hendriks Joost Goedbloed 0-1
4 Erwin Brouwer Chris Brinkhuis 1-0
5 Arend Stapel Tom Roelofszen 1-0
6 Sernin van de Krol Andre van Etten 1-0
7 Martijn de Wit Frans Scholtes 1-0
8 Gerrit Roos D.K. Boontjes 0-1