Caïssa-Eenhoorn – koploper 7-1

In de theaterzaal van De Kreek hangen posters van bekende artiesten. Die van K.C. & the Sunshine Band ontbreken, maar dat is deze zaterdagmiddag niet erg. K.C. & the Sunshine Band zijn immers aanwezig. Kennemer Combinatie zit aan de binnenkant van de lange schaaktafel, de topspelers van Caïssa-Eenhoorn (aan de raamkant) vormen de Sunshine Band. Want aan het einde van de middag schijnt – figuurlijk – de zon volop: 7-1.

dsc_0738

‘Herinnert u zich deze nog?’ Bij het horen van de jingle van Radio Veronica om een gouwe ouwe aan te kondigen gaan we ruim veertig jaar terug in de tijd. ‘That’s the way (I like it)’ wordt de grootste hit van K.C. & the Sunshine Band in Nederland. Het nummer haalt de eerste plaats van de top 40. In de vierde ronde van de bondscompetitie winnen de Hoornse schakers in de topper tegen de ranglijstaanvoerder de ene partij na de andere. ,,Dat is de manier (die mij bevalt)’’, denkt menig supporter van Caïssa-Eenhoorn. Het achttal haalt de eerste plaats van de top 10, van de tweede klasse B.

De 7-1 is een ongekende uitslag. Gespeeld wordt immers een wedstrijd tussen de nummers 2 en 1 van de ranglijst. De gedachten gaan naar de Franse wielrenner Bernard Hinault die met bijna tien minuten voorsprong de zware klassieker Luik-Bastenaker-Luik wint (1980), aan het Nederlands hockeyelftal dat in de halve finale van de Olympische Spelen 2012 gastland Groot-Brittannië met 9-2 verslaat en aan de 8-2 van Ajax tegen Feyenoord (1983), om maar eens enkele buitengewone prestaties in andere takken van sport te vermelden. Nee, we noemen niet de 10-0 van PSV tegen Feyenoord (2010). Aan dat soort uitslagen worden we liever niet herinnerd.

Er wordt tegen de Haarlemmers aan totaalschaak gedaan. Als de borden 1 en 2 de verdedigers zijn, de borden 7 en 8 de aanvallers en de borden 3, 4, 5 en 6 het middenveld vormen, dan zie je dat teamleider Tom Balla over een uitgebalanceerde ploeg beschikt. Peter Doggers, Ron Deen en Martijn Monteban hebben dit seizoen overal gezeten. Henk-Jan Visser en Daan Zult schuiven net zo gemakkelijk door van de topborden naar de middenlinie en aanvaller Jerrel Thakoerdien scoort daar eveneens soepel. Invallers vullen de spitsenposities in. Alexander Geerts delft het onderspit, maar hij heeft in de tweede ronde al een gouden bordpunt binnengebracht. Farhad Mukhtarov maakt zijn rentree na vijf jaar. Een aardig detail is dat hij toen ook tegen een combinatieteam speelde (Groninger Combinatie 4), aan het achtste bord zegevierde en Caïssa-Eenhoorn voor een monsterzege tekende: 7½-½.

We gaan de hogere sferen verlaten en zetten beide benen aan de grond. Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren?

Uit de Metro van 17 november jl.

Uit de Metro van 17 november jl.

Zwarte Piet verrast Robin Duson en Robbert van Dijkhuizen (die met Caïssa-Eenhoorn 2 tegen ASC spelen) en controleert of de Spaanse opening op het bord is gekomen.

Zwarte Piet verrast Robin Duson en Robbert van Dijkhuizen (die met Caïssa-Eenhoorn 2 tegen ASC spelen) en controleert of de Spaanse opening op het bord is gekomen.

Ron Deen zet de thuisploeg op voorsprong. In de eerste bondswedstrijd van dit seizoen aan bord acht, in deze topper kopman. Tegen de ervaren Benjamin Go komt de zwartspeler met de Hongaarse verdediging een pion voor, maar heeft zijn opponent ruimtevoordeel en ontwikkelingsvoorsprong. Dat duurt niet lang. Er worden de nodige lichte stukken geruild en Ron geeft de pion terug om met dame en toren de tweede rij te bezetten. De witspeler kan met dameruil gelijkwaardigheid behouden. Hij kiest voor een andere voortzetting. Nadeel is dat de druk op g2 groot blijft. Benjamin offert een loper (voor twee pionnen) en loert op aanvalskansen. Die zijn er niet, omdat de zwarte stelling goed in elkaar zit. Met name de toren op d2 staat uitstekend. Wit verzuimt het veld h3 te verdedigen en dan is het snel gebeurd. Met een mat in drie in aantocht staakt hij zijn verzet.

Farhad Mukhtarov heeft als speler van HSV De Eenhoorn tien bondspartijen gespeeld. Als speler van Caïssa-Eenhoorn komt hij voor de tweede keer in actie en net als op 3 november 2012 trekt hij het punt naar zich toe. Met de Sämisch-variant in het Konings-Indisch bouwt hij tegen Derk Kouwenhoven een solide stelling in het centrum op. Het Haarlemse talent verzwakt echter met 16. … a5 zijn b-pion die dan ook niet lang meer op het bord staat. Vervolgens bemoeit het witte damepaard zich met de strijd en dreigt met een vork, waardoor de materiële voorsprong van Farhad naar een vol stuk groeit. Tegenover veel passieve stukken van zwart kost het weinig moeite de partij met succes af te ronden. Na een kleine combinatie van paard en loper is de dame van Derk ingesloten.

Terwijl Derk Kouwenhoven de pen pakt om de zet te noteren, verdiept Farhad Mukhtarov zich in de stelling.

Terwijl Derk Kouwenhoven de pen pakt om de zet te noteren, verdiept Farhad Mukhtarov zich in de stelling.

De klus is geklaard, tijd voor ontspanning. Farhad Mukhtarov krijgt van gastvrouw Denise een kop thee.

De klus is geklaard, tijd voor ontspanning. Farhad Mukhtarov krijgt van gastvrouw Denise een kop thee.

Farhad Mukhtarov - Derk Kouwenhoven: in de speelzaal de partij, in de bar de analyse.

Farhad Mukhtarov - Derk Kouwenhoven: in de speelzaal de partij, in de bar de analyse.

Met een vroege dameruil op b6 bereikt Martijn Monteban tegen Tyro Bekedam een eerste voordeeltje: een zwarte dubbelpion op de b-lijn. Er ontwikkelt zich een kortdurende, aardige strijd op de damevleugel, waaruit de jonge KC-speler duidelijk minder komt. Met het mooie 18. Pd6 blaast onze titelhouder de Haarlemse stelling op. Er is nog steeds materieel evenwicht, maar zwart heeft er een dubbelpion op de f-lijn bijgekregen, kijkt tegen een isolani op d5 aan en zijn opponent bezit een open c-lijn. Martijn wikkelt af naar een eindspel van een paard met loper contra een toren voor zijn opponent. Die sputtert nog even tegen en beseft op de 42e zet dat het einde verhaal is.

Zo bereikt Caïssa-Eenhoorn een 3-0 voorsprong, waarop niets af te dingen valt.

Alexander Geerts treft het niet met Marcel Canoy als tegenstander. Een van de ervaren krachten in het Haarlemse team. Geen jeugdige onbezonnenheid of onbekommerdheid, maar een speler met ervaring met de Bird-opening. Die komt niet vaak op het bord, zeker niet met een snelle doorstoot van de overige pionnen op de koningsvleugel. Aanvankelijk lijkt de zwartspeler wat gedrukt te staan. Dat verandert na 19. c4, waarop Alexander met en passant reageert. De gesloten stelling valt gedeeltelijk open en hij wint er twee pionnen mee. Zwart steekt wel veel tijd in zijn zoektocht naar de beste zetten en dat breekt hem op. In een winnende stelling valt zijn vlag.

Van het achtste bord een kleine maand geleden naar het tweede tegen de reserves van landskampioen Kennemer Combinatie. En ook nog een sterkere tegenstander aan de overzijde. Peter Doggers ligt er niet wakker van. Hij trekt tegen Daan in ’t Veld het initiatief naar zich toe. Na een ruil van alle paarden staat het Haarlemse loperpaar verstopt achter eigen, geblokkeerde, pionnen. Wit heeft een koningsaanval in petto, maar zijn opponent heeft een dame op a5 en de toren op beginveld a8 die niet direct een defensieve bijdrage kunnen leveren. De 21e zet van Peter is daarom een mooi moment voor een loperoffer. Er dreigt vervolgens een mat op g7, maar zwart is aan zet en kan nog vervelend tegengas geven. Hij mist echter de beste zetten en geeft het stuk terug om een vermeend mat op h7 te voorkomen. Daarna gaat het van kwaad tot erger. In een eindspel met dame en toren kan Peter zijn d-pion naar de zevende rij brengen om met een tijdelijk dame-offer de partijzege veilig te stellen.

Peter Doggers analyseert met zijn opponent. Naast hem staat kopman Ron Deen die ook heeft gewonnen. Op de voorgrond legt Ardjan Langedijk (links, kopman van Caïssa-Eenhoorn 2) aan supporter Mark van Ojik uit hoe het bij hem mis is gegaan.

Peter Doggers analyseert met zijn opponent Daan in 't Veld. Naast hem staat kopman Ron Deen die ook heeft gewonnen. Op de voorgrond legt Ardjan Langedijk (links, kopman van Caïssa-Eenhoorn 2) aan supporter Mark van Ojik uit hoe het bij hem mis is gegaan.

Vooraf ben je tevreden met een gelijkspel tegen een gelijkwaardige tegenstander, nu lonkt de triomf. Bij 4-1 kroont Jerrel Thakoerdien zich tot matchwinner. In een Grünfeld offert hij een pion om al snel de verdediging van Max Kerkvliet onder druk te zetten. Aanvankelijk valt het voor de witspeler mee, maar als er meer ruimte ontstaat komen er problemen. De KC’er mag na 10. Kf1 niet meer rokeren en speelt 18. Kf2 om zijn toren op h1 in het spel te betrekken. Zijn koning neemt evenwel plaats op een diagonaal van de zwarte dame en met name het veld d4 wordt door Jerrel belaagd. Wit durft niet in te gaan op een kwaliteitsoffer en moet zich blijven beperken tot verdedigen. Zwart speelt met dame, toren en witveldige loper tegen hetzelfde Haarlemse materiaal actiever. Dat levert uiteindelijk een eindspel op van een dame tegen een toren en loper voor Max. Terwijl de vorstin veel goede velden vindt, kunnen de witte stukken niet samenwerken en is de koning geïsoleerd. Met twee verbonden vrijpionnen in aantocht dwingt Jerrel zijn opponent tot overgave.

Op de borden 3, 4 en 5 wordt nog geschaakt. De stand is 4-1. Ploeggenoten en supporters zijn benieuwd wie de matchwinner wordt.

Op de borden 3, 4 en 5 wordt nog geschaakt. De stand is 4-1. Ploeggenoten en supporters zijn benieuwd wie de matchwinner wordt.

De borden 5, 4 en 3. Jerrel Thakoerdien (rechts) zal Max Kerkvliet verslaan en wordt matchwinner.

De borden 5, 4 en 3. Jerrel Thakoerdien (rechts) zal Max Kerkvliet verslaan en wordt matchwinner.

Henk-Jan Visser heeft bij 4-1 een remise-aanbod afgeslagen. Tijdens het viertallentoernooi van Schaaklust uit Andijk met de befaamde zak bloembollen als herinneringsprijs stond ik ooit bij een 2-1 voorsprong gewonnen, maar de dwingende ogen van ploeggenoot Bert Spil waren overtuigend genoeg om een remise-aanbod te accepteren, waarmee de wedstrijdwinst veilig werd gesteld. In De Kreek gelden ditmaal andere wetten. Na vorig seizoen is ieder bordpunt heilig, zelfs ieder half bordpunt.Tegen Esper van Baar gaat het lange tijd gelijk op. Henk-Jan is een pion achter geraakt, daar tegenover staat actiever spel. Die compensatie is bij het ingaan van een toreneindspel met lopers van gelijke kleur goed voor een voorsprong van een pion. Zwart heeft een pionnenmeerderheid op de damevleugel. De Haarlemse koning dient ook een achtergebleven pion op f3 in de gaten te houden en is niet opgewassen tegen die overbelasting, al moet Henk-Jan nog onnodig lang manoeuvreren om zijn opponent op de knieën te krijgen. Met vier uit vier blijft hij wel teamtopscorer.

Henk-Jan Visser weet dat hij gewonnen staat en slaat een remise-aanbod af. Wit heeft zojuist 46. g4 gespeeld.

Henk-Jan Visser weet dat hij gewonnen staat en slaat een remise-aanbod af. Wit heeft zojuist 46. g4 gespeeld.

Daan Zult wordt bijna gelijktijdig gefeliciteerd. Tegen Edwyn Mesman speelt hij de langste partij van de topwedstrijd en hier zijn de laatste dertig zetten overbodig. In het vroege middenspel van het Geweigerd Damegambiet komt Daan duidelijk beter te staan. Beide spelers stappen vlot over naar een toreneindspel met elk een paard, waarin de Hoornse toren op de zevende rij een sterke positie inneemt. Als ook de witte koning zich naar het centrum spoedt, nemen de Haarlemse zorgen toe. Wit combineert een goede verdediging met aanvalsdreigingen en creëert vrijpionnen op de a- en b-lijn. Tijd om op te geven, want promotie is niet meer te verhinderen. Een dikke tien zetten voor het einde krijgt Daan de lachers op zijn hand, als hij een minorpromotie laat prevaleren boven een mat in twee, maar zijn opponent heeft de hint niet door.

Daan Zult bekijkt wat hij na 45. ... Pe6 het beste kan doen. Hij zal spoedig de zwarte a-pion veroveren en heeft dan vrij baan naar promotie.

Daan Zult bekijkt wat hij na 45. ... Pe6 het beste kan doen. Hij zal spoedig de zwarte a-pion veroveren en heeft dan vrij baan naar promotie.

In dat laatste half uur gaan de gedachten weer terug naar K.C. & the Sunshine Band die ook een hit hadden met ‘Give it up’.

5 thoughts on “Caïssa-Eenhoorn – koploper 7-1

  1. Wow, dit is weer een een mooi uitgebreid verslag! Nagenieten is inderdaad het goede woord! Leuk om de partijen allemaal eens na te spelen.

Reacties zijn gesloten.