Overdenkingen van een schaakliefhebber (5)

In de laatste week van elke maand staan op de website van Caïssa-Eenhoorn de ‘Overdenkingen van een schaakliefhebber’. Geen wedstrijdverslag of partijanalyse, maar een verschuiving van het nadenken boven het bord naar het nadenken over andere onderwerpen.

dsc_0293

,,Als je bang bent om geblesseerd te raken, moet je gaan schaken.’’ Het is een uitspraak van de voormalig Ierse profvoetballer Roy Keane tijdens een praatje over het mogelijke gevaar van het regelmatige koppen tijdens voetbalwedstrijden.

,,If you’re worried about the physical side of any sport then play chess’’, waren de woorden van de oud-aanvoerder van Manchester United. Het onderwerp kwam ter sprake, toen begin oktober de Ierse international Kevin Doyle (34 jaar) kort voor een interland zijn afscheid aankondigde omdat hij te vaak hoofdletsel had. Naar eigen zeggen als gevolg van de vele kopduels die hij als verdediger had uitgevochten. Oud-international Keane, een keiharde voetballer, is assistent-trainer van het Ierse elftal en reageerde op de beslissing van zijn landgenoot die net wereldkundig was gemaakt.

Ruim een maand later staat een bericht van het kenniscentrum VeiligheidNL op ‘nu.nl’. In 2016 hebben 120.000 Nederlanders zich met een sportblessure bij de spoedeisende hulp gemeld. Op het voetbalveld ontstonden 35.800 kwetsuren en vooral de jeugd tot achttien jaar blijkt blessuregevoelig te zijn. De behandeling van al die verwondingen – niet alleen bij voetballers – kost zo’n 340 miljoen euro, al laat het kenniscentrum wel weten dat de gezondheidswinst van sporten en bewegen groter is.

Al een aantal jaren wordt er door de samenleving veel nadruk gelegd op bewegen, bewegen en bewegen. We moeten hardlopen, fietsen, zwemmen, gymmen, noem maar op. Natuurlijk is een goede conditie belangrijk, maar de balans is te ver doorgeslagen naar fysieke inspanningen. Over het brein in beweging hoor je alleen hersenonderzoekers. Een gezonde geest zorgt ervoor dat je ook nadenkt hoe je je fysiek inspant. In de voetballerij kunnen veel blessures worden voorkomen als de spelers slimmer zijn. Je ziet talrijke volstrekt onnodige overtredingen, waarmee tegenstanders geblesseerd raken. De boosdoener (niet altijd de dommekracht van het elftal) krijgt een kaart, het slachtoffer een behandeling in het ziekenhuis.

Je zou eigenlijk iedere sporter moeten verplichten om een beweegsport te combineren met schaken. Een schaker leert wat de gevolgen van een eigen beslissing zijn. Een ‘tackle’ op een giftige pion kost een stuk, dus de volgende keer zal je dat in een soortgelijke stelling wel laten. Een voetballer kan een tegenstander in een duel naar buiten dwingen zonder hem grof onderuit te halen. Zo haal je ook het gevaar uit een aanval en het kost niets.

In Hoorn is sinds enige tijd het Hoorns SportCollectief actief. Hierin zijn veel Hoornse sportclubs verenigd om met betrekking tot talrijke vraagstukken en doelstellingen gezamenlijk op te trekken. Misschien moet Caïssa-Eenhoorn alle voetbaltrainers een beginnerscursus schaken aanbieden.