Oliebollenschaak: weer drie uur gezelligheid

,,Er zijn meer flessen dan deelnemers’’, verzucht Ed Hornick, als hij aan het laatste onderdeel van het Oliebollentoernooi is begonnen. De voorzitter van de organiserende vereniging Torenhoog heeft in de rondte gekeken en een blik op de prijzentafel geworpen. Veel flessen rode en witte wijn, slechts zestien snelschakers. Wat niet minder is geworden, is de sfeer. Die blijft in Hoogkarspel onveranderd prima.

Aan de jaarlijkse traditie verandert ook niets. Torenhoog en Degoschalm (Westwoud) zijn specialisten in de eindejaarstoernooien. De ene week in ijsbaankantine De Deurlouper in Hoogkarspel, de andere week in dorpshuis De Schalm in Westwoud. Zeven ronden, speeltempo tien minuten. Zo’n drie uur gezelligheid.

Onlangs schaakten Torenhoog en Degoschalm tussen de lokale politici – de tiende derby werd in het gemeentehuis in Hoogkarspel, tijdens een gemeenteraadsvergadering, gespeeld – en ditmaal gebeurt dat tussen de oliebollen. We zullen er verder geen grappen over maken, nu er her en der in de omgeving door het opstappen van wethouders, partijleden en anderen een politieke verschuiving plaatsheeft. Oliebollen met en zonder krenten, ze smaken allemaal heerlijk.

Torenhoogs veelvoudig oud-clubkampioen en oud-wedstrijdleider Rik Slaman woont tegenwoordig in Purmerend en speelt bij schaakclub Purmerend. De route naar de parkeerplaats naast de ijsbaan is voor hem op een mistige avond geen probleem en hij schaakt in de ijsbaankantine met clubgenoot Anton Bakels.

Op basis van zijn rating (2061) is Anton favoriet voor de eindzege, maar de tegenstand is groot. De bovenste helft van het deelnemersveld is sterk en na vrijwel elke ronde staat een ander bovenaan.

Caïssa-Eenhoorn is met vier man aanwezig: op ratingvolgorde Robbert van Dijkhuizen, Fred Avis, Arend Stapel en schrijver dezes. We winnen allevier onze eerste partij en zitten in de tweede ronde tegenover elkaar. Fred verslaat mijn persoontje en Arend kan tegen Robbert een stelling met een stuk meer niet verzilveren en verliest eveneens.

Onze oud-voorzitter verrast in de derde ronde Anton Bakels, terwijl zijn concurrenten Kevin Smit en Robbert tegen elkaar remiseren. Kevin is in het Hoornse schaakleven een bekende. Hij is voormalig speler van HSV De Eenhoorn en won als invaller in het tweede bondsteam menig partij. Om studieredenen stopte hij in 2012 bij de club. Onlangs verhuisd naar Hoogkarspel en als speler van Torenhoog maakt Kevin op deze donderdagavond zijn rentree in de Westfriese schaakwereld. Organisator Ed Hornick meldt bij het voorlezen van de tussenstand dat na drie ronden Fred Avis op eenzame hoogte staat. Kevin en Robbert volgen op een half punt.

In de vierde ronde geeft Fred zijn dame weg aan Robbert en daarmee komt een einde aan zijn score van honderd procent. Robbert neemt het leidende stokje van hem over en wint zijn vijfde partij van Rik Slaman. Zelf neem ik dan plaats tegenover Anton Bakels. De tijd kan soms wreed zijn; in een gewonnen stelling valt mijn vlag. Het is het beeld van veel partijen deze avond, waarin niet altijd een – gezien het wedstrijdbeeld – logische uitslag kan worden opgeschreven.

Anton op zijn beurt trakteert Robert op zijn eerste nederlaag en dan is Kevin de nieuwe koploper. In de laatste ronde verliest hij echter van Anton die met Fred en Robbert op 5½ punt eindigt en dankzij een hogere SB-score eerste wordt. En na Sjors Broersen (2009), Wilko van der Gracht (2010), Peter Holscher (2012) en Tom Balla (2013) komt er zo weer een klinkende naam op de winnaarslijst van het Oliebollentoernooi.

Eerste ronde (uitslagen spelers Caïssa-Eenhoorn): Robbert van Dijkhuizen – Ed Hornick 1-0, Henk Duyverman – Fred Avis 0-1, George Tadrous – Arend Stapel 0-1, Co Buysman – Hans Morsink 1-0.
Tweede ronde: Arend Stapel – Robbert van Dijkhuizen 0-1, Fred Avis – Co Buysman 1-0.
Derde ronde: Robbert van Dijkhuizen – Kevin Smit ½-½, Anton Bakels – Fred Avis 0-1, Co Buysman – Arend Stapel ½-½.
Vierde ronde: Fred Avis – Robbert van Dijkhuizen 0-1, Henk Duyverman – Co Buysman 0-1, Arend Stapel – Rik Slaman 0-1.
Vijfde ronde: Robbert van Dijkhuizen – Rik Slaman 1-0, Fred Avis – Kevin Smit ½-½, Renzo Snel – Arend Stapel 0-1, Anton Bakels – Co Buysman 1-0.
Zesde ronde: Anton Bakels – Robbert van Dijkhuizen 1-0, Rik Slaman – Fred Avis 0-1, Arend Stapel – Carlo Oud 0-1, Co Buysman – Rick Molenaar 1-0.
Zevende ronde: Robbert van Dijkhuizen – Co Buysman 1-0, Fred Avis – Carlo Oud 1-0, Henk Duyverman – Arend Stapel 0-1.
Eindstand:
Anton Bakels (Purmerend, 2061)........................................ 5½
Robbert van Dijkhuizen (Caïssa-Eenhoorn, 1855).............. 5½
Fred Avis (Caïssa-Eenhoorn, 1835).................................... 5½
Kevin Smit (Torenhoog, 1922)............................................. 5
Rik Slaman (Purmerend, 1836)........................................... 4
Arend Stapel (Caïssa-Eenhoorn, 1650).............................. 3½
Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn, 1591).............................. 3½
Carlo Oud (Degoschalm, 1540).......................................... 3½
Rick Molenaar (Torenhoog)................................................ 3½
Gerard Broersen (Degoschalm, 1520)................................ 3
Paul Deken (Torenhoog, 1392)........................................... 2
Henk Duyverman (Degoschalm, 1439)............................... 2½
George Tadrous (Degoschalm, 1322)................................. 2½
Hans Morsink (De Groene Zes, 1332)................................ 2½
Ed Hornick (Torenhoog, 1475)............................................ 1½
Renzo Snel (Torenhoog, 1125)............................................ 1½