Hulde voor Frans Bouwman (90)

Caïssa-Eenhoorn bracht gisteravond hulde aan Frans Bouwman. De oud-voorzitter was enkele dagen eerder 90 jaar geworden en werd door zijn vereniging op een bos bloemen getrakteerd.

Sterretjes en een drankje voor de 90-jarige Frans Bouwman die - nadat het vuur is gedoofd - met Co Buysman op zijn schaakloopbaan zal terugblikken.

Sterretjes en een drankje voor de 90-jarige Frans Bouwman die - nadat het vuur is gedoofd - met Co Buysman op zijn schaakloopbaan zal terugblikken.

In het archief van onze club zijn niet alle geboortedata van de leden vanaf de oprichting (15 januari 1922) bekend, maar zeer waarschijnlijk is Frans in die 95 jaar de tweede schaker die op zijn negentigste elke dinsdagavond aan zet is. De oudste speler ooit is Jan Haijer die, in 2014, tweeënhalve week voor zijn 92e verjaardag is overleden.

De bloemenhulde voor de aanvang van de twintigste clubronde werd door Frans zeer gewaardeerd. Hij beantwoordde de geste met een rondje voor alle aanwezigen. Gastvrouw Desi verraste hem na zijn partij tegen Roy Verhoef in het bargedeelte met een sterrenhulde en een drankje. Met Co Buysman keek hij nog even terug op zijn schaakcarrière die begon, toen Frans een jochie van 9 jaar was. ,,Mijn grootvader stuurde me naar de schaakclub, omdat hij niet meer van me kon winnen. We woonden toen in Oosterbeek, bij Arnhem. Van hem had ik de schaakboekjes van Euwe gekregen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bij ons alles platgeschoten. Maar die boekjes hebben het overleefd.’’

Frans verhuisde naar Hillegom waar hij tien jaar penningmeester van De Uil is geweest. In 1963 werd Hoorn zijn woonplaats. Snel meldde hij zich aan als lid van Caïssa. Dit seizoen ontbrak hij twee avonden; evenveel als vorig seizoen en het jaar daarvoor. Overigens kwam tegen Roy een einde aan een fraaie ongeslagen reeks van zeven partijen (driemaal winst, vier remises), maar dat drukte de pret niet.