CE2 houdt met overwinning op Delft zicht op...ja, op wat eigenlijk?

In ronde 6 van de KNSB-competitie behaalde CE2 op 3 februari een nipte 4,5-3,5 overwinning op DSC Delft 3. Voorzitter Co zette de thuisploeg in zijn toespraak virtueel al op 1-0 voorsprong door de Delftenaren te herinneren aan een verloren zeeslag op de Zuiderzee bij Schellinkhout tegen Hoorn, een kleine 500 jaar geleden. Nogal een stoot onder de gordel. Echter de hoofdarbiter deze middag trok de stand gelijk door te melden dat hij afkomstig was uit Delft (1-1).

De strijd op de borden kon beginnen!
In een eerdere bijdrage over het tweede viel te lezen dat de partij van teamcaptain Molenaar “het traditionele hoogtepunt van ieder verslag over het tweede is”. Dan zullen we het deze keer kort houden en ons beperken tot enige woorden zonder veel schaaktechnische duiding, laat staan een diagram. Dat Joseph, ook wanneer spelend met de witte stukken, met nadeel uit de opening komt is geen verrassing. Deze keer echter werd hem het cadeau doen van de zwarte velden en vervolgens laten binnenvallen van de tegenstander hem al rap na de opening fataal. Een heuse off-day. (0-1)
Het notatieformulier van Nick is blijkbaar zoekgeraakt, of er is een andere reden dat het de schrijver dezes niet wist te bereiken. Ik kan alleen maar concluderen dat hij geruisloos verloor. (0-2)

A.Buiksma – J.Bosma, stelling na 21.Pc3-e4

Arjon heeft in de opening twee pionnen geofferd maar de compensatie is hoogstens net voldoende. De engines geven zwart na 21…Pc5! een lichte plus.
Echter, de onfortuinlijke zwartspeler meende in1 zet al zijn verdedigende problemen op te lossen met
21…0-0?? om na 22.Txd7! te bemerken dat hij een vol stuk had weggeblunderd. De rest was niet moeilijk meer. Tussenstand 1-2.

A.Langedijk - L. van de Lisdonk, stelling na 27…Tad8

Groots was mijn spel niet geweest en mijn beslissing om dubbelpionnen op de e-lijn te nemen teneinde wat kansen te creeren had averechts kunnen uitpakken als zwart middels  c5-c4! het initiatief op de damevleugel had genomen en Le7 geactiveerd, met duidelijk voordeel. De pion op c4, mocht wit die menen te nemen, wordt snel teruggewonnen met Tc8 en heeft zwart een majestueuze vrijpion op de a-lijn.
In deze stelling waren de zetten al eenmaal herhaald met Tf1-a1-f1 en Td8-a8-d8, en misschien verwachtte de zwartspeler na twee eerder afgeslagen remisevoorstellen dat het punt nu gedeeld zou worden, zeker niet slecht voor Delft gezien de stand in de wedstrijd. Echter, gelukkig verkreeg ik met nog een kleine vijf minuten op de klok, tegen twee voor wit, eindelijk wat scherpte.
28.Lxh6! is mogelijk dankzij de samenwerking van een witte toren op f3 en dame op e2 en het ontbreken van dekking voor Le7.
28…gxh6? hij grijpt meteen mis onder het slaken van een luide zucht.
Niet goed was 28…Kxh6 vanwege mat in twee met 29.Th3+ en 30.Dh5 mat.
Het beste was volgens de engines 28…Db5! om het witte aanvalspotentieel af te ruilen. Ondanks pionverlies voor zwart blijft de stelling in evenwicht, zo goed stond hij dus.
Overigens maakt het in alle varianten niet uit of zwart torens ruilt op f3 of niet.
29.Tf7+ Kh8 30.Txe7+
30.Dh5! met mat wint sneller zoals Peter Doggers na afloop spotte (30…Lg5 31.Dg6).
30…Txf1+? verliest het snelste
31.Dxf1 en mat is al onafwendbaar. Tussenstand 2-2.

W. Kortis – A. Geerts, stelling na 24.Pe2-g3

Alexander etaleerde weer uitstekende vorm en leek op weg naar een fraaie zege. Een paar zetten eerder had hij correct een paard geofferd op f3 (20…Pf3+ 21.gxf3 e4 22.f4 Txf4 23.Pe2 Tg4+ 24.Pg3) en nu was het tijd om te oogsten met 24…Dh3! Met het idee Th4. Als wit verdedigt met 25.f4 neemt zwart eenvoudig met de toren op g3, dan met de dame en via een dameschaak op h3 ook met schaak op e3. Vervolgens wordt rustig Tc8 bij het spel betrokken. Wit staat machteloos. En na een verdediging met de dame (25.De2) volgt eveneens rustig 25…Tf8 en zwart ontmoedigt de opstoot van de f-pion en vervolgt winnend met Tg4-h4. Maar helaas, Alexander besloot tot
24…Tf8 waarna wit met 25.Kh1! gevolgd door Tg1-g2 het vege lijf redde en zelfs de partij nog won. Tussenstand 2-3.

R. ten Have – J. Woestenburg, stelling na 41.Pb6-c4

Weliswaar stonden we een punt achter, echter de stand op de resterende borden bood reden tot optimisme. Jochem had de hele partij tussen iets beter en duidelijk beter gestaan, culminerend na de tijdcontrole in deze curieuze stelling. Cruciaal detail: zwart is aan zet! Is het inderdaad mat met de twee torens en het paard? Jazeker!
41…Tg2+ 42.Kf1
Of 42.Kh1 Th2+ 43.Kg1 Tag2+ 44.Kf1 Th1 mat
42…Tfa2+ 43.Ke1 Pd3+ 44.Kd1 Tf1 mat

De stand is gelijk (3-3), gaat Abel de twee matchpunten zo goed als zeker over de streep trekken?

P. Goossens – A. Romkes, stelling na 60. Kf1-f2

Dat had na een partij met wisselend kansen gekund middels 60…Ke4! Er volgt bijvoorbeeld 61.Lc3 Lh4+ 62.Kf1 Ke3 63.e7 (afleiding) Lxe7 64.Ke1 maar zwart gaat via tempodwang pion c4 ophalen (denk aan Le7-d6-e5 manoeuvre om veld d4 over te komen omdat wit geen loperruil toe mag staan) en vervolgens met loper en koning ook pion a5 met winst. Echter:
60…Kxe6 61.Ke3 d2
61…Lb4! 62.Kxd3 Lxa5 bood nog goede winstkansen
En na deze twee gemiste kansen maakte wit met 62.Kxd2 snel remise (3,5-3,5).

Moest dan onze Benjamin maar voor de winst gaan zorgen? Daar had het vrijwel de gehele partij alle schijn van en uiteindelijk lukte dat Robin ook, maar niet nadat zij een benauwd moment had moeten doorstaan.

R. Duson – A. Wiersma, stelling na 36.De1-g1

Wit heeft op zet 29 een kwaliteit gewonnen en heeft winnend voordeel op de damevleugel. Maar hier heeft zij zwart te ver laten komen. Die had nu kunnen toeslaan met ‘het thematische’ 36…e3! dat een baan en een diagonaal ruimt; 37.fxe3 en de mooie stille pointe is 37…Df5! waarna f3-f2 en een dameschaak op de h1-a8 diagonaal meteen een einde aan de partij maken.
36…Dc2? 37.Dd1! en Robin was back in control, wist een zwart wanhoopsoffensief op de koningsvleugel eenvoudig te pareren en haalde bekwaam het punt en de wedstrijd binnen door met de a-pion onbekommerd op te stomen.
Een 4,5-3,5 overwinning derhalve.

Waar brengt deze overwinning het tweede team? Op acht matchpunten uit zes wedstrijden, op een gedeelde derde plaats en drie matchpunten achter op koploper Paul Keres 2. Degradatie is voorkomen, het kampioenschap voor 98% uit zicht. Dit jaar draait het tweede dus mee aan de bovenkant van het midden, vaker nog is dat aan de onderkant van het midden. Het is een beetje het lot van een team dat in de meeste wedstrijden spelers afstaat aan het eerste. Positief is dit jaar dat enkele jeugdspelers (Robin, Nick) zich steeds meer laten gelden, welkom aangevuld met een oude nieuwe kracht, Jochem.
Maar wat zal het lot van CE2 zijn volgend jaar wanneer het eerste mogelijk weer een tiental wordt, in de eerste klasse? We zullen het met gepaste interesse volgen.
Dat laat onverlet dat CE2 deze middag een knappe overwinning behaalde op DSC 3 die in de annalen kan worden bijgeschreven, naast de gewonnen zeeslag van bijna 500 jaar geleden!

Caissa-Eenhoorn 2         DSC Delft 3
Geerts , A.C. (Alexander) 2114  Kortis , W. (Wim)         2084  0 - 1
Langedijk , A.M.N. (Ardjan)2080  Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2046  1 - 0
Manshanden , N.M. (Nick)  1928  Buzing , P.C. (Pieter)      2066  0 - 1
Molenaar , J. (Joseph)   2033  Stam , H.J. (Hans)        2104  0 - 1
Woestenburg , J. (Jochem) 2100  Have ten, R.H.S. (Roland)     1994  1 - 0
Buikstra , A.P.F. (Arjon) 2078  Bosma , J. (Jan)         1862  1 - 0
Romkes , A. (Abel)     2040  Goossens , P.A. (Pieter)     1853  ½ - ½
Duson , R. (Robin)     1887  Wiersma , A.A. (Arno)       1927  1 - 0
Gemiddelde Rating:     2033  Gemiddelde Rating:        1992  4½-3½

2 thoughts on “CE2 houdt met overwinning op Delft zicht op...ja, op wat eigenlijk?

 1. Voor spelers met een gewone rating zijn landelijke partijen vaak leerzaam. Dit seizoen heb ik er veel nagespeeld en bestudeerd en het lijkt me niet toevallig dat het op het Tata-toernooi zo goed is gegaan (eerste in de tienkampengroep 6C). Ardjan bedankt. Wat CE 2 betreft, mijn toekomstbeeld voor Caïssa-Eenhoorn is dat we een sterke eersteklasser hebben en een degelijke tweedeklasser. Komend seizoen komt er in de landelijke competitie een derde team bij. De bedoeling is om zo meer solide zaterdagschakers te krijgen, waardoor invallers in CE 2 goed kunnen meedraaien.

Reacties zijn gesloten.