Robin Duson: Nederlandse kampioene A en B meisjes!

Robin Duson is voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioene geworden! Bij aanvang van de laatste ronde op het NK in Assen was ze al zeker van de titel bij de B meisjes. Door een overwinning in de laatste ronde kwam daar ook nog eens de A meisjes titel bij. Ze behaalde 6 uit 7, hetgeen een prachtig resultaat is.

Ondanks de hoge verwachtingen, de druk en de spanning heeft ze haar favorietenrol dus helemaal waargemaakt en heeft ze zich wederom geplaatst voor het EK. Super Robin 🙂

Robin op het NK in Assen in 2017.

Zondag is Robin (1920) aan haar NK begonnen. Net als vorig jaar fungeerde Hotel Van der Valk in Assen als het strijdtoneel voor de beste jeugdschakers en schaaksters van Nederland. Robin verdedigde haar NK-titel in de Bm categorie, maar moest  niet alleen tegen B-meiden spelen, ook tegen A-meiden. In de gecombineerde AB groep (6 A, 8 B) werd er dus een interessant toernooi verwacht.

De eerste partij is altijd weer even wennen en inkomen. Hierin speelde Robin tegen Alisha Warnaar (1647). Alisha was goed voorbereid en in mum van tijd werden de zetten gedaan. Er kwam een lange theoretische variant op het bord, waarin beide niet durfden af te wijken. Hierdoor ontstond er na een afwikkeling een potremise toreneindspel. Starten met een halfje. Goede partij, resultaat ietwat jammer.

In ronde 2 pakte Robin haar eerste volle punt. Dat ging niet gemakkelijk tegen Pascalle Monteny (1446). Robin won met zwart in het middenspel na een gesloten Siciliaan wel een pion. Deze kon ze vasthouden richting het eindspel en langzaam haar stelling verbeteren. Pascalle bleef lang plakken en maakte het Robin lang lastig. Nadat de stukken van het bord waren maakte Robin het ontstane pionneneindspel echter knap af:

Monteny - Duson na 55. Kd2.

Robin speelde hier 55...a4! en kon na 56. Kc2 het punt binnenhalen met: axb3 57. axb3 Ke3 58. Kc1 Kd3 59. Kb1 Kc3 60. Ka2 Kc2  en uiteindelijk 0-1. Mooi stukje eindspeltechniek.

Na twee op papier mindere tegenstandsters speelde Robin in ronde 3 tegen A-concurrente Timardi Verhoeff (1911). Robin speelde een sterke opening en kon langzaam het voordeel uitbouwen. In de volgende stelling was ze echter iets te gretig:

Duson - Verhoeff na 21...Kd8.

Robin speelde hier 22.g4?. Ziet er sterk uit, maar zwart heeft een vervelend tussenzetje: 22...Pxe5! Na 23.Txa5 Pxg4+ 24.Kd4 Lxd3! kwam Robin met de schrik vrij nadat ze 25.Pg3 speelde.

Duson - Verhoeff na 25.Pg3.

Timardi kan hier met 25...Lc2! de partij eigenlijk wel op slot gooien. De dreiging 26...Tc4+! (en mat vervolgens) is niet tegen te gaan, of er moet veel materiaal worden gegeven. Gelukkig voor Robin kwam dat niet op het bord en werd de partij na 25...Lg6 spannend. Nog steeds staat zwart beter, maar Robin speelde daarna erg handig en vond elke keer de meest gecompliceerde zetten. Helemaal omdat Timardi in lichte tijdnood verkeerde speelde ze niet helemaal secuur en ontstond er een interessant toreneindspel:

.

Zwart lijkt nog steeds aan de winnende hand, maar de witte pionnen kunnen wel ineens snel gaan lopen. Dat gebeurde ook, aangezien Robin gewoonweg naar voren speelde waar Timardi niet goed op reageerde. Het zwarte voordeel verdween, waarna wit het overnam en het uiteindelijk knap afrondde:

Duson - Verhoeff na 47...f2.

Na het gespeelde 47...f2 speelde Robin het mooie 48. a7!  en is het punt binnen na: Te5+ 49. Kb4 Kb7 50. Td7+!  Kxb6 51.a8D Tb5+ 52.Ka5  met spoedig mat.

Goed teruggevochten! Het steeds vinden van de moeilijkste zetten voor de tegenstander is een belangrijke kwaliteit, en het mag soms ook wel mee zitten natuurlijk. 2,5 uit 3 en volop in de strijd voor een top klassering.

In ronde 4 trad Robin met wit aan tegen concurrente en goede vriendin Anna Martinez (1795). Anna is goed begonnen en stond met 3 uit 3 bovenaan. Een ware topper dus. Robin versloeg Anna vorig jaar (ook met wit) in de eerste ronde van het NK met sterk spel in een goede partij. Beide dames waren er dan ook nu op gebrand om er een mooie partij van te maken. Die kwam er ook, een erg ingewikkelde zelfs.

Anna kwam snel al wat beter te staan. Haar stukken stonden beter gepositioneerd, en vanwege enkele tactische wendingen was het opletten geblazen voor Robin.

Duson - Martinez na 21.Tad1?

Anna had nu kunnen profiteren door 21...Txc5! te spelen en daarmee een stuk te winnen. Dat deed ze niet, en na het gespeelde 21...e5 was Robin er als de kippen bij om het evenwicht na 22.De3 Txc5 23. Lxh6 te herstellen. Na een grote afruil daaropvolgend ontstond een eindspel met voor beide een toren en ongelijke lopers. Anna had een pion meer, maar dat bleek voor Robin geen enkele moeite om het op remise te houden. Weer mooi teruggevochten.

Donderdagmiddag stond opnieuw een  belangrijke confrontatie op het programma voor Robin. Tegenstandster Lola Den Dunnen (1912) stond namelijk ook op 3 uit 4. Robin, met zwart, kreeg prettig spel en kon tegen een geïsoleerde pion spelen. Zeker nadat de witspeelster haar sterke loper op g2 afruilde kreeg Robin voordeel. Er volgde een toreneindspel, hetgeen technisch gewonnen was voor Robin, maar het nog wel even hard werken was:

Den Dunnen - Duson na 44...Kc5.

De zwarte koning staat beter en Robin kan de pion na 45.Kd2 Td6 winnen. Robin verplaatste haar koning vervolgens naar de koningsvleugel, en kon nadat de pionnen op de damevleugel waren geruimd beschikken over de beter gepositioneerde koning en was de winst binnen handbereik.

Den Dunnen - Duson na 61...Kc7.

Hoe gaat wit dit nog kunnen keepen? Niet! Na 62.Kc5 (62. Tc4 Th3!) speelde Robin 63...Ta4 (Tf3 ook goed) en wint opnieuw een pion. Ze moest nog heel eventjes opletten in het vervolg, maar ze overzag alles en kon het punt over de streep trekken.

In de voorlaatste ronde ben ik zelf ook even naar Assen afgereisd om te supporteren.  Echt nodig had Robin dat uiteindelijk niet. Tegen Marrit Adema (1497) kreeg Robin al snel prima spel. Haar stukken stonden goed, en kon na een fout profiteren:

Adema - Duson na 18...Pd6.

De toren op b1 staat in, maar wit kan de kwaliteit wel geven omdat ze met het loperpaar veel compensatie heeft. Toen Marrit echter 19.Tb2 speelde kon Robin de andere toren aanvallen met 19...Ld3! Deze kan wit niet weggeven en na 20.Dc3 Lxf1 21.Kf1 Tac8 22.Dd3? had Robin het met de mooie zet 22...Pxb4! af kunnen maken. Ze speelde 22...Db5 om dames te ruilen met uiteraard een veel betere stelling, waarna wit meteen al opgaf. Zie je niet zo vaak dat zo snel wordt opgegeven, zeker op een NK: 0-1.

Lekker snel punt, wat ook betekende dat Robin al zeker was van de titel bij de B meisjes. Met 1,5 punt voorsprong kon ze de laatste ronde ingaan! B titel binnen, nu misschien nog bij de A. Ook hier stond ze eerste met een half puntje voor op Anna. In de laatste ronde moest ze dus ook wel winnen van Quirine Naber (1775) om ook de A titel veilig te stellen.

De mooiste partijen bewaren we voor het laatst, en zo dacht Robin er misschien ook wel over. Tegen Quirine kon ze met wit haar stukken richten op de koning. De zwartspeelster probeerde op de damevleugel het een en ander te bewerkstelligen, maar dat sloeg niet door.

Duson - Naber na 29...Pe6.

Robin vond hier de mooie zet 30.Ph6+! om toegang te kunnen krijgen tot de koning. Ze maakte het daarna vakkundig af: 30...gxh6 31.Dxh6 Pxe4 32. dxe4 (Pg6!!) Dxe4 33.Txe6! fxe6 en 34.Pg6 1-0.

Mooi afsluiter van het NK dus. Met een geweldige 6 uit 7 dus naast B kampioene ook A meisjes kampioene met een punt voorsprong op Anna en Lola. Dat zijn resultaten om mee thuis te kunnen komen. Ondanks dat ze een paar keer wat gelukkig was, komt kwaliteit toch boven drijven. Ze heeft er hard voor gewerkt, en dat betaalt zich - hoe hoog de verwachtingen wel niet waren - uiteindelijk ook gewoon uit.

Met twee prijzen, en met opnieuw een EK-ticket op zak zal ze heerlijk naar huis zijn afgereisd en heerlijk hebben geslapen. En terecht ook; we hebben er weer een kampioen bij!

 

Ook Vladimir Bartels (Purmerend), en net lid geworden van CE heeft ook meegedaan. In de jeugd C groep haalde hij keurig 4,5 uit 9 (zie website Purmerned).

Alle eindstanden/partijen/foto's/verslagen etc. staan op de toernooiwebsite.

3 thoughts on “Robin Duson: Nederlandse kampioene A en B meisjes!

  1. Geweldig Voor het nieuwe seizoen kan men bijna niet meer om je heen als vaste speler voor team 1. Van harte!!!

Reacties zijn gesloten.