11½-1½ voor Robin

Een stappenteller had ze niet meegenomen, maar Robin Duson liep gistermiddag ongeveer een punt per honderd meter. De Nederlands kampioene bij de meisjes tot en met 20 en tot en met 16 jaar was simultaangeefster bij Schaaklust en kwam op dertien borden tot een fantastische score van 11½ punt. De langste partijen duurden ruim veertig zetten en daardoor zal de Caïssa-Eenhoorn-speelster zo’n 1150 meter hebben gelopen.

Goed dat er een afdakje is. Jaap Gorter (aan zet) en Robin Duson kunnen in de stromende regen hun simultaanpartij spelen.

Ruim een half jaar zijn de Westfriese schaakclubs met elkaar in gesprek om de schaaksport in de regio een flinke oppepper te geven. Dat kan bijvoorbeeld door diverse activiteiten te organiseren. Zo is voor zaterdag 13 oktober de Westfriese Schaakdag gepland. Ook Schaaklust uit Andijk heeft behoefte aan meer leden en om vereniging en sport in het dorp meer bekendheid te geven werd gisteren een simultaanwedstrijd gehouden.

De locatie was het plein voor dorpshuis Centrum, waar Schaaklust in het seizoen elke maandag zijn clubavond heeft. Nieuwsblad De Andijker had een aankondiging van het simultaanschaken opgenomen en fotograaf Koos Tol was aanwezig om voor het weekblad het evenement met zijn fototoestel te volgen. De publieke belangstelling was zeer gering, maar toch heeft een flink aantal mensen de schakers gezien. In de buurt staat een winkelcentrum en talrijke klanten met boodschappentassen in de handen keken naar het plein en vroegen zich af wat daar nu wel gebeurde. In het dorpshuis zelf ontving een gouden bruidspaar veel gasten die ook een blik wierpen op de denksporters. En als iedereen die langsliep het verslag in De Andijker leest, komt de herinnering aan Schaaklust naar boven en weet men dat Andijk een schaakclub heeft.

De vereniging had er veel werk van gemaakt. Een prachtige folder – vers uit de drukkerij – lag op een tafel in Centrum. Daarin is te lezen dat Schaaklust ‘de schaaksport meer zichtbaar en toegankelijk wil maken door aanvullende activiteiten’. Er wordt gedacht aan onder meer schaaklessen voor kinderen bij de naschoolse opvang en basisscholen in Andijk en het faciliteren van vrijblijvend overdag schaken in de sfeer van een schaakcafé.

Dat overdag schaken gebeurde zaterdag met Robin Duson als hoofdrolspeelster. Onze clubgenote gaf voor de eerste keer in haar carrière simultaan aan senioren. Het werd een middag om niet snel te vergeten. Aan de voorkant van het dorpshuis, voor de ramen, zaten zeven leden van Schaaklust. Op het pleintje stonden onder grote parasols twee robuuste houten campingtafels, waaraan in totaal zes deelnemers hadden plaatsgenomen. Alle schakers zaten overdekt en dat was maar goed ook, want kort na de openingszetten teisterde een hevige regenbui de simultaanwedstrijd en dat zou zich nog enkele keren herhalen.

Robin Duson, nog in T-shirt met korte mouwen (want bij de openingszet scheen de zon), spurt bij hevige regenval naar het volgende bord.

Schaaknat?

Naarmate de tijd vorderde groeide de bewondering voor de 15-jarige Robin die op alle borden de Schaaklust-spelers en oud-lid Martinus de Vries tot grote geestelijke krachtsinspanningen dwong. Martinus was de eerste die de Nederlands jeugdkampioene – na bijna twee uur – met een overwinning feliciteerde. Hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om Robin om een handtekening te vragen. ,,Want jij wordt een BN’er en dan heb ik in ieder geval jouw handtekening.’’

Niet veel later staakte Ulco Dijkstra, die net als clubgenoot Rob Basjes en voorzitter Arjen Vriend de dag ervoor jarig was, zijn verzet. Na tweeënhalf uur bood René Brouwer met een pion meer remise aan en dat werd door zijn opponente geaccepteerd. Ook Piet Reus deelde het punt met Robin die zo op een 1-3 voorsprong kwam. Daarna ging het hard. Achtereenvolgens Arjen Vriend, Koos Schuitemaker, Hans Berkhout (die een prima stelling had en wat later een toren verblunderde), Alfred Schenk, Cor Gorter en Dirk Mantel verloren: 1-9.

Aan het eerste bord hadden Jaap Gorter en Robin in een boeiende partij naar een toreneindspel toegewerkt dat zo in de theorieboeken kan worden opgenomen. Uiteindelijk hield de Hoornse simultaangeefster een toren over en had de Andijker routinier het stuk moeten geven om promotie van een vrijpion te verhinderen, maar hij beschikte nog wel over vrijpionnen op de g- en h-lijn. Op weg naar de overkant ging er ergens iets mis en moest ook Jaap het onderspit delven. Ad de Heij dwong in een interessant eindspel met zijn veelheid aan pionnen contra een loper en één pion voor de witspeelster eveneens remise af en als laatste schudde Piet Sinnige Robin de hand ten teken dat hij de denkbeeldige vlag had gestreken.

Op maandag 4 november 1946 was Max Euwe op uitnodiging van Schaaklust in het Andijker café De Meiboom simultaanspeler voor vijftig leden van Westfriese clubs. Twee dagen later kopte een krant ‘47½-2½ voor Euwe’. Wim Gutter en J. Willemsen versloegen toen de oud-wereldkampioen. De prestatie van Robin Duson – zij leed geen enkele nederlaag – doet aan Euwes optreden denken en daarom de kop boven dit verhaal: ‘11½-1½ voor Robin’.

De topborden van Schaaklust, vlnr René Brouwer, Piet Reus en Jaap Gorter bij wie de simultaangeefster staat.

Fotograaf Koos Tol vereeuwigt de strijd tussen Jaap Gorter en Robin Duson.

Simultaanschaak onder een blauwe lucht.

Op het plein voor dorpshuis Centrum in Andijk speelt Robin Duson voor het eerst in haar carrière simultaan tegen senioren.

Op een robuuste houten campingtafel is Schaaklust-voorzitter Arjen Vriend aan zet.

Regendruppels op menig veld, ondanks de parasol.

Robin Duson bij het bord van René Brouwer.

Alles kan en alles mag in Andijk. Terwijl zij aan zet is op het bord van Ad de Heij, kijkt Robin Duson naar fotograaf Koos Tol.

Het zitgedeelte van de tafel is omhooggeklapt om Robin Duson ruimte te geven voor haar zetten tegen Martinus de Vries.

,,Het ziet er uit als een offer'', zegt Martinus de Vries, als wit de loper heeft gespeeld.

Oud-Schaaklust-lid Martinus de Vries neemt het offer aan.

En de Caïssa-Eenhoorn-speelster geeft schaak.

Even later voorkomt zwart met ... Df5 de matzet op h7.

Zwart is aan zet.

Schaakmat. De zet ... Dg6 voorkomt wel wits antwoord Dh7, maar niet Dh8. Robin Duson heeft haar eerste winstpartij te pakken.

Martinus de Vries geeft aan waar de Nederlands kampioene bij de meisjes tot en met 20 en tot en met 16 jaar haar handtekening mag zetten.

Piet Reus kijkt naar zijn schaakbuurman, maar zal hij de aanval op c6 zien?

Dirk Mantel, altijd een sterke Schaaklust-speler geweest, staat onder druk.

'Welkom in dorpshuis Centrum', maar iedereen is buiten.

De eerste remise is een feit. René Brouwer en Robin Duson sluiten met een handdruk hun onbesliste partij af.

En dit is de eindstelling.

Ook Piet Reus heeft de simultaanspeelster op remise gehouden. Direct na afloop is er gelegenheid voor een korte analyse.

Waarover praten zij? De toppers van Schaaklust hebben plezier in de simultaanwedstrijd.

De strijd gaat verder. Let op de gezichtsuitdrukkingen van de vijf spelers. Ze hebben het allemaal moeilijk tegen Robin Duson.

Volop belangstelling voor de partij van Cor Gorter die beseft dat het einde nabij is.

Want dit is de eindstelling. Er is voor zwart geen eer meer te behalen.

'Mister Schaaklust' Jaap Gorter is in eerste instantie twee pionnen achter geraakt.

Robin Duson en Jaap Gorter belanden in een toreneindspel dat zo in de theorieboeken kan.

Twee verbonden vrijpionnen contra een toren. Winst voor wit, remise of winst voor zwart? Het wordt het eerste.

Als derde Schaaklust-speler houdt Ad de Heij Robin Duson op remise.

Piet Sinnige is als laatste bezig tegen Robin Duson en als hij tegen een verloren stelling aankijkt, feliciteert hij de simultaangeefster.

De eindstelling van de partij Robin Duson - Piet Sinnige.

De bestuursleden Piet Reus (links) en Arjen Vriend bedanken Nederlands jeugdkampioene Robin Duson voor haar komst naar Andijk.

 

2 thoughts on “11½-1½ voor Robin

  1. Mooi verslag weer Co.
    Robin doet de betekenis van haar naam (briljant) eer aan, maar wat mij betreft geldt dat ook voor jou. Top!

Reacties zijn gesloten.