64 KNSB-schakers in De Kreek

De eerste bondszaterdag in De Kreek, op 6 oktober, levert een volle bak op. Liefst 64 KNSB-schakers zijn over vier dagen in de theaterzaal actief.

Caïssa-Eenhoorn neemt dit seizoen met drie ploegen deel aan de vernieuwde KNSB-competitie. Ons vlaggeschip is dankzij het in april gerealiseerde kampioenschap teruggekeerd in de eerste klasse en dat betekende dat teamleider Tom Balla op zoek moest naar twee extra spelers. Alexander Geerts, in het verleden vaker basiskracht geweest, en de echt debuterende Mykhailo Dorokhin completeren het tiental dat op 15 september van start ging met een fraaie overwinning op vice-kampioen Wageningen (6½-3½). Alexander en Mykhailo tekenden voor twee bordpunten.

In de eerste thuiswedstrijd is Purmerend de tegenstander. Op 21 maart 2015 speelden beide teams hun laatste streekderby, ook in De Kreek, en toen won de thuisploeg met 5½-4½. Het was overigens pas de tweede zege in negen duels. Driemaal werd gelijkgespeeld, de Purmerenders zegevierden vier keer.

Caïssa-Eenhoorn 2 treft VAS 2. De Amsterdammers ontvingen op de slotdag van de vorige competitie ons tweede team en met de 4-4 werd door Joseph Molenaar en zijn manschappen de prima tweede plaats veiliggesteld. VAS 2 won op 15 september met 6-2 van Caïssa 3 en aangezien dat de grootste zege in de derde klasse C was, is het meteen koploper. Caïssa-Eenhoorn 2 opende met een 2½-5½ nederlaag bij En Passant 2.

Caïssa-Eenhoorn 3 maakt zijn debuut in de KNSB-competitie die dit seizoen is uitgebreid met vierde, vijfde en zesde klassen. Voor teamleider Fred Avis en zijn spelers is de omgeving minder nieuw, want de vijfde klasse C telt veel NHSB-ploegen. Alleen Almere 4 en Caïssa 5 (Amsterdam) zijn onbekend. Magnus Anna Paulowna Combinatie 2 (Schagen) komt zaterdag op bezoek. De overige tegenstanders zijn Aartswoud 2, Bergen 2, Heerhugowaard en Opening’64.

Aartswoud 2 speelt overigens zijn thuiswedstrijd tegen Bergen 2 ook in De Kreek. Vaak spelen alle landelijke teams van een club gelijktijdig thuis of uit, maar voor Aartswoud is dat op 6 oktober niet het geval. Het in de vierde klasse spelende Aartswoud 1 treft in Zoetermeer Botwinnik. Aartswouds eigen speelzaal is komende zaterdag in gebruik door biljarters en daarom wijkt het tweede team uit naar Caïssa-Eenhoorns speelzaal.

De vier wedstrijden in De Kreek brengen in totaal 64 KNSB-schakers op de been. Bij Caïssa-Eenhoorn 3 – Magnus Anna Paulowna Combinatie 2 worden vanavond twee partijen vooruitgespeeld en de overige zes over vier dagen. Het schaakfeest op 6 oktober begint om 13.00 uur.