Robin na 8 ronden op 50% op WK (1)

Robin Duson doet deze week mee aan het wereldkampioenschap in Griekenland.  Lees verder voor het verslag van ronde 1 t/m 8 waarin ze in totaal vier punten scoorden.

Robin is afgelopen vrijdag, met de Nederlandse delegatie vertrokken naar Griekenland. Naast Robin doen vanuit Nederland, Lucas van Foreest (Open U18), Liam Vrolijk (Open U16) en Siem van Dael (Open U14) mee. Sipke Ernst is mee als coach.

Het toernooi vindt plaats in Porto Carras op het noordelijk schiereiland Chalkidiki. In de categorie van Robin spelen in totaal 90 meiden vanuit de hele wereld mee. Zelf is ze op rating (1999) als 36e geplaatst.

Op zaterdag stond ronde 1 op het programma waarin ze met zwart tegen Aiperi Mairambekova (1398) uit Kirgizië mocht spelen. Na een prima opening kon ze een pion meepakken en langzaam haar voordeel uitbreiden. Er leek weinig aan de hand, totdat wit goed tegenspel kon krijgen:

Mairambekova - Duson na 25...De2 26.Dh4! De witte dame staat heel prettig op h4 en is multifunctioneel. Ze dekt f2, en ondersteunt ook gelijk d8. De dreiging van wit is dan ook Td8 waarbij remise hoogstwaarschijnlijk het resultaat zou zijn (bijvoorbeeld 26...a5 27.Td8 Tc8, torens afruilen en dan eeuwig schaak met de dame). Robin zag met 26...Le3? echter een mogelijkheid om snel de winst binnen te halen. Helaas faalt dat vanwege 27.Txg7+!! Kxg7 28.Td7+ Tf7 29.Df6+! met mat als gevolg. Gelukkig vond de Kirgizische deze variant niet en ging even later zelf mat na: 27.Tf1? Tc4 28.De2 Lxf2+! 0-1.

Altijd spannend een eerste ronde. Het is dan wel lekker dat je meteen van de nul af bent op een WK. Ondanks de onnauwkeurigheid was het verder natuurlijk ook gewoon een prima partij.

Richting de eerste zondag van het kampioenschap dan. Op deze dag werden er twee rondes afgewerkt. In de ochtend mocht ze daarin tegen de Peruaanse Aleyla Hilario (2175,WFM). Met de witte stukken kreeg ze niet de ideale opstelling en was het spel voor zwart makkelijker:

Duson - Hilario na 23...Db4. Robin besloot om af te ruilen richting een dubbel toreneindspel. Na 24.Lxc4 Dxc4+ 25.Dxc4 dxc4 is het lastig te taxeren. Normaal gesproken zijn dubbelpionnen niet ideaal, en twee al helemaal niet. Toch is het nu niet zo erg en heeft zwart meer aanknopingspunten (a6,h3) dan wit. Hier kon de speelster uit Peru dan ook handig gebruik van maken en bezorgde Robin even later haar eerste nul.

In de tweede partij van zondag herpakte Robin zich uitstekend. Met zwart pakte ze tegen haar Wit-Russische tegenstandster Hanna Staravoitava (1768) al snel initiatief en sloeg ze een aanval accuraat af. De materiële voorsprong (stuk tegen twee pionnen) bleek vervolgens alleen niet makkelijk om te zetten in winst:

Staravoitava - Duson na 24...Pd8. De zwarte paarden en torens staan gemoedelijk naast elkaar en het lijkt erop dat wit - mede daardoor - toch wel genoeg compensatie lijkt te hebben. Wit was echter iets te overmoedig en speelde 25.La3? Robin reageerde goed en speelde het sterke 25...Pe6! waarna ze na 26.Df2, Pxd4! kon spelen. Ze won daarmee een belangrijke pion, hetgeen haar uiteindelijk ook het punt zou gaan opleveren. Het was nog even werken, maar 20 zetten later kon ze na secuur spel de felicitaties ontvangen. Een fijn potje wat zeker vertrouwen moet geven.

In ronde 4 mocht ze het met wit opnieuw opnemen tegen een WFM, 2166. Assel Serikbay uit Kazachstan was haar tegenstandster. Robin kwam goed uit de (ietwat) vreemde opening, en, na tegengestelde rokades gaf ze een pion voor aanvalskansen. Dat kwam niet helemaal uit de verf, maar doordat haar Kazachse tegenstander wat slordig speelde kreeg Robin daarna wel een mooie kans kreeg op voordeel:

Duson - Serikbay na 27.De6+ Kh8. De witte stukken staan niet ideaal gepositioneerd, maar, dat lijkt juist goed uit te pakken voor wit na: 28.Lxe5 Lxc5?!. Een ingewikkelde stelling (28...Ld8 was handiger geweest) waar Robin had kunnen profiteren door 29. Pxc5! te spelen. Na 29...Txe6 30.Pxe6 Dd3 heeft wit dan namelijk veel stukken voor de dame. Dat het heel complex is met deze ongelijke materiaalverhouding (helemaal in tijdnood) blijft wel een feit. De engine vindt het ook maar moeilijk.. Na het gespeelde 29.Dh3? fxe5 was het helaas snel uit. Zwart benutte de ruimte goed en won.

Jammer van de nederlaag, maar niks aan de hand. Ronde 5 opnieuw zwart tegen een lager gerate speelster (Romana Golsta, 1681). Zeker bij jeugdspelers zegt die rating niet zo veel, dus is het altijd scherp blijven. Robin was er mede daarom ook op gebrand om goed spel te laten zien. Dat gebeurde ook. Met gedurfd spel kreeg ze met zwart al snel het initiatief en was het eigenlijk wachten op een foutje bij wit. Die kwam er ook:

Golsta - Duson na 27...e5. Zwart heeft ondertussen al een prettige stelling en komt hard binnen na 28.Dxa7? Dxa7 29.Pxa7 Td2!. De materiaalverhouding is gelijk, maar het met alle lijnen en aanvalsdoelen staat zwart heerlijk. Even later was haar tegenstandster uit Letland zo sportief om Robin een mooie mat te gunnen:

Golsta - Duson na 30.Lxd3. Robin speelde 30...Lc5+! en mocht na 31.Kf1, Lxg2# spelen: 0-1.

Het bekende jojo-effect kwam ten einde met de paring van ronde 6. Robin werd namelijk opnieuw omlaag ingedeeld, en mocht met de witte stukken spelen tegen de Amerikaanse Cindy Zhang (1790). Met wit kreeg ze prettig spel en kon mooi focussen op de zwakke punten in de zwarte stelling. Na veel gemanoeuvreer aan beide kanten bleek Robin haar stukken beter te hebben gepositioneerd dan de Amerikaanse, en kon ze haar voordeel ook materieel verzilveren:

Duson - Zhang na 26...Dd8. Wit staat goed en won na 27.Df4 Pf7 28.Dxd4 alvast een pion. Robin verbeterde haar stelling, en kon vervolgens nog een keer op mooie wijze toeslaan met een combinatie:

Duson - Zhang na 34...Pd8. Robin vond hier 35.e6! Alles gaat mis voor zwart, en dat had ze goed gezien. Na: 35...Lxd4 36.Txd4 Txc5 is 37.Tc4+! dan natuurlijk wel een lekker aftrekschaak Vervolgens, na 37...Kg8 38.Txc5 heeft wit voldoende materiaal gewonnen, en kon een kleine 10 zetten later een punt bijschrijven.

Een mooie overwinning waarna Robin het na de rustdag, weer mocht opnemen tegen een hoger gerate speler. Opnieuw met wit, en nu tegen de Canadese WIM Jade-Maili Ouellet (2122). De Canadese kreeg een pionnenmeerderheid op de damevleugel, hetgeen lastig te pareren bleek voor Robin. De twee zwarte vrijpionnen (a- en b-pion) koste Robin te veel aandacht, waardoor ze zelf niet over kon gaan tot aanval. Even later, toen groot materiaalverlies dreigde, gaf ze op.

Op zaterdag een nieuwe ronde, en was er een nieuwe kans met zwart tegen Tenara Da Silva (1927) uit Sri Lanka. In deze achtste ronde koos Robin voor een interessant kwaliteitsoffer wat praktisch ook de beste kansen bood:

Da Silva - Duson na 23.Df3. Wit heeft onderhand een prettige stelling met een gezonde pluspion. Reden voor Robin om wat kolen op het vuur te gooien met het interessante kwaliteitsoffer 23...Txc5!? Na 24.bxc5 Lxc5 25.a4 Lb4 komt er dan toch langzaam ook weer leven in de zwarte stelling.

Wat verder in de partij; Da Silva - Duson na 33.h4. Robin vond hier het sterke 33...d3+! 34.cxd3 Txd3. Praktisch was 34...cxd3+ 35.Kf2 Lc5+ 36.Kg2 d2! 37.Tc2 Lxg1 38.Txc7 d1D handiger. Wit lijkt dan wel (genoeg) compensatie te hebben voor het stuk vanwege de opgesloten zwarte koning (na 39.Te7+), maar minimaal remise moet dat wel zijn. Na het gespeelde 34...Txd3 35.Dg4 Dc5 36.Tgd1 La3 vond wit een mogelijkheid om te vereenvoudigen:

Da Silva - Duson na 36...La3. Wit vond knap 37.Txc4 en maakte de stelling makkelijker na Te3+ 38.Kf2 Txe4+ 39.Txc5 Lxc5+ 40.Kf3 Txg4 41.Kg4. Met de profylactische zet 36...Ld2! had Robin haar stelling kunnen redden: 37.Txd2 De3+ 38.Kf1 Txd2 39.Dc8+ Td8. Na de gespeelde variant was het eindspel met een kwaliteit minder helaas niet meer te houden voor Robin.

 

 

 

1 thought on “Robin na 8 ronden op 50% op WK (1)

  1. lekker bezig jammer dat ze in partij 4 Pxc5 miste maar lekker hersteld in ronde 5
    3/5 op een WK wie uit West Friesland kan dat ook zeggen ??
    Succes

Reacties zijn gesloten.