Slotweekend breekt Fred Avis op

,,Caspar (met wit) ondervond dat je Fred Avis zeker in de beginfase van de partij moet vrezen.’’ Op de website van het Haarlemse Meesters-toernooi werd in het rondenverslag de oud-voorzitter van Caïssa-Eenhoorn genoemd, toen hij in de zevende ronde een greep naar de macht deed. Na die zege deelde hij met zijn opponent Caspar Kruijf en met Sjoerd van Raaij de koppositie in de B-groep, maar door een slechte eindsprint – nul uit twee – zakte Fred naar de zesde plaats.

De vierde editie van de Haarlemse Meesters gaf vorige week een uitverkocht huis te zien. In het Stedelijk Gymnasium was een gesloten tienkamp, waarin winnaar Bart Gijswijt en nummer 2 David van Kerkhof meesternormen haalden. In groep A (47 deelnemers) vertegenwoordigde Peter Holscher Caïssa-Eenhoorn en werd met 3½ punt uit acht gedeeld 34e. Oud-lid Ronald Ritsema scoorde vijftig procent en klasseerde zich als gedeeld zeventiende.

Fred Avis bleef in groep B zeven ronden lang ongeslagen. Na vier winstpartijen en twee remises (onder meer tegen Aart Strik) had hij een punt minder dan Caspar Kruijf, maar de speler uit Almere verslikte zich in de voortvarende openingsaanpak van Fred die een pion offerde en een loper en op de zeventiende zet werd gefeliciteerd door de witspeler, omdat die zag dat dameverlies onvermijdelijk was.

 

In de volgende topper bleef onze clubgenoot echter zelf met lege handen staan. Sjoerd van Raaij, net als tienkampwinnaar Bart Gijswijt lid van de organiserende vereniging HWP, bezorgde Fred zijn eerste nederlaag en stelde in de negende ronde met zijn remise tegen Michiel Terwee de eindzege veilig. Fred verloor gisteren in de strijd om de tweede plaats opnieuw, van Wout van Veen die nu gedeeld tweede werd.

Vladimir Bartels deed het met 5½ uit negen – gedeeld twaalfde – prima, terwijl Kevin de Rooij in de slotronde zijn eerste winstpartij in de wacht sleepte. Caïssa-Eenhoorns jeugdspeler eindigde met 3½ punt op de gedeelde 47e plaats.