Toch een glaasje rode wijn

Halverwege de avond wil Arend Stapel een glaasje rode wijn bestellen. In de speelzaal van de Hoogkarspelse schaakvereniging Torenhoog wordt het traditionele oliebollentoernooi gehouden en na drie ronden lust de routinier van Caïssa-Eenhoorn wel iets. Helaas, er is geen rode wijn in voorraad. ,,We hebben alleen de flessen die voor de prijsuitreiking bestemd zijn’’, verontschuldigt voorzitter Ed Hornick zich.

Nog een halve avond verder is zeker dat Arend zijn glaasje rode wijn zal krijgen, al moet hij het zelf intappen. In het zesrondige evenement wordt hij met drie winstpartijen en drie remises gedeeld tweede en mag daardoor bij de prijsuitreiking als een van de eersten naar voren komen. Voor iedere deelnemer is er een prijs en hij/zij kan kiezen uit wat er op de prijzentafel staat. Na de felicitatie voor zijn eindklassering kan Arend met een fles rode wijn naar huis.

Het is druk in De Deurlouper, zoals de kantine van de schaatsclub heet en waar ook de schaakclub zit. Een jaar geleden waren er zestien schaakliefhebbers op het oliebollentoernooi afgekomen en zij konden zich te goed doen aan tachtig oliebollen. Op de laatste vrijdagavond van 2018 heten de organisatoren Ed Hornick, Paul Deken en Kevin Smit 27 spelers welkom. De voorraad oliebollen is wat minder torenhoog: na de ervaring van 2017 liggen er vijftig op de witte borden. Dat blijkt voldoende te zijn, maar dat geldt aan het begin van de avond niet voor de voorraad zwartwitte borden. Door de hoge opkomst moet er een tafel worden bijgeplaatst.

Als dat is gebeurd, richt Ed zich met zijn welkomstwoord tot de aanwezigen. Hij is aangenaam verrast door een schenking van clubgenoot Renzo Snel die bij kringloopwinkel Noppes werkt en daar een prachtig, oud schaakspel heeft gevonden. De donkerrode, zwarte doos kan worden opengeklapt en is dan een schaakbord; de fraaie stukken zijn er in opgeborgen. Nog meer nostalgie ervaren de spelers, als ze bezig zijn met hun partijen. Geen digitale klokken, maar houten exemplaren met een echt vlaggetje.

Dat vlaggetje zorgt voor een spectaculaire ontknoping in de tweede ronde. Arend Stapel neemt het met zwart op tegen Rick Molenaar die in een eindspel met elk twee torens een extra loper heeft. Beiden zijn bijna door hun speeltijd van vijftien minuten heen en met de zet neemt de spanning toe. Welke vlag valt het eerst? De Torenhoog-troef heeft aanvalskansen, maar het lukt hem niet om de matzet te vinden. Als Arend na herhaling van enkele zetten remise aanbiedt, gaat wit akkoord. Een paar tellen later valt de Hoogkarspelse vlag.

Het jaarlijkse oliebollentoernooi van Torenhoog heeft ditmaal een internationaal karakter. Nizar Alayoubi, uit Syrië, vertegenwoordigt met Co Buysman en Arend Caïssa-Eenhoorn, waar hij bijna een jaar de dinsdagse clubavonden bezoekt. Nizar scoort 2-2-2: twee winstpartijen, twee remises, twee nederlagen. Door verlies in de slotronde tegen Axel Zee – koploper in de interne competitie van De Groene Zes (Bovenkarspel) – valt hij net uit de top tien. Ook hij zal met een prijs huiswaarts keren en misschien nog wel leuker: Nizar eet voor het eerst in zijn leven een oliebol. Zoet, maar toch lekker.

Kevin Smit, torenhoog favoriet en Torenhoog-favoriet, legt beslag op de eerste plaats. Hij neemt revanche voor een jaar geleden, toen hij door een nul in zijn laatste partij de eindzege verspeelde. Nu deelt Kevin na vijf van de zes ronden met Rick Molenaar de koppositie (Kevin wint alleen niet van Carlo Oud: remise) en verslaat zijn concurrent en clubgenoot in de slotronde. Rick wordt met Co Buysman en Arend Stapel gedeeld tweede, maar zijn weerstandspuntentotaal is iets hoger dan dat van het Hoornse duo.

Uitslagen Caïssa-Eenhoorn-spelers:
Eerste ronde: Arend Stapel-Nizar Alayoubi ½-½, Piet Sinnige-Co Buysman 0-1.
Tweede ronde: Nizar Alayoubi-George Tadrous ½-½, Co Buysman-Henk Duyverman 1-0, Rick Molenaar-Arend Stapel ½-½.
Derde ronde: Gerard Broersen-Nizar Alayoubi 1-0, Kevin Smit-Co Buysman 1-0, Arend Stapel-Hans Morsink 1-0.
Vierde ronde: Nizar Alayoubi-Erik Hol 1-0, Co Buysman-Paul Deken 1-0, Carlo Oud-Arend Stapel 0-1.
Vijfde ronde: Paul Deken-Nizar Alayoubi 0-1, Gerard Broersen-Co Buysman 0-1, Arend Stapel-Henk Duyverman ½-½.
Zesde ronde: Nizar Alayoubi-Axel Zee 0-1, Co Buysman-Nico Weel ½-½, Erik Piet-Arend Stapel 0-1.

De top (tien) van de eindstand:

1.  Kevin Smit (Torenhoog).............5½
2.  Rick Molenaar (Torenhoog)..........4½
3.  Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn).......4½
4.  Arend Stapel (Caïssa-Eenhoorn).....4½
5.  Frits Greuter (Degoschalm).........4
6.  Nico Weel (De Groene Zes)..........4
7.  Rik Slaman (Torenhoog).............4
8.  Axel Zee (De Groene Zes)...........4
9.  Henk Duyverman (Degoschalm)........4
10. Erik Piet (Degoschalm).............3½
11. Bert Jongsma (Torenhoog)...........3½
12. Carlo Oud (Degoschalm).............3½

Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn) wordt met 3 punten gedeeld dertiende.