Schaakjaaroverzicht 2018

Net als op de laatste dag van 2017 kunnen we bij Caïssa-Eenhoorn terugblikken op een schaakjaar, waarin veel is gebeurd. Jonge en oude leden, oude en nieuwe leden, ze hebben er allemaal voor gezorgd dat onze vereniging springlevend is.

Het eindspel van Jan Nieuwenburg - Robin Duson op het grootste schaakbord van Hoorn. De burgemeester verliest een pion en ook de officiële openingspartij tegen de Nederlands jeugdkampioene (31 mei).

Dinsdag 2 januari
Het schaakjaar 2018 heeft al snel een kampioenschap. Leden van Caïssa-Eenhoorn strijden op de tweede dag om de snelschaaktitel. Die gaat naar Abel Romkes die daarmee in één klap bovenaan komt te staan op de ranglijst aller tijden. Abel verovert de titel voor de derde maal op rij. Bij al die keren proberen in totaal elf clubgenoten hem in de hoogste finalegroep dwars te zitten, maar Abel slaat alle aanvallen af.
Na drie voorronden met vierkampen stapt Peter Poncin als enige ongeslagen speler (zeven winstpartijen, twee remises) de finalegroep A binnen. Daarin raakt hij die status kwijt door zijn verliespartij tegen de latere snelschaakkampioen die een score van vijf uit vijf behaalt. Peter legt met een punt achterstand beslag op de tweede plaats, Sjoerd Kelder wordt derde.

Woensdag 3 januari
Op de eerste woensdag van het nieuwe jaar wordt in jeugdgebouw Honky Tonk in Zwaag traditioneel het Westfries kampioenschap voor jeugdspelers tot en met 20 jaar gehouden. In een ongedwongen sfeer strijden 25 kinderen om de prijzen. David Verweij (AB), Kevin de Rooij (D) en Armin Dams (E) zijn in hun leeftijdscategorie ongenaakbaar en winnen alles. Alleen Stella Duson (C) heeft er een barrage tegen Aranka Verweij voor nodig om kampioene te worden. Alle winnaars zijn lid van Caïssa-Eenhoorn, waarbij David ook voor Aartswoud uitkomt.

Dinsdag 9 januari
Net als drie jaar geleden houdt Caïssa-Eenhoorn in de eerste twee maanden van het jaar op de dinsdagavonden een beginnerscursus. Arend Stapel is docent, maar al snel blijkt dat verschillende deelnemers verder zijn dan een echte beginner en zij vormen een gevorderdengroep. Nick Manshanden, Co Buysman, Robin Duson en Robbert van Dijkhuizen geven bij toerbeurt les.
In totaal tien schaakliefhebbers, onder wie twee vrouwen, krijgen vanaf 9 januari op acht avonden een uur les om daarna een onderling partijtje te spelen tussen de deelnemers van de clubcompetitie.
Aan de beginnerscursus hebben deelgenomen: Chris Baesjou, Mai Movrin, Gerard Plukkel, Tineke Reij, Charles Rijken en Jan Zeeman. Op de laatste avond doet ook Sidney Vervuurt mee. Albert Noordhuis, Joost Ponte en Menno de Wit hebben als gevorderden de cursus gevolgd. Als blijk van waardering overhandigt Tineke Reij op de slotavond (27 februari) een bos bloemen aan schaaktrainer Arend Stapel.

De schaakcursus in De Kreek. Links geeft Arend Stapel les aan de beginnersgroep, rechts zijn Robin Duson en Robbert van Dijkhuizen (op de voorgrond) de docenten voor de gevorderden.

Zondag 28 januari
Er is een feestje in Wijk aan Zee, want het (Hoogoven-/Corus-) Tata Steel-toernooi is toe aan de tachtigste editie. Op de slotdag – zondag 28 januari – kunnen we terugblikken en zien dat het evenement voor Caïssa-Eenhoorn succesvol is verlopen. In de weekendvierkampen spelen acht clubgenoten mee, in de dagvierkampen vijf en er zitten elf tienkampers aan de borden in het beroemde kustdorp. Hun prestaties leveren in totaal acht groepszeges op en vijf tweede plaatsen. We geven het rijtje: weekendvierkampen: Jerrel Thakoerdien (2A, eerste), Arjon Buikstra (3G, eerste), Robin Duson (4U, eerste), Piet Aardenburg (5K, tweede), Sander Koning (7Y, eerste); dagvierkampen: Peter Holscher (3A, tweede), Robin Duson (4N, tweede), Ger Roos (6R, eerste), Roel Ridderikhoff (7T, tweede); tienkampen: Nick Manshanden (3A, tweede), Peter Holscher (3H, eerste), Robbert van Dijkhuizen (4A, tweede), Co Buysman (6C, eerste).

Zaterdag 10 februari
In de showroom van Vakgarage Fakkert in Schagen wordt op zaterdag 10 februari het rapidkampioenschap van Schagen gehouden. Het evenement trekt 28 deelnemers die zeven ronden aan de borden zitten. Met vijf winstpartijen en twee remises schrijft Hing Ting Lai het evenement op zijn naam; een van zijn vele toernooizeges in Noord-Holland. Ger Roos, een van de drie spelers van Caïssa-Eenhoorn die naar Schagen zijn afgereisd, wint de prijs voor deelnemers met een rating tot 1700. Hij moet die overigens delen met Willem Tesselaar (Warmenhuizen’76). Ger wordt – net als clubgenoot Peter Poncin – met een score van vijftig procent gedeeld dertiende, Fred Avis klasseert zich met een halfje minder als gedeeld zeventiende.

Vrijdag 16 februari
Altijd leuk, spelen tegen een grootmeester. Jochem Woestenburg opent het Daniël Noteboom-toernooi met een partij tegen Benjamin Bok: de respectievelijke ratings zijn 2100 en 2607. In Oegstgeest heeft de speler van Caïssa-Eenhoorn 2 ook nog eens zwart en verliest na een flinke afruil een pion. Die achterstand is er in een toreneindspel nog steeds en dat voordeel zet de GM’er om in winst. Jochem scoort overigens vijftig procent, eindigt nog net in de bovenste helft van het 90-hoofdige deelnemersveld en heeft een keurige TPR van 2152.

Maandag 19 februari
Caïssa-Eenhoorn begroet zijn eerste teamkampioen. De ploeg in de viertallencompetitie van de NHSB reist op 19 februari af naar Petten om het op te nemen tegen concurrent De Strandloper. Ruud Loots, Roel Ridderikhoff, Tom Snoeij Kiewit en Willem van der Veen (alfabetische volgorde; Jan Smink heeft in de eerste ronde als invaller meegespeeld) zegevieren met 3½-½ en kunnen met nog één ronde te gaan niet meer worden ingehaald. Het Hoornse kwartet is overigens in die slotronde vrij, vanwege het oneven aantal teams. De Groene Zes uit Bovenkarspel wordt met een punt en 3½ bordpunt achterstand tweede.

Zondag 4 maart
Robin Duson eindigt op het Tapijtgigant Open (ofwel het Alkmaars kampioenschap) in de top tien: negende. Met een rating van 1887 is haar TPR 2271 opzienbarend. Ze verslaat Enrico Vroombout (2131) en Erik Schoehuijs (2220) en houdt de FM-spelers Eelke de Boer (2304), voor wie Robin ondertussen een angstgegner wordt, en Pieter Hopman (2313) op remise. Op de slotdag – zondag 4 maart – blijft de score in haar partijen tegen het Waagtoren-duo Frank Agter/Jos Vlaming steken op een halfje; tegen laatstgenoemde. Maar toch: Robin heeft weer een visitekaartje afgegeven.
In groep B doet Sernin van de Krol het met de zevende plaats (rating 1598, TPR 1801) ook prima. Hij tekent voor twee winstpartijen en vier remises.

Zondag 11 maart
Met weer ruim vijftig deelnemers – 53 om precies te zijn – blijkt het Jeugdraad Zwaag-toernooi in een behoefte te voorzien. Cultureel centrum De Plataan in Zwaag is de locatie, waar niet alleen veel jeugdspelers van Caïssa-Eenhoorn zich aanmelden, maar ook de jeugd die de lessen van Ben Takken in het even verderop gelegen jeugdgebouw Honky Tonk volgt.
David Verweij (Aartswoud en Caïssa-Eenhoorn) wordt eerste in de gecombineerde groep ‘elite/tot 14 jaar’. De Caïssa-Eenhoorn-talenten Jelle de Jong en Thomas Bood klasseren zich als respectievelijk tweede en derde, waarbij Thomas de hoogstgeëindigde in de categorie ‘tot 14 jaar’ is. Bij de ‘tot 12-jarigen’ gaan de eindzeges naar Kay van Zelm (Magnus, A-poule; Caïssa-Eenhoorn-speler Mason Brouwer is met hetzelfde puntentotaal tweede) en Mats van Splunter (Caïssa-Eenhoorn, B-poule), bij de ‘tot 10-jarigen’ naar Tim Bakker (Bergen, A-poule; Caïssa-Eenhoorn-speler Mick van Berkum is met hetzelfde puntentotaal tweede), Brian Kreuk (Honky Tonk, B-poule) en Ruben Jonker (Magnus, C-poule); Honky Tonk-speler Florian Woort is met hetzelfde puntentotaal tweede).
Er is een dubbelslag voor Caïssa-Eenhoorn in de meisjesgroepen. Aranka Verweij scoort in A honderd procent, Stella Duson verliest alleen van haar clubgenote. Hetzelfde in de BC-groep, waar Daimy van der Gracht al haar partijen wint en Liz Manshanden met één nederlaag haar naaste concurrente is.

Dinsdag 13 maart
In de derde klasse C van de NHSB-competitie is Caïssa-Eenhoorn 5 veel te sterk. De thuiswedstrijd tegen KTV 3 (Enkhuizen) op 13 maart wordt met 5-1 gewonnen en met nog één ronde te gaan is de Hoornse ploeg verzekerd van de titel. Wout Druijf, Piet Duson, Gerard Groot, Sander Koning, Frans Kragten, Arnold van der Wolff (alfabetische volgorde) en de invallers Co Buysman en Jan Schagen vormen de succesvolle formatie die met de maximale score van twaalf punten en tien bordpunten voorsprong de vlag in de top hijst.

Ploeggenoot Sander Koning (wit) is nog bezig, maar Arnold van der Wolff proost alvast op het kampioenschap van Caïssa-Eenhoorn 5.

Woensdag 14 maart
Robin Duson, Sander Bischoff, Gilles Provoost en Ben Takken vormen de wedstrijdleiding bij de finale om de Westfriese schoolschaaktitel, op woensdag 14 maart in jeugdgebouw Honky Tonk in Zwaag. De beste drie teams gaan door naar de finale om het schoolschaakkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond. De Tandem (Hoorn) verslaat de overige vijf deelnemers en wordt ongeslagen kampioen. In het viertal spelen Mathieu Bouwman, Lucas Hermeler, Xander Kaptein en Kevin de Rooij, allevier lid van Caïssa-Eenhoorn.
Bij het NHSB-kampioenschap schoolschaken – op 24 maart in Krommenie – plaatst De Tandem zich met de vierde plaats voor het NK (9 juni in Gouda), waar het zestiende wordt in een veld van veertig ploegen.

Zaterdag 17 maart
Bij het NHSB-rapidkampioenschap voor teams verovert Caïssa-Eenhoorn de hoofdprijs, maar dat heeft niet met schaken te maken. Het evenement is vooral bekend als het rapidtoernooi van Schaakgroep Koedijk dat traditioneel wordt afgesloten met een loterij. Zeven man van Caïssa-Eenhoorn (Fred Avis, Johan Paul Hendriks, Sander Koning en Bert Spil doen onder de verenigingsnaam mee, Co Buysman, Sernin van de Krol en Arend Stapel als Toorn van Hoorn) zitten gebroederlijk aan een tafel om de trekking te volgen. Voor hen liggen zevenenzeventig kleine, gekleurde briefjes met nummers erop. Met een aardig detail: JP heeft nummer 1, Arend nummer 10, Co nummer 100 en Sernin nummer 1000. En de hoofdprijs (een tablet) valt op dat laatste nummer.
Sportief gezien speelt het Hoornse gezelschap in ontmoetingscentrum De Rietschoot geen rol van betekenis. Caïssa-Eenhoorn klasseert zich als achtste, Toren van Hoorn (met steeds een gastspeler als vierde man) als veertiende. Het toernooi wordt gewonnen door Koedijk 10½, een gelegenheidsformatie met een flinke Caïssa-Eenhoornse inbreng. Onze clubgenoten Tom Balla en Jerrel Thakoerdien en Marc Helder (Aartswoud), Yong Hoon de Rover (Purmerend) en Danny de Ruiter (De Waagtoren) winnen alle wedstrijden.

Maandag 2 april
Tweede paasdag is de dag van het Anders dan Anders-toernooi in Abbekerk. Het negenrondige evenement van De Pionier, met wisselende speeltempi, trekt al jaren veel toppers en bekenden en daartussen draait Fred Avis goed mee. Hij wordt gedeeld vijfde, met grootmeester Dimitri Reinderman, de Duitse FM-speler Hendrik Reichmann en met Dennis Keetman; een goed gezelschap. Hing Ting Lai zegeviert, met een punt voorsprong op Miguoël Admiraal, Pieter Hopman en de verrassende Marc Helder.
Begin dit jaar is Caïssa-Eenhoorn, de Hoornse buurman van De Pionier, aangenaam verrast met de komst van Nizar Alayoubi. Gevlucht uit Syrië en inmiddels woonachtig in Wognum. Hij wordt door talrijke spelers van Caïssa-Eenhoorn prima opgevangen op de dinsdagse clubavonden en ook in Abbekerk maakt menigeen een praatje met hem. Het Anders dan Anders-toernooi is het eerste Nederlandse evenement voor de Syrische schaakliefhebber die vier punten verovert.

Dinsdag 3 april
Voor het derde seizoen op rij verzorgt Artur Jussupow een college voor leden van Caïssa-Eenhoorn, buurverenigingen en overige schaakliefhebbers. Het thema in de theaterzaal van De Kreek, met ruim veertig belangstellenden goed bezet, is ‘aanvallen’. De Duitse grootmeester behandelt zijn eigen partijen tegen Mark Tajmanov en Vasil Ivantsjoek en partijen van Bobby Fischer, Efim Geller en Tigran Petrosjan.
Na afloop vraagt Peter Poncin de docent over de rol van de computer. Jussupow: ,,Vroeger hadden we geen engines en moesten we alles zelf ontdekken. Dat heeft voordelen. Je kunt nu met één druk op de knop de beste zet vinden, maar leer je daarvan? Als je in een boek een analyse leest, lees je over hoe een idee of een plan tot stand komt. Wat zijn de achterliggende gedachten bij een bepaalde zet? We moeten zoeken naar een goede combinatie van het gebruik van de computer en het gebruiken van schaakboeken. De perfecte partij bestaat niet. Fouten vormen een deel van de partij.’’

Artur Jussupow geeft in een goed bezette speelzaal van Caïssa-Eenhoorn les in aanvallen.

Donderdag 12 april
Vanaf 25 mei 2018 geldt er nieuwe en strengere regelgeving op het gebied van privacy, de zogeheten Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo moet iedere sportvereniging een stringenter beleid voeren inzake persoonsgegevens. Bestuursleden van Caïssa-Eenhoorn bezoeken op 12 april een informatiebijeenkomst in de kantine van voetbalclub De Blokkers, georganiseerd door het Hoorns Sportcollectief. Er wordt gesproken over het doel van de wet, gegevensbescherming, het melden van een datalek, beveiligingsmaatregelen en het aanstellen van een functionaris gegevensbescherming binnen het bestuur van een sportvereniging. Caïssa-Eenhoorn informeert de leden voor aanvang van een clubronde en via de website. Er komt een privacyreglement en alle leden moeten een privacyverklaring invullen. Op die manier hoopt onze club te voldoen aan de eisen die de Europese Unie heeft gesteld.

Dinsdag 17 april
Nick Manshanden is de nieuwe rapidkampioen van Caïssa-Eenhoorn. Hij verlengt daarmee een klimmend rijtje dat in 2015 begon. In de C-groep legde Nick toen beslag op de tweede plaats. Het jaar erop werd hij vierde in de B-poule, vorig seizoen vijfde in A en op dinsdag 17 april volgt de eerste plaats.
Op drie avonden met vierkampen (24 oktober en 28 november 2017 en op 27 februari) kunnen de deelnemers zich plaatsen voor de slotavond met zeskampen. In de finalegroep A speelt Nick ijzersterk en is na vier gewonnen partijen zeker van de rapidtitel. Hij verliest in de slotronde van Roy Kerkhoven die met Gijs Leene op drie punten eindigt, maar door verlies in de onderlinge partij achter Gijs het brons pakt.

Rapidkampioen Nick Manshanden (rechts) op de slotavond in actie tegen Roy Kerkhoven (derde). Naast Nick zit Gijs Leene die op de tweede plaats zal eindigen.

Woensdag 18 april
Peter Poncin debuteert op het NHSB-kampioenschap voor lenteveteranen, op zeven woensdagmiddagen in de theaterzaal van het Hoornse verpleeghuis Lindendael. Door zijn rating wordt hij meteen in de hoogste groep ingedeeld en luistert zijn eerste optreden op met het veroveren van de titel. Net als Ruud Adema (De Waagtoren) eindigt hij op 5½ punt, maar de TPR van Caïssa-Eenhoorns routinier is hoger. Peter Holscher wordt in de hoogste groep zesde, terwijl bij de prijsuitreiking op 18 april clubgenoot Fred Avis als gedeeld derde in groep B naar voren mag komen en Roel Ridderikhoff als gedeeld tweede in groep C.

Vrijdag 20 april
De jeugdclubcompetitie is op vrijdag 15 september 2017 van start gegaan en op 20 april staat de slotronde op het programma. Kevin de Rooij speelt negentien partijen en houdt in een spannend seizoen Thomas van der Knaap (tweede) en Aranka Verweij (derde) achter zich. Kevin wint vijftien keer, komt remise overeen met Colin Laan en Aranka en verliest van Cung Dan Nguyen en Thomas.

Zaterdag 21 april
Het is jammer dat het jaarlijkse Bloemencorso Bollenstreek op zaterdag 21 april Velserbroek niet aandoet. Caïssa-Eenhoorns overwinning aldaar op Schaakclub Santpoort misstaat niet tussen de pracht en de praal van dat evenement en een fleurige kampioensfoto met teamleider Tom Balla en spelers en supporters zou ook wel leuk zijn geweest. De finish van de route ligt op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem, terwijl een paar kilometer noordelijker ons vlaggeschip het titelfeest viert.

Geen bloemen, maar de blijdschap is er niet minder om. Caïssa-Eenhoorn promoveert als kampioen naar de subtop van Nederland.

Caïssa-Eenhoorn verslaat Santpoort met 5½-2½ en kroont zich tot kampioen van de tweede klasse B. Een curieus moment doet zich voor in de partij Henk-Jan Visser – Wim Laurens Gravemaker, als de zwartspeler in een slechte stelling voor hem zijn eigen koning schaak zet. Beiden hebben dat niet in de gaten en gaan gewoon verder. Henk-Jan zal overigens later toch winnen.
Onze toppers verslaan alle concurrenten en winnen alleen niet van het Amsterdamse Caïssa 2 (de nummer 7 zegeviert met 3-5) en degradant ZSC-Saende (4-4). De voorsprong op vice-kampioen Philidor uit Leiden is gering, welgeteld één punt, maar het aantal bordpunten geeft wel een overtuigende marge: 47 om 40. In het kampioensteam hebben gespeeld Arlette van Weersel, Ron Deen, Peter Doggers, Jeroen Edeling, Martijn Monteban, Jerrel Thakoerdien, Henk-Jan Visser, Daan Zult en de invallers Co Buysman, Alexander Geerts, Ardjan Langedijk, Arne Moll, Farhad Mukhtarov en Jochem Woestenburg.
Overigens behaalt Caïssa-Eenhoorn 2 ook een prima eindklassering: tweede. Paul Keres 2 (Utrecht) is in de derde klasse D oppermachtig en wordt met vijf punten meer kampioen.

Zondag 22 april
Caïssa-Eenhoorn is op 22 april weer gastheer voor het NHSB-kampioenschap voor C- en D-teams. Er wordt gespeeld in cultureel centrum De Plataan, waar Stella Duson, Aranka Verweij, Xander Kaptein en Kevin de Rooij derde worden, achter kampioen Purmerend (met de ook in de clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn spelende Vladimir Bartels) en Kennemer Combinatie uit Haarlem. Zo’n drie maanden later krijgt onze club bericht dat er voor het seizoen 2018-2019 in de meesterklasse C een plaats is vrijgekomen. Die gaan ‘wij’ invullen, waardoor de derde plaats in De Plataan toch min of meer promotie inhoudt.

Donderdag 26 april
Met het meespelen van Robin Duson, Robbert van Dijkhuizen, Rowan Louter, Nick Manshanden, Toine Molenaar, Kevin Smit en Emil Zaal heeft het Westfries kampioenschap een verjongingskuur ondergaan. Het halve deelnemersveld is – vaak royaal – jonger dan 30 jaar. De jeugd domineert het zevenrondige evenement die op de clubavonden van achtereenvolgens Schaaklust (Andijk), De Pionier (Abbekerk), Aartswoud (Hoogwoud), Degoschalm (Westwoud), Caïssa-Eenhoorn (Zwaag), Attaqueer (Nibbixwoud) en op 26 april bij De Groene Zes (Bovenkarspel) wordt gehouden.
Voor Caïssa-Eenhoorn levert het WFK een dubbelslag op: Nick zegeviert, Robbert legt met een punt achterstand beslag op het zilver. Robin zakt na een uitstekend eerste deel terug naar de zesde plaats, Fred Avis als vierde clubvertegenwoordiger klasseert zich als achtste.

Organisator Nico Weel heeft de wisselbeker en de beker voor de eerste prijs aan kersvers Westfries kampioen Nick Manshanden uitgereikt.

Zaterdag 5 mei
Als regerend Nederlands kampioene bij de B-meisjes (tot en met 16 jaar) begint Robin Duson op 29 april aan het NK in Assen, waar de opzet op een laat moment is veranderd. Omdat er niet veel aanmeldingen zijn voor de A-categorie, wordt besloten de deelneemsters in de twee oudste leeftijdsgroepen bij elkaar in één poule van veertien speelsters te stoppen. Robin moet haar favorietenrol delen met Lola den Dunnen en Timardi Verhoeff die met hun FIDE-ratings het Hoornse talent op de hielen zitten.
De toegenomen concurrentie deert Robin niet. In zeven ronden verzamelt ze zes punten (vijfmaal winst, twee remises), goed voor de eerste plaats. Het levert haar meteen twee titels op, want het Caïssa-Eenhoorn-talent prolongeert haar B-titel en is tevens de nieuwe Nederlandse A-kampioene. Op 5 mei komen Anna Martinez en Lola, beiden zijn op vijf punten geëindigd, bij de prijsuitreiking naar voren als de respectievelijke nummers 2 en 3.

Robin Duson: inmiddels drievoudig Nederlands jeugdkampioene.

In hetzelfde Van der Valk Hotel Assen pakt Vladimir Bartels, sinds enkele maanden lid van Caïssa-Eenhoorn en ook spelend voor Purmerend, in de jeugdcategorie C de gedeelde elfde plaats. Hij doet in zijn negenrondig kampioenschap alles in drieën: winnen, remiseren en verliezen.

Dinsdag 8 mei
De bekerfinale van Caïssa-Eenhoorn levert een zege voor Nick Manshanden op. Op weg naar de eindstrijd heeft hij Arnold van der Wolff (in de verlenging), Co Buysman, Bas van den Berg, clubkampioen Roy Kerkhoven en Sjoerd Kelder (via de tweede verlenging) uitgeschakeld. Opponent Fred Avis heeft ten koste van achtereenvolgens Rinus van de Krol, Arend Stapel, Peter Holscher, de verrassende Marc Baank en in de halve finale Peter Poncin de laatste twee gehaald, maar kan op 8 mei Nick niet van zijn tweede hoofdprijs – hij is drie weken eerder rapidkampioen geworden – afhouden.

Typerend beeld voor de bekerfinale. Nick Manshanden heeft alle reden om ontspannen te kijken welke zet Fred Avis zal doen.

Maandag 21 mei
In het pinksterweekeinde staat het BPB/Limburg Open op het programma. Henk-Jan Visser heeft zich aangemeld en doet het in de nieuwe sporthal De Geusselt in Maastricht prima. Hij legt in een veld van 109 deelnemers beslag op de gedeelde negende plaats. De routinier van Caïssa-Eenhoorn verrast met zwart direct de al even ervaren Luxemburgse IM-speler Fred Berend (2368) en wint ook van FM-speler Stefan Bekker (2257). Grootmeester Sipke Ernst (2541) laat zich niet verrassen, In de slotronde op 21 mei wordt de Belgische FM’er Arben Dardha (2294) de derde door Henk-Jan verslagen titelhouder. Onze clubgenoot komt tot vijf overwinningen en twee nederlagen.

Dinsdag 22 mei
De clubcompetitie wordt op 22 mei beëindigt met de 33e ronde. Na zes verenigingstitels op rij is Ronald Ritsema gestopt en krijgt Caïssa-Eenhoorn een nieuwe kampioen. Met een voorsprong van ruim vierhonderd punten doet Roy Kerkhoven overtuigend een greep naar de macht. Mede dankzij een reeks van twaalf winstpartijen op rij, ingezet na verlies in de tweede ronde. Net als Roy tekent Sjoerd Kelder (tweede) voor zijn beste eindklassering ooit en haalt Fred Avis voor de tweede keer in zijn lange carrière de top drie.

Woensdag 23 mei
Tijdens de algemene ledenvergadering van de Noordhollandse Schaakbond, op 23 mei in Heemskerk, wordt Gerard Groot – ruim veertig jaar lid van onze club en daarin een kwart eeuw deel uitmakend van het bestuur – benoemd tot bestuurslid. Onze clubgenoot volgt tevens Aart Strik op als competitieleider.
In Heemskerk mag bij de prijsuitreiking Caïssa-Eenhoorn tweemaal naar voren komen. Voorzitter Co Buysman ontvangt uit handen van Aart Strik (die tien jaar NHSB-competitieleider is geweest) een beker voor het kampioenschap van het viertallenteam. Caïssa-Eenhoorn 5 heeft als kampioen van de derde klasse C een digitale schaakklok gewonnen en Aart reikt die uit aan Gerard Groot die met een score van honderd procent een groot aandeel in het succes heeft gehad.

Dinsdag 29 mei
Geen kloksimultaanwedstrijd zoals jarenlang gebruikelijk was, maar een Italiaanse avond als slot van het schaakseizoen. Er wordt hands and brains gespeeld met de Italiaanse opening (1. e4 e5, 2. Pf3 Pc6, 3. Lc4; zwart begint steeds) verplicht op het bord. Gastvrouw Desi komt met Italiaanse hapjes langs, er zijn Italiaanse prijzen en er wordt in de barruimte van De Kreek Italiaanse muziek gedraaid.
De ‘eerste Italiaanse hands and brains-kampioen van Caïssa-Eenhoorn’ wordt het duo Martijn de Wit/Co Buysman. De twee beginnen met een bye (vanwege het oneven aantal paren) en verliezen in de tweede ronde van Gijs Leene en Jan Kuin. Laatstgenoemden spelen remise tegen Johan Paul Hendriks en Kees Wessels en verliezen van Ger Roos en Jan Schagen. Martijn en Co daarentegen winnen vanaf de derde ronde alle partijen en vormen het enige tweetal met vijf punten.

Donderdag 31 mei
Het grootste schaakspel van Hoorn is sinds 31 mei 2018 toegankelijk voor iedereen. Het bord van vier bij vier meter wordt dan officieel in gebruik genomen door Jan Nieuwenburg, burgemeester van Hoorn, en Robin Duson, Nederlands jeugdkampioene en in oktober WK-deelneemster.

De officiële openingszet op het grootste schaakbord van Hoorn. Burgemeester Jan Nieuwenburg begint met 1. Pc3.

Het schaakbord met lichtgroene en grijszwarte velden ligt in de tuin van de bibliotheek in de binnenstad en is er gekomen dankzij de samenwerking tussen verschillende partijen. Het ideeënplatform Voor Een Mooie Stad, de bibliotheek zelf, de Hoornse bedrijven BBH Sierbestrating, Jos Bouwhuis Tuinen, Reclamebureau Devani Creative, Schildersbedrijf Wilmans en De Spellenhoorn en schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn zijn in het voorjaar van 2018 meteen aan de slag gegaan, nadat het plan eind 2017 via de website van Voor Een Mooie Stad is gelanceerd.
Schaakliefhebbers, ongeacht waar ze wonen, kunnen voortaan in de fraaie en rustieke omgeving van een voormalig kloosterterrein een partijtje spelen. Tijdens het openingsduel krijgt burgemeester Nieuwenburg adviezen van Kevin de Rooij en Co Buysman (respectievelijk talent en voorzitter van Caïssa-Eenhoorn), maar met z’n drieën delven ze toch het onderspit tegen Robin Duson.

Zaterdag 9 juni
De vorm van het BPB/Limburg Open (negende en gewonnen van drie titelhouders) heeft Henk-Jan Visser meegenomen naar Sardinië. Hij neemt deel aan het toernooi in Capo d’Orso (berenkaap), met clubgenoten Piet Aardenburg, Jerrel Thakoerdien en oud-clubgenoot Bas Dudink. Henk-Jan presteert uitstekend met 5½ punt in negen partijen (TPR 2324) en klasseert zich met zijn gedeelde veertiende plaats als een na beste niet-titelhouder. Zijn drie verliespartijen zijn tegen grootmeesters. Jerrel wordt 61e, Bas 72e en Piet blijft nog net binnen de honderd: 96e.

Zondag 10 juni
Na de goed verlopen eerste editie van het JP Kroegloperstoernooi lijkt het de organisatoren Robbert van Dijkhuizen en Sernin van de Krol een mooie gelegenheid om het evenement, nu onder de vlag van Caïssa-Eenhoorn, voort te zetten. Met goed weer en 41 teams kunnen ze op een geslaagde dag terugblikken. Er staat geen maat op het het sterke duo Lucas van Foreest/Hing Ting Lai. De twee IM-spelers worden met 12½ punt (van de maximaal veertien) overtuigende winnaars.
Waar er vorig jaar tien kroegen meededen, kunnen de schaakliefhebbers ditmaal terecht in acht etablissementen. Naast start- en eindkroeg (en sponsor) JP Coen staan de borden opgesteld bij Barrels, Charlies, Huis Verloren, Winston, The 80’s, Het Schippershuis en Bontekoe (voorheen De Volendammer).
Het toernooi kent een mooi slot, als twee favoriete duo’s in de laatste ronde bij JP Coen tegen elkaar spelen. Lucas van Foreest en Hing Ting Lai verslaan het koppel Pieter Hopman/Warner de Weerd met 2-0 en stellen zo de eindzege veilig. Miguoël Admiraal en Vincent Blom klasseren zich als tweede dankzij hun 1½-½ zege (ook bij JP Coen) op twee andere toppers: Friso Nijboer en Piet Peelen. Bij de 80's winnen Yong Hoon de Rover en Jos Vlaming met 2-0 van het sterk gestarte duo Danny de Ruiter/Tom Balla en schuiven op naar de derde plaats.

Zondag 10 juni
Op 10 juni wordt het Grand Prix-seizoen van de Noordhollandse Schaakbond beëindigd met het jeugdtoernooi in Haarlem. Liefst 25 jeugdspelers van Caïssa-Eenhoorn, inclusief David Verweij die als Aartswoud-speler actief is, hebben aan een of meer van de elf evenementen meegedaan. David wordt in de categorie AB eerste, Jelle de Jong derde. Ook in de D-groep heeft Caïssa-Eenhoorn een deelnemer op het denkbeeldige erepodium: Kevin de Rooij (tweede). Kevin en broer Bryan en ook Tycho Bakker (KNSB-lid) en Nathan van Rijs (Purmerend) zijn de enigen van de 315 jeugdspelers die geen toernooi hebben gemist.

Dinsdag 19 juni
Op 19 juni maakt de Rabobank de uitslag van de Rabobank Clubkas Campagne bekend. In voorgaande seizoenen ontving onze schaakvereniging een bijdrage van de bank via de sponsorfietstocht, maar dit jaar is dat initiatief ingeruild voor een nieuw idee. Leden van de Rabobank kunnen in mei stemmen op clubs. Hoe meer stemmen, des te hoger is de sponsorbijdrage. Om Caïssa-Eenhoorn bekender te maken in Westfriesland is gekozen voor een korte film, ‘De eerste Rabobank-schaakles’. Arjan Buis, audiovisueel medewerker bij het Tabor College, twee leerlingen van de Hoornse school en Co Buysman zijn namens de schaakclub aan de slag gegaan om een humoristisch filmpje (met muziekfragmenten uit de hit ‘Cartier’ van Dopebwoy) van ruim een minuut te maken, waarin de kijker leert hoe de schaakstukken worden genoemd en waar ze op het schaakbord staan. Zo zien ze bijvoorbeeld bij de toren de Hoofdtoren en bij het paard een echt paard.
Bij hockeyvereniging WFHC horen de Caïssa-Eenhoorn-bestuursleden Sernin van de Krol en Arend Stapel op 19 juni dat hun club dankzij 59 stemmen € 294 krijgt.

De Hoofdtoren wordt in beeld gebracht voor de korte fim 'De eerste Rabobank-schaakles', waarin hij model staat voor de schaaktoren.

Donderdag 12 juli
De Hoornse sportwethouder Kholoud al Mobayed is in één klap de handtekeningen van zeven Nederlandse kampioenen rijker. Namens de gemeente huldigt zij op 12 juli in Hoorn wonende sporttalenten die afgelopen seizoen de nationale titel hebben veroverd. Om meteen daarna bij iedereen langs te gaan om naar een handtekening te vragen. Ook onze clubgenote Robin Duson zet een krabbel.

Nederlands schaakkampioene Robin Duson zet in de raadszaal van het gemeentehuis haar handtekening voor sportwethouder Kholoud al Mobayed.

Hoornse topprestaties worden door de gemeente ieder jaar gewaardeerd in de raadszaal. Sporters met een Nederlandse titel op zak krijgen een uitnodiging en ontvangen een sportpenning (voor kampioenen vanaf 18 jaar) of een oorkonde (voor jongeren). Als tweevoudig Nederlands schaakkampioene wordt Robin naar voren geroepen om uit handen van Kholoud al Mobayed een mooi teken van waardering te krijgen.

Woensdag 18 juli
Nog voordat ze WK-deelneemster wordt, is Robin Duson international. Onze Nederlandse jeugdkampioene is opgenomen in de nationale ploeg die deelneemt aan het Glorney-Gilbert International in de Schotse stad Paisley. Met Anna Martinez en Eline Roebers is Robin actief in de categorie voor meisjes tot 18 jaar. Oranje verslaat Schotland, Frankrijk, Wales en Ierland en speelt gelijk tegen Engeland. Goed voor de eindzege, terwijl de Caïssa-Eenhoorn-speelster zich met 4½ punt tot topscoorster kroont.

Zaterdag 11 augustus
Sportcentrum ’t Wooldrik in Borne is van 6 tot en met 11 augustus omgetoverd tot het schaakwalhalla voor de jeugd. Een kleine driehonderd jongens en meisjes uit binnen- en buitenland hebben zich aangemeld voor de jaarlijkse strijd om de open Nederlandse titels; twaalf in totaal. Robin Duson draait tot het slotweekeinde in de top van de hoogste groep mee. Ze verliest in de vierde ronde van de latere winnaar Sim Maerevoet, maar is na zes ronden gedeelde tweede. In de eindsprint mist Robin snelheid en dat kost haar haar derde nationale titel van dit jaar. Met een halfje uit drie zakt ze naar de veertiende plaats. Die remise bereikt ze in de slotronde tegen Eline Roebers. Het VAS-talent brengt haar eindtotaal eveneens op vijf punten, maar wordt dankzij een betere Buchholz-score het hoogstgeplaatst meisje.
Clubgenoot Kevin de Rooij speelt in groep D en doet dat – met een druk programma van dertien partijen in zes dagen – prima. Hij is een van de vijf spelers die na drie ronden een score van honderd procent hebben. Kevin verliest dan van Hugo Froeyman die na acht partijen bovenaan staat, met het Caïssa-Eenhoorn-talent op de gedeelde tweede plaats. Door verlies tegen de latere kampioen Sven de Putter en tegen Frodo van Doren valt hij buiten de top tien, maar twee zeges later staat Kevin met nog één ronde te gaan gedeeld zesde; op een halfje van de tweede plaats. Alexander Malfliet zet de Hoornse NK-speler in een marathonzitting – 83 zetten – mat, waardoor Kevin achtste wordt.

Zaterdag 25 augustus
Een stappenteller heeft ze niet meegenomen, maar Robin Duson loopt op 25 augustus in Andijk ongeveer een punt per honderd meter. De Nederlands kampioene bij de meisjes tot en met 20 en tot en met 16 jaar is simultaangeefster bij Schaaklust en komt op dertien borden tot een fantastische score van 11½ punt. De langste partijen duren ruim veertig zetten en daardoor zal de Caïssa-Eenhoorn-speelster zo’n 1150 meter hebben gelopen.
Op het pleintje voor dorpshuis Centrum houden René Brouwer, Piet Reus en als laatste Ad de Heij haar op remise. Robin wint - terwijl ze af en toe in de stromende regen haar zetten moet doen - tien partijen, opmerkelijk genoeg ook van de Schaaklust-iconen Jaap Gorter en van Dirk Mantel.

Schaaknat in Andijk.

Zondag 2 september
Het tweede Oscar Romero Open Hoorns wordt een succesvol weekendtoernooi. Aan de driedaagse is ook het NHSB-kampioenschap gekoppeld en 64 spelers zijn op 31 augustus, 1 en 2 september actief. De Hoornse sportwethouder Kholoud al Mobayed verricht de openingszet, aan het einde krijgt iedereen als herinnering een mini Hoornse broeder.
Met de komst van de 21-jarige Amsterdammer Hing Ting Lai (rating 2457) heeft het Open Hoorns, dat in 1950 voor het eerst werd gehouden, de sterkste deelnemer ooit. Hij heeft de overstap gemaakt van het Groningse SISSA naar De Wijker Toren uit Beverwijk en zijn eindzege betekent daarom een dubbelslag. Hing Ting kroont zich tot open Hoorns en tot NHSB-kampioen. Caïssa-Eenhoorn wordt in de hoogste van de twee groepen uitstekend vertegenwoordigd. Henk-Jan Visser legt beslag op de tweede, Martijn Monteban op de derde plaats.

Dinsdag 4 september
Caïssa-Eenhoorn opent op 4 september het nieuwe clubseizoen met een avondje Fischerschaak. Een loper op a1, de dame op h8, twee paarden naast elkaar in de beginstelling, een lange rokade over twee velden en een korte rokade over zes velden, het kan allemaal. De opkomst is hoog (37 deelnemers), de sfeer eveneens. Abel Romkes voelt zich in de vreemde stellingen het beste thuis en staat in zes ronden slechts een half punt af. Dat gebeurt in zijn slotpartij tegen Robbert van Dijkhuizen die met Nick Manshanden gedeeld tweede wordt.

Dinsdag 11 september
De eerste ronde van Caïssa-Eenhoorns clubcompetitie, op 11 september, levert een nieuw record op. Niet eerder sinds de fusie spelen zoveel leden op de openingsavond. Liefst 54 clubgenoten doen hun eerste zetten voor de competitie 2018-2019. Na het samengaan van Caïssa en HSV De Eenhoorn begroette voorzitter Fred Avis – toen nog in cultureel centrum De Huesmolen – op 11 september 2012 vijftig clubgenoten. In de volgende vijf seizoenen meldden achtereenvolgens 48, 44, 50, 44 en 42 deelnemers zich voor de eerste ronde.
In de loop van het seizoen komen er nog enkele nieuwe schaakliefhebbers bij, waardoor Caïssa-Eenhoorn het jaar 2018 zal afsluiten met zeventig deelnemers aan de clubstrijd.

Zaterdag 15 september
Sernin van de Krol maakt bij de start van de KNSB-competitie zijn debuut als wedstrijdleider in de meesterklasse, de eredivisie van het Nederlandse schaken. Dat doet hij in Bunschoten-Spakenburg bij de wedstrijd En Passant - De Stukkenjagers. De Caïssa-Eenhoorn-speler/bestuurslid/competitieleider spreekt de aanwezigen in het Nederlands en Engels toe, want En Passant heeft grootmeesters opgesteld van wie de wieg stond in de Sovjet Unie (Vitaly Kunin, nu Duitser), Oekraïne (Michael Feygin, eveneens Duitser nu) en Georgië (Alexandre Dgebuadze, tegenwoordig Belg). Sernin kan terugkijken op een geslaagde entree.

Debuterend meesterklassewedstrijdleider Sernin van de Krol heet de spelers van En Passant en De Stukkenjagers in het Nederlands en het Engels welkom.

Zaterdag 13 oktober
Een dag na de officiële opening van de verbouwde en nieuwbouwde Werenfridusschool in Hoorn – een van de drie locaties van het Tabor College – worden twee klaslokalen gebruikt voor een evenement van de Westfriese Schaakdag die deel uitmaakt van de Wereldschaakdag. In de ene ruimte speelt Nederlands jeugdkampioene Robin Duson simultaan tegen een aantal kinderen, in de zaal ernaast verzorgt Caïssa-Eenhoorn-secretaris Ger Roos een workshop. Na het simultaanschaken wordt het drukker bij Ger en helpt Robin en jeugdspeler Jelle de Jong mee met het ‘les geven’ en de schaakspelletjes die het bestuurslid heeft bedacht. Penningmeester Arend Stapel is langsgekomen en neemt eveneens plaats in de schoolbanken om met enkele kinderen te schaken. ‘Chess connects us’ is de slogan van Wereldschaakdag en dat komt op 13 oktober goed tot uiting.

'Chess connects us'. Op Wereldschaakdag verzorgt Ger Roos (links) een workshop in het Werenfridus en speelt en passant een partijtje tegen een van de deelnemers.

Dinsdag 16 oktober
Ook dit is Caïssa-Eenhoorn. Henk-Jan Visser viert zijn verjaardag te midden van veel clubgenoten. De eersteteamspeler komt naar De Kreek voor de bekerwedstrijd tegen Dierenkliniek Zuiderkaag/MACh en wordt voor het begin massaal toegezongen. De traditionele surprise voor een jarige schaker is een bord met snoepgoed, drank (bier, koffie of thee) en sterretjes. Vuurwerk is er ook op de borden. Na 2-2 slaat het kwartet uit Schagen in de verlenging toe..

De jarige Henk-Jan Visser heeft zojuist de traditionele Kreek-surprise gekregen.

Zondag 21 oktober
Voor het eerst sinds 2012 krijgt de Finbotx GP Hoorn een winnaar uit eigen omgeving. Zes jaar geleden zegevierde Joey Bekkink in de hoogste groep, ditmaal staat David Verweij op de eerste plaats. David (lid van Aartswoud en Caïssa-Eenhoorn) heeft sinds zijn debuut in het jeugdtoernooi – in 2013 – steeds vooruitgang geboekt, maar hoger dan de eerste plaats in de topgroep is niet mogelijk en dus is aan zijn progressie een einde gekomen.

Psychologische oorlogsvoering? David Verweij (winnaar in de hoogste groep van de Finbotx GP Hoorn) wenst met een ferme handdruk zus Aranka prettige partij.

Mede dankzij de sponsoring van Finbotx kan Caïssa-Eenhoorn terugkijken op een geslaagd jeugdtoernooi. In cultureel centrum De Plataan in Zwaag melden honderd kinderen zich. Zij worden in dertien groepen ingedeeld. Eerste plaatsen zijn er namens de organiserende vereniging ook voor Mason Brouwer, Mats van Splunter, Bryan de Rooij en Fa Thang Nguyen.

Zondag 28 oktober
,,Caspar (met wit) ondervond dat je Fred Avis zeker in de beginfase van de partij moet vrezen.’’ Op de website van het Haarlemse Meesters-toernooi wordt in het ronde een greep naar de macht doet. Na die zege deelt hij met zijn opponent en met Sjoerd van Raaij de koppositie in de B-groep, maar Fred zakt door een slechte eindsprint – nul uit twee – naar de zesde plaats (zes punten). Sjoerd eindigt met 7½ punt bovenaan.

Dinsdag 30 oktober
Als nationaal kampioene bij de meisjes tot en met 20 en tot en met 16 jaar vertegenwoordigt Robin Duson Nederland op het wereldkampioenschap. Voor het eerst in de bijna 100-jarige geschiedenis van Caïssa-Eenhoorn speelt een clublid op een WK.
Dat wordt gehouden in Porto Karras, in het Engels Porto Carras en in het Grieks Πόρτο Καρράς. Robin stapt vrijdagmorgen 19 oktober (heel vroeg) in het vliegtuig dat haar naar Griekenland brengt. Ze maakt deel uit van de Oranje-ploeg die verder bestaat uit grootmeester Lucas van Foreest, internationaal meester Liam Vrolijk en FM-speler Siem van Dael. Het viertal wordt ondersteund door coach en grootmeester Sipke Ernst. Er wordt van 20 tot en met 30 oktober geschaakt, met 25 oktober als rustdag.
In het elfrondige evenement tekent Robin voor vijftig procent: vijf partijzeges, één remise, vijf nederlagen. Ze legt in een veld van negentig deelneemsters beslag op de gedeelde 42e plaats. Vijf titelhoudsters nemen tegenover het Hoornse talent plaats en het lukt Robin alleen tegen de Slowaakse Stella Sankova te scoren: remise. Dat is in grote lijnen het beeld van haar eerste WK-optreden. Ze verslaat speelsters met een lagere rating en verliest van speelsters met een hogere rating. Qua rating behoort Robin wereldwijd in haar leeftijdgroep niet tot de eerste honderd en dan is een middenmootklassering op het WK een keurig resultaat.

Na haar terugkeer van het wereldkampioenschap wordt Robin Duson op de clubavond in het zonnetje gezet met een 'Ter herinnering aan...', een doosje chocola en het kwartetspel met alle Nederlandse schaakkampioenen.

Zaterdag 10 november
Caïssa-Eenhoorn is met een redelijke ploeg actief op het NHSB-rapidkampioenschap, maar bij de prijsuitreiking hoeven alleen Ger Roos en Jessica Stratmann-Koning naar voren te komen. In De Groene in Volendam eindigt Ger in groep A op de derde plaats en Jessica (ook Aartswoud vertegenwoordigend) in groep E als tweede.
Fred Avis en Peter Holscher zijn in de hoofdgroep ingedeeld, waar vier spelers met een rating boven de 2200 de dienst uitmaken. De titel gaat verrassend naar Colin Stolwijk (Magnus), Fred en Peter zijn middenmoters. Bert Spil klasseert zich in de A-groep als zesde. Bijzonder is de eindstand van groep B, waar de vier Caïssa-Eenhoorn-spelers David Groen, Aad Laan, Co Buysman en Sander Koning op de laagste vier plaatsen belanden.

Zaterdag 24 november
In het verleden hebben Caïssa, HSV De Eenhoorn en Caïssa-Eenhoorn diverse Nederlandse schaakkampioenen en oud-kampioenen op bezoek gehad. Voor de competitiewedstrijd in De Kreek zet titelkandidaat Groninger Combinatie op 24 november regerend nationaal kampioen Sergej Tiviakov in om ons tiental te kunnen verslaan. Jeroen Edeling speelt een prima partij, maar delft toch het onderspit. Zoals ook Caïssa-Eenhoorn verliest.

Jeroen Edeling (wit) neemt het op tegen Nederlands kampioen Sergej Tiviakov.

Zondag 25 november
Het NHSB-kampioenschap voor D-meisjes, op 25 november in jeugdgebouw Honky Tonk in Zwaag, trekt geen deelneemsters van Caïssa-Eenhoorn, maar krijgt wel een mooi erepodium. Amelia en Sophia Jonkman, dochters van grootmeester Harmen Jonkman, worden respectievelijk eerste en tweede. Het zevenrondige evenement brengt Maren Veldt (Purmerend) de derde plaats.

Woensdag 28 november
In de 13-jarige historie van het herfstveteranenkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond is het aantal deelnemers uit Hoorn en omgeving steeds zeer beperkt geweest. Fred Avis houdt in de periode 3 oktober-28 november de regionale eer hoog. De routinier van Caïssa-Eenhoorn is in Velserbroek, in de speelzaal van schaakclub Santpoort, dicht bij historisch succes. Zijn clubgenoten Peter Holscher (in 2015) en Peter Poncin (in 2017) hebben de derde plaats in de hoogste van de vier groepen als beste resultaat staan. Fred wordt vierde, maar zou bij winst op Jan Brink in de slotronde als tweede zijn geëindigd.
Een kleine tachtig herfstveteranen treffen elkaar op negen woensdagmiddagen. Het komt niet vaak voor dat een kampioen of een toernooiwinnaar een TPR heeft die lager is dan zijn/haar rating. Colleen Otten presteert dat, dankzij een voor een negenrondig evenement lage score van zes punten. Ze behaalt een belangrijke overwinning in de zevende ronde, op Fred Avis. Als de witspeelster de druk op de koningsvleugel vergroot, moet de Hoornse routinier kiezen tussen kwaliteits- of stukverlies. Het wordt het eerste, maar hij redt er niet de partij mee.
Uiteindelijk komt Fred uit op een halfje minder dan de nieuwe kampioene en is zijn vierde plaats een uitstekende klassering.

Zaterdag 1 december
Op 91-jarige leeftijd overlijdt Frans Bouwman, erelid en oud-voorzitter van onze vereniging. Als jochie van 8 jaar heeft hij in Oosterbeek het schaken van zijn opa geleerd en dus meer dan tachtig jaar partijen gespeeld. De meeste bij Caïssa, waar hij zich in 1964 aanmeldt. Het exacte aantal is niet bekend, maar in de laatste vijf seizoenen bij Caïssa-Eenhoorn zijn dat er 142 geweest. Vermenigvuldig dat met tien en je komt aardig in de buurt. Bij een gemiddelde van zo’n dertig zetten per partij zal Frans op alle dinsdagse clubavonden een kleine 50.000 zetten hebben gedaan. En dan zijn de bondswedstrijden niet meegerekend.
Drie dagen later wordt Frans op de clubavond met een in memoriam en één minuut stilte herdacht. Spelers van Opening’64, aanwezig voor een bondswedstrijd, laten weten diep onder de indruk te zijn van het eerbetoon.

Zaterdag 1 december
Caïssa-Eenhoorn kan met een team meedoen in de nationale jeugdclubcompetitie. In de meesterklasse C, de eredivisie van de categorie tot en met 14 jaar, draait het viertal uitstekend. In elk van de vier weekeinden worden twee matchpunten veroverd. Michel Verweij – eerste zaterdag – en Gerard Groot begeleiden de ploeg die op 1 december een prima dertiende plaats behaalt, in een veld van 23 teams. Kevin de Rooij, Xander Kaptein, Aranka Verweij, Mason Brouwer en Stella Duson spelen de in totaal 32 partijen in Rosmalen.

Dinsdag 18 december
Voor de tweede keer in 2018 spelen leden van Caïssa-Eenhoorn om de snelschaaktitel van de club. Vanwege het kerstfeest en de jaarwisseling wordt 18 december de laatste schaakavond van het jaar. De opkomst voor de vijfminutenpartijtjes is flink hoger dan we de laatste jaren gewend zijn. In totaal verschijnen 43 deelnemers achter de borden tegen dertig vorig seizoen. Dat komt door de aanwezigheid van een aantal enthousiaste nieuwe leden, maar ook vier jeugdspelers willen op snelschaakgebied hun krachten meten met de senioren. En dat doen zij verdienstelijk. David Verweij haalt zes punten in de drie voorronden met vierkampen, Kevin de Rooij pakt er vijf.
Na zijn tweede plaats bijna een jaar geleden doet Peter Poncin ditmaal wel een geslaagde greep naar de macht. In de hoogste finalegroep (zeskamp) speelt hij remise tegen Fred Avis en Sjoerd Kelder om de volgende drie partijen te winnen. Onder meer van Ton Wessels en Nick Manshanden die respectievelijk tweede en derde worden.

Vrijdag 28 december
Halverwege de avond wil Arend Stapel een glaasje rode wijn bestellen. In de speelzaal van de Hoogkarspelse schaakvereniging Torenhoog wordt het traditionele Oliebollentoernooi gehouden en na drie ronden lust de routinier van Caïssa-Eenhoorn wel iets. Helaas, er is geen rode wijn in voorraad. ,,We hebben alleen de flessen die voor de prijsuitreiking bestemd zijn’’, verontschuldigt voorzitter Ed Hornick zich.
Nog een halve avond verder is zeker dat Arend zijn glaasje rode wijn zal krijgen, al moet hij het zelf intappen. In het zesrondige evenement wordt hij met drie winstpartijen en drie remises gedeeld tweede – met clubgenoot Co Buysman en Torenhoog-speler Rick Molenaar – en mag daardoor bij de prijsuitreiking als een van de eersten naar voren komen. Voor iedere deelnemer is er een prijs en hij/zij kan kiezen uit wat er op de prijzentafel staat. Na de felicitatie voor zijn eindklassering kan Arend met een fles rode wijn naar huis. Kevin Smit legt overigens beslag op de eerste plaats (5½ punt).

Vrijdag 28 december
Ook het Westfries jeugdkampioenschap krijgt in 2018 twee edities. Op de eerste woensdag van het oude jaar heeft Jelle de Jong nog drie partijen verloren en wordt hij in de ABC-categorie vierde, op de laatste vrijdag van het oude jaar is hij voor iedereen te sterk en mag als overtuigende kampioen (zeven uit zeven) de fraaie wisselbeker in ontvangst nemen. In jeugdgebouw Honky Tonk in Zwaag verovert Xander Kaptein de C-titel, Mason Brouwer de D-titel en Bryan de Rooij de E-titel. Allemaal talenten van Caïssa-Eenhoorn.

Zondag 30 december
De FIDE maakt de samenstelling van alle commissies voor de periode 2018-2022 bekend. Van de 223 leden komen er vier uit Nederland: Zhaoqin Peng, Jeroen van den Berg, Arthur Schuering en... Peter Doggers. Onze clubgenoot is met Anna Boertasova (Rusland) en Stephen Kisuze (Oeganda) als raadgever opgenomen in de negen personen tellende online-commissie.