Schaken op hoog niveau

Tja, welke schaker wil dat niet. Maar de jaren gaan tellen en de tijden dat ik elke week wel een openingsboek opensloeg om de kennis bij te spijkeren zijn voorbij.

We draaien op routine, zeg ik wel eens tegen Arnold van der Wolff, die ik regelmatig tegen het lijf loop op de clubavond. Ook hij kan waarschijnlijk niet te lang achter het bord zitten als de tegenstander aan zet is. De laatste twee maanden was mijn motivatie onder het vriespunt gedaald. Of zoals Peter Holscher fijntjes opmerkte in zijn stukje: "Bert Spil die achter het bord wel betere tijden kende". Zachtjes uitgedrukt, maar waarschijnlijk wilde hij mijn tere zieltje niet te veel kwetsen.

Gelukkig viel de kerst en nieuwjaarsdag op een dinsdag en dat gaf mij de rust om even bij te komen. Gelijk maar even de zon opgezocht aan de Spaanse costa in het plaatsje Benalmadena, om te ontsnappen aan de winterse grauwsluier.

Één van de attracties daar was, ik noem het maar even een skilift, alhoewel ze daar waarschijnlijk nog nooit sneeuw hebben gezien. De touroperator had mij daar een weids uitzicht en een roofvogelshow beloofd. Gelijk in de gondel gestapt natuurlijk en de tocht naar boven genomen. Boven aangekomen stond keurig aangegeven dat de berg Calamorro heette en dat je je op 771 meter boven de zeespiegel bevond.

De roofvogelshow was er zoals beloofd en het uitzicht was ondanks de wat heiige lucht fantastisch. Wat mij echter het meest verbaasde was een groot openlucht schaakspel boven op de berg in "the middle off nowhere". Eigenlijk ideaal voor mij, een speler die op hoog niveau (771m) wil spelen maar een rating van 1900 waarschijnlijk nooit meer zal bereiken.

Een ander uitje is natuurlijk een bezoek aan Gibraltar.

In 1607 vond de Zeeslag bij Gibraltar plaats. Een Nederlandse vloot wist toen in het kader van de Tachtigjarige Oorlog een Spaanse vloot te verrassen en alle 21 schepen te vernietigen. Nederland nam Gibraltar niet in, maar hielp in 1704 de Britten dat wel te doen. Tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) vochten Nederland en de Britten samen tegen Spanje, maar na mislukte pogingen om Cadiz en Barcelona in te nemen besloot de Britse admiraal Rooke Gibraltar aan te vallen. Dat lukte de Nederlanders en Britten eenvoudig en sindsdien is Gibraltar in Britse handen gebleven. De Spaanse successieoorlog kwam met de Vrede van Utrecht in 1713 tot een einde en tijdens de vredesconferentie werd de Britse macht in Gibraltar officieel erkend.

"U kunt hier fantastisch belastingvrij inkopen doen. Wel 200 sigaretten of 50 sigaren en één liter sterke drank" zei de touroperator. Nou ben ik niet zo'n roker en alhoewel ik wel een biertje lust ben ik niet zo van de winkelstraten. Gelukkig kon je daar ook de rocktour doen. Gibraltar staat namelijk ook bekent om zijn berber apen en de vele tunnels die daar in de oorlog zijn gegraven. Niemand weet waar die apen vandaan gekomen zijn, maar inmiddels zijn het er een stuk of driehonderd. Pas op! Ze zijn wild en kunnen bijten. Nou dat viel erg mee, dat wilde. Waarschijnlijk zijn ze al een beetje afgestompt door de duizenden toeristen die met ze op de foto willen.

Alhoewel niet op het hoogste niveau, Gibraltar steekt maar 426 meter boven de zeespiegel uit, wordt hier natuurlijk ook geschaakt. Misschien mijn niveau?

Helaas kon ik deze rapidpartij niet winnen. Op de volgende foto is nog net te zien hoe mijn tegenstander mijn koning van het bord slaat.

Inmiddels sta ik gezien mijn schaakaspiraties weer met beide voeten op vaste grond.

De Westfriese klei wel te verstaan. Reaal 46 ligt op 87 cm onder zeeniveau.

Gelukkig ben ik nog niet zover gezonken dat ik dit schaakniveau bereikt heb en aanstaande dinsdag ben ik gewoon weer van de partij.

Ik wil bij deze alle clubgenoten een voorspoedig en vooral gezond 2019 toewensen.

3 thoughts on “Schaken op hoog niveau

 1. Wat een ontzettend leuk stukje!
  Bij de rapidpartij slaat jouw tegenstander de Koning. ( zie foto)
  Heb je hem er nog op gewezen dat dat niet mag of was hij of zij niet voor rede vatbaar?

 2. Bert,
  Niet zo somber over de haalbaarheid van de 1900-rating. Ik heb even wat opgezocht. Jouw hoogste rating ooit is 1907, gehaald op 1 februari 2010 en op 1 mei 2015. Een rekensommetje leert dat je op 1 augustus 2020 weer op 1907 staat.
  En inderdaad, een prachtig verslag.

 3. Ook nu weer blijkt dat er onder onze leden meerderen zijn die prima de site kunnen vullen met leuke en interessante verslagen. Moet je meer doen Bert.

Reacties zijn gesloten.