NHSB bekerteam bekert verder (of toch niet?)

Het NHSB bekerteam van Caïssa-Eenhoorn is de nieuwe bekercompetitie goed van start gegaan. Aartswoud werd op de eerste vrijdag van 2019 verslagen met 2,5-1,5. Of dat genoeg is om verder te bekeren is nog maar de vraag. Lees daarom verder voor een lesje reglementen lezen, en o ja, de wedstrijd zelf.

Als teamleider van de N1 had ik de taak het bekerteam te formeren. Peter Holscher had ik als eerste gevraagd, en hij wilde graag meespelen. Hij kent Aartswoud goed, en het Huis van Egmond is hem ook meer dan toevertrouwd. Clubkampioen Roy Kerkhoven, en Robin Duson waren bereid mee te spelen aan het tweede en derde bord waardoor we op volle speelsterkte waren. Kwam overigens mooi uit voor Robin. Ze is genomineerd voor talent van het jaar van West Friesland, en voor de verkiezing komende zondag, was er nog wat beeldmateriaal nodig. Dat is dus meteen mooi geregeld. Over (non) talenten gesproken: zelf nam ik plaats aan bord 4.

Doordat de NHSB en KNSB competitie gescheiden zijn van elkaar zijn er twee hele nieuwe competities ontstaan. Dat de bekercompetitie ook los stond was een verkeerde aanname vooraf mijnerzijds. Dat blijkt natuurlijk niet zo te zijn. Dat er in ieder geval veel onduidelijkheid is ontstaan bij velen over wat wel en wat niet mag in de competitie en beker is duidelijk. Maar ja, ik was blijkbaar te lui om even een documentje te openen en om even de regeltjes te lezen. Als ik dat nou vooraf had gedaan was deze discussie nu niet zo ontstaan, hetgeen ik als perfectionist betreur.

Vol goede moed vertrokken we daarom, 'zonder voorkennis', richting Hoogwoud, en waren we gebrand om de eerste partij in het nieuwe jaar goed te spelen. Na het menige handen schudden werd ik verrast door wedstrijdleider Marc Helder. Enerzijds omdat hij niet meespeelde, en anderzijds omdat hij in tegenstelling tot ikzelf het nieuwe NHSB-bekerreglement dus wel goed had bestudeerd.

Als reglementenleek ga ik zelf niet te veel in op de specifieke regels over speelgerechtigdheid. Waarom het wel of niet goed zou zijn geformuleerd, en hoe het eventueel verbeterd kan worden, laat ik liever aan de scheidsrechters over die daarvoor hebben doorgeleerd. Kortom, lid 2 van artikel 7 van het nieuwe bekerreglement dat is verschenen stelt:

ARTIKEL 7

2 Richtlijn voor speelgerechtigdheid:

a. Spelers van een KNSB-bekerteam van een club die in de KNSB-competitie uitkomt in de 3e klasse of hoger, en ook hun beoogde reserves kunnen niet in een NHSB-bekerteam uitkomen.

b. Spelers die niet in bovenstaande categorie vallen mogen in de NHSB-beker uitkomen als ze ook in een NHSB-team voor de normale competitie zijn opgegeven.

c. Bij twijfel, bijv. in gevallen dat een speler voor meerdere clubs speelt, of in gevallen van samenwerkingsclubs kan de competitieleider om een oordeel worden gevraagd.

Oke, als je voor de KNSB beker hebt gespeeld mag je niet in de NHSB beker spelen. Dat lijkt mij logisch. Hierdoor vielen gelijk al zes spelers van Aartswoud, en vier spelers van CE af. Daarnaast ook nog wat 'beoogde' reserves in het geval van CE. Te denken valt dan aan spelers van het eerste KNSB team (zo interpreteer ik dat dan). Aangezien Robin als basisspeelster van CE 2 (3e klasse KNSB), een gelijkwaardige rating heeft aan Roy en Peter, en m.i. de beoogde reserves ruim 150 punten meer hebben lijkt me dat niet van toepassing.

Lid 2.b levert meer problemen op, want je moet ook opgegeven zijn voor een NHSB team van je club. Zes van de acht spelers in deze specifieke bekerwedstrijd zijn dat, behalve het gehele derde bord (Pascal Zijlstra en Robin). Zowel Pascal als Robin hebben wel voor het N1 team van respectievelijk Aartswoud als Caïssa-Eenhoorn gespeeld, en gaan waarschijnlijk nog wel enkele partijen spelen dit seizoen. Daar hebben we nu alleen niks aan, want het blijft in ieder geval staan dat beide spelers niet speelgerechtigd zijn voor de beker, omdat beide niet zijn opgegeven.

Geheel terzijde, maar als we even verder kijken naar de tweede ronde van de beker (wat er tot nu toe is gespeeld), is het overigens wel grappig om te zien dat vier andere clubs ook een niet - speelgerechtigde speler hebben opgesteld op basis van 7.2.b. Met nog negen wedstrijden te gaan ben ik benieuwd hoeveel er nog bij gaan komen.

Genoeg daarover. Laten we maar gewoon even naar de partijen zelf gaan. Daar draait het immers om toch?

Dames eerst. De stelling van Robin met de witte stukken leek er optisch eng uit te zien, met verschillende dreigingen over en weer. Dat ze na een ietwat teleurstellend chess festival in Groningen het rekenen niet is verleerd bleek wel. Ondanks dat ze vol in de schijnwerpers stond bleef ze erg rustig achter het bord, en behaalde meer rendement uit haar paardvork, dan wat er mogelijk was voor Pascal. Robin ging vervolgens zorgvuldig met haar materiële voorsprong om, en kon even later het eerste punt op het scorebord zetten: 1-0.

Bij het openingswoord van Marc vertelde hij dat het vierde bord toch afvalt: 'bij gelijkspel val je dus af Jan'. Jan en ik grapte daarna wat dat het dus niet zo veel uit maakt wat wij zouden spelen, en dat is achteraf ook zo. Gek genoeg wilde ik wel gewoon winnen om 2019 lekker te beginnen. Na een zet of 15 met zwart kwam ik er echter achter dat ik met zwart (te) makkelijk een gelijke stelling had bereikt. Dat er verder ook weinig muziek in de stelling zat geeft overigens wel te denken. Het resterende dame eindspel werd nog wel even doorgespeeld, maar we gaven geen krimp. Toen bord 2 ook uit was tekende Jan en ik de vrede.

Bord 2 dan. Roy had daar plaats genomen om te spelen tegen Peter Roskam. Met zwart kreeg Roy al snel prettig spel en kon langzamerhand gebruik gaan maken van de onhandig opgestelde witte stukken. Na een afruil kon hij het mooie zetje Ld6 spelen waarmee hij een belangrijke witte pion kon veroveren. Dat werden er richting het toreneindspel twee, waarna het wel gewonnen was. Roy vond nog wel zo'n beetje de slechtste zet in het eindspel, maar ondanks dat, kon hij even later de winstweg toch wel vinden: 2,5-0,5.

Kopman Peter speelde tegen oud-clubgenoot Erik van Tooren. In het seizoen 2011-2012 vormden beide spelers een belangrijke basis van het NHSB bekerteam van Caïssa dat op 16 juni 2012 de beker won na een zinderende finale tegen Chess Society Zandvoort. Het grootste succes in de geschiedenis van Caïssa. Peter en Erik remiseerde in de finale, maar doordat Bart Voorn aan het derde bord won, deed het er niet zo toe dat Marten Ploeger aan bord 4 verloor. Ruim zes jaar later zitten Peter en Erik tegenover elkaar voor de beker van twee andere clubs.

In een manoeuvreergevecht wat ik maar lastig kon inschatten, vond ik Peter met wit op voorhand prettiger spel hebben. Waar wit de overhand had op de damevleugel, had zwart meer ruimte op de koningsvleugel. Ondanks een witte pluspion was het dus tricky. Op het moment suprême, in een gelijke stelling met opkomende tijdnood, maakte Peter helaas een fout waardoor hij in een matnet terecht kwam. Balen na zo'n pot. Maar goed, het is 2,5-1,5!

Genoeg over schaken gepraat. Omdat we toch zo lekker bezig waren komen we toch nog even terug op het reglement. De uitslag 2,5-1,5 in het voordeel van Caïssa-Eenhoorn, is en blijft ook na alle consternatie nog steeds de meest logische uitslag. We pakken artikel 8 er namelijk even bij:

ARTIKEL 8

Wanneer een daartoe niet gerechtigde speler (zie artikel 7 en 14 en artikel 25 competitie) in een team in een bekerwedstrijd meespeelt, wordt dit bestraft met aftrek van een bordpunt voor dat team en toekenning van een extra bordpunt aan de tegenstander en een in de algemene ledenvergadering vast te stellen boete.

Beide teams een punt aftrek, en beide teams een punt erbij. Caïssa-Eenhoorn wint met 2,5-1,5 van Aartswoud. Klinkt goed. De boete bedraagt klaarblijkelijk 10 euro heeft de ALV vastgesteld. Als schuldige neem ik dat tientje uiteraard geheel voor mijn eigen rekening.

Goed, ik ben dus wel weer genezen kunt u begrijpen. We wachten het oordeel van de 'scheidsrechtercommissie' (gaan die daarover, of enkel de competitieleiders?) wel af. Mochten we doorgaan weet ik in ieder geval één ding zeker: ik heb een vervanger voor Robin nodig in de volgende ronde.

Tot slot wil ik Aartswoud danken voor de gezellige avond, want dat was het gewoon ook. Op vrijdag 1 maart mogen we opnieuw richting Hoogwoud voor de belangrijke reguliere competitiewedstrijd tegen Aartswoud N1. Dan kan er revanche worden genomen.

Het beste voor 2019, en onthoud: het is maar een spelletje. Maar, wel een verdomd leuk spelletje!

Het hele competitiereglement van de NHSB voor de liefhebber: NHSB competitiereglement 2018-2019.

 

04-01-2019 Aartswoud  -     Caïssa-Eenhoorn 1½ - 2½
1 Erik van Tooren  1941  - Peter Holscher  1945 1-0
2 Peter Roskam  1853  - Roy Kerkhoven  2009 0-1
3 Pascal Zijlstra  1824  - Robin Duson  1979 0-1
4 Jan Stapel  1771  - Robbert van Dijkhuizen  1895 ½-½
 1847  1957

 

 

2 thoughts on “NHSB bekerteam bekert verder (of toch niet?)

  1. Mooi verslag Robbert en ik ben ook benieuwd hoe dit – en bij de andere wedstrijden met ‘niet-gerechtigde spelers’ – afloopt. Het lijkt me niet handig om in een reglement (ongeacht voor welk doel) met een richtlijn te werken. Een richtlijn is een aanbeveling, advies. Van Dale geeft aan: ,,Aanwijzing voor te volgen gedrag.” Niemand is verplicht om een aanbeveling over te nemen of een advies of aanwijzing op te volgen. In die zin is niemand in de fout gegaan.

  2. De competitieleider beslist in dit soort zaken. Alleen als één van de clubs het niet eens is met de beslissing van de competitieleider kan die club bezwaar aantekenen bij de NHSB, die dan de scheidsrechterscommissie aan het werk zet. Aan zo’n bezwaar zijn in principe kosten verbonden en ook enkele formaliteiten.

Reacties zijn gesloten.