Wanprestatie in Amsterdam Oost

Caissa-Eenhoorn 2 kansloos tegen Caissa Amsterdam 3

De oplettende lezer zal wellicht het verslag van de reeds op 15 december 2018 gespeelde wedstrijd Caissa 3 – CE 2 hebben gemist. De spelers zullen hebben gehoopt dat het verslag achterwege zou blijven. Maar om redenen van objectiviteit en volledigheid toch maar een verslag van deze wedstrijd, eentje om snel te vergeten. Gespeeld werd in de buurtcentrum de Meevaart in Amsterdam. Het scheelde een haar of de schrijver dezes was vanuit een nabijgelegen sporthal, waar hij de zaalhockeywedstrijd van een dochter bijwoonde, abusievelijk gereden naar het bekende theater de Meervaart (met dus een r in het midden) in Amsterdam West.

Dan de wedstrijd. Vooraf ontliepen de teams elkaar een wedstrijdpunt (in het voordeel van de Amsterdammers) en de gemiddelde sterkte voorspelde eveneens een lichtelijk voordeel voor hen. Temeer daar wij vaste krachten Sjors Broersen (invaller in het 1e) en Arjon Buikstra (verhinderd) misten.
Wel nu, om kort te zijn, we zijn er niet aan te pas gekomen. We zullen met de mantel der liefde bedekken de partijen van Nick, Jochem, Peter en Bert. Allemaal kansloos verloren, het is niet anders. Datzelfde gold voor teamcaptain Joseph, die kortstondig openingsvoordeel genoot, waarna het stellingsoordeel als een vlieger in de lucht op en neer schoot; in twee zetten van verloren via gewonnen tot gelijk kwam Joseph te staan. Helaas volgde de ineenstorting alsnog.


Stelling na 10…Dd8-f6 in de partij Jos van Ommeren – Joseph Molenaar

11.Dd4!! prachtige zet, geen moment over nagedacht, schrijft Joseph.
11…Lxc3 12.Txe5+?? zal hij vergeten hebben dat Lc3 indirect ook e5 verdedigt?
12…Dxe5 13.Dxg4 Df5=, daar waar 13…De4 zelfs voordeel zou hebben gebracht omdat het paard na afruil zo sterk staat op e4.
I.p.v. 12.Txe5?? had wit met 12.Dxc3 0-0 13.Lg5 en Le7 winnend voordeel kunnen behalen (1-0).

Niet veel beter verging het mijzelf. In een suffe partij waarin het evenwicht nooit serieus was verbroken ontwaarde ik een vileine dreiging van mijn tegenstander en pareerde die – zo meende ik.


Stelling na 21...Pd5-b4 in de partij Ardjan Langedijk-Rick Salomons

Aha, hij dreigt op c5 te slaan vanwege de penning over de d-lijn, zoveel was me wel duidelijk. Dus speelde ik 22.Dd2-c3 om ruw te ontwaken na 22…Pb4-d3!!, een fraaie! Het paard springt midden in vijandig gebied, is eigenlijk onkwetsbaar omdat 23.Dc3xd3 Db6xc5 nog steeds gebruik maakt van de penning, maar valt ook twee torens aan. Zwart wint een kwaliteit en de partij. Ik sputterde nog even tegen met 23.Tc5xc6 b7xc6 24.Dc3xd3 c6-c5 25.d4-d5 e6xd5 26.Lg2xd5 Db6xb2 maar er was geen houden meer aan (0-1).

Succes was er alleen voor de twee jongste spelers. Robbert verdedigde een mindere stand lange tijd secuur en had uiteindelijk zelfs nog een winstpoging kunnen doen i.p.v. voor eeuwig schaak te kiezen.


Stelling na 41…De5-d4 in de partij Robbert van Dijkhuizen-Albert Riemens

Robbert koos hier voor 42.Tf4-f8+ wat na torenruil leidde tot eeuwig schaak (0,5-0,5).
Misschien was hij blij te ontsnappen na de hele partij iets minder te hebben gestaan, anders had hij kunnen overwegen om door te spelen met 42.Kh2-g2. Na dameruil op f2 heeft wit met zijn actievere toren en beter gecentraliseerde koning de iets betere kansen. De engine geeft als beste zetten dan 42….Dd4xf2+ 43.Kg2xf2 Kh8-g8 44.Kf2-e3 Te8-b8 45.Tf4-f5 b7-b6 46.a5xb6 Tb8xb6 47.e4-e5 d6xe5 48.Pd2-e4 met licht voordeel voor wit.

Het enige winstpunt kwam op naam van Robin. In een partij op goed nivo (een bijzonderheid deze middag) was het evenwicht lange tijd niet verbroken. Echter het was de oude rot Guenther Ballon die vrij plotseling een goede winstkans kreeg, en miste.


Stelling na 30…Pg6-e5 in de partij Guenther Ballon-Robin Duson

Door eenvoudig eerst de c-pion te dekken met 31.Tc1 en vervolgens de toren op g2 te dwingen zich te offeren tegen het paard – de toren kan toch niet ontsnappen – had wit een eindspel met een kwaliteit meer gekregen met een niet al te moeilijke winst. In de plaats daarvan besloot hij tot het gehaaste 31.Ke2-f1? waarna zwart nog steeds de kwaliteit moest geven maar wel de belangrijke c-pion van het bord kon slaan: 31…Tg2xg3 32.fxg3 Pe5xc4. Wit staat nog steeds iets beter maar speelde veel te passief en stond toe dat de zwarte pionnen op de damevleugel ongehinderd tot de promotievelden opstoomden. Robin maakt het prima af. (0-1).

Dus, een stevig pak slaag in Amsterdam Oost, maar liefst 1,5-6,5. Nog steeds bezet CE2 een veilige 8e positie ondanks bezit van slechts twee schamele matchpunten. Maar het spelnivo zal drastisch omhoog moeten gaan om degradatie te ontlopen. We zijn meer dan gewaarschuwd.

Caissa 3 Caissa-Eenhoorn 2
Salomons , H.R. (Rik) 2087 Langedijk , A.M.N. (Ardjan) 2090 z-w 1 - 0
Ballon , G.J. (Günther) 2100 Duson , R. (Robin) 1990 w-z 0 - 1
Straat , E.J. (Evert-Jan) 2086 Manshanden , N.M. (Nick) 1997 z-w 1 - 0
Bottema , M. (Martin) 2076 Woestenburg , J. (Jochem) 2051 w-z 1 - 0
Spiler , A.M.L. (Angelo) 2042 Holscher , P.A.C. (Peter) 1994 z-w 1 - 0
Ommeren van, J. (Jos) 1991 Molenaar , J. (Joseph) 2003 w-z 1 - 0
Riemens , A. (Albert) 1925 Dijkhuizen van, R. (Robbert) 1843 z-w ½ - ½
Visser , C. (Cees) 2006 Spil , A.L. (Bert) 1714 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 2039 Gemiddelde Rating: 1960   6½-1½

 

1 thought on “Wanprestatie in Amsterdam Oost

  1. Dankjewel voor het verslag Ardjan. Inmiddels zijn we een ronde verder en is ons spelniveau niet echt verbeterd…

Reacties zijn gesloten.