Nostalgisch geluid bij Torenhoog

Met enkele tikken van een theelepel op een leeg koffiekopje vraagt Torenhoog-voorzitter Ed Hornick om stilte en aandacht. De speelzaal van de schaakvereniging uit Hoogkarspel zit helemaal vol. Twaalf deelnemers aan het Westfriesland Cup-toernooi zijn te gast en zorgen met acht spelers van de thuisclub voor een sfeervolle omgeving.

Volop actie op de tweede avond van het Westfriesland Cup-toernooi. Er wordt nagedacht, gezet, de klok ingedrukt en geschreven. Links de wisselbeker waar om wordt gespeeld.

Waar anderhalve maand geleden een schaal met oliebollen stond, staat nu een bord met speculaas. Het is de enige verandering in ijsclubkantine De Deurlouper, waar Torenhoog iedere maandagavond zijn clubcompetitie houdt. Aan de muren hangt veel dat met schaatssport te maken heeft. Foto’s, krantenknipsels, medailles; bekers in een prijzenkast. Maar de ‘S’ in KNSB slaat hier op schaatsen en schaken en we zien ook schaakborden, schaakposters, schaakbekers en schaakklokken.

De 'S' van schaken. Schaakborden, schaakposters en schaakbekers.

Het mooie, nostalgische geluid van tikkende houten schaakklokken is bij Torenhoog te horen. Ook het indrukken van de knoppen, waardoor de tijd van de tegenstander gaat lopen. De twaalf spelers die meedoen op de tweede avond van het Westfriesland Cup-toernooi zitten gebroederlijk bij elkaar op drie tafels naast het bargedeelte. Met een speeltempo van 45 minuten en het ontbreken van toegevoegde tijd zijn de klokken uitstekend te gebruiken voor de zes partijen.

Jan Kuin is aan zet tegen Nizar Alayoubi. Naast hen spelen Albert Noordhuis (wit) en Leo van Balen.

De tafel met vlnr Nico Reus, Henk Duyverman en Dick Reinold.

Dezelfde tafel, maar nu ook met Eugène Thole (derde van rechts) zichtbaar.

Alfred Schenk, Lukas Bos, Chris Keesman en Kees Kraijo (vlnr) tijdens de openingsfase van hun partijen.

We kunnen weer naar een echte vlag kijken. Bijna alle partijen worden – soms ruimschoots – in een eerder stadium beslist, maar bij Leo van Balen – Albert Noordhuis gieren de zenuwen door de keel. Bij de witspeler nadert het vlaggetje toch akelig dicht de top. Hij dwingt bewondering af door in een lastig toreneindspel met elk vier pionnen in hoog tempo veel goede zetten te doen. Redt de KTV’er het of redt hij het niet? Uiteindelijk blijven alleen de koningen over en valt enkele seconden na de slotzet de vlag.

Ten opzichte van de eerste avond heet organisator Co Buysman vier nieuwe spelers welkom. Henk Duyverman (Degoschalm/Revanche), Kees Kraijo (De Groene Zes), Jan Kuin (Aartswoud) en Eugène Thole (KTV) maken hun debuut in het Westfriesland Cup-toernooi. Zij dragen hun steentje aan het welslagen van het nieuwe evenement bij met spectaculaire partijen.

Twee debutanten zitten tegenover elkaar. Henk, met wit, en Eugène gaan lang gelijk op. In een spannend gevecht houden ze alle torens en een loper over alsmede zes pionnen. De stukken worden geslagen en de zwartspeler lijkt met een actievere koning iets beter te staan. Weer wat later lukt het ‘Eus’ om een pion te laten promoveren, maar zijn opponent heeft een vrijpion op c6 en zijn koning op b7. Gaat ook een witte pion promoveren?

De ontknoping is bizar en we kunnen de term ‘spiegelbeeldverdediger’ introduceren. De zwarte dame lijkt de promotie te verhinderen. Een pion van dokter Thole staat op de zesde rij en hij plaatst de vorstin er schuin bij. Niet op de vijfde, maar op de zevende rij en met schaak. Dat is niet het medicijn om de stelling gezond te maken. Zwart heeft in spiegelbeeld gedacht. De dame staat onverdedigd en wordt geslagen door de koning van Henk die meteen een winnende stelling heeft.

Met verwisselde kleuren gunt de speler van Degoschalm/Revanche Eugène geen revanche. De KTV’er verliest bij een sterke aanval van zwart een stuk en daarmee de partij.

Jan Kuin neemt het op tegen Nizar Alayoubi. Zij zijn geen onbekenden van elkaar. Op de 97e verjaardag van Caïssa-Eenhoorn – 15 januari – had Jan in de competitie van de Hoornse club wit tegen de uit Syrië afkomstige schaakliefhebber en won die partij. Jan, op vrijdagavond ook actief bij Aartswoud, moet nu twee nullen incasseren. In het eerste duel beschikt Nizar over een geweldig sterk paard dat er voor zorgt dat hij een voorsprong van liefst vijf pionnen neemt. Het wordt nog even spanend, als zwart de kwaliteit verliest. Maar met zo’n pionnenovermacht komt er altijd wel één aan de overkant en beseft Jan dat de strijd verloren is.

In de tweede partij komt Nizar snel de kwaliteit voor en breidt dat uit tot een toren. Voldoende om ook zijn vierde partij (van de vier) in het Westfriesland Cup-toernooi te winnen.

Kees Kraijo wordt door Alfred Schenk onder druk gezet en raakt een centrumpion en een stuk kwijt. Je hebt wel eens van die partijen, waarin je wordt opgezadeld met een stelling die niet meer te verbeteren is. De routinier van Schaaklust speelt met zwart goed en geeft zijn opponent geen kans om terug te komen. Als hij ook nog een toren op a1 met schaak verovert, is Alfred één zet van mat verwijderd.

De tweede partij krijgt een verrassend snelle uitslag. Als witspeler heeft Alfred niet gerokeerd en is de f-pion gespeeld. Zijn koning staat nog tussen de dame en de loper. Kees kan zijn dame naar veld g3 verplaatsen en dat is meteen de matzet.

Succesvolste club van de avond is Degoschalm/Revanche. De volle buit van vier punten wordt in de wacht gesleept door Henk Duyverman en Nico Reus. De secretaris van Revanche is twee keer te sterk voor Dick Reinold. In de eerste partij wint hij een loper en vervolgens ook de dame.

Met zwart stuit Nico op meer tegenstand. Lange tijd is er evenwicht in de strijd, ook als Dick een pionnetje achter raakt. De Groene Zes-speler beschikt over dame, toren en het loperpaar, zijn opponent over dame, toren en de beide paarden. Via de open b-lijn komen de zware Wervershoofse stukken in de verdediging van de witspeler die enkele pionnen en een loper verliest en dan geen tegenspel meer heeft.

Albert Noordhuis en Leo van Balen maken er spannende partijen van. Ze zijn ook qua rating aan elkaar gewaagd. Albert trekt het initiatief naar zich toe en zorgt er met 15. e5 voor dat alle zwarte stukken op de zevende en achtste rij staan. Hij schuift die pion door, waarop Leo met een loper moet slaan. De KTV-speler doet dat met zijn f-pion die vanwege een Zwaagse loper op a2 in de penning staat. Meteen heeft wit een machtige aanval die de kwaliteit en een stuk oplevert, voldoende voor de winst.

Met zwart wint Albert opnieuw de kwaliteit, maar komt in de problemen als hij die voorsprong verspeelt en Leo in een toreneindspel met loper contra een zwart paard ook vrijpionnen op de a- en b-lijn heeft. De randpion gaat eraan en als de lichte stukken zijn geruild, staat de KTV’er nog altijd beter. Hij heeft slechts een paar minuten op de klok en in een superspannend eindspel kan wit er nog net op tijd voor zorgen dat de laatste pion van zijn opponent sneuvelt en hij geen winstpotentieel meer heeft. Het is de eerste remise van het Westfriesland Cup-toernooi; op een totaal van 24 partijen.

Chris Keesman en Lukas Bos spelen de langste partijen. Hun eerste duurt tachtig minuten en is nog bezig als op het bord ernaast Kees Kraijo en Alfred Schenk al klaar zijn met hun tweede partij. Met wit verovert Chris na een lang gelijkopgaand gevecht  een stuk. Hij heeft kort gerokeerd en mist zijn g-pion, waarop de Aartswoud-speler alle zware stukken naar de koningsvleugel stuurt. Veel materiaal staat dicht bij elkaar en de stelling is onoverzichtelijk. Na dameruil komt er tekening in de strijd en kan Chris zijn d-pion laten promoveren.

De Schaaklust-speler raakt in de tweede partij de kwaliteit achter. In weer een spannende stelling kan hij de materiële stand gelijktrekken (loper diagonaal tussen twee torens), maar Lukas pakt de verdediging verkeerd aan en gaat met een stuk minder het eindspel in. Hij geeft tegengas met een verre vrijpion en komt enkele zetten te kort om die veilig naar de overkant te brengen. Dankzij de uitstekende samenwerking van zijn dame met de zwartveldige loper besluit Chris de tweede avond van het evenement met een fraaie mataanval.

De spanning in het Westfriesland Cup-toernooi is toegenomen. Caïssa-Eenhoorn leidt nog wel, maar Degoschalm/Revanche heeft de achterstand verkleind tot een half punt. Op donderdag 14 maart is de derde avond bij De Groene Zes in Bovenkarspel (Vereenigingsgebouw De Tuf).

Uitslagen tweede avond (Torenhoog, Hoogkarspel):
Albert Noordhuis (C-E, 1502) – Leo van Balen (KTV, 1484)......1-0 en ½-½
Jan Kuin (Aa, 1357) – Nizar Alayoubi (C-E, 1373)..............0-1 en 0-1
Henk Duyverman (D/R, 1365) – Eugène Thole (KTV, 1292).........1-0 en 1-0
Chris Keesman (Sch, 1250*) – Lukas Bos (Aa, 1121).............1-0 en 1-0
Kees Kraijo (GZ, 1065) - Alfred Schenk (Sch, 1250*)...........0-1 en 1-0
Nico Reus (D/R, 1107) – Dick Reinold (GZ, 800)............... 1-0 en 1-0
Verenigingsklassement tweede avond:
1. Degoschalm/Revanche (Westwoud/Wervershoof)..................4  punten
2. Caïssa-Eenhoorn (Zwaag).....................................3½
3. Schaaklust (Andijk).........................................3
4. De Groene Zes (Bovenkarspel)................................1
5. KTV (Enkhuizen)............................................. ½
6. Aartswoud (Hoogwoud)........................................0
Algemeen verenigingsklassement:
1. Caïssa-Eenhoorn (Zwaag).....................................7½ punt
2. Degoschalm/Revanche (Westwoud/Wervershoof)..................7
3. De Groene Zes (Bovenkarspel)................................4
   Schaaklust (Andijk).........................................4
5. Aartswoud (Hoogwoud)........................................1
6. KTV (Enkhuizen)............................................. ½

Een overzicht van de speelzaal van Torenhoog met rechts de partijen uit de 21e ronde van de clubcompetitie en links de partijen voor het Westfriesland Cup-toernooi. Torenhoog-speler Bert Jongsma kijkt belangstellend toe.

Overzicht vanuit een andere hoek. Op de voorgrond de Torenhoog-partij Joost Reus - Rick Molenaar.

Bij een prachtige achtergrond strijden acht Torenhoog-spelers om de punten. Links kijkt clubvoorzitter Ed Hornick toe. Op de voorgrond spelen Bert Jongsma (links) en Nico Kors tegen elkaar.

De twaalf deelnemers aan het Westfriesland Cup-toernooi zijn met hun tweede partij van de avond bezig.

Henk Duyverman (links) en Kees Kraijo volgen de partij van de met zwart spelende Nico Reus tegen Dick Reinold.

En dit is na zo'n vijf kwartier de ontknoping. Nico heeft met zijn dame mat gegeven.

Dit is ook het Westfriesland Cup-toernooi. Alfred Schenk (Schaaklust) geniet na zijn twee partijen van een biertje en is benieuwd hoe clubgenoot Chris Keesman (rechts) het doet tegen Lukas Bos.

Het plan van Lukas Bos is om zijn vrijpion op c5 naar de overkant te brengen.

Het fraaie slot van Chris Keesman in beeld. Wit heeft Da6 gespeeld om de dame naar veld f1 te kunnen brengen. Er stond een wit paard op g3, maar dat heeft de Schaaklust-speler zojuist geslagen en dan is het mat in één.

 

2 thoughts on “Nostalgisch geluid bij Torenhoog

  1. Geweldig Co zoals je dit doet. Zo’n uitgebreid verslag met foto’s. Prachtig. Bedankt voor je inzet hiervoor en de organisatie van dit mooie toernooi.

  2. Hallo Co,
    Wat een leuk en gedetailleerd verslag van maandag jl. De fotosessie is ook zeer geslaagd. Het leukste plaatje is natuurlijk de slotstelling van de partij Lukas Bos vs Chris Keesman want schaakmat geven blijft een van de leukste onderdelen van het schaken.

Reacties zijn gesloten.