Bekerteam overtuigend door naar kwartfinale

Nadat Aartswoud in de eerste ronde van de NHSB beker met wat geluk werd verslagen, was Het Witte Paard uit Zaandijk de tegenstander in de achtste finale. Met goed spel werden de Zaandijkers aangepakt, en werd er met duidelijke cijfers gewonnen. Door de overtuigende 4-0 overwinning bekert Caïssa-Eenhoorn daarom voor het tweede seizoen op rij verder naar de kwartfinale.

In de eerste ronde van het bekertoernooi waren er maar weinig verrassingen. Dat Het Witte Paard anderzijds van Kijk Uit won, was misschien niet zo verwacht. Kijk Uit was echter niet op volle oorlogssterkte, waardoor HWP kon winnen met 3-1. Wij wonnen met wat geluk van Aartswoud in de eerste ronde (lees verslag hier) met 2,5-1,5, waardoor beide teams een paar maanden laten tegen over elkaar plaats konden nemen. Met heel wat sterke eerste klasse teams in de beker, hadden we het slechter kunnen treffen dan Het Witte Paard. Op papier zijn we de bovenliggende partij, maar dat zegt zeker in een bekertoernooi niet alles. In bekerschaak is niks onmogelijk namelijk.

De spelers van Het Witte Paard, die na het openingswoord van onze voorzitter binnenkwamen werden verwelkomd door onze wedstrijdleider Sernin van de Krol. Een van de eerste vragen van hem was: wat gaan we doen bij 4 remises? Loten of snelschaken? Zonder overleg te hebben met mijn teamgenoten was ik heel stellig: snelschaken. HWP wilde graag loten, dus werd het loten (artikel 11). Goed, geen remise aannemen dus grapte ik maar. En ja, wat is de kans op 4 keer remise? Praktisch nihil.

Roy Kerkhoven was als eerste klaar met zijn partij. Het zit nog niet bepaald mee voor hem dit seizoen, maar langzaam maar zeker komt dat wel weer terug. Hij speelde tegen een voor mij oude bekende uit het jeugdcircuit: Emil Aktas. Nadat hij een tijd is gestopt, heeft hij de schaakstukken weer uit de kast gehaald en speelt extern sterk dit jaar. Op het vierde bord nam hij het dan ook op tegen Roy. De zwartspeler was niet bepaald onder de indruk van de openingskeuze van Roy, en won even later ook een dubbelpion. Het ruimtevoordeel wat Roy had om in te opereren bood echter genoeg compensatie. Hij wist er ook wel raad mee, richtte zijn stukken op de koning, en ging met zijn h-pion succesvol aan de wandel. Het werd voor zwart steeds ingewikkelder om te verdedigen, en kon na een fout het mat ook niet meer voorkomen. Met een glimlach en een knipoog zeiden onze tegenstanders na afloop van deze partij: nou, hoeven we in ieder geval niet te loten.

Ondertussen zag het er optisch wel wat penibel uit bij Gijs Leene. Onze man in vorm speelde echter erg geconcentreerd aan het eerste bord tegen André Meester. Gijs won snel een pion, maar kreeg wel te maken met een actieve witte stelling. Hij doorzag echter alle dreigingen, neutraliseerde deze, en kon handig een aantal stukken afwikkelen. Nadat de zware stukken het doosje in konden, kon Gijs met een pluspion het loper tegen paard eindspel winnen. Keurige pot en dus 2-0!

Dat gaat er goed uitzien. Helemaal omdat Peter Holscher een comfortabele stelling had. Tegen de ervaren routinier Jan Rot kon Peter met wit een fijne partij afwerken. Zwart ging al snel op pad met de pionnen en de dame op de damevleugel, hetgeen maar weinig opleverde. Peter verbeterde zijn stelling en had alles onder controle. Hij snoepte een pion mee, en kon het even later met een mooie combinatie afmaken. We zijn al verder; 3-0 🙂

Zelf had ik eerder deze avond plaatsgenomen aan bord 3 om tegen Robin Mandersloot te spelen. Na een mindere periode was ik er meer dan gebrand op, om een goede partij af te leveren met zwart. Op een voor mij onbekend terrein kreeg ik wel al snel een dubbelpion en een isolani op d5. Zo erg was dat niet, en zeker niet door de compensatie in vorm van het loperpaar. Wit richtte logischerwijs al zijn stukken op d5, maar kwam daarmee niet veel verder. In een soort status-quo besloot wit de zwarte compensatie teniet te doen, maar zorgde er daarmee en passant ook voor dat zwart geen verzwakkingen meer had. Door een onhandig getimede f4 kon zwart via een fijne lopermanoevre voordeel behalen. Door een slechte coördinatie van wits zware stukken kon ik makkelijk twee pionnen winnen, en was het een kwestie van afmaken. Mijn tegenstander was zo sportief om mij een mat te gunnen terwijl hij zelf eeuwig schaak dreigde: 4-0!

Op papier werd er zeker wel een overwinning verwacht, maar 4-0?! Dat zijn nog eens uitslagen. Een echte whitewash, hetgeen toch niet zo vaak voorkomt. De laatste keer dat de ploeg uit Hoorn dat in de NHSB beker lukte was het laatste jaar van Caïssa (2012). Op de finalezaterdag werd Castricum in de halve finale met 4-0 verslagen, waarna Chess Society Zandvoort in een ultimatum werd verslagen in de finale. Ongekend resultaat

Met nog een paar wedstrijden op het programma in de achtste finale is het nog even afwachten welk team we treffen in de kwartfinale. We gaan het afwachten.

Eerst komende zaterdag maar eens spelen. Het N1 team van En Passant uit Texel komt dan op bezoek bij onze N1. Resultaat is verlangd om zeker te zijn van behoud voor in de eerste klasse A. Deze wedstrijd begint om 13:15 uur in de Copernicus. Publiek is meer dan welkom. Het schoolschaakkampioenschap van de NHSB wordt die dag ook gespeeld in de Copernicus.

 

19-03-2019 Caïssa-Eenhoorn  - Het Witte Paard 4 - 0
1 Gijs Leene  1844  - Andre Meester  1868 1-0
2 Peter Holscher  1994  - Jan Rot  1762 1-0
3 Robbert van Dijkhuizen  1843  - Robin Mandersloot  1811 1-0
4 Roy Kerkhoven  1984  - Emil Aktas  1376 1-0
 1916  1704

Ratings van 1-feb