Geen champagne, wel een kater

Geen overwinning, geen kampioensfoto, geen champagne. Voor het derde NHSB-team van Caïssa-Eenhoorn is de laatste bondswedstrijd een grote teleurstelling geworden. Een zege op Aartswoud 4 was gisteravond noodzakelijk om de titel te veroveren, maar het zestal bleef op 3-3 steken. Met een half bordpunt meer eindigde De Waagtoren 4 op de eerste plaats.

Terwijl op de achtergrond wedstrijdleider Marc Helder (met papier in zijn hand) iedereen welkom heet, is Caïssa-Eenhoorn N3 (links aan de tafel) klaar voor de strijd tegen Aartswoud N4. Gerard Groot werkt zijn administratie bij vlak voor het begin van zijn partij tegen Susanne Glas.

Het was druk in de speelzaal van Aartswoud, waar naast de interne partijen nog een bondswedstrijd werd gespeeld. Opening’64 N1, kampioen van 2A (waarin Caïssa-Eenhoorn N2 zesde werd), werd op een verrassende nederlaag getrakteerd door Aartswoud N2. Wedstrijdleider Marc Helder liet in de wandelgangen weten dat er een fles champagne klaar stond, als CE 3 de benodigde 3½ bordpunt in de wacht zou slepen. De glazen werden rond middernacht echter niet te voorschijn gehaald.

Achteraf gezien was de cruciale partij Co Buysman – David Verweij. De witspeler tastte mis in tijdnood, waardoor zijn ploeg met 1-0 achter kwam. Het was de derde keer dit seizoen dat beide spelers tegenover elkaar zaten. Bij het Open Hoorns won het Hoornse talent na 102 zetten, een maand geleden verknalde hij in de bondswedstrijd Caïssa-Eenhoorn N2 –Aartswoud N2 een gewonnen stelling na dertien zetten, maar gisteravond zat vrouwe Fortuna naast David.

In een spannend gevecht had de voorzitter van Caïssa-Eenhoorn in het middenspel de betere stelling. De strijd speelde zich vrijwel steeds af op de koningsvleugel. Aanvalsacties van David werden in de kiem gesmoord en na negentien zetten keek hij tegen een lelijke dubbelpion op de h-lijn aan. Op dat moment had Co 20. a3 moeten spelen om veld b4 onbespeelbaar te maken voor een zwart stuk. Het uitblijven zou hem aan het einde opbreken.

Beiden speelden in de volgende fase scherp. David offerde de kwaliteit op f5 om via de half open f-lijn en de open g-lijn – met een gepende loper op g2 – zijn opponent onder druk te zetten. Een actief zwart paard kwam via b4 in de verdediging en dreigde na 29. … Pc2 met een vork op e3. Met weinig tijd op de klok ging het vanaf dat moment mis met wit. Met 30. Df3 haalde hij de vork eruit en waren er nog remisekansen. Twee zetten later moest hij kiezen tussen 32. Dh5+ (en remise) of Dh3. Het werd het laatste, waarmee voor David de weg werd geëffend naar de matzet.

 

Nog geen man overboord, maar de druk op de andere spelers werd groter. Sander Koning deelde het punt met Joop Brands. De Aartswoud-routinier bepaalde daarmee zijn bondsscore op 4½ uit vijf.

Aan de topborden presteerden Martijn de Wit en Sernin van de Krol optimaal. Martijn versloeg Aartswoud-kopman Gerco Stapel. Lange tijd ging het gelijk op. Op de damevleugel had de Caïssa-Eenhoorn-speler zijn pionnen al aardig opgeschoven en daar reageerde zwart verkeerd op. Hij voerde … Tac8 een zet te vroeg uit, waardoor wit een pion won en een vrijpion op c6 kreeg. Na een massale afruil bleven de dames over en had Martijn tussen de bedrijven door een tweede pion veroverd. Zijn eindspeltechniek was van een dermate goed niveau dat het bordpunt soepel veilig werd gesteld.

 

Sernin van de Krol zorgde in het middenspel voor een solide pionnenmuur op b5-c5-d5-e5, waarmee de activiteit van Herman van Bleisem danig werd ingedamd. Bovendien stonden de zwarte stukken op betere velden dan de witte. Een uitval op de koningsvleugel kostte de Aartswoud-speler een stuk en Sernin een dubbelpion op de h-lijn. De pionnenmuur werd geslecht, maar zwart stond zijn opponent geen serieuze aanvalskansen toe. Een vrijpion op d3 was bovendien een aardige handenbinder voor Herman die zijn verzet staakte, toen hij een toren in de penning zette en verlies van het stuk niet te voorkomen was.

 

Gerard Groot bleef op een halfje steken tegen Susanne Glas; de vierde partij met twee schakers uit Hoorn tegenover elkaar. In het middenspel leek zwart een centrumpion te winnen, maar de Aartswoud-speelster loste dat gedurfd (15. Lxf7+) op. In een goede stelling voor Gerard kreeg zijn opponente na dameruil de kans op een vork tussen een toren en een onverdedigde loper. Met de kwaliteit achter gaf hij met sterke centrumpionnen tegengas. Susanne moest vrijpionnen op d3 en e4 tegenhouden en bood remise aan, toen zij de stelling onder controle had en winstkansen niet direct zichtbaar waren. Daarmee kwam de tussenstand op 2-3.

 

Aan teamcaptain Wout Druijf de taak om de wedstrijdwinst binnen te halen. In een moeilijke partij tegen Gerard Buis had Wout in een eindspel met toren, paard en vier pionnen een mindere pionnenstructuur, maar leek een gelijkspel haalbaar. In de tijdnoodfase belandde na enkele torenschaakjes van Gerard de Hoornse koning op h2, terwijl de toren op f2 stond. Een paardvork betekende verlies van de kwaliteit en even later verlies van de partij.

Geen champagne, maar toch een kater voor Caïssa-Eenhoorn N3.

Bij een 2-3 voorsprong is Wout Druijf (wit) bezig met zijn eindspel tegen Gerard Buis. Remise lijkt haalbaar, maar na enkele torenschaakjes gaat de koning naar h2 en kan de zwartspeler een paardvork uitvoeren.