Robin tweede op NK, Vladimir elfde

Het is Robin Duson niet gelukt haar nationale titel bij de A-meisjes te prolongeren. Na zeven ronden had onze clubgenote en Feline Waardenburg allebei 5½ punt veroverd, waardoor een barrage noodzakelijk was om de kampioene aan te wijzen. De eerste twee 5-minutenpartijen kregen geen winnares, de derde verloor Robin. Vladimir Bartels legde bij de C-jeugd beslag op de elfde plaats.

Nadat vorig jaar de A en B categorie bij de meisjes waren samengevoegd, is dat dit jaar weer gescheiden. Zo speelt titelverdedigster Robin nu een gesloten achtkamp waarbij ze op papier de favoriete is.

In haar eerste rondepartij tegen Femke Koning (1566) ging het lang gelijk op. Er leek dan ook weinig aan de hand voor de witspeelster uit Friesland. Er werden vervolgens veel stukken afgeruild, waarna Robin na een onnauwkeurigheid steeds meer activiteit kreeg. Daar wist ze wel raad mee, en kon met een toren binnenkomen op de tweede rij. In combinatie met een sterke loper wist ze het karwei vervolgens snel te klaren.

In de tweede ronde versloeg Robin met de witte stukken Wyona van de Poel (1584). Ze bouwde haar partij goed op en kon langzaam de druk op de damevleugel vergroten en startte een minderheidsaanval. Nadat Robin een pion won op c6 won ze even later met een tussenzet een volle toren: 2 uit 2.

Op dag 3 won Robin opnieuw. Ditmaal van Marlinde Waardenburg (1706). Een dag later speelde Robin tegen zus Feline Waardenburg (1742). In een prima partij kon ze een goede stelling niet omzetten in winst en moest berusten in remise.

Haar vijfde partij was tegen Pascalle Monteny (1433) die liet zien dat ze veel beter speelde dan haar rating doet vermoeden. Ze versloeg Alisha Warnaar (1910) al, en had de gehele partij tegen Robin een mooi plusje. In het toreneindspel wat volgde leek het erop dat Pascalle haar ver opgerukte vrije a-pion zou gaan verzilveren. In tijdnood ging het echter mis en hielp ze Robin een handje door af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel voor Robin. Goed doorgevochten en mooi de kans aangegrepen!

In de voorlaatste ronde had Robin minder geluk aan haar zijde tegen Alisha. Door een misrekening kreeg Robin een enorme koningsaanval om de oren. Met de zwarte stukken kon ze de schade nog enigszins  beperken, maar bij de afrekening stond de witspeelster toch te veel materiaal voor: 4,5 uit 6.

In de laatste ronde behaalde Robin met wit een soepele overwinning op Manasvita Basa (1532), maar ook Feline zegevierde. Na zeven ronden stonden Robin en Feline samen bovenaan. Beide barragepartijen eindigden in remise. Vervolgens werd geloot voor de kleuren, waarbij de witspeelster vier minuten bedenktijd had en de zwartspeelster vijf. Die partij ging voor de titelverdedigster verloren. Robin mag Nederland vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap, terwijl Feline naar het WK gaat.

Vladimir komt op zijn beurt uit in de C-jeugd. Dit is een veel grotere groep, waardoor er in deze groep 9 ronden worden gespeeld. In een groep van 26 spelers is Vladimir als 13e geplaatst.

In de eerste ronde kon hij met gemak zijn eerste punt binnenhalen. Zijn opponent Vincent Tiggelman (1378) behandelde de opening niet correct, waarna Vladimir al snel een pion op g6 won. Hij maakte optimaal gebruik van de verzwakte zwarte stelling, en kon al na 18 zetten de felicitaties ontvangen. Dat is nog een relaxt van start gaan!

Doordat er veel verrassingen waren in de eerste ronde (de eerste drie op de plaatsingslijst wisten niet te winnen), mocht Vladimir het in ronde 2 opnemen aan het eerste bord tegen de als vierde geplaatste Romayn Brandsma (1958, en clubgenoot bij Purmerend). In de partij verloor Vladimir al snel een stuk, en leek er weinig eer te behalen in deze partij. Echter, hij maakte het zijn stadsgenoot nog lastig en zorgde voor goed tegenspel. Dat baatte niet, want Romayn maakte het goed af. De eerste 0.

In de tweede partij op de maandag (ronde 3) was Daniel Franke (1465) zijn tegenstander. Hierin herstelde Vladimir zich keurig. Toch keek hij met wit rap tegen een mindere stelling aan. De zwarte dame was op pad gegaan en snoepte namelijk snel een pion mee. Vervolgens ging de zwartspeler op jacht naar de koning. Deze aanval pareerde Vladimir goed, en pakte even later materiaal mee. Hij bleef alert, doorzag de dreigingen, en kon even later zijn tweede overwinning bijschrijven.

De vierde ronde verloor Vladimir van Timo Yeh (1783). In een sterke partij met zwart kreeg kreeg hij al snel een prettige stelling. Terwijl wit met de rug tegen de muur stond kon Vladimir niet profiteren van zijn stelling. Na een verkeerde damezet verloor hij jammerlijk een stuk en de partij. In de vijfde ronde scoorde hij wel weer een vol punt tegen Vadim van Kuijk (1589). Beiden stopten veel tijd in de ingewikkelde opening, maar nadat de rook was opgedaan bleek Vladimir met wit een veel betere stelling te hebben. Met goede techniek kon hij het toreneindspel dan ook winnen: 3 uit 5.

Op donderdag was er een dubbele ronde in Assen voor de C jeugd. Tegen aanstormend talent Arthur de Winter (1661) moest hij het centrum aan de witspeler geven. Daartegenover stond veel activiteit voor zwart. Dat werd tenietgedaan door zetten herhaling: remise.

In de middag was Roger Labruyere (1922). Met de witte stukken kwam Vladimir echter al snel onder druk te staan en verloor een pion. De sterke zwartspeler maakte het daarna goed af: 3,5 uit 7. In de voorlaatste ronde was Polle van Arendonk (1803) opponent van Vladimir. Met zwart kwam onze clubgenoot snel onder druk en was verdedigen zijn motto. Dat deed hij uitstekend en kon hij uiteindelijk een mooi halfje meepakken waardoor hij op 4 uit 8 staat.

Op de slotdag in het Van der Valk Hotel Assen voegde Vladimir daar nog een punt bij. In een spannende partij tegen Lorin Arnold (1598) had hij een trucje in zijn hoofd, waarmee Vladimir de kwaliteit won. Vervolgens verspeelde zwart in het eindspel een loper en kon de zege onze clubgenoot niet meer ontgaan. Vladimir boekte een half punt meer dan een jaar geleden op het NK en werd gedeeld zevende en op weerstandspunten elfde.