NHSB bekerteam kan niet stunten

Het NHSB bekerteam was dichtbij een stunt tegen het op papier sterkere Kennemer Combinatie. In tijdnood werd de wedstrijd toch in ons nadeel beslist. Door de 2,5-1,5 overwinning plaatst het team uit Haarlem zich dan ook als laatste team voor de finaledag van de NHSB beker.

Na enig gepuzzel kwamen we uiteindelijk uit op vrijdag 3 mei. Met hetzelfde team als waarmee een 4-0 overwinning werd geboekt tegen HWP Zaandijk in de vorige ronde reisden we af richting Haarlem om een spannend avondje tegemoet te gaan.

Lang was er nog weinig te zeggen over de partijen. Koploper en man in vorm Gijs Leene stond op bord 1 tegen de sterke Rob Duijn prima met wit, terwijl Roy Kerkhoven alvast een paar pionnen had ingeleverd. Op de borden 2 en 3 bij respectievelijk schrijver dezes en Peter Holscher moesten de kaarten nog op tafel worden gelegd en was er nog weinig te zeggen.

In tijdnood was ikzelf degene die het verprutste. Met zwart had ik een solide en niks aan de hand stelling opgebouwd tegen Jan Bakker. Na enig manoeuvreren en zoeken had hij mij uiteindelijk toch verleidt, en gaf ik een waarschijnlijke (maar lastige) remisestelling weg: 1-0.

Ondertussen was het bij Roy totaal omgedraaid. Met twee pionnen minder was het door de ongelijke lopers aanvankelijk namelijk eigenlijk alleen maar hopen op remise. Hoe hij het voor elkaar heeft gekregen is mij nog steeds een raadsel, maar na heel wat moeilijke afwikkelingen stond het 'ineens' weer gelijk. In het toreneindspel was Roy vervolgens veel handiger en kon toch een puntje binnenhalen. Onverwachte overwinningen zijn eigenlijk toch wel de leukste.

Peter speelde een degelijke partij tegen Vlad Omota, maar was het lastig om iets te kunnen creëren. In de tijdnoodfase leek Peter de meest actieve speler te zijn, maar werd hij verrast door een vervelend matnet: 2-1.

Hiermee was de uitschakeling al een feit, maar was het nog even genieten van de partij van Gijs. Tegen Duijn speelde hij een puike partij en leek hij door een pion meer goede winstkansen te hebben. De opgerukte zwarte vrije d-pion leek het enige wat zwart had in de toren-dame eindspel. In een moeilijke stelling kon Gijs vervolgens echter toch niet voorkomen dat hij een pion zou verliezen, en moest hij verdedigen in een toreneindspel. Met goede techniek  lukte hem dat optimaal en kon een terecht halfje pakken: 2,5-1,5.

Uitgeschakeld! Jammer, maar helaas. Van te voren wisten we dat het een moeilijke opgave zou worden, maar dat we nog zo dichtbij zijn gekomen.. ja, dan is het toch een beetje zuur.

Met opgegeven hoofd vertrokken we rond middernacht weer uit Haarlem, en was de stemming toch zeer goed. Met een gezellige terugrit richting het noorden hebben we dan ook het NHSB seizoen afgesloten. Als teamleider was het leuk seizoen waarin we met wat kunst- en vliegwerk behoud in de eerste klasse hebben veilig gesteld en de kwartfinale van de beker hebben behaald. Dank jullie wel voor de inzet en volgend seizoen gaan we weer verder in de NHSB 🙂

Maar.. we hebben eerst volgende week zaterdag nog een appeltje schillen met Kennemer Combinatie in de KNSB competitie!

Kennemer Combinatie - Caïssa-Eenhoorn 2,5-1,5

1 Rob Duijn 2221  - Gijs Leene 1935 ½-½
2 Jan Bakker 2163  - Robbert van Dijkhuizen 1843 1-0
3 Vlad Omota 1867  - Peter Holscher 1964 1-0
4 Yashin van Kesteren 1815  - Roy Kerkhoven 1890 0-1
2017                                                              1908

Ratings van 1-mei 2019

2 thoughts on “NHSB bekerteam kan niet stunten

  1. Zo snel een prima weergave van een bijna geslaagde schaakavond.En inderdaad was de terugreis absoluut niet saai te noemen. Bedankt voor het rijden.

Reacties zijn gesloten.