Grootmeester Bogdan Lalić naar Open Hoorns

Caïssa-Eenhoorn is aangenaam verrast door het bericht van Bogdan Lalić dat hij mee wil doen aan het Oscar Romero Open Hoorns/NHSBK. Voor de laatste titel komt de Kroatische grootmeester niet in aanmerking, maar hij kan wel Hoorns kampioen worden.

Het is voor het eerst dat een GM-speler zich aanmeldt voor het Open Hoorns, waarvan de historie teruggaat tot 1950. Bogdan Lalić is niet de eerste ‘grandmaster’ die op het gecombineerde evenement actief is. In 2015 stonden in Alkmaar Dalibor Stojanović (Bosnië en Herzegovina) en Dusan Popović (Servië) op de hoogste twee plaatsen, maar ging de NHSB-titel naar Ilias van der Lende. Een jaar later zegevierde de in Spanje wonende Oleg Korneev, voor Danny de Ruiter, troef van de organiserende vereniging De Waagtoren.

De 55-jarige Bogdan Lalić – die titel werd in 1988 door de wereldschaakbond aan hem toegekend – is een actieve toernooispeler. Zo nam hij enkele maanden geleden deel aan het Open Kampioenschap van Utrecht. Met 4½ punt uit zes partijen werd de Kroaat gedeelde vierde, op een halfje van Hugo ten Hertog, Max Warmerdam en Twan Burg. Onze clubgenoot Arjon Buikstra legde met drie punten beslag op de gedeelde 26e plaats.

Bogdan Lalić heeft enige tijd in Londen gewoond en is auteur van een aantal schaakboeken (‘The Budapest Gambit’, ‘Classical Nimzo-Indian’, ‘The Marshall Attack’ en ‘The Queen’s Indian Defence’).