Robin Duson: 5 uit 9 op EK in Bratislava

Robin Duson heeft de afgelopen week Nederland vertegenwoordigd op het Europese kampioenschap in Bratislava. Het toernooi met ups en downs sloot ze mooi af door de laatste ronde glansrijk te winnen. Door het punt eindigde ze met een prima score van 5 uit 9 op een gedeelde 22e plaats in haar leeftijdsgroep (Girls U18).

Robin tijdens ronde 3 (bron: schaakuitzendingen - blog)

Robin had zich door haar tweede plaats op het Nederlands kampioenschap geplaatst voor dit evenement. Met een goede voorbereiding en een voortreffelijk SPA toernooi kon ze met veel zelfvertrouwen afreizen naar de hoofdstad van Slowakije. Daar ging ze naartoe met de gehele Nederlandse delegatie die bestond uit meerdere trainers en 18 andere jeugdtalenten.

In de eerste ronde speelde Robin tegen de Tsjechische Gabriela Kralova. Met zwarte stukken ondervond ze dat haar tegenstandster veel beter speelde dan haar rating deed vermoeden. Ze kon uiteindelijk ook niet bolwerken tegen al die goede zetten van de Tsjechische en moest het onderspit delven. Een valse start, maar met nog acht ronden te gaan volop kansen.

Op zaterdag en zondag in de tweede en derde ronde speelde ze dan ook erg sterk. In ronde twee, Tegen Veronika Ucekajova uit Slowakije was het met wit lang manoeuvreren om een juiste winstweg te vinden. Eenmaal toen Robin de damevleugel open kon breken zakte de Stonewall opstelling van zwart als een kaartenhuis in elkaar en pakte Robin verdiend het punt.

Met zwart was het ook in ronde drie strijden om voordeel te behalen. Tegen de Letse Vita Petrova ging het lang gelijk op, maar kon Robin optimaal profiteren van een sterk paard die ze op d3 had geplant. De witspeelster ging hier niet goed mee om waarna Robin een pion, en het centrum won. Met verschillende goede krachtzetten trok ze het volle punt naar zich toe.

In haar vijfde partij kreeg Robin een pittige uitdaging. De Duitse WFM Antonia Ziegenfuss was er al de kippen bij toen Robin haar dame te vroeg in het spel bracht. Na een misrekening verloor ze haar dame en de partij.

Met 50% kan het nog alle kanten op gaan en zijn er volop kansen. Zo bijvoorbeeld in de vijfde ronde. Met zwart was het tegen de Poolse Zuzanna Kulpa aanvankelijk zoeken waar de stukken heen moesten. Toen ze die eruit kreeg leek ze een prettig eindspel tegemoet te gaan. Na dameruil keerde dat en kwam er knotsgek eindspel op het bord:

Kulpa-Duson na 41...Kg7.

In de partij werd er remise gegeven na 42.Da1 Kg8 43.Da8+. Na een leuke variant als 42.Dc8 b4 43.d6 b3 44.d7 b2 45. Dxh8+ Kxh8 46. d8D+ Kg7 47.Dd4 gaat b2 eraf en kan wit het eindspel winnen. Maar ja, zie dat maar eens. Lastig, maar zeer interessant eindspel!

Een ronde later trok Robin vervolgens met de witte stukken ten strijde tegen Liina Tonso. De speelster uit Estland gooide al snel kolen op het vuur en maakte het zeer gecompliceerd. Robin bleef rustig en doorzag alle belangrijke dreigingen van zwart en maakte deze onschadelijk. Toen de rookwolken opgedaan waren liet ze zien dat twee lopers veel sterker zijn dan een toren, en pakte ze een verdiend punt.

Met 3,5 uit 6 kreeg ze in de zevende ronde weer een tegenstandster van formaat. WFM Govhar Beydullayeva uit Azerbeidjan strafte alleen al snel een onnauwkeurigheid van Robin af waarna ze met lege handen bleef in deze ronde.

In het slotweekend speelde Robin in de voorlaatste ronde een rustige partij tegen Nikolina Golub uit Kroatië. Met wit kon ze spelen tegen een geïsoleerde pion, maar dat bleek niet voldoende waarna remise een logisch resultaat was.

Het EK sloot Robin vervolgens perfect af. In de slotronde speelde ze tegen de Griekse Antonia Kouta die er niet aan te pas kwam. Met zwart liet Robin namelijk een mooie aanvalspartij zien die ze bekroonde in de volgende stelling:

Kouta - Duson na 27.Ld2?.

Zwart heeft al een prima stelling bereikt met veel druk op de witte koning. Robin maakte het vervolgens prachtig af met de volgende combinatie waarin ze twee kwaliteiten offert: 27..Td8 28.De2 Txd3! 29.Dxd3 Td8 30.De2 Txd2!!. Na Dxd2 volgt b3+, en ook na het gespeelde 31.Df1 bxa3 gaat wit aan alle kanten mat.

Met 5 uit 9 is Robin op een gedeeld 22e plaats geëindigd (31e op weerstandspunten). Gezien haar goede voorbereidingen, en de tegenstanders had ze misschien wat meer verwacht en gehoopt. Een EK blijft toch heel lastig, en zeker met veel ondergerate spelers. Ze heeft in ieder geval veel prima partijen gespeeld en een prachtige ervaring opgedaan. Super gedaan 🙂

De Nederlandse ploeg keert zondag terug naar Nederland met twee medailles. Siem van Dael (zilver in de Open U16) en Liam Vrolijk (brons in de Open U18) hebben beide een mooie prestatie geleverd!

Kijk het EK terug via de toernooiwebsite, of via het blog van schaakuitzendingen.