Schaakmat in de voetbalkantine

‘Niets houdt ons tegen’ is de slogan op een poster van het Nederlands elftal van de voetbalvrouwen. Dat geldt ook voor Caïssa-Eenhoorn. Onze schaakjeugd is dit seizoen actief in de kantine van voetbalvereniging De Blokkers, waar gisteravond de eerste matzetten werden gedaan.

In de gezellige voetbalkantine van De Blokkers (geel en zwart zijn de clubkleuren) heeft Caïssa-Eenhoorn zijn eerste schaakavond voor de jeugd.

Enkele maanden geleden werd onze vereniging met een probleem geconfronteerd. De huur van zaalruimte in wijkcentrum Kersenboogerd (waar de schaakclub 26 jaar met de jeugd actief was) zou met bijna honderd procent worden verhoogd, nadat daarvoor in een paar jaar tijd de huur al met ruim honderd procent was verhoogd. Dreigde het jeugdschaken een elitesport te worden met forse contributietarieven?

Onze club liet zich niet tegenhouden door dat toekomstbeeld. Op een bijeenkomst van het Hoorns Sportcollectief raakten bestuursleden van Caïssa-Eenhoorn aan de praat met collega’s van De Blokkers en in enkele gesprekken in de daaropvolgende weken vonden de beide clubs elkaar: het jeugdschaken verhuisde naar de voetbalvereniging, zodat het schaken voor de jongens en meisjes betaalbaar blijft. Gisteren werd het jeugdseizoen geopend met een inloopavond, waarop ook enkele kinderen zich als lid aanmeldden. De borden en stukken stonden klaar om te gaan snelschaken.

Robbert van Dijkhuizen (bestuurslid met de jeugd in zijn portefeuille) heette alle aanwezigen welkom en vertelde in het kort wat er de afgelopen maanden was gebeurd. Aan de ouders werd een informatiebrief gegeven en aan de schaakjeugd werden de ‘spelregels’ van het kantinegebruik uitgelegd. Caïssa-Eenhoorn wil een goede gast van De Blokkers zijn en dan is het niet de bedoeling om overal aan te zitten of rond te rennen. Overigens kan onze schaakclub voor de lessen – die komende vrijdag beginnen – ook gebruik maken van de bestuurskamer en de ruimte, waarin de wedstrijdbespreking is.

In de sfeervolle kantine, met uitzicht op de voetbalvelden, kon de jeugd vervolgens in vier groepen snelschaken, met een speeltempo van vijf minuten. Meester Gilles Provoost gaf les aan de jongens en meisjes die voor het eerst kwamen en drievoudig Nederlands jeugdkampioene Robin Duson combineerde haar rol als tafelleidster (om bij een van de groepen de uitslagen van het snelschaken te noteren) met die van barvrouw. Voor alle kinderen stonden glazen frisdrank klaar.

De tijd vloog voorbij en om negen uur zat de eerste avond erop. Vanaf vrijdag 13 september maken de glazen frisdrank plaats voor de werkboeken van de Stappenmethode.

Namens Caïssa-Eenhoorn heet bestuurslid Robbert van Dijkhuizen (rechts) alle aanwezigen in de kantine van De Blokkers welkom.

Meester Gilles geeft les aan enkele kinderen die voor het eerst schaken. Op de achtergrond de poster met 'Niets houdt ons tegen'.

Staand kan Julian de les van meester Gilles beter volgen.

Een snelschaaktopper bij de oudere jeugd. Mason (aan zet) heeft met zijn toren de vierde rij afgesloten voor de koning van Stella die daardoor niet de witte pionnen kan veroveren.

Tijd voor een grap. Mason staat gewonnen en laat de pion die veld b8 heeft gehaald promoveren tot loper. Minorpromotie in beeld.

De schaakjeugd heeft geen oog voor het hoofdveld van voetbalvereniging De Blokkers. Tafelleider Martijn de Wit is bezig om in zijn groep iedereen op de juiste stoel te krijgen voor weer een rondje snelschaken.

Concentratie bij drie 5-minutenpartijen.

Ook tafelleider Thomas van der Knaap is geconcentreerd. Van begin tot einde moet alles natuurlijk wel goed verlopen.

Drievoudig Nederlands jeugdkampioene Robin Duson (rechts) in actie als tafelleidster...

...en als barvrouw.

Meester Gilles deelt frisdrank uit.

De jeugdtalenten Jelle de Jong (links) en Xander Kaptein, ook actief in Caïssa-Eenhoorns seniorencompetitie, nemen het snelschakend tegen elkaar op. De partij is 23 seconden onderweg.

Met sfeerverlichting op de achtergrond speelt Tristan een loperzet tegen Alec.

Mick aan zet tegen Thomas. De Stap 2-boeken worden pas komende vrijdag (de dertiende) gebruikt.

Jesse doet een zet tegen Charlotte. Ze schaken nog niet zo lang en krijgen af en toe advies van Liz die al een aantal jaren op de schaakclub zit.

Philip is bezig met een aanval op de zwarte koning van Robin. Tafelleider Martijn de Wit volgt de strijd op de voet.

Wat gaat hier gebeuren? Jeugdclubkampioen Mason Brouwer, Kevin de Rooij en Jelle de Jong (vlnr) zijn klaar met hun snelschaakcompetitie en gaan simultaan spelen tegen schaakmeester Nick Manshanden, een weekend eerder winnaar van de ratingprijs in de hoogste groep van het Open Hoorns.

Simultaangever Nick Manshanden speelt driemaal d4 als openingszet tegen Mason Brouwer, Jelle de Jong en Kevin de Rooij (vlnr), in die volgorde ook de top drie van Caïssa-Eenhoorns jeugdcompetitie.

Schaakmat in de voetbalkantine.

 

1 thought on “Schaakmat in de voetbalkantine

  1. Extra leuk voor Mason aangezien hij ook als speler actief is in de JO13-1 van de Blokkers. Een thuiswedstrijd dus.

Reacties zijn gesloten.