Film Chessfever wordt vertoond in Midwoud op za. 12 oktober

12 oktober 2019 : Huis Midwoud 20:00u Stille Verrassingen

Stille Verrassingen is een avond vol verrassende stads- en dorpsbeelden, kermisacts, melodrama, technische hoogstandjes en komedie uit de beginjaren van de cinema, met al even verbazingwekkende muziek. Na de pauze één van de vreemdste en knapst gefilmde achtervolgingen ooit, gemaakt door Buster Keaton in ‘Seven Chances’ en als hoofdfilm ziet u de Russische film ‘Chessfever’ (Pudovkin, USSR 1925). Een jongeman raakt geobsedeerd door het schaakspel, tot afgrijzen van zijn verloofde die aanvankelijk niets van het spelletje moet hebben, totdat ze beiden verzeild raken in het Moskouse schaaktoernooi van 1925....

Adres :
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis

Midwouderdorpsstraat 17

1679GB, Midwoud

Toegang is 15 euro

José Raúl Capablanca als de wereldkampioen in Chess Fever

Plot
In Moskou tijdens het wereldschaaktoernooi van 1925 zijn de held ( Vladimir Fogel ) en heldin (Anna Zemtsova) van het verhaal verloofd om te trouwen. Ingehaald in een samenlevingbrede schaakkoorts vergeet de held zijn krijgsverplichtingen en moet hij om vergeving smeken. Terwijl hij knielt voor zijn ontzet verloofde op een geruite doek, raakt de held afgeleid en begint hij te schaken. Woedend gooit de heldin zijn spullen met schaakthema uit het raam en dwingt hem om te vertrekken. Nu gescheiden, bevindt de heldin zich in een apotheek, van plan om gif te verkrijgen om zichzelf te doden. Ondertussen zit de held neerslachtig op een brug boven een rivier en gooit wat overblijft van zijn schaakbezit in het water. In plaats van zichzelf ook van de brug te gooien, beseft hij het belang van liefde en besluit hij de heldin te vinden en zich te verontschuldigen. Het is op dit moment dat de heldin verhoogt wat zij denkt dat een flesje gif op haar lippen is. Ze wordt echter gestopt als ze zich realiseert dat ze per ongeluk een schaakstuk heeft gekregen van de afgeleid chemicus. De nood van de heldin wordt onderbroken door wereldkampioen schaken José Raúl Capablanca , die haar vertelt dat hij in het gezelschap van een mooie vrouw ook een hekel heeft aan schaken. De twee worden vrienden en rijden weg als de held arriveert. De held, die niets anders hoeft te doen dan terugkeren naar schaken, woont het toernooi bij. Kijkend in de menigte, is hij geschokt dat zijn verloofde opgewonden het spel ziet kijken. Hij rent naar haar toe en de twee omhelzen elkaar, verenigd door hun liefde voor schaken, en de film eindigt met het samen spelen van het spel.

Meer informatie op: https://www.yvoverschoor.nl/concertagenda.html