Schaken? Doen!

Het is een drukte van belang, deze vrijdagmiddag in Sportcentrum Hoorn. In de tennishal wordt de Doedag gehouden, waarop mensen met een beperking kunnen kennismaken met het Westfriese aanbod voor aangepast sporten. Schaken is een heel toegankelijke sport en Caïssa-Eenhoorn is een van de vele verenigingen die zich presenteren.

Klaar voor een partijtje schaak op de Doedag.

Speciale aandacht is er voor de jeugd. Met scholen uit het speciaal onderwijs is de afspraak gemaakt dat leerlingen onder schooltijd het evenement kunnen bezoeken en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. De verwachting was dat er zo’n tweehonderd kinderen zouden komen en dat aantal is zeker gehaald. Vooral kort voor het middaguur bruist het in de grote hal van de activiteiten.

Hockey, boksen, wandklimmen, darten, het zijn enkele van de sporten waarvoor ruimte is gemaakt om ze te beoefenen. En schaken. Op twee tafels staan borden om een partijtje te spelen, maar ook om het bekende kat-en-muis-spel te doen. Daarbij zijn vier pionnen de muizen die een kat (de loper) proberen op te sluiten. Alleen de zwarte velden van het schaakbord worden gebruikt. Een pion mag één veld zijwaarts en niet achteruit, de loper beweegt zich op de bekende manier.

Als Caïssa-Eenhoorn-speler Co Buysman klaar is met het opbouwen van zijn plek, ontmoet hij meteen een groot schaakliefhebber: Ed Herling. Ed – de Doedag-deelnemers kunnen bij hem op de foto – was in het seizoen 2007-2008 clubgenoot bij Caïssa, maar door werk op dinsdagavond kon hij dat niet volhouden. De twee drinken koffie in de bar van Sportcentrum Hoorn en ontmoeten daar Chris Verzeilberg, van duikcentrum Atlantic en op de Doedag de buurman van de schaakclub. Chris is, vele jaren geleden, met een schoolschaakteam kampioen geworden. En een uurtje later is Co de kat die probeert te ontsnappen aan de muizen van een oomzegster van Vincent Duin, oud-speler van onder meer de Hoornse schaakverenigingen Caïssa en GZ/De Eenhoorn.

Vooral de beweegsporten zijn populair bij de jeugd, maar de schaakstukken blijven niet onaangeroerd. Een flink aantal kinderen gaat op de stoelen bij de schaaktafel zitten en de meeste vinden vooral het kat-en-muis-spel leuk. Ook vragen verschillende begeleiders informatie over onze schaakvereniging en de mogelijkheid om op hun school iets met schaken te doen. Het is eenvoudig om wat te organiseren. Leerlingen hoeven zich niet om te kleden en een schaakbord en -stukken zijn makkelijk mee te nemen. Alleen de schaakregels nog leren.

De schaakplek van Caïssa-Eenhoorn op de Doedag is opgebouwd.

Actie op het eerste bord, concentratie op het tweede bord en de kat en de vier muizen in ruststand op het derde bord.

De jeugd aan zet.

 

1 thought on “Schaken? Doen!

Reacties zijn gesloten.