Schaken bij een drieëenheid

Op de tweede avond van het Westfriesland Cup-toernooi schaken we onder de vleugels van een drieëenheid. We gaan het niet over het geloof hebben, maar over Degona, Revanche en De Schalmloper die vorig seizoen zijn samengekomen als Revanche/Degoschalm. In een sfeervolle ambiance is sprake van een primeur: voor de eerste keer telt het programma zeven partijen.

De tweede Westfriesland Cup-avond krijgt een fraai einde. Nico Reus heeft Te1 gespeeld, Renzo Snel is aan zet. Maar Dh8# is niet te voorkomen.

Degoschalm is het resultaat van een fusie tussen Degona (Venhuizen) en De Schalmloper (Westwoud), twintig jaar geleden. Met Revanche erbij had men kunnen kiezen voor een nieuwe naam, maar gelukkig wordt de historie geëerd en leven de drie oude Westfriese schaakclubs voort in Degoschalm/Revanche.

Ze zijn nooit groot geweest en hebben bijna altijd met één team aan de bondscompetitie deelgenomen. Het is het nadeel van een dorpsvereniging. Voor jonge spelers, schakers met talent, lonkt de stad of de grote(re) club die op een hoger niveau speelt. Hoorn heeft daar wel bij gevaren. Nog altijd is de inbreng van Sjors Broersen (oud-Westwoud), Arjon Buikstra (oud-Hoogkarspel) en het Venhuizer trio Ron Deen/Ardjan Langedijk/Mark van Ojik waardevol voor Caïssa-Eenhoorn.

Van de drie verenigingen heb ik niet alle gegevens, maar Degona is waarschijnlijk begin jaren zestig opgericht, De Schalmloper een kleine tien seizoenen later en ik heb een krantebericht, waarin staat dat op 27 januari 1949 een schaakclub in Andijk-Wervershoof het levenslicht ziet. Ze hebben in de Westfriese schaakgeschiedenis een interessante rol gespeeld. Hoe klein de clubs ook zijn, aan spanning geen gebrek. In de NHSB-competitie is de vierde klasse B heel lang Westfries territorium geweest. Toch hebben ze alledrie die vertrouwde omgeving een keer verlaten. De Schalmloper werd in 1987 kampioen in 4B, Revanche in 1992, Degona in 1998. Meestal duurde het optreden op het hogere niveau één jaar.

Degona (Denk goed na) en De Schalmloper zijn na de zomer van 1998 verder gegaan als Degoschalm en er zijn na de millenniumwisseling – net als Revanche – toch aardig wat successen geboekt. Dubbel zelfs in 2005, toen de Wervershovers in 4A en de Venhuizer-Westwoudse combinatie in 4B de titel veroverden. Drie jaar later gingen beide ploegen op herhaling, al deed Revanche dat in de viertallencompetitie. Teruggekeerd bij de achttallen speelde het in het seizoenen 2013-2014 en 2016-2017 zelfs in de tweede klasse.

Op weg naar 2020 is Degoschalm/Revanche met een zestal middenmoter in de derde klasse A. Afgelopen voorjaar werd het kampioen, maar tegenover die feestvreugde stond het grote verlies van drie sympathieke en gewaardeerde clubgenoten (Piet Beemster, Henk Duyverman en Carlo Oud), die binnen enkele maanden na elkaar zijn overleden. En zo worden er op deze tweede avond van het Westfriesland Cup-toernooi maar een viertal partijen voor de interne gespeeld.

De vier partijen voor de clubcompetitie van Degoschalm/Revanche: Jaap Kool - Renate Spruit (voorgrond), Hans Slot (links) - Erik Piet, Rob van Gageldonk - Gerard Broersen (aan zet, in de hoek) en Jan Punt - Frans Kool (rode trui).

Door de aanwezigheid van de veertien deelnemers is de gebruikelijke speelzaal op de begane grond ingeruild voor de zaal op de eerste verdieping. Een piano in de ene hoek, een wandmeubel in de andere hoek, gordijnen bij de ramen, een lange rij tafels, er kan worden geschaakt in een sfeervolle omgeving. Bij binnenkomst krijgen zes jeugdspelers les en op een van de borden speelt KTV-routinier Theo Weel een snelschaakpartijtje tegen een van de jongens. De Enkhuizer secretaris is van alle markten thuis.

De veertien deelnemers op de tweede Westfriesland Cup-avond.

Het deelnemersveld vanaf de andere kant. Aan het eerste bord spelen Jan Punt (wit) en Frans Kool voor de clubcompetitie van Degoschalm/Revanche.

Club- en toernooispelers bij elkaar. Op de voorgrond de partij Hans Slot - Erik Piet.

Lukas Bos en Jan Kuin vertegenwoordigen Aartswoud – de club ontbrak op de eerste avond – en voor het eerst telt het programma zeven partijen. Voor het eerst ook zijn er geen debutanten en hoeft er in het openingswoord niets te worden uitgelegd. De spelers zijn vertrouwd met de gang van zaken. Aardig is ook dat de helft van de deelnemers noteert. Dat komt goed uit, want er is veel spectaculairs en veel strijd te zien. Renzo Snel en Nico Reus zijn als laatsten bezig en pas tegen de klok van elf uur kan Nico de matzet uitvoeren. Een mooi einde van een geslaagde avond.

De eerste uitslag kan worden ingevuld achter Rick Molenaar (Torenhoog) – Jan Kuin (Aartswoud): 1-0. Wit voert al snel een vork op de Hoogwoudse koning en dame uit. In hun tweede partij met een bedenktijd van 45 minuten (per speler) worden de rollen omgedraaid. Jan verovert twee zwarte pionnen, maar beslissend is zijn dameruil op f7. Rick slaat terug met een toren die op f8 staat en biedt zijn opponent de gelegenheid om met een mat achter de paaltjes voor de gelijkmaker te zorgen.

George Tadrous, namens thuisclub Degoschalm/Revanche, neemt het op tegen Alfred Schenk (Schaaklust). De witspeler probeert een toren op b5 in te sluiten, maar die poging mislukt. Toch is de druk op de damevleugel zo groot dat zwart het zware stuk uiteindelijk verliest en als ook een Andijker vrijpion op d3 niet te handhaven is, wordt George gefeliciteerd. Tussen de zetten door is hij na de vraag ‘Zijn er nog koffieliefhebbers?’ met een volle pot rondgegaan. Zo doet een gastheer dat. Met verwisselde kleuren krijgt hun tweede partij een snelle beslissing. Zwart posteert zijn dame op b2 en Alfred bemerkt dat hij zijn toren op a1 niet kan verdedigen. De Schaaklust-routinier verliest meer materiaal en delft weer het onderspit.

Thomas van der Knaap (Caïssa-Eenhoorn) – Chris Keesman (Schaaklust) verloopt curieus. De jonge Hoornse schaker is na een rappe dameruil twee pionnen kwijt, al biedt de nog niet ontwikkelde damevleugel van zijn opponent enige compensatie. Als Chris die stukken in het spel brengt, is er voor wit geen houden meer aan. Met zwart neemt Thomas revanche. De Schaaklust-speler komt nog wel een pion voor, maar verliest zijn dame (tegen een toren) en krijgt geen kans om dat goed te maken.

Na tien opeenvolgende partijzeges in het Westfriesland Cup-toernooi moet Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn) een nul incasseren. Daar is Theo Weel (KTV) verantwoordelijk voor. De Enkhuizer is op de deelnemerslijst van deze avond de hoogstgeplaatste en een goed schaker en verrassend is de uitslag daarom niet. Hij verdubbelt met wit zijn torens op de open d-lijn en heeft controle over de stelling. Meer zit er overigens niet in, tot Nizar plotseling zijn dame verspeelt.

Misschien daarom kiest de Wervershover in de tweede partij voor een vlotte dameruil. De overige zware stukken moeten daarna het werk doen, al lijkt Theo er gaandeweg beter voor te staan. Ze belanden in een eindspel met een paard voor Nizar en een Enkhuizer loper, met drie pionnen elk. Uiteindelijk blijven er twee, op de f- en h-lijn, voor wit over en na een paardoffer (om de loper weg te lokken) kan de f-pion promoveren. De tweestrijd levert ook hier een gelijkspel op.

Leo van Balen is de tweede KTV-deelnemer. Hij is in 1997 de laatste clubkampioen van Degona, voordat het met De Schalmloper samen verder ging. En, wat een toeval, aan het andere eind van de lange tafel zit een voorganger van hem. Jan Punt, in 1993, 1994 en 1995 de beste speler van Degona, neemt het in de clubcompetitie van Degoschalm/Revanche op tegen Frans Kool. Overigens ben ik Jans naam al eens tegengekomen in een bericht in het Dagblad voor West-Friesland van 9 oktober 1975, waarin staat dat de jeugd van Venhuizen vanaf maandag 13 oktober aan een wekelijks schaakuurtje kan meedoen in dorpshuis ’t Centrum. ,,Degona zorgt voor deskundige begeleiding.’’ En een paar zinnen verder: ,,De Degona-schaakcompetitie is begonnen. Op de eerste wedstrijdavond waren de winstpartijen voor J. Kuin, J. Punt, K. Kaag, P. Duin, J. Greuter, F. Greuter, H. Kwakman.’’

Leo van Balen: laatste clubkampioen van Degona.

Spiegelschaak. Jan Punt denkt na in zijn partij tegen Frans Kool (rode trui).

Leo en Bert Jongsma (Torenhoog) maken er twee spektakelstukken van. In hun eerste partij wordt Bert, met zwart, kortstondig met dubbelpionnen op de c- en e-lijn geconfronteerd. De laatste verdwijnt rap. Ze belanden in een eindspel met twee torens en zeven pionnen aan beide kanten, waarbij de witte pionnenstructuur beter oogt. Na torenruil zet de witspeler zijn koning als aanvaller in en verovert zo een pion. Bert dreigt met een vrijpion op h2 en er lonkt zelfs mat – witte koning op e8, witte pion op e7, zwarte koning op e6 – als hij zijn toren op de achtste rij kan krijgen. Maar Leo is aan zet, verdrijft met een torenschaak de monarch uit de oppositie en slaat na promotie toe.

Het is een partij van bijna anderhalf uur. KTV pakt twee punten voor het verenigingsklassement en komt op gelijke hoogte met Caïssa-Eenhoorn dat tegen twee nederlagen is aangelopen. In de returnpartij heeft Bert evenwel de overhand. Hij neemt een pion voorsprong, terwijl beiden voor de aanval kiezen. Het Torenhoogse offensief ziet er indrukwekkend uit en beslist de attractieve strijd.

Man van de avond is Lukas Bos (Aartswoud). Hij heeft vorig seizoen alle ronden gespeeld en is geen veelwinnaar. Twee van de acht partijen leverden een punt op. Ditmaal verdubbelt hij in één klap die score. Daar ziet het aanvankelijk niet naar uit. In de eerste partij tegen Dick Reinold (De Groene Zes), de eerste keer in de jonge historie van het Westfriesland Cup-toernooi dat dezelfde twee spelers weer tegenover elkaar zitten, heeft hij een loper geofferd tegen drie pionnen. Lukas’ clubgenoot Jan Kuin is ondertussen klaar met zijn eerste partij en treedt als supporter op. Dat helpt. Zwart lijkt een gevaarlijke aanval te hebben, want met een paard op g4 en de dame op h4 dreigt er het een en ander. Uiteindelijk verliest Dick het lichte stuk en kort erop verdwijnt ook de vorstin van het bord en is de nederlaag niet te voorkomen. Daarna raakt de GZ’er de kwaliteit achter, maar hij biedt felle tegenstand en het wordt een lange zit voor de twee. Het publiek dromt zich om de borden (ook Nico Reus – Renzo Snel is nog bezig) en menigeen ziet de beste voortzetting voor Lukas, maar in tijdnood moet de speler zelf die ook zien. Hij rondt de aanval uitstekend af. Met een dameschaak wordt een toren weggelokt van de eerste rij, waarna een zwarte toren daarop mat geeft.

Renzo Snel (De Groene Zes) treft in Nico Reus de tweede favoriet van thuisclub Degoschalm/Revanche. Al snel oefent hij met een loper op a2 en de dame op f3 druk uit op veld f7, maar Renzo komt niet verder. Later verovert wit, terwijl hij een pion achter staat, een stuk om tenslotte zijn derde winstpartij in dit Westfriesland Cup-seizoen te realiseren. Daar blijft het bij. Nico met wit moet lange tijd opboksen tegen kwaliteitsachterstand. Vooral zijn dame en een paard nemen dermate sterke posities in, dat Renzo problemen met zijn verdediging krijgt. Zijn torens en de dame kunnen niet goed samenwerken.

Als de twee als enigen nog schaken, volgen negen toeschouwers bij een doodse stilte het eindspel. De klok loopt door en Nico heeft een kleine tien minuten minder over. Hij blijft rustig zoeken naar de beste zetten. En die komen er. Paardschaak levert via een vork torenwinst op (netto rendement is nu een paard voorsprong) en na nog enkele schaakjes en Te1 als tussenzet kan met Dh8 de matzet worden gespeeld. De mooie slotaanval is een fraai einde van een geslaagde schaakavond in De Schalm. Niet eerder zijn de verschillen zo klein geweest als nu in Westwoud. Vorig seizoen pakten alle dagwinnaars vier punten, ditmaal zijn Aartswoud en Degoschalm/Revanche met drie punten de succesvolste ploegen.

De derde avond is op maandag 10 februari bij Torenhoog in Hoogkarspel (aanvang 19.30 uur, dus een half uur eerder).

Uitslagen:
Theo Weel (KTV, 1568) – Nizar Alayoubi (C-E, 1384)............1-0 en 0-1
Leo van Balen (KTV, 1509) – Bert Jongsma (To, 1560)...........1-0 en 0-1
Rick Molenaar (To, 1490) – Jan Kuin (Aa, 1390)................1-0 en 0-1
Thomas van der Knaap (C-E, 1244) – Chris Keesman (Sch, 1250*).0-1 en 1-0
George Tadrous (D/R, 1357) – Alfred Schenk (Sch, 1250*).......1-0 en 1-0
Renzo Snel (GZ, 1089) – Nico Reus (D/R, 1130).................1-0 en 0-1
Lukas Bos (Aa, 1121) – Dick Reinold (GZ, 851).................1-0 en 1-0
* = geschatte rating

Verenigingsdagklassement:
1. Aartswoud (Hoogwoud)................................................3
   Degoschalm/Revanche (Westwoud/Wervershoof)..........................3
3. Caïssa-Eenhoorn (Zwaag).............................................2
   KTV (Enkhuizen).....................................................2
   Torenhoog (Hoogkarspel).............................................2
6. De Groene Zes (Bovenkarspel)........................................1
   Schaaklust (Andijk).................................................1

Algemeen klassement:
1. Caïssa-Eenhoorn (Zwaag).............................................6
2. Degoschalm/Revanche (Westwoud/Wervershoof)..........................4
   KTV (Enkhuizen).....................................................4
4. Aartswoud (Hoogwoud)................................................3
   De Groene Zes (Bovenkarspel)........................................3
   Schaaklust (Andijk).................................................3
   Torenhoog (Hoogkarspel).............................................3

Zorgen voor Thomas van der Knaap in zijn eerste partij tegen Chris Keesman. Het trosje wit materiaal naast het bord heeft twee pionnen meer.

Chris heeft groot materieel voordeel en zoekt naar de matzet.

Mede-Schaaklust-speler Alfred Schenk (links) weet al dat zijn clubgenoot Chris gaat zegevieren.

Lukas Bos (Aartswoud) noteert en wordt in de rug gesteund door clubgenoot Jan Kuin die al snel zijn eerste partij heeft verloren en nu supportert.

Rick Molenaar, de eerste winnaar van de avond, aan zet in zijn tweede partij tegen Jan Kuin.

Dick Reinold in de aanval tegen Lukas Bos. Er dreigt ... Dxf2+ of Dxh2+, maar wit is aan zet.

En zo ziet de stelling er van dichtbij uit.

Nico Reus is een stuk achtergeraakt (de loper op a2) in zijn eerste partij tegen Renzo Snel.

Theo Weel heeft zijn torens verdubbeld op de open d-lijn, Nizar Alayoubi heeft zojuist ... Da5 gespeeld en zal het zware stuk even later verliezen.

George Tadrous wint met wit zijn eerste partij tegen Alfred Schenk. Beide spelers blikken nog even terug.

Leo van Balen is bezig om zijn koning een aanvallende rol te geven in het eindspel tegen Bert Jongsma.

Hij heeft een zwarte pion op e5 veroverd en zal nu Tc2 spelen.

Het geheime wapen van Bert is nu de vrijpion op h2.

Problemen voor Alfred Schenk in zijn tweede partij tegen George Tadrous. De toren op a1 is niet te redden.

Chris Keesman bedenkt een aanvalsplan in zijn tweede partij tegen Thomas van der Knaap.

Volop belangstelling voor de strijd tussen Chris en Thomas.

Nizar Alayoubi dreigt met Txh6, maar is dat erg? Theo Weel vindt van niet en zal Txf3 spelen.

Er is het een en ander gebeurd. Nizar beschikt in het eindspel van zijn paard contra een loper over twee vrijpionnen.

Nizar weet dat hij gaat winnen. De Caïssa-Eenhoorn-speler heeft zijn paard op g4 geofferd (dreiging Pf6+) en laat zijn f-pion promoveren.

Lukas Bos heeft een stuk meer in zijn tweede partij tegen Dick Reinold, maar staat onder druk. Met ...Tg7 slaat hij de aanval op de h7-pion af.

Dick Reinold - Lukas Bos nadert zijn ontknoping. Er komt meer publiek bij.

Nog even checken voor de zwartspeler: ... Df3+, Tg2 en dan...

... wordt de matzet uitgevoerd.

Theo Weel kijkt naar de stelling van clubgenoot Leo van Balen die met zwart onder druk staat tegen Bert Jongsma. Links George Tadrous, net als Lukas Bos met twee punten topscorer van de avond.

Leo in gepeins verzonken, Bert kijkt wat meer ontspannen.

Hoe rond je zo'n sterke aanval af?

De laatste twee partijen van de avond.

Dit is de stelling bij Nico Reus - Renzo Snel. Wit staat de kwaliteit achter.

Renzo aan zet in de finale van de tweede Westfriesland Cup-avond.

De ontknoping nadert. Nico zal De5+ spelen.

Gevolgd door Pf6+, waarmee hij een toren wint en zijn kwaliteitsachterstand omzet in een voorsprong van een paard.

En tenslotte Dh8#.

Een tevreden winnaar. Met zijn zege draagt Nico Reus zijn steentje bij aan de totaalscore van Degoschalm/Revanche dat met Aartswoud het dagklassement wint.

 

4 thoughts on “Schaken bij een drieëenheid

Reacties zijn gesloten.