CE3 verslaat ook Opening'64

Na ruime overwinningen op Bakkum en Spaarne/Heemstede heeft het derde ook zijn derde wedstrijd gewonnen. In Sint Pancras werd het tegen Opening'64 4½-3½.

Zoals het resultaat al suggereert ging het allemaal niet vanzelf, en de Hoornse ploeg mag zich zeker niet ongelukkig prijzen met de volle winst. De wedstrijd ging gelijk op en had alle kanten op kunnen gaan en ging uiteindelijk de goede kant op.

CE was niet op volle oorlogssterkte. Piet Aardenburg en Gijs Leene hadden verstek laten gaan en last minute moest Fred Avis invallen in het tweede. We hebben gelukkig een brede selectie, en daardoor lukte het toch om als achttal in Sint Pancras te verschijnen. Wel was Opening'64 door deze aanpassingen gemiddeld twintig ratingpunten sterker.

Vladimir was opgesteld op bord acht en kwam nooit in de problemen tegen zijn eveneens jonge tegenstander. Hij won snel in de partij een pion en behield een comfortabele stelling. Nadat hij ook nog een stuk voorkwam kon Vladimir de score in ons voordeel openen. Vladimir verdient in een volgende ronde een hoger bord, want zijn rating en zijn schaken laten zien dat hij dat aan kan. Hans had op bord vier een lastige middag. Vroeg in de partij was zijn koningsstelling opgeblazen en Hans' monarch liep het risico op een stevige kou. De aanval op onze man's koning was dan ook een belangrijk thema in de partij. Hans dichtte het lek met zijn paard, dat redelijk lastig te verdrijven leek, maar uiteindelijk moest onze man toch de vlag strijken. De stand was weer in evenwicht.

Co Buijsman was door het doorschuiven van Fred op het laatste moment toegevoegd aan de selectie. Co heeft de laagste rating van het team, maar dat viel in de partij niet op. Hij speelde een prima partij en stond steeds beter. De partij was echter gecompliceerd en kantelde toen Co zijn eigen aanval op gaf om die van zijn tegenstander te stoppen. In een al wat moeilijker stand gaf hij zijn dame weg.

David kreeg tegen Edwin Flierman een prachtige stelling nadat laatstgenoemde een te optimistische koningsaanval had gepoogd. In het vervolg hield David het betere van het spel al profiteerde hij niet optimaal. David won een pion, maar kreeg de winst in de schoot geworpen toen Edwin dacht met een torenoffer eeuwig schaak te kunnen forceren. Toen David liet zien dat die vlieger niet op ging mocht hij het punt bijschrijven.

Arend had een zware partij tegen Danny Stoop op bord 3. De koningsstelling van Arend werd opgeblazen, Danny Stoop kreeg een machtige aanval over de koningsvleugel en twintig zetten lang keek Arend tegen een verloren stelling aan. Totdat Danny besloot tot een onbegrijpelijk kwaliteitsoffer. Toen hij een paar zetten later ook nog enkele pionnen doneerde viel deze partij zomaar naar onze kant.

Ger Roos kwam prima uit de opening. Tegenstander Johan Bakker verslikte zich in de opening en Ger kreeg naast een pion een prima aanval op de damevleugel. Ger kon rustig op de winst spelen maar in het vervolg koos hij niet het beste plan en nadat hij zijn eigen loper buitenspel had gezet kreeg juist Johan de betere kansen. Hoewel de meeste stukken van het bord gingen ontstond er een gecompliceerd eindspel met kansen over en weer. In deze situatie - met 3-2 op het scorebord - bood de speler van Opening'64 tactisch niet op het beste moment remise aan, wat Ger, gezien de kansen op de resterende borden, accepteerde.

Kopman Peter Holscher kwam gedruk te staan nadat Richard van Diepen een sterke aanval ontwikkelde met twee verbonden pionnen. Na 27... Pb4 kon Peter de schade weer goeddeels repareren, en de stelling leek weer redelijk in evenwicht. Na 44.g4 en 45.f5 kon Richard echter beslissend toeslaan door met zijn toren door te dringen tot het kwetsbare koningspaar van Peter. Nadat Peter ook de dame binnenliet in zijn stelling was alle hoop snel verloren.

Met 3,5-3,5 was mijn partij tegen Rob Heijink nog aan de gang. Rob kwam beter uit de opening en mijn stelling zag er wat krakkemikkig uit, zeker nadat ik na 20... Pf8 twee paarden op de achterste rij had. Maar de winst vinden bleek niet simpel en nadat Rob besloot een van mijn paarden op te ruimen kreeg ik zomaar een pion in de aanbieding. Mijn tegenstander besloot vervolgens zijn h-pion op een kansloze missie te sturen. Ik won het ding en was plotseling de speler die op de winst kon gaan loeren. Er ontstond een eindspel met ongelijke lopers maar mijn beter geposteerde koning kon de vis op het droge trekken.

Al met al een krappe overwinning waarbij het CE vaker meezat dan tegen. Maar we hebben als enige team de volle score. In de vierde ronde komt Aartswoud op visite en die ploeg staat met een punt minder tweede. Dat belooft vuurwerk; save the date: 1 februari 2020.

1 thought on “CE3 verslaat ook Opening'64

  1. Prima verslag van een hectische schaakmiddag. Ondanks het volgens jou beetje geluk heeft iedereen gestreden voor wat hij waard was. Misschien op weg naar de titel?

Reacties zijn gesloten.