Young, gifted and black and white

De laatste zaterdag van het jaar staat voor menig Noord-Hollandse schaker in het teken van het viertallentoernooi van Schaaklust. Daarvoor moeten ze wel naar Andijk rijden, maar dat is voor een aantal spelers van Santpoort, Chess Society Zandvoort, De Vennep (Nieuw-Vennep), Pegasus Amstelveen (‘KLM’ is begin dit seizoen uit de naam verdwenen) en zelfs het Friese Emanuel Lasker (Sint Jacobiparochie) geen bezwaar. Ze nemen het op tegen veel Westfriese toppers, van wie Daan Geerke, Yong Hong de Rover, Danny de Ruiter en Jos Vlaming de beste zijn. Het kwartet van De Waagtoren uit Alkmaar wint alle – zes – wedstrijden.

Sfeerbeeld op het viertallentoernooi van Schaaklust. Als je klaar bent met je eigen partij, ga je kijken bij clubgenoten of bekenden. Fred Avis heeft een vrijpion op b3, maar zal als eerstebordman van Caïssa-Eenhoorn tegen Toine Molenaar (Aartswoud) op remise blijven steken.

Hoewel in Westfriesland ligt Andijk ook voor menig regionaal schaker niet naast de deur. De KTV’ers en de Groenezessers kunnen het bij wijze van spreken op de fiets redden, maar vanuit Hoorn of Aartswoud is het wel wat verder weg. Ik kom er nu regelmatig, al is er een tijd geweest dat ook Andijk voor schrijver dezes ‘buitenlands’ aanvoelde. Dat is, op weg om achtereenvolgens Mason Brouwer, Kevin de Rooij en Jelle de Jong op te halen, niet het geval.

Mijn eerste ‘buitenland’ was Hilversum. Op de oude ULO in Hoorn had ik onder de middag wel eens schaakpartijen gespeeld tegen een klasgenoot uit Venhuizen en onze enige match leek wel wat op een tweekamp van Anatoly Karpov en Garry Kasparov: na een 2-8 achterstand terugkomen tot 8-8. In tegenstelling tot het verleden verloor ik alsnog. Er zat geen toekomst in een leven als profschaker en ik besloot onderwijzer te worden. Op het Ludgerus-internaat in de mediastad – officieel een dorp – volgde ik havo 4 en 5 om daarna de kweekschool te doen.

Radio Veronica was op mijn kamer niet te ontvangen, Radio Luxemburg wel. En daar kwam op een avond ‘Young, gifted and black’ langs, de reggae-uitvoering van Bob & Marcia.

Young, gifted and black,
how I long to know the truth.
There are times when I look back
and I am haunted by my youth.

Reggae is sindsdien een van mijn favoriete muziekstijlen. En de titel van de 45-toerensingle past mooi bij ons schaakviertal dat deze zaterdag dorpshuis Centrum in Andijk onveilig wil maken. Drie jeugdspelers – van 12, 13 en 16 jaar – en de chauffeur. Het is gebruikelijk dat bij het opgeven van een team een naam wordt bedacht en zo ontstond Young, Gifted and Black and White, een samenvoeging van de reggaehit ‘Young, gifted and black’ en de beide schaakkleuren. Vlak voor de start van het toernooi blijkt overigens dat de naam voor het computerprogramma te lang is en wordt ‘Black and White’ ingekort tot ‘B&W’.

Young, Gifted and Black and White. Chauffeur Co Buysman met de jeugdspelers Jelle de Jong, Mason Brouwer en Kevin de Rooij (vlnr).

Na de aanmeldmail kreeg ik een berichtje van Schaaklust-secretaris Piet Reus terug. Hij had ,,To be young, gifted and black’ van Nina Simone beluisterd. Ik heb altijd gedacht dat het origineel van Bob & Marcia was, maar de Amerikaanse zangeres is de componiste en de tekst is van Weldon Irvine. We gaan terug naar youtube om naar haar te luisteren. Meerdere malen, want er staan verschillende versies op. Fraai is de klassiek klinkende live-uitvoering (Hamburg, 1988) met een lang piano-intro. Fraai klinkt ook een gospelachtige vertolking die de helft korter is. Horen we hier niet een alternatief kerstlied?

To be young, gifted and black,
oh what a lovely precious dream
to be young, gifted and black,
open your heart to what I mean.

In mijn eerste partij heb ik zwart, tegen Marloes Rogge, clubgenote en speelster van Purmerend. Zal het lukken om een giftig zwart pionnetje de strijd te laten beslissen? Helaas, ‘gifted’ betekent ‘begaafd’ en dat verhaal gaat niet door. Met een hoogste rating aller tijden van 1726, in februari 2019, blijft het predikaat bij ‘verdienstelijk’ hangen. Ik kom wel een pion voor, maar Marloes geeft uitstekend tegenspel en meer dan remise zit er niet in.

Young, gifted and black,
we must begin to tell our young.
There’s a world waiting for you,
this is a quest that’s just begun.

Voor de jeugd in onze eerste wedstrijd ligt de schaakwereld te wachten. Jelle de Jong neemt het op tegen internationaal meester Pieter Hopman (rating 2358) die aan het einde van de dag met zijn zes uit zes – net als Danny de Ruiter – naar voren mag komen voor de topscorersprijs. Effe Kijke heet zijn ploeg, maar de stelling tegen Jelle effe bekijke zit er niet in, want de jeugdspeler van Caïssa-Eenhoorn maakt het hem behoorlijk lastig. Mason Brouwer zorgt voor de enige winstpartij, overigens dankzij een onreglementaire zet van Erwin Brouwer, routinier van Caïssa-Eenhoorn en deze dag gastspeler in Purmerendse dienst, die in een gewonnen stelling een schaakje niet opheft. Kevin de Rooij treft Romayn Brandsma, het grote talent van Purmerend en net als de naast hem zittende Pieter winnaar in zijn eersterondepartij.

When you feel really low,
yeah, there’s a great truth you should know.
When you’re young, gifted and black
your soul’s intact.

Mijn eerste verliespartij valt in de derde ronde, tegen David Hanna-Mattr. Pion voor, maar één ondoordachte pionzet (f2-f4) levert de ondergang op. De KTV-speler wint snel twee pionnen en zet zijn stukken zo goed neer dat wit geen kant op kan. Dan voel je je even beroerd, maar de schaakziel blijft intakt. David heeft uitstekend gespeeld en alleen maar rake zetten uitgevoerd. Ook dat hoort erbij.

In the whole world you know
there are billion boys and girls
who are young, gifted and black,
and that’s a fact!

Esther Hogenboom is een van de meisjes die de schaaksport hebben ontdekt. In mijn vijfde partij zit de speelster van De Vennep tegenover me en na een aarzelend begin maakt ze van het bord een springconcours, waarin een zwart paard in zijn element is. Dat levert kwaliteitswinst op en later een vrijpion die niet van promotie af te houden is. Zo verovert ze een prima punt en draagt haar steentje bij aan een knap gelijkspel.

Oh, but my joy of today
is that we can all be proud to say
to be young, gifted and black
is where it’s at.

Op deze schaakdag in Andijk zijn de meeste deelnemers drie keer zwartspeler geweest. Sommige wat minder jong en minder begaafd, maar de vreugde van de dag is dat we kunnen terugkijken op weer een mooi toernooi. De organisatie staat als een huis en alle lof voor de Schaaklusters alsmede computerman Nico Weel die voor een vlotte verwerking van de 240 partijen zorgt.

Het is een dag met af en toe een bizarre ontknoping zoals van de wedstrijd Caïssa-Eenhoorn – Aartswoud. Bij een stand van ½-1½ staat Sernin van de Krol verloren tegen de talentvolle David Verweij. In zijn openingswoord heeft mede-organisator Cor Gorter gezegd dat bij een onreglementaire zet van zijn opponent een deelnemer winst kan claimen. Sernin heeft een dame achterstand en geeft met zijn enige stuk, een loper, schaak. Als David dat niet opheft, kan de gelijkmaker op het wedstrijdformulier.

De eindstelling van de partij David Verweij - Sernin van de Krol. Zwart heeft schaak gegeven, gevolgd door een onreglementaire zet van zijn opponent.

Vervolgens staat ook Davids vader Michel gewonnen. Met een stuk en drie pionnen meer tegen Nizar bedenkt hij een slotaanval door met een paardvork een gepende loper aan te vallen. Dat verschaft de Syrische schaker de gelegenheid om een dameschaak te geven. Als de witte koning niet in de verdediging kruipt maar naar het centrum gaat, zit er opeens een mat in drie in de stelling. Familieschaak in optima forma. In plaats van een ½-3½ uitslag wordt 2½-1½ de eindstand. Zo vader zo zoon geldt bovendien voor de totaalscore, want Michel en David presteren precies gelijk: winst, verlies, verlies, remise, winst, winst.

Caïssa-Eenhoorn wordt naast het talentenkwartet vertegenwoordigd door Nizar Alayoubi, Fred Avis, JP Hendriks en Sernin van de Krol die onder de clubnaam meedoen. Daarnaast zijn er zes spelers actief in vier andere ploegen: David Verweij (Aartswoud), Erwin Brouwer, Marloes Rogge (beiden Effe Kijke), Sjoerd Kelder, Jessica Stratmann-Koning (beiden Onderdanen van Toine) en Arend Stapel (Pegasus Amstelveen). Schakende werknemers van de KLM hebben jarenlang bij KLM-Pegasus gespeeld, maar de afkorting van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij is geschrapt nadat hun aantal drastisch is gedaald. Pegasus Amstelveen is echter met slechts twee spelers opgekomen. Omdat Caïssa-Eenhoorn over vijf man beschikt, stapt Arend over naar de ‘hoogvliegers’ net als ‘witte’ Gerard Beerepoot van Nibbik. Met drie winstpartijen en drie remises doet het Caïssa-Eenhoorn-bestuurslid het prima in dat gemêleerde gezelschap.

Jessica en Sjoerd spelen voor Onderdanen van Toine, maar Toine zelf (Molenaar) maakt deel uit van Aartswoud, met Lukas Boots en Michel en David Verweij. Marloes en Erwin vormen met Pieter Hopman en Romayn Brandsma het viertal van Effe Kijke dat in de vierde ronde tegenstander is van Caïssa-Eenhoorn. De enige winstpartij van de gastploeg komt op naam van JP, die als enige Purmerender in de Hoornse ploeg te sterk is voor Erwin, de enige Hoornse schaker in de Purmerendse ploeg.

Voor Young, Gifted and Black and White eindigt de dag stemmig. De organiserende vereniging Schaaklust is actief met drie teams, alle vernoemd naar nummers van Bob Dylan, waarbij ‘I threw it all away’ is aangepast tot ‘We threw it all away’. In een viertallentoernooi speel je immers niet in je eentje. Onze laatste wedstrijd is tegen No time to Think. De gelijknamige song verscheen 41 jaar geleden op de elpee ‘Street-legal’. We hebben twintig minuten eigen tijd om te denken. Mason en Kevin hebben daar ruim voldoende aan om het volle punt in de wacht te slepen, zelf houd ik in een taaie partij Bertus Droog op remise. Jelle verliest van Piet Reus (rating 1821). De jeugdspeler van Caïssa-Eenhoorn behoort tot de deelnemers die op deze schaakdag met een gemiddelde rating van ruim 1800 de zwaarste opponenten treft.

We eindigen in de middenmoot, maar mogen bij de prijsuitreiking toch naar voren komen. Wie ‘Young, gifted and black’ zegt, zegt reggae. Wie reggae zegt, zegt Caraïben en wie Caraïben zegt, zegt ananas. De organisatie heeft een verrassingsprijs in petto: voor elk van de vier spelers… een ananas.

Uitslagen wedstrijden met Caïssa-Eenhoorn-spelers:
Eerste ronde:
Caïssa-Eenhoorn – Het Schaakkasteel 1-3
Young, Gifted and Black and White – Effe Kijke 1½-2½
KTV 2 – Aartswoud 0-4
We Threw it all Away – Onderdanen van Toine 0-4
De Vennep – Pegasus Amstelveen ½-3½
Tweede ronde:
One More for the Road – Caïssa-Eenhoorn 1-3
De Groene Zes – Young, Gifted and Black and White 0-4
Aartswoud – De Waagtoren 0-4
Effe Kijke – KTV 2½-1½
Onderdanen van Toine – Nibbik 3-1
Pegasus Amstelveen – Vrienden van Bakkum 1-3
Derde ronde:
Caïssa-Eenhoorn – Aartswoud 2½-1½
KTV – Young, Gifted and Black and White 3-1
De Waagtoren – Effe Kijke 2½-1½
Emanuel Lasker/Zandvoort – Onderdanen van Toine 2-2
Nibbik – Pegasus Amstelveen 2½-1½
Vierde ronde:
Effe Kijke – Caïssa-Eenhoorn 2½-1½
Young, Gifted and Black and White – Aartswoud 1-3
Onderdanen van Toine – Vrienden van Bakkum 2-2
Pegasus Amstelveen – We Threw it all Away 2½-1½
Vijfde ronde:
Caïssa-Eenhoorn – Pegasus Amstelveen 1-3
De Vennep – Young, Gifted and Black and White 2-2
Aartswoud – One More for the Road 2-2
Vrienden van Bakkum – Effe Kijke 2-2
De Waagtoren – Onderdanen van Toine 3½-½
Zesde ronde:
De Groene Zes – Caïssa-Eenhoorn 1-3
Young, Gifted and Black and White – No Time to Think 2½-1½
Aartswoud 2 – Aartswoud 1 0-4
Effe Kijke – Het Schaakkasteel 1½-2½
Onderdanen van Toine – Bakkum onder Water 4-0
Pegasus Amstelveen – Emanuel Lasker/Zandvoort 2-2
Individuele scores:
Caïssa-Eenhoorn: Nizar Alayoubi 2 (001001), Fred Avis 2½ (01½0½½), JP Hendriks 2½ (01010½), Sernin van de Krol 5 (111½½1).
Young, Gifted and Black and White: Mason Brouwer 4½ (110½11), Co Buysman 2½ (½10½0½), Jelle de Jong 1 (010000), Kevin de Rooij 4 (011011).
Aartswoud: David Verweij 3½ (100½11), Michel Verweij 3½ (100½11).
Effe Kijke: Erwin Brouwer ½ (00000½), Marloes Rogge 2½ (½½½100).
Onderdanen van Toine: Sjoerd Kelder 2½ (10½001), Jessica Stratmann-Koning 4½ (1110½1).
Pegasus Amstelveen: Arend Stapel 4½ (1½11½½).

Eindstand:
1. De Waagtoren................................6   6   0   0 = 12 – 20
2. Het Schaakkasteel...........................6   4   1   1 =  9 – 17
3. Onderdanen van Toine........................6   3   2   1 =  8 – 15½
4. Emanuel Lasker/Zandvoort....................6   3   2   1 =  8 - 15
5. KTV.........................................6   3   1   2 =  7 - 15
6. Aartswoud...................................6   3   1   2 =  7 – 14½
7. Vrienden van Bakkum.........................6   2   3   1 =  7 – 13½
8. Pegasus Amstelveen..........................6   3   1   2 =  7 – 13½
9. Effe Kijke..................................6   3   1   2 =  7 – 12½
10. Caïssa-Eenhoorn.............................6   3   0   3 =  6 – 12
11. Young, Gifted and Black and White...........6   2   1   3 =  5 – 12
12. Aartswoud 2.................................6   2   1   3 =  5 - 11
13. Bakkum onder Water..........................6   2   1   3 =  5 – 10½
14. One More for the Road.......................6   1   3   2 =  5 – 10
15. We Threw it all Away........................6   2   1   3 =  5 -  9½
16. Nibbik......................................6   2   1   3 =  5 –  8½
17. De Groene Zes...............................6   2   0   4 =  4 -  8½
18. De Vennep...................................6   1   2   3 =  4 -  7½
19. KTV 2.......................................6   0   3   3 =  3 –  6
20. No Time to Think............................6   0   1   6 =  1 -  8

En dan nog wat meer foto's.

De jeugd van Young, Gifted and Black and White (vlnr Jelle de Jong, Kevin de Rooij en Mason Brouwer) ontspannen voor het begin van het Schaaklust-toernooi.

De jeugd van Young, Gifted and Black and White geconcentreerd tijdens het Schaaklust-toernooi. Op de voorgrond Groene Zes-speler Dick Reinold.

One More for the Road (links), een van de Schaaklust-teams die allen vernoemd zijn naar nummers van Bob Dylan, in actie tegen Caïssa-Eenhoorn. De eerstebordspelers zijn René Brouwer, met wit, en Fred Avis.

Caïssa-Eenhoorn-spelers in 'vreemde' dienst (1). Erwin Brouwer, tweede van links, als Hoornaar in het Effe Kijke-team uit Purmerend.

Caïssa-Eenhoorn-spelers in 'vreemde' dienst (2). Arend Stapel is gastspeler bij Pegasus Amstelveen, aan de linkerkant, en zit aan het derde bord.

Caïssa-Eenhoorn-spelers in 'vreemde' dienst (3). Jessica Stratmann-Koning en Sjoerd Kelder, beiden met zwart, zijn Onderdanen van Toine.

Caïssa-Eenhoorn-spelers in 'vreemde' dienst (4). Voor David Verweij klopt dat niet, want hij neemt het als Aartswoud-speler met zwart op tegen Danny de Ruiter en is ook lid van de buurclub. Vooraan is Toine Molenaar aan zet tegen Yong Hoon de Rover, kopman van De Waagtoren.

Liefst vijf keer stuit Jelle de Jong (zwart ditmaal) op een opponent met een hogere rating, variërend van 1733 tot 2358. Hij zal zegevieren tegen Rik Slaman, in een eindspel van dame met loper contra toren met loper.

Michel Verweij lijkt met de witte stukken op weg naar een winstpartij tegen Nizar Alayoubi.

Maar de wedstrijd Caïssa-Eenhoorn - Aartswoud krijgt een bizarre ontknoping. Nizar is nog maar één zet van mat verwijderd en wordt matchwinner.

Mason Brouwer (kopman van Young, Gifted and Black and White) heeft met zwart een toren voorsprong tegen De Vennep-eerstebordspeler Kees de Vlieger.

Een bestuurlijke strijd bij Caïssa-Eenhoorn. Penningmeester Arend Stapel (links), te gast bij Pegasus Amstelveen, contra wedstrijdleider Sernin van de Krol. De derby krijgt geen winnaar.

Gebak en de beker voor De Waagtoren als winnaar van het viertallentoernooi van Schaaklust. Vlnr Jos Vlaming, Daan Geerke, Danny de Ruiter en Yong Hoon de Rover en namens de organisatie Jaap Gorter.

Young, gifted and ananas. Mason Brouwer, Kevin de Rooij en Jelle de Jong (vlnr) met hun verrassingsprijs.

 

1 thought on “Young, gifted and black and white

 1. Mooi verslag Co. Met plezier gelezen.
  Ook gezellig toernooi in Andijk zo aan het eind van het jaar.
  Arend Stapel

Reacties zijn gesloten.